Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Nowa Fasola - 0,11 cm. Julka - 79 cm
Nowa Fasola - ? kg. Julka - 11 kg.
Zobaczyłam na USG serduszko i się popłakałam...
Gratuluję Wszystkim, nie mam czasu, żeby nadrobić zaległości :-(
Juka ma krostki na buzi - reakcja na szczepienie odry. Czy mam chronić przed słońcem szczególnie jakoś?
Magdalena gratuluję serdecznie! I wszystkim obecnym i przyszlym mamom i tatom voltowym :kwiatek:
Ładnych parę lat nie udzielałam się w tym wątku,ale czytam czytam,oglądam fotki.... Jak ten czas leci...
Ile miesięcy przed planowana ciążą najlepiej już łykać kwas foliowy?Z tego co wiem,to im wczesniej i dłuzej,tym lepiej,prawda?
mandi słyszałam od dietetyka, że ok 3 miesiące przed.
mandi - a co tam? szykuje się coś? 🙂
Może kiedyś... 😉
Zegar biologiczny tyka....
Pytanie do tych co już urodziły.
Zastanawiam się co do tego szpitala wziąć. Tzn. czy piżamkę, czy koszulę. Będę miała cesarkę więc do samej cc dadzą mi ichnią koszulę, to już wsio rawno, ale chodzi mi na potem. Nie uśmiecha mi się ganiać po szpitalu w koszuli, bo nie cierpię, a jeszcze jak se wyobraże te moje patyczkowate nogi w tej koszuli 😵 NIE ❗ Stanowczo nie ❗
Zaplanowałam piżamke z góra rozpinaną z krótkim rękawkiem. Będzie mi tak wygodniej i lepiej się będę czuła.
A co do majtków. Niektóre twierdzą, że tylko siatkowane, inne, że w siatkowanych poci się tyłek i tylko bawełniane. Jakie macie doświadczenia ❓
Po cesarce chyba majtki i piżama czy koszula nie mają znaczenia. Siaeczkowe poleca się przy porodzie naturalnym by wszystko się "wietrzyło", tym samym też koszulę.
Też mam patyczkowate nogi i też się wstydzę 😉 ale pomaga szlafroczek.
Weźcie tylko pod uwagę, że odchodów połogowych jest naprawdę dużo. Moim zdaniem wygodniej jest mieć koszule. Piżama może się szybko krwią ubrudzić. Pierwsze dwa dni byłam w ogóle bez majtek, tylko w długiej koszuli - między nogami trzymałam wkład poporodowy. Potem założyłam jednorazowe majtki i do tego wkład - moje były bardzo wygodne i nie zauważyłam, żebym się szczególnie pociła, a miałam firmy Canpol babies. Majtki jednorazowe nosiłam jeszcze przez jakiś tydzień 😉
unicorna Jak byłam w ciąży Franek całe popołudnia był spokojny i bez ruchu - też panikowałam, przez te wszystkie gazety i książki, które głoszą, że jak się maluszek dwie godziny nie rusza to trzeba jechać do szpitala 🤔wirek: A Franek jest cały i całkiem zdrowy. Jak się denerwujesz to spróbuj zaobserwować 'tryb' swojego maluszka - kiedy jest spokojny, a kiedy nie. Dopiero kiedy te ruchy naprawdę odejdą od normy jedź na kontrolę 🙂
udorka szlafroczek koniecznie taki do samej ziemi 😉 Gorzej jak będzie gorąco.
Nie no, z tą piżamą to się już zdecydowałam, spodnie byle były luźniejsze, bo mi się opatrunek na brzuchu musi zmieścić.
O te majtki się pytam, bo niby te siateczkowe świetnie trzymają podkłądy poporodowe, super się spierają i w ogóle nie uciskają rany po cc. Ale część dziewczyn twierdzi, że pocił im się tyłek i wolały zwykłe majtki bawełniane, tylko takie większe.
