Konie czystej krwi arabskiej

Bronze   "Born to chase and flee.."
20 marca 2013 15:18
Kasik - też tak pomyślałam, jak McCleelan tylko w wersji exclusive. Ja sie zdecydowałam na McCleelana właśnie. Po rozmowie z rymarzem nie wiem juz nic, bo z tego co mówił są 2 mozliwe opcje - siodło węższe i szersze- jak to dobrać to jeden czort wie, wg. fachowca na kazdego konia pasuje - więc albo jestem w niebie i kończą sie moje poszukiwania albo ktoś cos tu ściemnia :-)
Jesli ktos uzytkuje tego typu siodło na swoim arabie niech bedzie dobrym kolegą/koleżanką i przyzna sie publicznie jaki rozmiar użytkuje  :kwiatek:
W temacie McClellanów dobrze obcykany jest Wawrek.
W orginale jest chyba dwa rozmiary,ja miałam 12,5 o ile dobrze pamiętam
Fajny filmik! Sprzedałam w życiu wiele koni i jeśli miały jakąś wadę - zazwyczaj mówiłam o niej klientom. Oczywiście dla przeciwwagi podawałam zaraz szereg zalet - nikt nie robi sobie antyreklamy! Pardka i jego półbrata Animka sprzedałam, kiedy były takie małe, ze charakter nie dawał się zauważyć, potem oba szarżowały pod Komarowem, ale właściciel mi mówił, ze Animek zawsze był spokojniejszy. Obydwa odziedziczyły charakter po matkach (Eutin zachowywał sie przyzwoicie).

Wolałabym na wstępie wiedzieć o wadach, niż sama się ich doszukać. Przynajmniej wiedziałabym jak mam postępować na samym wstępie, a nie korygować w trakcie jak przypadkiem wyjdzie szydło z worka...

Coś gniada zrobiła się niczym przylepa, wciąż domaga się głaskania. Jej słabym punktem jest szyja. Kiedy ją drapie, ona "drapie" mnie, tzn. mizia po ramieniu bądź czapce. Po prostu iskami się jak konie, ale ja jestem człek.  🤣
bronze- nasz był kilka razy używany na arabie i leżał faktycznie dobrze.  Jednak nie jest prawdą, że pasuje na każdego konia- pięknie leciałam z tym siodłem z mojego hucka. Prawdopodobnie mamy wersję szerszą, bo leży fajnie na moich okrągłych klaczach i arabie, leci z hc o sylwetce śledzia. Żeby nie robić  🚫 mogę wrzucić fotki na arabie 😀
20 marca 2013 18:43
Kasik - jasne, wrzucaj  :kwiatek:
macie rację Mc Clellan dla bogaczy  😜 wyglada ciekawie. Wszystkie siodła mają "męski krój", we Włoszech firma szyje siodła pod damskie tyłeczki 😉
Bronze a to iberyjskie siodło, które falletta wkleiła?
a ja się nie zgodzę z tym, że nie można określic charakteru już po odsadku czy źrebaku
Pewne cechy widać od razu, są elektryki, są śpioszki, są wypłochy, są ciekawskie, są wredoty
.
20 marca 2013 22:06
Ganasz - moja znajoma ze stajni kupiła jakies iberyjskie cudo na e-bayu i bede przymierzac na Niuna w najbliższym czasie. W sumie nigdy nie siedziałam w takim wynalazku i sama jestem ciekawa wrażeń  😉
frynia pisała o siodle takim http://www.chezz-sattel.de/saettel/index.html Bronze napisz o wrażeniach 😉
hahah, o takim siodle też Wam mogę napisać 🤣 Mamy taką bezterlicówkę startrekka właśnie dla Bora 😉 Siodło jest super, wygodne, siedzisko dość głębokie ale nie daje takiej pewności jak kulbaka westowa, nie usadza i trzeba mieć dobrą równowagę i najlepiej nie brykającego konia. Mam porównanie tego siodła na dwóch koniach i tylko na jednym czuję się w tym siodle doskonale- właśnie na Borze. Testowałam na  mojej kucce hc/oo i o ile na maneżu było super, to w terenie jeden wielki stres 😁 link do zdjęcia autorstwa nine https://www.facebook.com/photo.php?fbid=464471533595647&set=a.464439060265561.102781.227354353974034&type=3&theater, oraz samo siodło
kasik siodło fryni ma terlicę.

