Ktoś widział próbe dzielnosci klaczy w Doruchowie i izabelowatą Barbórkę po Ulco??? Brawo!!! W końcu izabel w dobrym typie i z kapitalnym ruchem!!! Zajeła drugie miejsce, ale w kłusie wymiatała, normalnie GUMA 👍 Niestety nie miałam aparatu, żeby zrobić zdjecia 😕
Przepraszam za odświeżenie, jeżeli ktoś kryje kasztana izabelem/palomino to są bardzo duże szanse na izabela. A już najwieksze przy kryciu bułanego fiordem,tylko wiadomo, że może odziedziczyć budowę po ojcu. Kobyła u mnie (bułana) była kryta fiordem i nawet spory dzieciak z kręconą grzywą wyszedł. Zobaczymy co wyrośnie 🙂. EDIT: może wyjść z biało-czarną grzywą, u mojej troszkę się rozjaśniła, pewnie po matce ma taką kolorową grzywę 🙂
Czarna Kozo Mylisz izabele i jelenie z końmi posiadającymi gen bułany. To całkiem co innego. Fiordy mają gen bułany niosący ze sobą pręgowanie, izabele, jelenie posiadają gen kremowy. Nie uzyskasz konia izabelowatego kryjąc fiordingiem.
Nie wiem jak jest teraz, ale 4 lata temu mojej znajomej klaczka, urodziła źrebię izabelowate. Izabel pokryty kasztanem, tak mimochodem. Opowiadała mi, że jak młoda podrosła to przez myśl jej przeszło, by ją sprzedać. Nie jakieś astronomiczne sumy, celowała w kwotę dość rozsądna. Ale! Przyjechała do niej kobieta, zachwycona koniem i sama na "dzień dobry" zaproponowała za nią 10 tysięcy. Jednakże klacz została, sprzedaż poszła w zapomnienie.
To moja musiała po rodzicach matki dostać, niestety obustronnie w papierach NN. Mimo iż matka ma pręgę mała nie miała. Grzywa jej teraz ponoć całkiem zbedła i jest kremowo-biała 🙂
Może Czarnej Kozie chodziło o którąś z tych maści - występują jak najbardziej u fiordów - wszytsko z genem bułanym. http://www.bluebirdlane.com/colour.html Sama byłam zaskoczona mnogością odmian jak to znalazłam, jednak może być więcej niż bułana i czerwonobułana 👀
Gdzieś w czeluściach komputera mam zdjęcie fiorda gniado-bułanego. Wygląda dosć ciemno przy tych z linka.
podobnież,że ichniejsze fiordingi mogą być dunalino, ale wątpię, aby tego typu fiord trafił do Polski. Fiordy rasowe są grogie, a ciekawy kolorystycznie fiord jest BARDZO DROGI.
Ukazała się oferta stanówki kolejnym izabelem: Can-Can S (Eternal - Carmen S) Ktoś coś więcej może o nim napisać ? Ogier stacjonuje i jest dostępny u Pana Romana Stodolnego w Odolanowie.
Pewnie też. Te zawirowania maściowe potrafią być naprawdę dziwne 😉. Znałam gniado-srokatą klacz, która po różnych ogierach (nie izabelowatych i nie cremello) dała aż 3 izabelowate źrebaki.
To ja może pokażę wam trzy klacze zupełnie nieznanej u nas, węgierskiej rasy kisbery. Mają dużą domieszkę krwi arabskiej, ale nie są przy tym małe (około 165 w kłębie) i mają bardzo miły, zrównoważony charakter, są bardzo silne i wytrzymałe, świetnie sprawdzają się w rajdach. Terra maści jeleniej i dwie izabelki - Saba i Paloma. Podobno bardzo dużo kisbery jest blond, mamy też w stajni jedną kasztankę. Mi się blondyneczki bardzo podobają 😍