Niewidomy koń w stajni

arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
04 września 2012 18:05
Miałam przez kilka lat w dzierżawie taką klacz, ok. 10 lat, czystej krwi arabskiej. Wzrok traciła stopniowo w czasie treningu na torze, była bardzo spokojna i ufna do człowieka. Czyszcząc ja, cały czas mówiłam do niej i mogłam się pod nią położyć. Na wybieg chodziła z całym stadkiem, szybko zapamiętała, dokąd sięga ogrodzenie. Ciekawe, że jej kolejne źrebięta wyczuwały sytuację i stawały się jej "przewodnikami", zastawiając jej drogę, kiedy chciała wpakować się na ogrodzenie. Wypadek zdarzył sie tylko raz, kiedy spłoszyło ja podlatujące z szumem skrzydeł stado ptaków i wpakowała się piersią na słupek, ale przy zszywaniu stała bardzo spokojnie. Zawsze była w świetnej kondycji, jadła to samo co inne. To chyba kwestia osobniczego temperamentu, a i obchodzenia.
a taki konik może chodzić pod siodłem i startować w zawodach ujeżdżeniowych ?  🙂
juz ci odpowiedzieliśmy na to pytanie ;/

TAK MOŻE CHODZIĆ POD SIODŁEM - tylko go trzeba prowadzić-kierować. a na zawody to mozesz jechac jak bedizesz kierować dobrze 😉

