Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.

Wiem że pewnie gdzieś ten temat został tu poruszony, ale zapytam raz jeszcze. Kto ma w stajni podłogę z klocków drewnianych i jak się sprawdza? Chodzi mi oczywiście o to jak takie coś sprawuje się w boksach.
My mamy z podkładów kolejowych... w sumie też drewno 🙂
Sprawdza się bardzo dobrze - w porównaniu do betonowej jest ciepła i dużo bardziej przyjemna dla konia.
Jedyny minus taki, że po wymieceniu ściółki (nim dorzuci się nowej słomy) jest miejscami dość śliska - ale przy rzuconej słomie problemu nie ma.
Dzięki wielkie  :kwiatek: Miałam do wyboru beton albo klocki i wybrałam klocki. Bałam się właśnie tego z czasem pod wpływem odchodów i moczu zrobią się śliskie, no ale w sumie i tak zamierzam dużo ścielić więc chyba nie powinno być źle.
lostak   raagaguję tylko na Domi
16 czerwca 2011 11:09
Wiem że pewnie gdzieś ten temat został tu poruszony, ale zapytam raz jeszcze. Kto ma w stajni podłogę z klocków drewnianych i jak się sprawdza? Chodzi mi oczywiście o to jak takie coś sprawuje się w boksach.

ja mam

sprawdza sie super, bo jest ciepla, nie jest sliska.  co 3 lata trzeba uzupelnic piach pomiedzy kolkami

Witam ,

Nie znalazlam wczesniej w tym wątku informacji o tym materiale- myślę o budowie stajni z silikatu . Czy ktos ma taką stajnie i jak się ją uzytkuje?

I czy taniej będzie zrobić zwykła wylewkę  betonową  w cześci nieboksowej , czy ułożyć kostkę ?
Bischa   TAFC Polska :)
16 czerwca 2011 11:21
A jak z wsiąkaniem odchodów, a co za tym idzie szkodliwością? Czy jest to tak niewielka ilość, że nie ma większego wpływu?
Presja, wg mnie dużo lepsze są klocki takie jak u Lostak - po pierwsze, w razie potrzeby łatwiej wymienić element (niestety pod wpływem moczu słabsze legary ulegają z czasem rozkładowi miejscami) a po drugie, dzięki większej ilości szczelin, z pewnością taka z kostek lepiej odprowadza wilgoć i i nie jest tak śliska po wymieceniu ściółki 🙂
Jeśli chodzi o podkłady, to dodam jeszcze, że wystarczy naprawdę niewiele słomy, by nie były śliskie po wiadomo czym...  😉

lostak, wiesz może z jakiego drewna są te klocki i jaką mają grubość?
u mnie klocki dębowe na żwirze, ok 15cm wysokości, między piach oczywiście

piachu nie uzupełniamy, bo stajnia otwarta raczej mamy problem z tym, ze konie same nanoszą za dużo materiału

podłoga ciepła, wogle nie śliska, jeśli jesteś zwolenniczką naturalnego utrzymania kopyt to będzie miała dla Ciebie jeszcze jeden plus - nierównosci bardzo fajnie masują strzałki

Freszmaker, a nie macie problemu z utrzymaniem czystości? ja to chyba w korytarzu wolę kosteczkę 😉
jeśli chodzi o podkłady kolejowe, to są pokrywane impregnatem, który jest mocno toksyczny, nie powinno się ich umieszczać w miejscach przebywania ludzi i zwierząt, na zewnątrz ok, ale w boksie to dziękuje bardzo taką podłogę
Kto potrafi powiedzieć jak sprawdzają się okna z Alfako ?
Czy plexa która jest zamiast szyby jest tak przezroczysta jak szyba ?
Freszmaker, a nie macie problemu z utrzymaniem czystości? ja to chyba w korytarzu wolę kosteczkę 😉

To nie korytarz, to biegalnia 🙂 w rogu widać poidło, widoczne drzwi prowadzą na wybieg, do którego konie maja dostęp 24h. Zadaszony korytarz od drugiej strony (czyli za plecami robiącego zdjęcie) wyłożony oczywiście kostką.

