dodatki witaminowe, mineralne, odżywki itp

dziekuje  :kwiatek:
anil22 wszelkie chondroprotetyki na stawy są wskazane. Szczególnie w tym wieku i szczególnie dla koni które trenowały sportowo.
Które z poszczególnych związków stosować - czy to MSM, chondroityna, glukozamina, bromelina czy kolagen czy cokolwiek innego - trudno stwierdzić. Zdania są podzielone co jest najlepsze i co najskuteczniej działa.

Od kilku wetów słyszałam, że najlepiej stosować ww preparaty nie wybiórczo ,a podawać suplementy zawierające jak najwięcej tych związków.
Sam Cortaflex ma kilka supli na stawy a w sumie tylko Kentucky ma prawie wszystkie z ww związków i ten właśnie mi polecali. Jest jeszcze Orling Gela Pony lub Artro - ten z kolei podaję mojej starszej kobyłce. Orling ma dużo nagród za patenty na wchłanialność i znam kilka pozytywnych historii z nim związanych 🙂

To oczywiście zależy też od tego czy masz jakiekolwiek problemy; strzelające stawy, sztywność chodu, czasowe kulawizny, puchnięcia...

Ja też przy stosowaniu suplementów na stawy podaję zioła na stawy i ścięgna. Polepszają mirocyrkulację w obrębie stawów i przyczepów. Myślę, że to pozwala bardziej efektywnie wykorzystać podawany suplement.
właśnie chcemy zacząć od Cortaflexu . Koń posiada już jakies stare zwyrodnienia. A do tej pory nie dostawał nic  👿
mój profesor ortopeda twierdzi, że ani kolagen, ani glukozamina nie działają :/
Witam, szukam wszędzie i nie widzę- czy ktoś wie coś więcej na temat "black as knight "suplementu??? Wie jaki koszt, jak sprowadzić i jak się stosuje?? Podobno rewelacja na płowienie i przywraca kolor nawet wypłowiałej od słońca sierści!
bjooork   sprawczyni fermentu na KZJ-cie
12 lutego 2015 13:06
anil22 wszelkie chondroprotetyki na stawy są wskazane. Szczególnie w tym wieku i szczególnie dla koni które trenowały sportowo.
Które z poszczególnych związków stosować - czy to MSM, chondroityna, glukozamina, bromelina czy kolagen czy cokolwiek innego - trudno stwierdzić. Zdania są podzielone co jest najlepsze i co najskuteczniej działa.
Od kilku wetów słyszałam, że najlepiej stosować ww preparaty nie wybiórczo ,a podawać suplementy zawierające jak najwięcej tych związków.
Sam Cortaflex ma kilka supli na stawy a w sumie tylko Kentucky ma prawie wszystkie z ww związków i ten właśnie mi polecali. Jest jeszcze Orling Gela Pony lub Artro - ten z kolei podaję mojej starszej kobyłce. Orling ma dużo nagród za patenty na wchłanialność i znam kilka pozytywnych historii z nim związanych 🙂

Rzeczywiście zdania są podzielone- ale wszystkie te suple nie dadzą mega spektakularnych efektów, jeśli koń nie będzie się ruszać. Generalnie są badania, w których u staruszków nie wykazano super poprawy po zastosowaniu doustnych suplementów ( polecam lekturze tekst)
Witam, szukam wszędzie i nie widzę- czy ktoś wie coś więcej na temat "black as knight "suplementu??? Wie jaki koszt, jak sprowadzić i jak się stosuje?? Podobno rewelacja na płowienie i przywraca kolor nawet wypłowiałej od słońca sierści!

Jakby co to ja tez jestem więcej niż ciekawa tego suplementu. Jak na razie widziałam tylko kilka wzmianek na amerykańskich forach.
Rzeczywiście zdania są podzielone- ale wszystkie te suple nie dadzą mega spektakularnych efektów, jeśli koń nie będzie się ruszać. Generalnie są badania, w których u staruszków nie wykazano super poprawy po zastosowaniu doustnych suplementów
kon ma delikatny ruch kilka godzin rekreacyjnych w tyg, ma braki miesniowe które sądzę, że taką lekką pracą nie da się "naprawić". Myślimy o sieczce bo siana ma opór.
Szukam sprawdzonego, polecanego preparatu na uspokojenie. Kon ma areszt boksowy, a ze to jeden z tych "wesołych" to weterynarz zasugerował podanie czegoś takiego. Nie chodzi mi o preparat podawany przed jazda dla koni pobudliwych i trudnych, tylko o cos o działaniu raczej ogólnym, całodziennym, wyciszającymi i uspakającym, cos co pomoże wybić głupie pomysły z głowy 😉
Ktoś coś?
Nikas, podstawowy środek uspokajający dla koni w areszcie boksowym to zero paszy treściwej i sporo siana...
_Gaga tyle to wiem. Pytam o konkretny środek na uspokojenie, a nie jak karmić konia, bo to było ustalane już z weterynarzem. Sama nie wpadłabym na to, ale skoro weterynarz polecił podać cos takiego  to pytam czy ktoś moze cos konkretnego polecić, czy mam próbować cos w ciemno.
Pavo Nerv Control
Dziękuje bardzo  :kwiatek:
Evson, moje smoczysko lubi mieć problemy ze swoja masa mięsniową. Próbowałam zamienic na coś Myoplast, więc przetestowałam chyba cały możliwy asortyment i ten suplement "robi różnicę".

a podawałaś Derbymed ORYSANOL E?? Bo mi teraz ten preparat polecono. Cena ta sama w sumie, więc nie robi mi co kupię. Dodatkowo mam dawać Cortaflexu more mucle.
anil22 mówiąc o ruchu konia, nie tylko chodzi o to ile pracuje od siodłem. Głównie o to ile ma zapewnionego wolnego ruchu na padoku / pastwisku. Najlepiej z innymi końmi, bo jeśli jest starszym leniuchem będzie stymulowany.