Atea, jak bez majtek z wkładem między nogami ❓ 😲 Moja bratowa też twierdzi, że uprawiała ten dziwny sport, ale ja się normalnie zabijam o własne nogi, a przy takiej gimnastyce, to już widzę siebie bez zębów i z kilkakrotnie szytą głową. Nie, nie, to nie na moje możliwości chodzeniowe taki wyczyn, jeszcze przy dziecięciu.
Zresztą po cesarce tych odchodów połogowych nie ma dużo, taki lepszy okres (jak dla mnie standardowy), a moja kumpela twierdzi, że jej tak w Austrii cc zrobili, że potem już nic nie wypływało, ale to było dawno, ona w szoku była i zapomniała o tych upławach 😉
Ja czytałam o tych majtach z Hartmana (one nie są jednorazowe) i dziewczyny bardzo je sobie chwalą.
ElMadziarra, ja miałam właśnie te Hartmanna i moim zdaniem są super 🙂 Człowiek siew nich nie poci, są przewiewne i do tego wszystko trzymają na miejscu. Ta siateczka jest własnie taka jakby bawełniana. No i można je spokojnie wyprać.
A chodzenie z wkładem bez galotków wcale takie ekstremalne nie jest 😉
Dziewczyny - czy któraś z Was też miała w początkowym okresie ciąży taki wysyp pryszczy? 😡 Normalnie czuję się gorzej niż w okresie dojrzewania, co chwilę jakiś wylezie i do tego takie bolące giganty 🙁 Brakuje mi pomysłów co na nie stosować :/
Zapewne dla zdrowonogich nie takie ekstremalne, ale ja się na to nie piszę i próbować, czy i na moich nogach da radę, nie zamierzam. Co to to nie, tym bardziej, że przy dziecku muszę być "stabilna" na ile się da.
To chyba się w te hartmany zaopatrzę, bo same dobre opinie o nich czytam. Podkładów różnych wielkości mam już pół szafy, bo mnie cioteczka zaopatrzyła, więc tym się martwic nie muszę.
W ogóle biorę się za listę zakupową, bo już mi tylko miesiąc został (na cc umówiona jestem wstępnie 29.08 😉 ).
Zresztą po cesarce tych odchodów połogowych nie ma dużo, taki lepszy okres (jak dla mnie standardowy), a moja kumpela twierdzi, że jej tak w Austrii cc zrobili, że potem już nic nie wypływało, ale to było dawno, ona w szoku była i zapomniała o tych upławach 😉
bujda! Ze mnie sie lało okropnie, gorzej niż z dziewczyn po normalnych porodach. Wszystko zalezy od organizu.
Dziewczyny myślicie że warto isc zapobiegawczo przed wyjazdem na wczasy po antybiotyk? Ja niejestem przekonana żeby dawac takiemu 2 latkowi bez ogledzin lekarza antybiotyk. Z drógiej strony znając nasze zdrowie i szczescie to zachoruje w sobote albo niedziele na odludziu i szukaj pomocy 🙄
chyba pojde do skonsultowac z pediatrą.
Nie no, to ja miałam lajcik.
Czym zmyć flamaster z buzi 2-letniego dziecka? Tzn dokładnie 2 lata i 1 dzień 😉
Wawrek - wszystkiego naj naj naj dla Jagódki 🙂
jakaś impreza była? masz fotki?
co do flamastra to nie wiem
Ja po cesarce tylko jeden dzień załozyłam majtki jednorazowe, siateczkowe. Potem uzywałam zwykłych. A podkłady tylko ze dwa dni. Później już normalnej podpaski.
Ode mnie tylko jedna rada - majtki albo wysokie aby objęły ranę i opatrunek po cc albo bardzo niskie. Te kóre kończyły się gumką akurat na ranie doprowadzały mnie do szału 😉
edit: dziś w nocy ruszamy nad morze. Pogoda do dupy, pakując się na szybko (nie chciało mi się i nie zrobiłam listy) pewnie zapomniałam miliona rzeczy. Jest zimno i nie wiem jak w nocy przeniosę małego do auta...Aaaaaaaaaaa jakoś mnie nie cieszy ten wyjazd. Gdyby była inna pogoda to i nastawienie byłoby inne,ale pada non stop u nas od rana i jak tam też tak będzie to się załamię. Już jeden wyjazd wakacyjny nam się nie udał.