W sprzątaniu w stajni najlepiej na tych nierównościach sprawdzają się grabie Fiskarsa (takie pomarańczowe drapki)
16 czerwca 2011 12:53
to jest dąb, nie klocki tylko cale słoje, wysokość 40 cm.  pod spodem oczywiście żwir i system oczyszczalni, który zbiera wszystko do oczyszczalni ścieków.
w boksach jest suchutko i mówię to już po 4 latach funkcjonowania.  oczywiście raz na rok wyczyszczenie do zera i dezynfekcja, tak jak pisałam, raz na trzy porzadne uzupełnienie gruboziarnistym piachem.

co do korytarza - zdecydowanie kostkę polecam

a okna - kupiłabym z Lindy, takie jak u nas i w wielu stajniach, plastikowe ze zbrojoną szybą P2 pokrytą dodatkowo folią
jeśli chodzi o podkłady kolejowe, to są pokrywane impregnatem, który jest mocno toksyczny, nie powinno się ich umieszczać w miejscach przebywania ludzi i zwierząt, na zewnątrz ok, ale w boksie to dziękuje bardzo taką podłogę

Te podkłądy są tak stare, że to co tam było już dawno wywietrzało i prześmierdło końmi hehe
Czy plastikowe okna da się pogryźć ?
Mam kilka koni - niszczycieli. Dlatego boję się plastiku.
Moim ulubionym materiałem budowlanym jest beton zbrojony  😉
Wszystko się da zniszczyć, plastik też 😉
Najlepiej zakratować okienko 🙂
16 czerwca 2011 13:10
okna sa zamontowane w zewnetrznej scianie budynku, oczywiscie ze sie wszystko da zniszczyc, ale jakos na 40 sztuk, z czego czesc to zdecydowani kreatywni niszczyciele, poza wyjeciem klilku uszczelek, nic sie nie dzieje.  konie jak maja zamkniete okna nie pogryza, a jak maja otwarte, to po prostu gapia się w dal.
Pięknie dziękuje za odpowiedzi (Cobrinha,Freszmaker, lostak)  :kwiatek: Głownie liczyłam na Twoją wypowiedź lostak, bo tak coś mi się wydawało że kiedyś pisałaś właśnie o tym że masz tak w swojej stajni. Mam nadzieje że już nie długo będę mogła się pochwalić w końcu swoją stajnią, ale powoli wymiękam. Dlatego wielki szacunek dla wszystkich którzy musieli przebrnąć przez stajnie rzędu kilkunastu albo kilkudzięsięciu boksów  😉
16 czerwca 2011 20:43
Presja, trzymam kciuki, koszmar to dopiero sie zacznie 😉, wybudowanie stajni to pikus w porownaniu z tym czym jest jej prowadzenie i odpowiedzialnosc za konie :kwiatek
Ludzie plizzz... co z tym silikatem ( takie biale bloczki wapienne na pioro i wpust )???
Moze ktoś ma ?

Plusy - grzyb na tym sie nie rozwija i material jest b. naturalny i bardzo dobrze oddychajacy . B.  twardy .
Minusy - material raczej" zimny " , kiepski izolator ale za to dluzej trzyma temepraturtę ...

Nadaje się na stajnię ?
dominoxs, niczego sobie uciąć nie dam, ale zdaje mi się, że w Bodzanowie hala jest zbudowana z takich bloczków (a może i cała stajnia, nie pamiętam 🤔).
agull   Dążąc do celu
17 czerwca 2011 09:21
Z cegły silikatowej mam ścianki działowe w stajni, otynkowane to i pociągnięte farbą silikatową - nie mam zastrzeżeń na razie.
17 czerwca 2011 09:27
Ludzie plizzz... co z tym silikatem ( takie biale bloczki wapienne na pioro i wpust )???
Moze ktoś ma ?

Plusy - grzyb na tym sie nie rozwija i material jest b. naturalny i bardzo dobrze oddychajacy . B.  twardy .
Minusy - material raczej" zimny " , kiepski izolator ale za to dluzej trzyma temepraturtę ...

Nadaje się na stajnię ?

a ja uwazam, ze szkoda kasy na silikat na stajnie.  normalne bloczki z betonu komorkowego 56x24x24, dobre ocieplenie ze styropianu 10-15, tynki i co na pewno warto, to pomalowac w srodku i na zewnatrz farba silikatowa.
dominoxs, na stajnię się nadaje, tak samo jak na inne budynki inwentarskie. Na dom nie bardzo, bo jest właśnie zimny.
Lostak - robię kosztorys własnie - beton komórkowy wychodzi mi 20% drożej niż silikat , ale porównuję Ytonga , bo interesuja mnie bloczki biale nie szare
Z tego co do tej pory udalo mi sie zebrac , najlepsza cenowo wersja to... pustak max ( ! ) . Ale w silikatach kusi mnie to , ze grzyb ich nie lubi . Po wymurowaniu ich na klej w środku wystarczy na bialo pomalowac i wyglada porzadnie i równo.