brzózkowy ślepy 2 tyg temu był rajdem w obcej stajni gdzie trenowaliśmy trial (jak daje się dobrze lydki to i nad drągami bez stukania przechodzi 😀) - to takie ujezdzenie 😉  a potem pony games. mysle zatem, ze czworobok to zaden problem. w domu "nie widzi problemów" żeby program przejechać - na wyezdzie nie probowaliśmy bo nie ma kto 😉  niewidomi jezdzccy też dają rade w końcu
tylko oczywiście musi być ufny, wyczulony na pomoce, jezdziec pewny (pewnei i poprawnie pomoce stosujący), oraz oczywiście przyzwyczajony do obcych mu miejsc, hałasów itd.
wszystkim wam bardzo dziękuje za dobre rady  🙇  ale mam do was jeszcze jedno pytanie czy koń nie widomy może chodzić z drugim koniem po łące i nic mu się nie stanie  ? i jak przeprowadzić wstawienie takiego konia do stada nowego 🙂 pozdrawiam i dzięki  💘  ❓
nasz chodził z klacza starszą, ew 2 spokojnymi.
w czasie pozaru zostal wypuszczony w grupie. to nie bylo idealne wprowadzanie w stado (zawsze robimy tak ze puszczamy nowego z jakims spokojnym, potem z szefem, potem dopuszacza się kolejnego itd - tak przez pare dni. no ale tu wyjscia nei bylo wiec poszly wszystkie razem na wielką lake w srodku nocy. no ale nei bylo innego wyjscia, no i musialy byc razem, puszczanie na padoki "nie na oku" bylo niebezpieczne. zreszta jak przezyly pierwszy dzien to potem tylk lepiej...
troche go ganialy, troche sie bily (on tez taki bardzo ogierowaty jest wiec nie odpuszcza), powpadal w ploty, podarl kilka derek, trwalo to pare tyg/mies, ale teraz jest już sielankowo, trzyma się z boku, nei zaczepia, inne go nie ganiają ( a to takie lobuzy sa straszne - miedzy sobą sie leją dla zabawy strasznie).
ok w niedziele jadę oglądać slepą klaczke 🙂 trudno takiego konikia zajezdzic 🙂 🙇
wiesz...jesli sie ma juz takiego - mozna "nauczyć sie z tym żyć" - ale jak chcesz dopiero kupić... to lepiej nie... naprawde troche problemów jest. to nie jest "normalny" koń. zawsze wiecej ran, wieksze panikowanie/ploszenie, trudniejsza praca, trzeba bardoz uwazać, zawsze być skupionym itd. u nas nawet dzieciaki jezdza, no ale albo na lonzowniku krytym, na pacu jednak tylko spokojnie i z uwagą i to wszyscy musza uwazac - zeby sie nie zblizyć, w zad nie wjechac itd...
my mamy slepa kobyle na pastwisku 🙂 Do tej pory zaden kon jej zbytnio nie dokuczal. Zawsze jednak jest ona na uboczu, rzadko bawi sie z innymi konmi. Tak wlasciwie to jeden z walachow chyba sobie ja upatrzyl jako "istotke, nad ktora trzeba sie opiekowac", gdyz od czasu do czasu widze, jak nad nia... hmmmm... czatuje 😉 A tak ogolnie to dziewczyna zyje sobie spokojnie i ma sie dobrze. Zupelnie, jak kazdy inny kon.
a macie jakieś foty konika ślepego chodzącego pod siodłem lub filmiki plis fotki piotrkonie@interia.pl 🙂 dzięki  🙂 🙂 🙂 🙂
skoro mówisz,że wędzidło nie to spróbuj z wyprowadzaniem na uwiązie przełożonym przez kantar (nacisk na nos daje większą kontrolę) do tego możesz trzymać palcat na wysokości łopatki konia i karić(z wyczuciem, nie tłuc jak popadnie)za każdą zmianę tempa na szybsze. Wymaga to zaangażowania i cierpliwości ale po pewnym czasie powinno być lepiej. Możesz na ogrodzeniu też zawiesić coś co przy wpadnięciu konia w to go odstraszy np zapach którego nie lubi,szeleszczące przedmioty (jeśli nie lubi szelestu)itp,to już zależy od danego konia. Po prostu rzucanie się do galopu i walenie w ogrodzenie musi jej się źle kojarzyć,za szybko kara powoli tak jak ty chcesz nagroda. Jeśli chcesz więcej pomysłów pisz na pw mam doświadczenie ze ślepym wariatem po przejściach także może uda mi się pomóc.
Byłem dziś patrzeć jest super  😅 lecz na prawe oko nic nie reaguje a na lewo jak wezne reką machne mtuga a na prawe nic 🙂 ale najgorszy problem  konik ma  brodawki mieiście coś takiego ? pare prodawek ma na ciele ? 🙁
sarkoidy?
brodawka ? :P
Więc tak zaczynam dzierżawę konika 🙂 Klaczka ślepa jest ale sądzę ze na jedno oko widzi bo ,, jak jeździłem po maneżu to ona była w tym czasie wyprowadzana na łąki i ja zacząłem machać stanąłem tylko machać i co ona łeb w moją stronę uciekła temu kolesiowi i do mnie ,, więc może widzi na jedno  oko 🙂 Wędzidło przyjęła okej czaprak też , ale siodłem powoli 🙂 I mam do was pytanko ma ona brodawki 🙁 jak to zlikwidować tani i szybko : )  Muszę jej kupić kantar z futerkiem bo sie obciera biedulka 🙁 Jutro fotki Pasji :P
hmmm...machałaś do ślepego konia,on to zobaczył i uciekł facetowi by przybiec do Ciebie ,bo Ty chcesz go kupić i startować na nim w zawodach w ujeżdżeniu ?? 🤔wirek:
orjentica, śłepy koń może startować w ujeżdżeniu. Co do skoków to jest taki dowcip. "Koń mówi do swojego ślepego kumpla z pastwiska: hej jutro zawody w skokach -startujesz? -ślepy koń odpowiada: ..nie widzę przeszkód" 🤣
hehe, ja znam wersje "dżokej do swojej ślepej habety przed wielką pardubicką: damy rade? - nie widze żadnych przeszkód"  😁

jeszcze pare takich wpisów i My star będzie moim niekwestionowanym idolem 😀
niektórzy piszą glupoty i człowiek się denerwuje.... ale ona mnie bawi jak reklamy plusa(?) -te z kabaretem, np "a to co? mały rycerz-pan wołodyjowski" i inne "kopytko"  😍
horse_art, on 😉

