Projekty stajni. Zdjęcia i informacje.
fabapi, a czy te od producentów były chociaz nieco mniej zniszczone?
Siwa Folblutka tak sam (prowadzę firmę remontowo-budowlaną).
Tomek_J jak to mi mądra pani powiedziała,że mogę tylko jeden w roku i nie więcej jak dwa wogóle. 👀
Pozdro.
oo 😀, a czy masz już na koncie zrobioną jakąś stajnie drewnianą z korytarzem w środku?
Raczej zajmuję się wykończeniem wnętrz i poddaszami.
Z drewna budowałem altany ,wiaty ,garaże ale stajni jako takiej jeszcze nie.
U siebie zaadoptowałem wiatę na stanię a w tym roku będzie budowa tak jak pisałem wyżej drugiej stajni.
Ale drewno to wdzięczny materiał projekt, materiał i heja.
Pozdro.
fabapi, a czy te od producentów były chociaz nieco mniej zniszczone?
Oczywiście te od producenta wyglądały dużo lepiej, natomiast wychodzą dużo drożej.
Generalnie jak kupować to ocynkowane są troszkę droższe ale nie wymagają malowania. Jeżeli ma być tanio to trzeba pospawać, pomalować na ciemny kolor i nie przejmować się aż tak bardzo estetyką.
Mehari, dzięki.
SIWA FOLBLUTKA, PW już do Ciebie poszło.
Alice, dzięki. Stajnia w użyciu przez konie od grudnia 2010. Farbę do metalu wybraliśmy jedną z tańszych, koloru czarnego(Hammerait niby lepszy, ale też z czasem obłazi, a drogi jak...). Odległości między prętami moge pomierzyć. W użytkowaniu się sprawdzają, żaden koń kopyta nie włoży (nie mamy co prawda źrebaków, ale huclaki są).
Tomek_j rozmawiałem na temat Art.29.1 on dotyczy miasta dlatego jest 25m2 na wsi można 35m2 ale nie można ich budować w nieskończonośc.
Z tego co mi mądra pani powiedziała to na wsi wielkość działki nie wpływa na ilość budynków na pozwolenie, całe gospodarstwo to jedna działka.
Dlatego ponoć mogę tylko 2 ale mi wystarczy.
Pozdro.
Mam pytanie do osób posiadających/ na codzień jeżdżacych w halach pokrytych blachą. Czy skrapla się na blasze woda i kapie potem na podłoze i na jeźdżców?
Nie zauważyłam takiego zjawiska na naszej hali. A jeśli nawet jest, to w taki minimalnym stopniu, że jest kompletnie nieodczuwalne. Chyba różnica temperatur jest za mała. Co innego w stajni.
Mam pytanie do osób posiadających/ na codzień jeżdżacych w halach pokrytych blachą. Czy skrapla się na blasze woda i kapie potem na podłoze i na jeźdżców?
Oczywiście, że tak. Podejrzewam, że istotny wpływ ma na to zjawisko ma system wentylacji
(lichy bądź zupełny brak).
ibmoz, a jaką blachą macie kryhty dach hali?
ms_konik, na halach chyba się wentyalcji jako takiej nie robi, w stajniach owszem powinno być.
repka, blacha trapezowa (koloru zielonego)
pytanie mam
czy ktoś z was ma może w stajni boksy z firmy Fullmet?
My mamy i nie chce nikomu robic tu reklamy ale polecam. Dorzuce jeszcze jakies zdjęcie. Tak wygląda to na zywo, chyba jeden z tańszych modeli
ms_konik, repka, woda się będzie zawsze skraplać jeśli nie będzie paroizolacji 😉
quick link
http://pl.wikipedia.org/wiki/Paroizolacja
Anaa,
ja mam paroizolację w stajni angielce (pokrycie ondulina) i skrapla się elegancko 🙁
Oczywiście nie stale, w pewnych warunkach tylko.
Ja na pewno zrobię wentylację, jak już będę halkę stawiać, bo te miejsca skraplania są dość niebezpieczne- bardzo śliskie, takie rozmemłane a w przpadku zamarzania podłoża
robią się bryły lodowe 🙁
No własnie myślałam nad zrobieniem paraizolacji na hali, żeby uniknac ryzyka skraplania nadmiernego. Pytanie czy na dużej i wysokiej hali, zraszanej, nieizolowanej, nieogrzewanej, jest na tyle duża wilogtnośc, że efekt skraplania będzie bardzo mocny.