W orginale jest chyba dwa rozmiary,ja miałam 12,5 o ile dobrze pamiętam
Są 3 rozmiary - 11, 11,5 i 12 cali. Oryginał ciężko zdobyć, a z pełnym osprzętem to już w ogóle pozostaje szukanie w USA. Siodło bardzo wygodne i bardzo lekkie, często używane obecnie do jazdy terenowej czy dłuższych rajdów.

edit: czemu dla bogaczy? Można złowić czasem prawdziwą perełkę na eBayu za śmieszne pieniądze. Dobra opcją jest też zakup samej terlicy obciągniętej bawolą skóra rawhide i oddanie do siodlarza żeby zrobił nam resztę.
wawrek dla bogaczy z tego podanego linka. Siodla za kosmiczną kase oparte na technologi "siodeł z dziurą" 😉
ganasz- domyślam się, że chodziło o terlicową iberyjkę, nasza jest taka "pomiędzy"- bo ma panele ale bardziej elastyczne i na rzepach, dzięki czemu można dopasować praktycznie na każdego konia. Siedzi się nad koniem, cały kręgosłup można sobie obejrzeć 😉 Super patent ❗
kasik ta moja iberyjka jest niby terlicowa, ale terlica skórzana, elastyczna, wiec łączy zalety bezterlicówki (nie ogranicza pracy grzbietu, dopasuje się do zmian w umięśnieniu konia bez potrzeby interwencji rymarza, dobre czucie konia)  i terlicówki (dobrze rozkłada ciężar, szczególnie że panele b. szerokie - widać na foto w mojej galerii) panele też są na rzepach, przestawialne w zależności od kształtu grzbietu, o tak: http://www.chezz-sattel.de/beschreibung.htm i nad kręgosłupem wiatr hula  😉

założyłam ją też próbnie na moją młodą małopolkę (link do foto w galerii: http://re-volta.pl/galeria/foto/90357 - koń bardzo wykłębiony, więc dla niej raczej celowałabym w inny model, z większą przestrzenią na kłąb, bo siodło wprawdzie nie leżało na kłebie, ale przy uniesionym grzbiecie mieścił się jeden smukły palec. Natomiast sama jazda była wygodna i dla mnie i chyba dla konia 🙂

co do bryków, owszem, przerabiałyśmy, bo po dłuższej przerwie spowodowanej moją chorobą i kiepskimi warunkami meteo wybrałam sie na arabce w międzywale i zaistniała lekka różnica zdań w temacie "galopujemy na wał czy nie"  😉 ale jako że w dwóch próbach nie udało się upierdliwego ciężaru z grzbietu pozbyć, wiec ustalono wspólną wersję wydarzeń czyli kłus łąką u podnóża wału  🙂  te galerie niby małe, ale w razie W coś tam jednak dają  😀
Czy ten śnieg mógłby już przestać padać, żeby mogło się zrobić o tak:
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
22 marca 2013 07:17
myślę, że śnieg będzie padać do następnej zimy  😀
Wojenka   on the desert you can't remember your name
22 marca 2013 07:41
Nawet tak nie żartuj!
A mój Mihrab kończy dzisiaj 14 lat  😅 A niedawno kupiłam go jako siedmiolatka...

22 marca 2013 07:46
to wszystkiego Najlepszego dla Mihraba !!!!  🏇
kurde... to Callisto zaczął 12.03 -  9 lat !! a ja to przegapiłam  😂 mam chyba chorą głowę  😁

edit. fotka  solenizanta 😉

iwona9208   Konie to choroba, z której nie da się wyleczyć.
22 marca 2013 08:00
Wszystkiego dobrego dla Mihraba!
zduśka szalona kobieto masz na suwaczku i jeszcze zapomniałaś  😂
Maihrab jak zawsze przepiekny 😍
a my dzisiaj obchodzimy w stajni hucznie urodziny Wadery, małopolanka wgalopowuje w 27 rok. Z tej okazji ulepimy bałwana ;-)Maceba skończyła 1 stycznia 12 lat.
22 marca 2013 08:21
ganasz piękny wiek !!! Życzę Waderze kolejnych 27 lat !  😅
iwona9208 haha na jakoś nie spojrzałam na suwaczek
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
22 marca 2013 08:26
Araby i konie orientalne są długowieczne. Cecha ta jest również dziedziczna, a niedawno znalazłam, że mama Niuńka dożyła 30 lat, co napawa mnie optymizmem.
Moje nowe cudeńka 🙂
Barietka : http://www.janow.arabians.pl/pl/rodowod-form.php zajeżdżona ale ogłowie to dla  niej wróg :P
Estanca  : http://www.janow.arabians.pl/pl/rodowod-form.php jest wolna jak ptak i nic nie musi robić
ganasz tylko pamiętaj: urodzinowy bałwan ma mieć wieeeeeeeelki nos. Marchewkowy oczywiście  😀
Wszystkiego dobrego dla Wadery i Mihraba!
.
My nie solenizanci, ale w tym tygodniu minęły nam 3 lata razem! 😅

A wszystkim obchodzącym urodziny- wszystkiego naj, naj! :kwiatek:
Ojjj daawno mnie tu nie bylo... 🙄  Z nowinek Bango ma nowa kobiete, jest w niej szalenie zakochany i jak widać na fot NIKT nie ma go niej dostępu  😂
derby   "Pamiętajcie, tylko spokój Was uratuje."
22 marca 2013 21:09
i my też świętowaliśmy

Citri 4 lata minęły 26 lutego- ale czas leci
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się