4 latek - kłus wyciągnięty i pasaż?

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
15 grudnia 2008 09:02
albo talent, albo czarodziejstwo, albo podrobiony papier...  😉
niesamowite no niewiem
taggi   łajza się ujeżdża w końcu
15 grudnia 2008 09:15
a ja nie mam obrazu:/ tylko dzwiek:/
15 grudnia 2008 09:16
czarodziejska praca hodowlana
Alvika   W sercu pingwin, w życiu foka. Ale niebieska!
15 grudnia 2008 09:18
wow.
Jeżeli to czarodziejstwo, to ja chcę ta magiczną różdżkę, co go tak "przerobiła".
moim zdaniem talent i niemiecka robota...
Szyszka   szczesliwa studentka HOPALu:)
15 grudnia 2008 09:26
pytanie kiedy byl zajezdzany i za ile mu nogi wysiada  😉
15 grudnia 2008 09:28
pytanie kiedy byl zajezdzany i za ile mu nogi wysiada 

właśnie - ciekawe ile pod siodłem chodzi. Może on tak od urodzenia ma że wszystko umie?

asior   -nothing but eventing-
15 grudnia 2008 09:29
Dokladnie. Dla mnie jak 4-latek robi pasaze, klusy wyciagniete (i zapewne jeszcze inne trudniejsze elementy), to rownie dobrze moglby chodzic P, N skoki albo ** wkkw.  🙄
15 grudnia 2008 09:33
a ile taki koń jest wart eurasów - jak myślicie?
ja sie na koniach nie znam,
ale przyglądam się mu pod kątem ustawienia głowy, umięśnienia itd.

I dziwne mi się wydaje, żeby koń nawet po dwóch latach pracy (np. zakładam, że go zajeżdzano jako 2-latka) tyle umiał i takie miał umięśnienie, położenie głowy, szyję nie mówiąc już o "chodach" itd.

Aczkolwiek na pewno koń ma talent i predyspozycje - gdyż jak same wiecie, niektóre konie nawet po latach treningów tak nóg nie potrafią wyrzucić.
15 grudnia 2008 09:36
niektóre konie nawet po latach treningów tak nóg nie potrafią wyrzucić.

a w stępie chyba ze 3 kopyta tak na dzień dobry sobie przekracza stępując w ręku.

no i ta budowa - raczej wszystko ma na miejscu, włącznie z kpytami "jak talerze"
dla mnie nic dziwnego.
4 latek z dobrym ruchem dobrze zajezdzony, na filmie nic fenomenalnego nie robi, zwykal jazda po prostych.
Nie widze tez jakiegos przesadnego umiesnienia owszem kon dobrze zbudowany, odzywiony.  😁

opolanka   psychologiem przez przeszkody
15 grudnia 2008 10:09
co by tu nie mówić, piękny jest.
15 grudnia 2008 10:16
aż by się chciało samemu wsiąść i pojeździć - takie przynajmniej sprawia wrażenie jakby był łatwiutki i wygodny do jazdy
Wow  😲 super jest. Normalnie opad szczeny  😉
opolanka   psychologiem przez przeszkody
15 grudnia 2008 10:24
Sprawia wrażenie lekkiego i miękkiego konia. Serio, aż chciałoby się wsiąść.

Ja wogóle nie jestem dresażystą, więc moje pytanie może byc głupie, ale można faktycznie konia w wieku lat 4 wyszkolić do takiego poziomu? (mam na mysli pewne umiejętności, ale także równowagę, spokój i harmonię tego konia, które zapewne są predyspozycjami wrodzonymi).
15 grudnia 2008 10:29
ale można faktycznie konia w wieku lat 4 wyszkolić do takiego poziomu?

no właśnie - jak widać okazuje się że można 😀

oprócz doskonałej budowy, wrodzonych prawidłowych 3 chodów pewnie do tego jeszcze dochodzi dobry charakter czyli

spokój i harmonię tego konia
kpik   kpik bo kpi?
15 grudnia 2008 10:43
ten koń to bohater tej aukcji
ale po prostu pokazany jest w aktywnym klusie 'do przodu' i oczywiście pod siodłem nie pokaże jeszcze pasazu, konie nie są tam zajezdzane za wcześnie
poza nie robi nic nadzwyczajnego jak na 4 latka (z tej stajni), ale ruch ma fantastyczny- to niezaprzeczalne
kazdy koń z plyty przygotowanej na aukcję pokazany jest w ręku w pasażu zeby pokazać jego predyspozycje, ogladajac ich wiecej mozna dopiero porownac jakość wykonania
15 grudnia 2008 10:53
kazdy koń z plyty przygotowanej na aukcję pokazany jest w ręku w pasażu

