żel, żele, podkładka, podkładki, futerko pod siodło

D+A, ja mam ten pełny żel BRa, takie dziurkowane / perforowane żele u mnie się nie sprawdzały (za bardzo pracowało toto pod siodłem i mało stabilnie podnosiło tylny łęk). Pełny żel użytkuję już od roku, działa bez zarzutu.
D+A, ja się też czaję na ten żel. Tyle że z korektą przodu.
Czy ktoś ma Czarnego Mattesa? czy to czarne futro farbuje?
Już mówię o co chodzi. Mianowicie kupiłam używanego Mattesa z systemem korekcyjnym właśnie czarnego uprałam go i mokry farbuje mi ręce, czy to jest normalne? Do tej pory miałam jasne kolory więc nie miałam takiego poroblemu. A boje się że jak zafarbował ręce to i czapraki może farbować....
Miałam kiedyś czarne futro na popręg Mattesa i ono niestety farbowało w praniu, na niebiesko pomalowało mi rzepy w owijkach :| Poza praniem to się raczej nie działo, tzn. spoconego konia nigdy nie przebarwiło.
ja mam popręg mattesa z futrem właśnie czarnym.

Kupiłam, bo wykminiłam, że nie będzie aż tak widać brudu i później śladów użytkowania typu stałe odbarwienia jak na popręgu z futrem naturalnym. Mam rękaw właśnie w kolorze naturalnym (nie mattesa) i po jakiś 2 latach użytkowania są na stałe już ślady odbarwione czy potem czy brudem. Starałam nie prać ani za często, ani za rzadko.

Co do prania czarnego mattesa - nie mam żadnych zastrzeżeń, nic nie farbuje. Piorę w MELPie zgodnie z instrukcją, popręg nadal jak nowy  - i futro, i bawełna i sprzączki (a mam go chyba jakoś pół roku).
A co sądzicie o tym wynalazku ?
Podkład futrzany barani pod siodło, pikowany (wkład z włókniny)
http://allegro.pl/podklad-podkladka-pod-siodlo-futro-medyczne-okazja-i3547075018.html

[img]http://img10.allegroimg.pl/photos/oryginal/35/47/07/50/3547075018[/img]
sadzimy, ze juz wiele razy przewijaly sie w tym watku opinie na temat tej podkladki.
emptyline   Big Milk Straciatella
16 września 2013 23:06
Nawet całe 3 strony wcześniej.
Witajcie, mam pytanie.
Moje siodło jest złe na mojego konia, ponieważ usadza mnie na tylnym łęku. Pani z Prestige'a powiedziała mi, że powinnam kupić podkładkę z korekcją tyłu i to wtedy rozwiąże problem. Mam możliwość wymiany mojego Mattesa Mki Standard Plus na Standard Plus Correction System. Dlatego moje pytanie brzmi: Czy jest różnica między rozmiarem Mki zwykłej, a korekcyjnej? Czy ta z systemem korekcyjnym powinna być o rozmiar większa?
Nie ma różnicy w rozmiarach pomiędzy standardem a Correction system.
Zdarzyło się komuś z Was, żeby futro na siodło obcierało siedzisko ?

edit: aaaaaaaaaa nie ten dział, wybaczcie
Jak to nie, jak tak 😉
No bo jest cały topic o futrze na siodło ! 😀 Już tam napisałam teraz, ale jak ktoś zna taki przypadek tutaj to za mini offtopic chyba nie wieszają :P
nawet nie wiedziałam  😉
Zdarzyło się komuś z Was, żeby futro na siodło obcierało siedzisko ?

futerka nie mam, ale zel NA siodlo zniszczyl konkretnie siedzisko
korysindex4 no to futro zaryzykuję, będę codziennie oglądać i najwyżej podszyję czymś miękkim
Witam!
Chciałam poprawić "komfort" koniska podczas jazdy- mówiąc oczywiście o plecach. Z tego powodu, że koń chodzi teraz pod trzema jeźdźcami i dwoma różnymi siodłami uznałam, że przyda mu się jakaś dodatkowa "ochrona". Pomyślałam o podkładce pod siodło które byłoby trochę uniwersalne (żeby pod dwa siodła można było używać- jedno to prestige wszechstronne, a drugie ujeżdżeniówka, ale jeszcze nie wiem jakie-gdyż jestem ciągle w fazie poszukiwań) i żeby trochę "wspomogło" "odciążyło"  tak dalej. ogólnie pomogło. I tutaj pojawia się moje pytanie do Was szanowni forumowicze: jaka podkładka by się najlepiej nadawała? dodam, że moje konisko jest bardzo wykłębione i często mamy problem z za szerokim łękiem, więc nie ukrywam, że gdyby podkładka lekko to korygowała to byłoby super. Pierwsze co to pomyślałam o futerku. z resztą wyżej już wspomnianym- http://allegro.pl/podklad-podkladka-pod-siodlo-futro-medyczne-okazja-i3629084300.html . ale wolę się poradzić kogoś, bo szczerze mówiąc czuję się niedokształcona w tym temacie. myślicie, że to dobry pomysł?
i mam jeszcze jedno-być może głupie pytanie, ale wolę je zadać, niż później mieć problemy- czy to, że jest to FUTRO nie będzie przeszkadzało np. w lato? nie będzie za gorąco tam pod siodłem?
Wiem, że trochę się rozpisałam, ale z góry bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
Nikas dopasuje podkładkę do siodła, nie odwrotnie
Jeśli masz problem z za szerokimi siodłami - kup takie, które będzie pasowało, lub zmień rozmiar łęku aby dobrze leżało na koniu
Nie istnieje podkładka idealna pod wszystkie siodła dla wszystkich koni - każdy przypadek jest indywidualny
Osobiście nie lubię futer - zużywają się szybciej , niż żele , a wszystkie poza Christ i Mattes - szybko się uklepują i pełnią jedynie funkcję ozdobną
Ja używam pod siodła żeli (Kieffer, Veredus) i jestem zadowolona (konie chyba też ;-))
Problem polega na tym, że ŻADNE siodło nie pasuje na moją kobyłę. Już tracę nadzieję, że znajdę cokolwiek. Albo siodło leci tak na tył, że się siedzieć nie da, albo leży na kłębie. Na prawdę już nie mam pomysłów co robić- przymierzam któreś siodło z kolei i ani trochę nie zbliża się nawet do "w miarę w miarę". Dlatego zakładam, że każde siodło, będzie lepiej leżało z taką podkładką. bo żadne bez nie pasuje. Już nie wiem co robić..
emptyline   Big Milk Straciatella
16 października 2013 00:40
Pomyśl nad bezterlicówką może?
Nikas pytanie: czy Twój koń jest przbudowany przodem, czy trafiałaś na źle wyjeżdżone siodła?
Masz możliwość przymiarki jakiegoś w miarę nowego?