Na dodatek mam stresa jak przed każdą długą podróżą z Filipem - niestety nadal nie polubił jazdy autem.
Horciakowa - wiem, co czujesz z pryszczami. Wstyd mi do pracy chodzic...
Chaff, łatwo nie jest to wszystko ogarnąć, zwłaszcza, że męża nie ma w domu od rana do wieczora i jestem praktycznie cały dzień sama z całą bandą. Będę to powtarzać w kółko, najważniejsze to stały rytm dnia, jak najwięcej na dworze, żeby dzieci się zmęczyły, w wyniku czego wieczorem jak aniołki idą spać, bez mrugnięcia okiem. A po tamtej zabawie w błotku musiałam wezwać do pomocy nianię, kiedy ja myłam jedno, ona trzymała na dworze drugie, żeby nie weszło mi takie ubłocone do domu Miała bym wtedy wszędzie pełno błota. A lało się strumieniami nawet z butów 😵
Twój Tadzio już jaki chłop. I widzę, że rośnie nam kolejne pokolenie kibiców 😉
Lalena, faktycznie nie kłamałaś, ani się nie obejrzysz a zacznie chodzić. Zaopatrz się wtedy w porządne zabezpieczenia na wszelakie otwierane drzwiczki 😁 Taki mały, chodzący odkrywca to dopiero udręka 😉
ElMadziarra, Atea ma rację, pomimo tego, że nie lubisz chodzić w koszuli nocnej to powinnaś się w nią zaopatrzyć. Mniej widać jak coś przecieknie, a na pewno będziesz się oczyszczać bez względu na to, czy poród naturalny czy cesarka. Nosząc spodnie od piżamki wszystko będzie Ci przeciekać na nie, a uwierz, że czasami potrafi lać się jak z zarzynanej świni, szczególnie przy wstawaniu z łóżka.
Co do majtek poporodowych również polecam te z bawełnianej siateczki, świetnie się trzymają i można je też wyprać. U mnie kompletnie nie sprawdziły się natomiast te z flizeliny, które zazwyczaj są w powszechnej sprzedaży. Bardzo łatwo je porwać i nie ma aż tak dużych rozmiarów 😉 A w szpitalnych warunkach poci się tyłek bez względu na to jakie masz majtki 😁
I jest możliwym chodzenie bez majtek z podkładem między nogami, wiele babek na porodówce czy już po porodzie tak robi.
wawrek, a próbowałeś z jakimiś chusteczkami do demakijażu? Skoro są w stanie zmyć te wszystkie ustrojstwa, które nakładamy sobie na twarze, to może i poradzą sobie z flamastrem. I wszystkiego najlepszego dla córci :kwiatek:
Muffinka, podobno już w tym tygodniu ma się zacząć lato więc może nie ominą was ciepłe promienie słońca. Życzę udanej podróży.
A u nas jutro wielki dzień, chrzciny Weroniki. Kupiłam jej śliczną sukieneczkę, już nie mogę się doczekać aż ją założymy 😍
Wszystko już gotowe, kotletów nasmażyłam, rosół zrobiłam, a reszta robi się sama 😉 Nie ma jak to kochana rodzina do pomocy.
edit: no żeby imienia własnej córki nie napisać z dużej litery... 😡
wawrek: wszystkiego najlepszego dla Jagódki. Wodą z mydłem ile się da, a reszta z czasem zejdzie. Moja sobie pięknie nogi wysmarowała długopisem wieczór przed pierwszym wyjściem na basen. Nie domyło się 😤
U nas też dziś tekst. Zostawiłam małą na chwilę w ogrodzie. Wychodzę, a ona spodnie zdjęte, galoty zdjęte i z gołym tyłkiem lata. Pytam, 'a co niunio taki goły?', a Julka: 'goły, goły jak bałwan' 🙂 🙂
ElMadziarra, też polecam koszulę, klika dni sie można przemęczyć w szpitalu, a jednak łatwiej o czystość ubrania, no i gumka cię nie bedzie po ranie. Ja używałam majtek siateczkowych i nic się nie pociłam, były miękkie i wygodne, a kupiłam jakieś takie zwykłe, tylko, że z jakiejś takiej bawełnianej siateczki.