to standard w Niemczech jest? 😲
kpik   kpik bo kpi?
15 grudnia 2008 11:04
zjadłam słowo "tej" - z tej płyty
standard w tej stajni w przypadku koni przygotowanych na aukcję - bo mowa o aukcji psi
Koń z dobrym ruchem z łopatki. Umięsniony dobrze jak na 4 latka - nie za mocno, nie za słabo.
W chodach pośrednich i quasi - wyciągniętych bardzo wyraźny brak równowagi - idzie szeroko tyłem, kompletny brak równoległości przód - tył. Przody wyrzucane aż do piętki, noga wraca, kłoda nie podąża za nogą... To, coś co ma być passaż- piaffem nie przypomina żadnego z tych chodów, zad wyraźnie nie nadąża, brak harmonii ruchu, koń wygląda jak spętana świnia za przeproszeniem (schowany)
Nie ma problemu w nauczeniu 4 latka tego typu figur - tylko po co? Aby dobrze sie sprzedał - ot co. Ale ani szkoleniowo ani fizycznie, czy psychicznie dla konia to nie jest dobre... Mi się obrazek tego konia nie podoba, chociaż to mój osobisty odbiór... Za wiele tu mankamentów wynikających z niedojżałości fizycznej i psychiczniej zwierzęcia. Za mało plusów (z plusów - dobry stęp). Typowa niemiecka szkoła - efektowne, ale mało efektywne... Poniżej widać co mam na myśli:

Na marginesie koń fajny, ino wymagania nie te... :-/
15 grudnia 2008 11:08
bo mowa o aukcji psi

a możesz proszę coś więcej o aukcji PSi napisać? Co to jest w ogóle?

Ten koń został Bundeschempionem - czy to odpowiednik naszego Mistrza Kraju Młodych Koni?

kpik   kpik bo kpi?
15 grudnia 2008 11:16
dokładnie Gaga - to koń zrobiony na aukcję, do sprzedania, ma wyglądac dobrze, jezdziec ma zrobić dobre wrażenie na potencjalnym kupcu, zacisnąc zęby i jechać
klus wyciągniety to nie jest a jazda aktywnie do przodu, pasaż tez nie do końca- ale pokazuje ze koń załapie kiedyś o co w tym chodzi
to co w ruchu pokazuje to tylko zapowiedź co z tym koniem można będzie zrobić w przyszłości - zresztą co innego po 4ro latku można powiedzieć?
a ten potencjał ruchowy ma, budowa też na plus przemawia

ElaPe:
http://www.psi-sporthorses.de/
tylko tyle mogę dodać
efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
15 grudnia 2008 11:22
aż by się chciało samemu wsiąść i pojeździć - takie przynajmniej sprawia wrażenie jakby był łatwiutki i wygodny do jazdy

oj nie powiedziałabym 😉 wyraźnie widać że nie jest łatwo go ujechać tak by się pokazał jako "łatwiutki" 🙂
15 grudnia 2008 11:29
o dzięki Kpik.

A tu o tym czempionie znalazłam więcej info. Czyli on jest najlepszym 4letnim ogierem w Niemczech

http://www.psi-auktion.de/englisch/s535393.html
asior   -nothing but eventing-
15 grudnia 2008 12:18
Tez nie powiedzialabym, ze wydaje sie latwy do jazdy. Szczegolnie po dziewczynie, ktora na nim siedzi widac, ze ciezko jej to idzie  😉

Kon ma mozliwosci i to widac, jednak dalej nie przemawia do mnie nauka tych elementow na 4-ro letnim koniu. Niestety.
Potencjał i umiejętności tego 4 latka na prawdę robią wrażenie..
Eh.. Chciałoby się takiego w stajni mieć..  🙂
Szyszka   szczesliwa studentka HOPALu:)
15 grudnia 2008 13:55
po powtornym obejrzeniu daje sie wylapac nieregularnosci w klusie wyciagnietym, poza tym jak juz ktos napisal kon baaardzo efektywnie macha przodami i nie zwraca sie uwagi na prace zadu, ktora no niestety nie jest najlepsza..
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się