Konie czystej krwi arabskiej

Bronze   "Born to chase and flee.."
01 stycznia 2013 14:34
A my dzisiaj byliśmy w noworocznym terenie  🏇
Pomimo słonecznej, wiosennej aury było tak wietrznie,że zrywało czapki z głów. Ale daliśmy rade z powodzeniem rozprostować kopytka :-)
Niektórzy w terenie, a inni na padoku.
Gniada chodziła dzisiaj drugi raz pode mną. Na razie jest obiecująco.
zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
01 stycznia 2013 17:25
Chciałabym Życzyć Wszystkim Samej Pomyślności w 2013 r !!!!!  😅

Złota to super wiadomość !! Napisz koniecznie jak udał się teren !  😀
Bronze oo super , widzę, że terenik się udał ! A u nas piękna pogoda i delikatny wiaterek ... eh.. wiosna  🤣
Derby ładnie Ruda wygląda i fajną ma kratkę na zadzie
Być. to gratuluję !! Wrzuć koniecznie jakieś zdjęcia !

a mój koń z nowym rokiem mnie zaskoczył  😎 mam znowu anioła .. i nie wiem co o tym myśleć  🤣
a tutaj moja przyjaciółka z córą  😉 pozują do zdjęcia. 
Czekam na siodło, na razie wozimy się na oklep.
Dzisiaj pozytywnie mnie zaskoczyła. Oczywiście na początku krótka dyskusja na temat czy zakładamy ogłowie czy nie, ale położyłam jej dłoń na chrapach, poczekałam, aż odpuści i poszło dzisiaj szybciej niż ostatnio. Uczy się kobyła.
Wsiadanie bezproblemowe, a później to mała euforia. Klacz jakby czytała mi w myślach, chciałam dać jej łydkę do ruszenia, koń rusza na delikatne poruszenie nogi, a wcale łydki nie było. Do stój bez problemu i znowu do przodu, klacz znowuż w 100% wiedziała, kiedy "przyjdzie" łydka. Następnie parę razy na komendę słowną "do przodu",  tuta również bez problemów, od razu wykonywała polecenie.
Dzisiaj z zakrętami lepiej, ale trzeba nad nimi pracować.
No i uszy miała na mnie, słuchała mnie, uważnie wykonywała polecenia. Najważniejsze, że non stop rozluźniona, nie czułam napięcia, więc myślę, że przyjemnie jej się pode mną chodziło. Zeszłam, podziękowałam.

No i problem na lonży. Za chiny nie wiem jak ją zmusić do galopu.  😉
Wojenka   on the desert you can't remember your name
01 stycznia 2013 18:29
Złota, a dzieciaki też jeżdżą?
Bronze, wiatr Was wysmagał, ale jak jest słońce, to inaczej się patrzy na wszystko! Pozytywnie! A Niun przybrał kształt kuli  😁
zduśka, bo jak się nie wymaga nic to można być grzecznym  🤣
ganasz, no nie wiem dokąd by zajechali beze mnie  😁.

A ja dostałam dziś kilka zdjęć od koleżanki ze stajni, na każdym chłopaki wyglądają jak papużki nierozłączki!  😍

Bronze   "Born to chase and flee.."
01 stycznia 2013 18:37
Wojenka - to jest wałach w kondycji hodowlanej  🥂. Ale fakt faktem jakiekolwiek fotki wrzucę chyba dopiero po odfutrzeniu w kwietniu. Twoje chłopaki w super kondycji - ja mam misję,żeby powoli odpracowywać nasze L4 i daj Boże jakieś widoczne efekty powinny być na wiosnę.
arabiarzom w pierwszym Roku po Końcu Świata 😉 zdrowych koni, ich anielskiej cierpliwości dla naszych poczynań, wspaniałych terenów, sukcesów w rajdach, na czworobokach, w skokach, na pokazach i w hodowli. A nam częstych spotkań 😅
ganasz,piękne życzenia i jeszcze piękniejsza kartka 🙂
Spacerkowo na L4 😉 życze wszystkim żeby ten rok był lepszy ! 😉
03 stycznia 2013 21:49
z co tu taka cisza ?  🤬

kochani czy ktoś z Was ma zamiar w tym roku jechać na zawodu w czerwcu do Janowa Podlaskiego ?? ( 22-23.06 ) To będą chyba Mistrzostwa Europy Koni Czystej Krwi.
Ja planuję pojechać w konkursie ujeżdżenia , ale z tego co się dowiedziałam to najniższa klasa będzie P  🙄 i tak się własnie czaję .. czy warto się pchać.