Edit: btw weszłam na jego fotobloga i tak mnie naszło, że to pierwszy chłopak-koniarek z jakim się spotkałam  👍
on?!  😍
mój idol ! kuniareczek! aaaa!!! oszalałam   💃
a już myslam ze tylko mloda płeć piekna takie bzdurki może (bo cholpaków poprostu nie ma, albo maja "gdzieś", lub sa mali macho... o z takimi to się spotykałam, ale kuniareczek ? iiii !!! no koFam (czy jak to sie tam pisze) 😉

sorki za nic nie wnoszace posty ale oszalam 😀

My star - pisz i pytaj o co chcesz ja zawsze chetnie poczytam, a jak ogarne o co chodzi, to nawet ci spróbuje ci odpowiedzieć  💘
tylko uprzedzając - nie wiem jakie kolory wolą ślepe konie bo nigdy swojego nie pytałam 🙁

edit: wstawicie link do bloga? ja nie mam i nie umiem szukać nawet ;/
horse_art
Dzięki Mam na imię Piotrek 🙂 I dzięki za taki wpisy hehe ale oszalałem na punkcie tej klaczy :P  💘 🤔wirek: hehe a ty masz ślepą klaczke ?
u mnie w "pracowej" stajni jest slepy wałach, już tu o doświadczeniach z nim pisalam. oslepł "na raty" najpierw jedno później 2 oko (choroba i wypadek). chodzi normalnie pod siodłem, potrafi być nerwowy (ze strachu i zagubienia bardziej, dwa że ogierowaty), ale jak jest spokojnie, jak czuje się bezpiecznie, zna miejsce, jezdziec spokojny i pewny to nawet dzieciaki na nim jeżdżą. a inne konie już go zaakceptowały i przestały dręczyć więc i on nie walczy.

ale jak pomacham to nie przybiega 😉 musze wydać odgłos paszczą  🙄 nie kocha nas? 😉))))
[quote author=horse_art link=topic=83380.msg1540962#msg1540962 date=1349196467]

ale jak pomacham to nie przybiega 😉 musze wydać odgłos paszczą  🙄 nie kocha nas? 😉))))
[/quote]
Umarłam  😁
Ganasz,ale ja nie mówię że nie może startować,ona właśnie po to uciekła od tamtego faceta żeby My star ja zabrał już na te zawody,nie widzi wszak przeszkód ku temu 😂
orientacja nie denerwuj mnie hehe 🙂 ja młody i nie wiem jeszcze wszystkiego dlatego sie pytam 🙂 płacę za klaczkę za dzierżawę do wiosny 300 zł bo później do nas przyjeżdża 🙂 tylko muszę zrobić ogrodzenie itp 🙂  a mam do was pytanko o brodawki można je srebrem wziąć te co popękały
My star, zrób zdjęcie tych... brodawek 😉
orjentica to miłość od pierwszego wejrzenia 😎
MY star wiedzy nigdy dosyć na tym portalu też jest o niewidomych koniach [[a]]http://forum.hipologia.pl/viewtopic.php?f=1&t=805&hilit=ko%C5%84[[a]]+niewidomy
ale ...najlepiej wziąść dobrego weta żeby sprawdził co tak naprawdę dzieje się z oczmi. Może to tylko niedowidzenie.
srebro jest dobre ale najlepiej niech ten sam wet zobaczy-brodawki czy sarkoidy?
jak sie takie brodawki/sarkoidy cokolwiek to jest się rozgrzebie, to może być jeszcze gorzej (nawet jak kobyla ZOBACZY może jej się nie spodobać 😉 ) - tak poważnie może to przyczynić się do zwiększenie powierzchni, rozsiewania, zrakowaciec nawet - ale że nie są one spowodowane jej ślepotą - to lepiej pogadać o tym w wątku o sarkoidach. no i wetowi POKAZAĆ. oczy tez jakiś najlpepiej specjalista okulista niech zbada - może jakieś widzenie sie zachowało, może da się postęp zatrzymać, może da się wyleczyć? no i zapytaj o przyczyne wlascieli - moze coś wiedzą?

no powiedzcie no? no nie jest  😍 ?  🤣 maskotke mamy  💃

no dajcie tego linka do bloga prosze.....
Mamy,mamy 💃
My star,wrzuć fotkę tej klaczki bo mnie zaintrygowała.I posłuchaj rad horse_art ,ona ma orjentację 😁 w temacie.
Znalazłam nr telefonu i gg ale bloga jeszcze nie,wieczorem poszperam.Miłej zabawy 😀
😁po staram się wrzucić dziś ale nie wiem o której 🙂 ale dziś na pewno będą fotki : 😀
orjentica,  horse_art,

proszę

http://www.photoblog.pl/heya14/132192378/trening-p.html

😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się