Konie czystej krwi arabskiej

Wojenka   on the desert you can't remember your name
30 września 2012 21:24
Tak, tak- zapraszamy w odwiedziny  😉

Na otarcia sudocrem polecam. A jak on taki wrażliwy, to może talkować go przed jazdą pod popręgiem.

zduśka   Zbrodnia, kara, grzech. .. litr wina
30 września 2012 21:29
Być. haha !!! ja wyciągnęła rolki  😉 mam zamiar codziennie wieczorami jeździć  😁
Wojenka no muszę w końcu podjechać !!!! A na otarcia dostałam coś na bazie sudocremu i chyba rozważę talkowanie - niech się tylko wszystko ładnie zagoi  🙄
Od rolek wolę rower. 😀
01 października 2012 06:26
[quote author=Być. link=topic=752.msg1539148#msg1539148 date=1349037156]
Od rolek wolę rower. 😀
[/quote]

w sumie ja też .. ale mój nie działa, więc pozostały rolki ! dzisiaj będzie powtórka  😁
zduśka,  jaki masz popręg? profilaktyczne przed jazdą po zapięciu popręgu wyciągaj przednie nogi do przodu, dopnij potem popręg i zimny prysznic na miejsce przylegania popręgu po każdej jeździe. Koleżanka używa do zabezpieczenia wazeliny. Ja jeżdżę w różnych warunkach od lat na małopolance, schyla się w terenie-skubie trawę. Nigdy nic się nie działo. Raz dałam ją pod siodło koledze, ktory b. dobrze jeździ i mi ją obtarł w terenie 😲 Sudokrem i maść tranowa.
[quote author=zduśka link=topic=752.msg1539252#msg1539252 date=1349069160]
[quote author=Być. link=topic=752.msg1539148#msg1539148 date=1349037156]
Od rolek wolę rower. 😀
[/quote]

w sumie ja też .. ale mój nie działa, więc pozostały rolki ! dzisiaj będzie powtórka  😁
[/quote]
W zimie łatwiej się przerzucisz, na łyżwy.  😁
zimą - skiring 😉
Próbowałaś? Ja jeszcze nie. Zabrać się za to czy nie? Warto?  😉
kiedyś próbowałam w stadninie ale nie za arabem 🤣 wrażenie super jak koń sterowny. Można przyzwyczajać konia zaczynając od pracy na dwóch lonżach. Ale tu na pewno są specjaliści od takich atrakcji.
Nie jestem pewna czy bym czasem nie poleciała w górę, w bok i w dół...  🤣
Efekt? Niezła gleba.

Ja w zimę mam chętnych na kulig, a siwa pójdzie, bo na dwie lonże chodzi, za sobą już ciągnęła oponę, da radę. Eufone przewiduje jako towarzystwo. Z resztą, gdyby nie pogoda, dziś bym wsiadła, a tak deszczyk.
a u nas piękna jesienna pogoda, "lecę" do stajni i terenik. Korzystam póki pola nie zaorane 🏇
Zabierz mnie ze sobą!
01 października 2012 17:46
Chłopaki znowu razem!!!  😍 I dzielą sie nawet listkiem! 💘

Młody

zaczynamy inną pracę
Wojenka- pierwsze zdjecie- jak klony! Ile mlody ma w klebie?
Katharina   "Be patient and trust in the process"
01 października 2012 17:56
Wojenka Twoje obydwa araby mają w sobie coś tak niesamowitego .... !  😜 Szok ! A Młody  😜 Widzę, że bardzo wszechstronny z niego chłopak  🙂
01 października 2012 18:09
Złota, nie mierzyłam go teraz...Obstawiam,że 151 ma. Jak będzie okazja, to zmierzę.
Katharina, one są do tańca i do różańca  😉 . Sama byłam w szoku, wsiadłam na konia, dwa dni po wyścigu, na ujeżdżalni, a on dużo kuma! Galopuje na dwie nogi, szuka kontaktu, skręca  😁
arabiansaneta   Konie mamy zapisane w gwiazdach
01 października 2012 18:51
Tylko mu tak nie przyciągaj dzioba do klaty, bo "przyjaciół się nie roluje"
01 października 2012 19:04
Na młodych koniach nie skupiam sie na ustawieniu głowy, tylko w pierwszej kolejności na dążności do ruchu naprzód. Koń ma prawie całą wodzę do dyspozycji i to on wybrał sobie taką pozycję, nie widzę, żeby był zrolowany  😉.
Zrolowany to on był na forkentrze w ostatniej gonitwie  😁
01 października 2012 19:17
ganasz popręgów mam milion  😉 skórzany - profilowany z gumami, neoprenowy z gumami i bez gum, z sympatexu, bawełniany  🤔wirek:
Wypróbuję również Twoją metodę z wyciąganiem do przodu nóg przed jazdą - może faktycznie coś tam mu się źle układa  🤔
Być. jakoś jedąc z tyłu za koniem i to jeszcze na nartach nie czuła bym się zbytnio komfortowo  😁