Generalnie przy koniach nietypowych jedynym sposobem dopasowania siodła jest wizyta u siodlarza. Koszt podobny do porządnej podkładki a efekt dla konia znacznie lepszy... Podkładka niestety nie dopasuje siodła do konia...
jak to nie dopasuje ?  to po co podkladki z kkorektami ?  podkladki sa pomocne w dopasowaniu siodel do koni
Pomocne owszem, ale siodła nie dopasowują. Podkładka można delikatnie poprawić równowagę, w jakiej leży siodło lub skorygować kwestię siodła za szerokiego. Jeżeli koń jest nietypowy żadna podkładka cudu nie uczyni.
Obawiam się, że nie mam pieniędzy na "siodlarza". Nowego siodła niestety nie mam szans przymierzyć. A koń chyba jakoś bardzo przebudowany nie jest. Ogólnie problem jest z dopasowaniem siodła do kłębu, który jest bardzo wystający, szeroki i jakby spadzisty-taki lecący w dół dość mocno. Może wstawię zdjęcia kobyłki do działu "dopasowanie siodła". Może coś ktoś przełomowego powie- jakiego siodła najlepiej szukać. Choć to trudno pewnie ze zdjęć wywnioskować...
Właśnie wróciłam ze stajni, gdzie przymierzyłam kolejne siodło. i o dziwo... PRAWIE pasuje! Nie wiem jakim cudem, ale naprawdę leżało nieźle. Jak nałożyłam na "pustego" konia to wręcz idealnie. Oczywiście problemy zaczęły się później... Gdy wsiadłam trochę się "przygniotło" ale było nadal w porządku. Niestety po chwili jazdy oklapło tak, że między kłębem a łękiem było bardzo mało miejsca- około centymetra. Tak, że jak wkładałam palce, to mi je lekko zgniatało. (ale tylko z przodu, wszędzie dalej było widać prześwit). Mi osobiście jeździło się super! Konisko też nie protestowało, a nawet powiem więcej- duużo lepszy kontakt (ale to może być przypadek, bo kuń humorzasty i czasem lepiej czasem gorzej). Podobno kiedy kiedyś kiedyś jak jej właścicielka wybierała siodło to klacz potrafiła pokazać jak jej nie pasowało- czyt. brykała, wkurzała się itd. a tu nic... I teraz do rzeczy: Czy jest jakaś podkładka, która by skorygowała przedni łęk- tak jakby go "zwęziła" ? Coś moglibyście polecić? Nie wiem czy warto kupować siodło, które samo od początku nie pasuje i trzeba je poprawiać podkładkami...Ale na prawdę jest to pierwsze siodło, które leży jako tako w ogóle, tylko gdyby nie ten przedni łęk !
afixe   Bez koni, życie nie ma sensu <3
20 października 2013 16:10
Cześć, jestem pierwszy raz na re-volcie, ale przejrzałam praktycznie caly wątek i nie znalazlam odpowiedzi, mianowicie, mam siodło Parkur model Everest 17 cali, siodełko jest na prawdę rewelacyjne, ale używam go na kilku koniach i postanowiłam ochronić im bardziej kręgosłup kupując podkładkę. Znalazłam podkładkę HKM żelowa, podszyta futerkiem. Problem w tym, że nie ma rozmiarów jest napisane, że ma 60 cm x 43 cm i moje pytanie brzmi: jakie jest wasze zdanie na temat podkładki i czy nie będzie ona za mała/za duża pod moje siodło?
afixe   Bez koni, życie nie ma sensu <3
20 października 2013 16:25
przepraszam,że dwa razy 😉
Mam takie pytanie odnośnie Mattesa i żelu. Co jest lepszą amortyzacją? Wydaje mi się, że gdy Mattes jest nowy, nieuklepany to Mattes. Ale w momencie, gdy futro jest już dłużej użytkowane i trochę się uklepało, a żel jest dobry... Co lepiej w takim przypadku amortyzuje? 👀
Mattes się tak szybko nie ubija, żel też się robi smarkaty po jakimś czasie i przestaje amortyzować tak super. No i co wełna to wełna, żel jeśli ma spełniać podobną funkcję to raczej z tych grubszych.
Mam takie pytanie odnośnie Mattesa i żelu. Co jest lepszą amortyzacją? Wydaje mi się, że gdy Mattes jest nowy, nieuklepany to Mattes. Ale w momencie, gdy futro jest już dłużej użytkowane i trochę się uklepało, a żel jest dobry... Co lepiej w takim przypadku amortyzuje? 👀

Mattesa można czesać i cały czas będzie dobrze amortyzował-świetne są do tego szczotki dla długowłosych kotów
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się