Witam,
Zwracam się do Państwa z prośbą o wypełnienie krótkiej ankiety dotyczącej chorób układu oddechowego koni. Ankieta ma na celu weryfikację czynników sprzyjających powstaniu choroby a także czynników sprzyjających leczeniu. Mam nadzieję że uzyskane informacje zwiększą skuteczność naszego postępowania w przypadku tych frustrujących zaburzeń u naszych podopiecznych.
Wyniki ankiety oczywiście nie będą nigdzie publicznie publikowane a Państwa dane i dane koni pozostaną anonimowe. Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Blanka Wysocka
wysocka.blanka@gmail.com
1. Imie konia
2. Wiek konia
3. Czas trwania choroby
4. Użytkowanie konia
5. czy państwa koń przechodził ciężkie infekcje układu oddechowego przebiegające z gorączką w przeszłosci? Jesli tak to w jakm wieku?
6. Czy konie spokrewnione z Panstwa koniem chorują lub chorowały na choroby układu oddechowego jesli tak to jakie?
7. Czy od czasu rozpoznania choroby objawy utrzymuja sie nadal?
8. czy u konia wystepuje kaszel? Jesli tak to z jakim natęzeniem ( + sporadycznie, ++ często, +++ bardzo często)
9. czy u konia wystepuje ropny lub śluzowo-ropny wypływ z nozdrzy? jesli tak to z jakim natężeniem?( + sporadycznie, ++ często, +++ bardzo często)
10. czy u konia wystepuje dusznosc? jesli tak to z jakim natężeniem?( + sporadycznie, ++ często, +++ bardzo często)
11. czy choroba przebiega sezonowo? Jesli tak to jakiej porze roku nastepuje nasilenie obajawow?
12. Czy koń bardziej sie meczy podczas pracy?
13. czy w przebiegu leczenia była konieczna zmiana ściolki ze słomy na inny? jesli tak to na jaką?
14. czy w przebiegu leczenia było konieczne moczenie siana?
15. czy w przebiegu leczenia była konieczna eliminacja siana z diety?
16. czy w przebiegu leczenia była konieczna zmiana boksu na boks angielski?
17. czy w przebiegu leczenia była konieczna zmiana uzytkowania konia?
18. czy w przebiegu leczenia było konieczne stosowanie leków jesli tak to jakich?
19. czy w przebiegu leczenia stosowana była immunoterapia(odczulanie)? Jesli tak to jaka i czy widoczna jest poprawa po zakończeniu terapii?
20. czy w przebiegu leczenia konieczny był postój konia na zewnatrz (po za stajnią) przez cała dobę?
21. czy państwa koń od czasu rozpoznania choroby choruje na infekcje ukladu oddechowego przebiegające z gorączką?
22. czy choroba postepuje z czasem?
uwagi: Być może mają państwo jakieś pomocne uwagi dotyczące leczenia konia z choroba ukladu oddechowego cenne dla innych właścicieli?
Odpowiedzi na PW, czy bezpośrednio do p. Blanki?
(nie wiem, czy opracowujesz te dane w jakiś sposób, czy tylko za forwardera robisz 😉 )
przepraszam za ew. błedy ale musialam niestety przepisać ankietę.
myslę ze mozna wysyłac bezpośrednio do Blanki.
niestety nie ustaliłam szczegolow tylko ladnie mnie zapytano czy moge umiescic. to bylo tydzien temu ale mialam sesje i nie mialam czasu się tym zając.
p.Blanka wyslala ankiete do tych do ktorych miala maila. A jak wiadomo im wiecej osob tym lepiej. dla mnie forma dowolna, mozna na PW lub forum o ile moderatorki sie zgodzą lub bezposrednio.
Nie ma problemu.
Mam trzy pytania tylko:
- w jakim celu jest ta ankieta?
- po co imie konia?
- czy musi byc to kon zdiagnozowany przez lekarza wet?
przepraszam za bałagan, prosze o wykasowanie tego posta.
ok, ja wysłałam wypełnioną ankietę bezpośrednio do p. Blanki 😉
edit : ojoj.. nie zauważyłam co Brzask napisała 🤦
Ankieta wypełniona i wysłana na PW. Mam nadzieję, że pomoże.