No własnie myślałam nad zrobieniem paraizolacji na hali, żeby uniknac ryzyka skraplania nadmiernego. Pytanie czy na dużej i wysokiej hali, zraszanej, nieizolowanej, nieogrzewanej, jest na tyle duża wilogtnośc, że efekt skraplania będzie bardzo mocny.
co do braku ziolacji... hala ma funkcjonowac glownie zima prawda? wiec budwanie hali bez izolacji fundamentów i to takiej porzadnej izolacji mija sie z celem, bo on a na 100% zamarznie i i tam nie da sie jezdzic.
lostak, repce chodziło chyba o izolację dachu, a nie fundamentów. Nad izolowaniem fundamentów można zastanawiać się tylko wtedy, gdy wylewasz pełną ławę fundamentową. W przypadku stóp fundamentowych pod słupami nie ma to sensu.
Tak jak napisałam wcześniej - u nas na hali jest goła blacha, bez izolacji. Hala ma wymiary 15 x 42 m, wysokość w ścianie bocznej 5 m, w kalenicy ok. 8 m. Zjawisko skraplania praktycznie nie występuje. Może gdyby się przyjrzeć uważnie to na samej blasze można by było dopatrzeć się jakiś kropelek. Natomiast nie spada to na podłoże. Ani razu podczas całej zimy nie zdarzyło mi się, żeby coś na hali kapnęło mi na głowę, konia, czy podłoże.
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1371693#msg1371693 date=1334385342]
Zjawisko skraplania wystąi tylko wtedy, gdy przy mrozie i dużej wilgoci w powietrzu osiądzie wewnątrz na dachu szron, a potem przyjdzie słońce i szybko dach ogrzeje. Wówczas trzeba się liczyć z chwilą deszczyku, który jednak szybko minie.
[/quote]
Co oznacza, że mamy darmowy system zraszania podłoża 😉
[quote author=Tomek_J link=topic=841.msg1371693#msg1371693 date=1334385342]
[quote author=lostak]co do braku ziolacji... hala ma funkcjonowac glownie zima prawda? wiec budwanie hali bez izolacji fundamentów i to takiej porzadnej izolacji mija sie z celem, bo on a na 100% zamarznie i i tam nie da sie jezdzic. [/quote]
I tak zamarznie, i tak. Nie znam nikogo, kogo stać by było na ogrzewanie hali. A temperatura w hali zimą i tak spadnie poniżej zera, bez względu na to, ile damy izolacji i w którym miejscu. Gdyby izolacja działała tak świetnie, jak myślisz, nie trzeba by ogrzewać domów. Wystarczyłoby to, co nachuchają domownicy.
Tomek, ja bardzo cenie sobie twoje doswiadczenie i wiedze, ale nie zgadzam sie. Jesli masz dobra izolacje fundamentow, i hala nie przemarznie ci od dolu, przy utrzymaniu podloza zima bez nawodnienia i przy uzyciu soli - nie zamarznie. i tak funkcjonuje wiekszosc hal jezdzieckich, ktore oczywiscie nie sa ogrzewane. gdyby bylo inaczej to hal by nie budowano. a niewiele z nich jest ocieplonych. oczywiscie ze temperatura w hali spadnie ponizej zera, ale to rowniez nie oznacza ze musi zamarznac podloze.
lostak, ja mam halę (drewnianą), w której nie ma ławy fundamentowej, tylko stopy pod każdym słupem. Nie ma więc mowy o jakiejkolwiek izolacji. I pomimo ciężkiej zimy (brak śniegu i duuuży mróz) podłoże trzymało się bardzo dobrze i nie zamarzło. Nie dosypywaliśmy soli i fakt, nie zraszaliśmy go również (co pod koniec owocowało nieco kurzeniem się). A mamy tylko dobry piasek. Podejrzewam, że są takie profesjonalne podłoża, które jeszcze lepiej potrafią "zimować". Więc to, co się dzieje na hali zależy nie tylko od budynku, ale również od tego, co w nim wysypiemy.
wiem, że ten temat był gdzieś w wątku poruszany... ale plisssss, powiedzcie mi, czym najlepiej i najtaniej pokryć dach wiaty dla koni i jakieś minimum na wiatę na siano 🙂
będę bardzo wdzięczna 🙂
lostak, repce chodziło chyba o izolację dachu, a nie fundamentów. Nad izolowaniem fundamentów można zastanawiać się tylko wtedy, gdy wylewasz pełną ławę fundamentową. W przypadku stóp fundamentowych pod słupami nie ma to sensu.
Dokładnie, chodzio mi o izolację dachu a nie fundamentów w tym przypadku. Generalnie prawdopodobnie całość będzie na pełnej ławie, więc izolacja fundamentów będzie zrobiona tak czy siak.
Mehari, wielkośc wiaty na siano zależy na ile koni ma to siano być i na jak długi okres składowania - czy od razu na cały rok, czy będzie okresowo dowożone.