Są chyba w sprzxedaży jednorazowe majteczki z czegoś sztucznego, chyba z fizeliny (czy jak to się nazywa) - w tym się na pewno będzie pociła skóra, bo to nie przepuszcza powietrza.
wawrek, wszystkiego najlepszego dla Jagody :kwiatek:
Matki i ojcze, mam pytanie- Victor nigdy nie spal super dobrze, ale od jakiegos czasu udawalo nam sie przespac noce z jedna pobudka na poszukiwania smoczka. no i juz sie nie udaje. od mca Victor budzi sie praktycznie co godzine,dwie z krzykiem. nie jest glodny,nie ma mokro, dostaje smoka i spi dalej, ale ja powoli nie wyrabiam fizycznie.
czy to te paskudne zeby, czy to skok rozwojowy (wiadomo, ze przy zdobywaniu nowych umiejetnosci dziecko bywa trudniejsze....) czy ja robie cos nie tak....?
Już sie prawie na 100% zdecydowałam na te majtki Hartmana, bo bardzo dużo kobit po cc chwali je i piszą, że się najlepiej sprawdzały.
Koszulę uwzględniam tylko na czas do pionizacji, potem spodnie. Ciemne (bo plam nie widać), z cienkiej bawełny i z wysokim stanem, żeby się gumka na ranie nie opierała, a gdyby mi leciało jak z kranu, to mam w zapasie podkłady, których chłonność to prawie litr. A chyba litrami mi nie będzie leciało, tym bardziej, że 4 lata temu ciekło mi z umiarem. Do tego dłuższa góra, coby mi pielucha przez gacie nie świeciła i będzie git.
kosteczka ja nie twierdzę, że nie da się chodzić bez majtek z podkładem między nogami, ale uważam, że nie jest to sport dla kogoś, kto ma normalnie problemy z chodzeniem i normalnie nie jest na własnych nogach do końca stabilny. Już se wyobrazam jak musiałoby wyglądać moje poruszanie się z takim ustrojstwem między nogami niczym nie podtrzymywanym i czym to będzie groziło, a ja przecież będę musiała zająć się dzieckiem.
A chyba litrami mi nie będzie leciało, tym bardziej, że 4 lata temu ciekło mi z umiarem.
To to tylko ze mnie tak się lało? 🤔 Położne mówiły, że to dobrze, ale nie mam pojęcia dlaczego. Chodzenie z, umówmy się, wielgaśnym wkładem między nogami nie jest złe. Z resztą jak już mówiłam robiłam tak przez pierwszy dzień, kiedy głównie odpoczywasz. Nie uprawiałam biegów przełajowych przez korytarz 😉
Występ Julki. 'Idzie Grześ przez wieś', jakby kto nie zgadł.
http://www.youtube.com/user/biala2004?feature=mhee
Biała - Julka świetna 🙂 pewnie mama pęka z dumy 🙂
Biala - alez Twoja córcia jest przesliczna! Az milo popatrzec 🙂
Biała, naprawdę jest prze-prze-prześliczna 🙂😉 I jaki długi wierszyk na pamięć, fiu fiu!
Dzięki, dzięki, w imieniu Julki. Aż się zawstydziłam 😡
Cierpienie: mama pęka, ale najczęściej to ze śmiechu. Dziś mała w ogrodzie się bawi, sąsiadka wyjrzała przez okno, a Julka: 'przez windows ktoś wygląda'.