Zaskoczyło mnie to , że całośc stajni wymurowanej  to koszt  tylko ok  10% drożej niz drewnianej  (ale  robionej  przez firmę a nie samemu , u mnie  niestety same lewe rece do takiej pracy ) , i na poziomie stajni modułowej na stalowym szkielecie, wlasnie dostalam oferte  .  I w zwiazku z tym ze koszty podobne , dylemat mam - co lepsze ...

,
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1044379#msg1044379 date=1308304453]
Jeśli na coś szkoda kasy przy budowie stajni, to właśnie na beton komórkowy i styropian. Stosowanie materiałów "ciepłych" i ocieplanie stajni to nonsens - koń to nie pozbawiony sierści prosiak. Poza tym moim zdaniem nie powinno się stosować na ściany materiałów poryzowanych z uwagi na ich większą kruchość.
[/quote]

Jeżeli mamy stajnię sportową i konie w zimie trenują na hali co wymaga ogolenia i trzymania w derkach - to ciepłą stajnia tzn. taka w której temperatura utrzymuje się powyżej zera nie jest nonsensem.
17 czerwca 2011 12:02
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1044379#msg1044379 date=1308304453]
[quote author=lostak]a ja uwazam, ze szkoda kasy na silikat na stajnie.  normalne bloczki z betonu komorkowego 56x24x24, dobre ocieplenie ze styropianu 10-15, tynki [/quote]
Jeśli na coś szkoda kasy przy budowie stajni, to właśnie na beton komórkowy i styropian. Stosowanie materiałów "ciepłych" i ocieplanie stajni to nonsens - koń to nie pozbawiony sierści prosiak. Poza tym moim zdaniem nie powinno się stosować na ściany materiałów poryzowanych z uwagi na ich większą kruchość.

[[/quote]

Tomek, nie zgadzam się.  stajnia sportowa, w boksach plytki gresowe, budynek jest chłodny latem, ciepły zimą.  tak jak napisala fabati, inne są wymagania dla koni, ktore sa ogolone, stoja w derkach i nie spedzaja calego dnia na dworzu.  To sa zazwyczaj duze budynki z hala wpisana w stajnie tak aby nie trzeba wychodzic na dwor.  taki budynek musi byc dobrze ocieplony, podloze na hali nie moze zamarzac, podobnie jak poidla.

znam piekna stajnie drewniana-sportowa, projekt piekny, prosto z holandii, stajnia piekna, zima jak na dworzu jest-18, w stajni jest -10. a ja w stajni, gdy dwa lata temu bylo -25 przez kilka tygodni mialam temperature +4, na hali -1.  mówimy o budynku, który ma 3,500m2 powierzchni.

drewniana stajnia kompletnie sie do takiego uzytkowania w mojej opinii nie oplaca.  nie można wrzucić wszystkich potrzeb do jednego worka pod tytułem, kon to nie prosiak ma futro.

edit:  nie wiem jak liczyliście, ale mnie wychodzi bez rabatów, na szybko 59 PLN brutto za 1m2 silikatu i 39 PLN brutto za beton komórkowy.
Ja porónuje takie produkty, nawet jak wezme z dzisiejszego ALLEGRO  :

PUSTAK SILIKATOWY Z GRUPY SILIKATY
WYMIARY 250x240x220mm, CENA BRUTTO - 2,50 ZŁ/szt , 18 szt m2 , czyli m2 samego materiału : 45PLN

z

YTONG PP4/ 0,6 S+ GT,Wymiary: 240x199x599,Zużycie: 8,33 szt/ m2, 6,68  PLN  brutto/ szt , czyli 55.64 PLN /m2
17 czerwca 2011 12:59
Ja porónuje takie produkty, nawet jak wezme z dzisiejszego ALLEGRO  :

PUSTAK SILIKATOWY Z GRUPY SILIKATY
WYMIARY 250x240x220mm, CENA BRUTTO - 2,50 ZŁ/szt , 18 szt m2 , czyli m2 samego materiału : 45PLN

z

YTONG PP4/ 0,6 S+ GT,Wymiary: 240x199x599,Zużycie: 8,33 szt/ m2, 6,68  PLN  brutto/ szt , czyli 55.64 PLN /m2

YTONG jest drogi bardzo, wpisz sobie po prostu beton komórkowy szary 600tka,  wymiar 24x24x 56 lub 59 nie pamietam
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się