A na uspokojenie polecam mieszanki ziołowe. Jeśli koń nie ma zaplanowanych startów można podawać z walerianą.
xxagaxx, to kompletnia inna rzecz jest. Myoplast bazował na aminokwasach. Derbymed to po prostu gamma-oryzanol i witamina E. Ten Cortaflex more muscle to tez gamma oryzanol z jakimis dodatkami, także podobnie do tego Derbymedu.
Dlatego testuje inne mozliwe opcja oparte na aminokwasach właśnie, a nie oryzanolu.
Klami, no właśnie chciałam wiedzieć czy nie dawałaś jakiejś kombinacji. Wiem że sam oryzanol nie zadziała, no i nie powinno się go dawać w czasie startu (przynajmniej od ZO) ale właśnie żeby efekt był najlepszy trzeba podawać oryzanol + aminokwasy. Kupiłam akurat Cortaflex bo się trafił, zobaczmy, najwyżej też pójdę później w myoplast.
Jak to jest z suplementami po terminie?
Raczej bym ich nie podawała, bo (to napisz jeszcze o jakie dokładnie chodzi) ale raczej tracą swoje właściciwości z biegiem czasu, więc chyba koniowi nic nie zrobisz, ale efektów też nie będzie
xxagaxx, problem właśnie w tym, że za chwilę nie będzie już myplastu na rynku. Dlatego szukam, juz trochę "panicznie", zamiennika. Gdyby nie to, nie bawiłabym się w żadne eksaperymenty.
Jak to jest z suplementami po terminie?

Dramka - podałabym bez oporu. Oczywiście nie rok po terminie.
Do 3-4 miesięcy po spokojnie.
To nie jest tak, że z datą końca ważności preparat
traci wartość.
Klami, a czemu nie będzie?
Ja w marcu testuję właśnie to połączenie co ci napisałam. Ale myoplast jest głównie na zakwasy, więc z zamiennikiem może być ciężko.
xxagaxx, bo Boehringer wycofał się z produkcji końskich suplementów. Pozostaja przy samych lekach.
To połączenie, o którym pisałaś troche mnie intryguje. Patrząc na składy, to te dwa preparaty bazuja na tym samym. Dlaczego je łączyć ?
Klami, bo jest za mało oryzanolu w cortaflexie. I niby najlepsze efekty dają razem 😉 oryzanol znalazłam jeszcze u Podkowy ale jakoś po biotynie tej firmy sie do nich zraziłam.
Daihla   Zawiej - the Horse I was born for
22 lutego 2015 20:49
Witam, mam pytanie dotyczące suplementów/ witamin/ dodatków do paszy. Polecilibyście coś konkretnego dla 10 miesięcznej klaczki zarobaczonej przede wszystkim glistami (po podaniu ecomectinu wyłaziło po ok 5 na kupę) i z całkiem mocno zgniłymi strzałkami?
Daihla przede wszystkim zmianę warunków chowu, skuteczne odrobaczenie, porządny kowal, dopiero po spełnieniu tych warunków jest sens inwestowania w suplementy. Np. Gelapony Baby + biotyna z miedzią...
Daihla   Zawiej - the Horse I was born for
22 lutego 2015 21:10
_Gaga, serio myślisz, że trzymam konia (doprowadziłam do) w takich warunkach i piszę z prośbą o radę?  😉
Myślałam, że nie muszę tego tłumaczyć jaśniej, ale skoro jednak...  🙄 :koń już ma cały, długi plan odrobaczania stworzony przez profesjonalnego weta i oczywiście zmienione warunki bytowe - od niedawna jest moją własnością. Kowal będzie na dniach. Chcę wspomóc klacz czymś, bo to spore obciążenie dla tak młodego organizmu.
Dzięki za przykładowe suplementy.
SIWA FOLBLUTKA   i jej miedziana arabka
23 lutego 2015 10:46
Po zrobieniu badań krwi wyszło, że obie kobyłki mają bardzo niski poziom magnezu. Czy jest jakiś preparat z magnezem w granulacie? Znalazłam taki firmy Sukces ale on ma tylko 8 % magnezu w składzie, czy to nie za mało? W jakiej postaci powinien być magnez? Tlenek magnezu? Znalazłam u pana Podkowy tlenek ale niestety w proszku. Czy jest coś innego w granulacie czy zostaje mi jednak tylko magnez Sukcesu?
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
23 lutego 2015 11:06
SIWA FOLBLUTKA,
nie wiem czy hesta jest w granulacie ale dziewczyny pisały w pozytywnym klimacie na temat tego
preparatu.
Magnez powinien być w związku organicznym.
famka   hrabia Monte Kopytko
23 lutego 2015 11:10
hesta jest w granulacie i to chyba jeden z bardziej skutecznych środków, trzeba tylko mocno przestrzegać planu podawania bo to dość silny suplement
siwa uzywalam magnezu sukcesu i jest ok😉, reszta raczej do bani (a juz na pewno biotyna) ale magnez polecam 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się