powiem Wam, że mam już po dziurki w nosie taką pogodę  🙄 dzisiaj nie wsiadłam bo padało .. jutro ma też padać a o sobocie nawet nie wspomnę  🙄 Generalnie ujeżdżalnia jest jedną wielką breją  😵
zduśka, jedź do JP i powalcz 😍, zawsze to nowe doświadczenie, dobre towarzystwo, piękne konie.
U nas też pogoda beznadziejnia. Na szczęście jest hala więc z terenowców stajemy się powoli halowcami  😜 szkoda, że nie mamy trenera, bo sobie odpuszczmy to i owo, normalnie brakuje nam samodyscypliny. 😡
zduśka przynajmniej breja, u nas wszystko skute lodem  🤔 Wygląda tak: http://re-volta.pl/galeria/album/3977
Ledwo przechodzę z samochodu do stajni...
basienka_kbs, o widzę, że z Wielkopolski.
Gdzie Cię ewentualnie można zobaczyć w terenie?
Może gdzieś blisko mnie...
03 stycznia 2013 22:10
ganasz a Ty przyjedziesz ???  🙂 chociaż w ramach atrakcji haha i wiesz co zazdroszczę Ci hali  😎
pokora93 kurde .. faktycznie niezłe lodowisko  😲 Ale u Nas też tak było prze chwilę.

napiszę to jeszcze raz Ja chcę wiosnę  😵
zduśka gdyby JP był bliżej 🙄. dla mnie wszędzie daleko ale kto to wie. 😎
wiesz na hali wilgotne zimno, ale nie wieje i nie pada, podłoże dobre.
napiszę to jeszcze raz Ja chcę wiosnę  ja też ale suchą i słoneczną  😉
pokora kraina lodu 😲
ganasz dokładnie. I coś takiego jest dosłownie od samych drzwi stajni 🙁 Ja już jedną glebę zaliczyłam na tym lodzie. Wiosna, błagam, wiosna!
w  Carrefourze widziałam nakładki z kolcami które się zakłada na podeszwy zwykłych butów ponoć sprawdzają się na oblodzonych nawierzchniach.
03 stycznia 2013 22:42
A u nas roztop i błocko  🙂 Ja też już chcę wiosnę! Wróciłam ze stajni do kolan ubłocona, a psu całe podwozie musiałam zmyć szlauchem.

zduśka
, do czerwca kawał czasu, dacie radę się przygotować. A to raczej będą MP? Nie słyszałam, żeby to miały być ME.
ganasz, w taką pogodę chętnie bym się w halowca przeistoczyła...
Tu są wstępne propozycje  http://www.janow.arabians.pl/pl/pdf/2013_mpa_komunikat_20121114.pdf
Mają to być MP ale równolegle we wszystkich konkursach będzie prowadzona klasyfikacja międzynarodowa, jeśli zgłoszą się pary zagraniczne
03 stycznia 2013 22:54
wojenka ja też byłam przekonana , że właśnie MP ale .. coś mi się obiło o uszy , że właśnie ME  🤔 z resztą będę w styczniu w Janowie to się dopytam u źródła i dam znać.
Piszesz, że dużo czasu jeszcze do czerwca ... a ja dopiero co Rudego wykastrowałam  😁 ale mi czas szybko leci !

ganasz no niech będzie lato  😎

edit
pisałam razem z paladynką
i stąd u mnie te ME  😉 przez klasyfikacje międzynarodową
lato też nie bo muchy...
ładna jesień po żniwach 😍
[quote author=Być. link=topic=752.msg1635709#msg1635709 date=1357250755]
[/quote]

Jesteśmy pod pozaniem dokładnie w morasku ;-)
Gdyby ktoś był zainteresowany...Bango szuka szczęścia ;-)
Wojenka, a jak Bader jechała zawody na Mihrabie? 😉 To nawet coś więcej niż zwykła jazda w teren
04 stycznia 2013 16:06
Ano rzeczywiście  🙇. Ale oprócz tego w terenie nikt na nim nie był  🙂
basienka rozczuliło mnie jak się na końcu oblizał 😉
[quote author=basienka_kbs link=topic=752.msg1636179#msg1636179 date=1357303108]
[quote author=Być. link=topic=752.msg1635709#msg1635709 date=1357250755]
[/quote]

Jesteśmy pod pozaniem dokładnie w morasku ;-)
[/quote]
Też spod Poznania, ale ja kierunek Kórnik itd.  😉
kto oglądał w TV film "Jeździec z Gór Atlas" ostatnia sekwencja wyścig koni w Marakeszu. bardzo klimatyczny, a szejk pouczał córkę jakie cechy ma mieć dobry koń (zapisałam po filmie więc może ktoś uzupełni braki?)
3 rzeczy długie: szyję, łopatkę, przedramię
3 rzeczy krótkie: grzbiet, pęcinę ,..?
3 rzeczy czyste: oko, kopyta, skórę
3 rzeczy szerokie: czoło, klatkę piersiową, nozdrza
3 rzeczy małe: uszy, ?, ?
😉
ja znam w takiej wersji
Jedną z bardziej popularnych jest definicja pewnego Araba – Abd-el-Kadera, według którego rasowy koń powinien posiadać cechy następujące: „trzy rzeczy długie – ucho, szyję i przednie nogi; trzy rzeczy krótkie – rzep ogonowy, grzbiet i nogi tylne; trzy rzeczy szerokie – czoło, pierś i zad; trzy rzeczy czyste – skórę, oczy i kopyta.”
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się