wojenka fajnie, że chłopaki są razem. 
Masz teraz jakieś konkretne plany co do młodego ?

i wstawiam jeszcze jednego Rudego z jazdy

i z przymiarki derki

zduśka został ci do wypróbowania popreg asymetryczny, a jak z gumami to z dwóch stron.
Być przybywaj, pola w sam raz na cwał po horyzont, co też czynim płosząc sarny🏇
Wojenko wspaniała samcza przyjaźń, ech piękne konie 😍 
A Epikea przypadkiem kiedyś nie próbowała skiringu z Cynobrem? Zdaje mi się, że na polskicharabach był taki epizod 😉
a Epikea próbowała  😎 i rumak okazał się dzielnym zaprzęgowcem
😎
No widzisz jaką ja mam pamięć 😉
Przepraszam, czy ktoś może spotkał się z pewnym dość interesującym zjawiskiem wśród arabów, a mianowicie: powtarzalnością danego ogiera/klaczy w pokoleniu 2 lub 3?

Doszukałam się powtarzalności ogiera w pokoleniu 5 bądź jego obecności zarówno w pokoleniu 4 jak i 5, więc w dość odległej części rodowodu, a teraz ktoś usiłuje przekonać mnie, że mamy w Polsce araby z powtarzającymi się przodkami już wśród "dziadków"...  🤔
Nie siedzę na tyle w temacie arabskim, by to zweryfikować... Pomóżcie 😀

Jeżeli nie wyrażam się jasno, chodzi mi o sytuację, gdy w rodowodzie konia u jego "dziadków" znajdziemy taką sytuację (nazwy maści zastępują na schemacie imiona koni):

Czy to jest możliwe w polskim arabie? Jeżeli tak, proszę o przykład takiego konia 🙂
01 października 2012 21:56
Częściej jest to inbred ojciec-dziadek,lub dziadek-pradziadek.
Bodajże najbardziej zinredowaną klaczą w PL była Fortissima
http://www.bazakoni.pl/database,op-show_tree,horse-1220.html
oczywiście, że mamy takie inbredy
Fortissima ma najsłynniejszy najmocniejszy

http://www.janow.arabians.pl/pl/rodowod-form.php tu wpisz sobie imię Gataka - również mocny

W tym roku klacze po ogierze Gazal al Shaqab zostaly pokrytem ogierem KAhil al Shaqab - wnukiem Gazala
Gazal ak Shaqab ---> Marwan al Shaqab ---> Kahil al Shaqab
zduśka pytanie, która z nas umie jeździć na nartach...  😁
ganasz przybyłabym, ale ferajny nie zostawię, a i za daleko mi.
Zduśka jak zawsze polecą pochwały bo ja lubie kasztany 😍
pytanie mam odnośnie derki...potrzebuję równiez czegoś w tym stylu mozesz coś lub kogos polecic 😉
a tu jesiennie Mr.Er
02 października 2012 11:37
Fajny konik, robicie coś?
wojenko narazie sie próbujemy równoważyć...ogier i mu si e z lekka przestawia wiec nie jest z nim łatwo ale czasami mam wrazenie jakbym siedziała na koniu za milion $ 😍  generalnie wiecej pracy ujeżdżeniowej...aczkolwiek do rajdów też by sie nadał...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się