Ja na poczatku probowalam jezdzic na takiej:

Niewazne jak ciasno dopinalo sie popreg, zawsze zsuwala sie na bok przy probie wsiadania. Gladka, niewygodna, szybko sie jej pozbylam.
Moge za to calkowicie polecic firme Tough-1. Mam pad dla corki, na ktorym jezdzila, dopoki przestala sie miescic, i pad dla doroslych, z dopinanymi sakwami.
Tak wygladaja
Dla dzieci:

Wierzch jest z grubego , szorstkeigo nylonu, ktory dobrze trzyma w 'siodle'. Spod jest ze sztucznego misia. Niestety nie znalazlam zdjecia na koniu.Tu jest przykladowy sklep:
http://www.equinenow.com/store-item-12300Ten jest dla doroslych, wlasnie sprzedalam go na eBay bo stwierdzilam, ze wole siodlo. Bardzo gruby, wygodny i wytrzymaly. I co dla mnie wazne, po odpieciu strzemion, dal sie normalnie wyprac w zwyklej pralce, zeszlo cale wlosie i brud. Kupila go pani, ktora ma stara klacz i nie chce zakladac na nia normalnego, ciezkiego westowego siodla. Zalecilam jej uzywac z welnianym kocem, tak jak ja uzywalam, zeby wchlanial pot-zawsze latwiej jest wyprac koc niz caly pad.

Tu na mojej drugiej klaczy, pod znajoma. Nie bardzo widac, ale kiedy usiadla na ten pad, stwierdzila, ze nie chce wiecej siadac na siodlo, pad jest o wiele wygodniejszy, a dzieki poduszkom z przodu i z tylu dobrze trzyma jezdzca, nawet przy szybszych chodach.

Tu mozna poczytac opinie nabywcow na Amazonie
https://www.amazon.com/dp/B002HWIR7W?psc=1Plusy;
lekkie
Latwe do zalozenia nawet przez dziecko
wygodne-wysciolka jest gruba na siedzeniu
Leki przedni i tylny nie pozwalaja slizgac sie po nim, trzyma w miejscu
dolaczaone torby pozwalaja wziac cos z soba, dzieki paskowi welkro pod spodem sa niejako przyklejone do padu i nie obijaja sie, nawet w galopie.
Latwe do wyprania
Minusy
Potrafia sie slizgac przy wsiadaniu. Czasem wymaga to zsiadania z konai i dociagania popregu. Najlepiej uzywac z napiersnikiem.
Strzemiona sa do kitu; tanie, plastikowe. Lepiej wymienic na takie, w ktorych noga sie nie slizga.
Uchwyt jest z kawalka paska, nie jest zbyt stabilny i kiepsko sie go trzyma. Juz latwiej zlapac za grzywe.