Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Pegasuska - my używamy butelek Avent. Fajne jest to, że smoczki pasują do butelek 125ml i tych 260ml. Miałam jeszcze Lovi, ale nie przypasowało Mai. Kosmetyki - nie kupuj za dużo. Do kąpieli fajne jest Oilatum, oliwek nie używamy wcale a pupę z konieczności smarujemy Bepanthenem. Po Sudocremie i Alantanie Maja miała uczulenie  😲 Jak będziemy mieli następne dziecko to kupię Oilatum i Bepanthen a resztę jak zajdzie potrzeba.

Mnie się raz śniło, że zamiast Mai urodziłam chłopczyka  🤣
No dzieki dziewczyny bo ja sie za duzo oczytalam i wszedzie pisza cos innego o smoczkach i kosmetykach w szczegolnosci.... a chusteczki mokre od poczatku mozna jakies uzywac, czy lepiej nie.
Ja używam chusteczek od początku, albo Bambino albo Huggies. Z kosmetyków Oilatum, Sudokrem, Bepanthen. Na razie nic więcej.
Z butelkami ciężko mi powiedzieć - kupiłam jakąś nowość którą polecała mi pani doradca od laktacji Calma Medeli ale to dlatego że plan był taki że będę karmić piersią i butla tylko w razie konieczności. A ta Calma jest podobno taka że leci z niej jak z sutka - faktycznie dziwne to ustrojstwo. Ale już nią nie karmię. Na razie mały je chętnie z Tommee Tippee.

Wiecie co mi sie dziwnego zrobiło? To że brzuch mam nieczuły to jakby jest dla mnie w sumie zrozumiałe, ale mam kawałek nieczułej ręki, takiej drętwej - w miejscu gdzie miałam wenflon 😲 Nie wiem czemu i zaczyna mnie to wkurzać 😀iabeł: mam nadzieję że przejdzie.
wow hanoverka  👍
Potrzebuję rady - czy mata edukacyjna dla 3 miesięcznego dziecka ma sens? Czy za wcześnie?
Muffinka - jak najbardziej, dobry pomysł.
Euforia_80   "W siodle nie ma miejsca dla dupków!"
15 października 2010 15:52
Muffinka  głowa do góry, jesteś najdzielniejszą i najbardziej waleczną mamą jaką znam. chciałabym mieć tyle siły i chęci do walki co ty  👍 👍

co do snów to mnie też ostatnio dręczą, spodziewałam się ich znaczniej później. Nie są to sny z udziałem dzieci, ale są nieprzyjemne .

hanoverka gratki dla bratowej, a tobie tak troszkę zazdroszczę możliwości przeżycia porodu od tej drugiej strony.
Potrzebuję rady - czy mata edukacyjna dla 3 miesięcznego dziecka ma sens? Czy za wcześnie?

ma sens 🙂 super sprawa i maluch uczy się leżeć na brzuszku
15 października 2010 17:35
dziewczyny wiecie coś na temat tego leżaczka, ?

http://allegro.pl/babybjorn-lezaczek-balance-baby-bjorn-i1241490849.html
Euforia ja ogladalam w sklepie ale mi jakos nie przypasowal, pomimo, ze pani bardzo polecala, nie wiem dlaczego cos mi w tym nie pasowalo...ale moze wypowie sie ktos kto zna juz to z praktyki. Ja pozostalam przy takim lezaczku z funkcja bujania, a jak sie sprawdzi okarze sie za jakies 2,5 miesiaca pewnie.

Sluchajcie a jki proszek polecacie do prania dzieciecych ubranek, bo juz mi sie troche tego nazbieralo ale przed ulokowaniem w szafce chce to poprac.

Hanowerka ja cie podziwiam ze bylas przy porodzie mnie jakos ludzka krew oslabia...i sama sie zastanawiam jak wytrzymam swoj, bo prog bolu mam dosyc niski i potrafilam wymiotowac i slabnac z bolu przy bardziej bolesnym okresie... 🙄
15 października 2010 18:06
Pegasuska ja wyprałam wszystko w szamponie bambino tak jak dziewczyny podpowiedziały  😉 , spodobał mi się ten leżaczek,mały , wygodny do złożenia, fajnie się buja tylko ciekawe jak w rzeczywistości no i ta cena trochę odstrasza  😵
jestem ciekawa jak moja pralka przyjmie pranie w szmponie ale moze sprobuje zamiast kupowac jakies specjalne proszki...
moj bujak tez sie fajnie sklada🙂 nie wiem ten co ogladalam kosztowal tez jakies 400zl ale mi sie wydawal taki jakos malo stabilny i jakis taki nie taki, moze obejrzyj go gdzies w sklepie bo to jednak troche kasy jest...
15 października 2010 18:27
a jaki ty kupiłaś?
taki lezaczek co ma funkcje bujania jak hustawka bujania jak kolyska, ma jakies tam zabaweczki powieszone co w razie skladania mozna zdemontowac i jakies melodyjki co akurat uwazam za niepotrzebne ale sa to sa....chyba jest od 0 do 18 kg niestety fiarmy nie podam bo nie pamietam a lezaczek stoi u mojej mamy wedle zasady nie zwoz za wczesnie do domu...Ja poprostu kupilam go w sklepie bo lubie cos obejrzec szczegolnie jak mam na to wydac wiecej kasy.
Za to moj madry chlop badziewiarz zamowil dzisiaj na allegro lapke...od takie cos...
http://allegro.pl/konstelacje-zolw-projektor-gwiazd-pozytywka-gratis-i1266971439.html
Fajna ta lampka  😜 ale ja mam tyle projektorów/wyświetlaczy, że łomatko - jeszcze jeden  👀
Ja mam leżaczek z FisherPrice

No ja mam taki na dwoch palakach z bokow, ten tez sie buja sam czy nie.
Ja tez mam juz jeden projektor o taki...
http://allegro.pl/nocna-lampka-projektor-cotoons-smoby-z-pozytywka-i1263100729.html
i mam nadzieje, ze na tych dwoch sie skonczy🙂
Buja się, telepie, coś tam gra, itd Fajny jest 🙂
Jutro jadę już na ostateczne zakupy, kilka rzeczy do dokupienia i czekam na małą  🙂
15 października 2010 19:08
o tych FisherPrice też czytałam dużo pozytywnych opinii
Pegasuska a projektor rewelacyny, o tym nie pomyślałam  🙄 , ech chyba nigdy już nie będzie końca wydatków  na dziecko 😉
Pegasuska powiem Ci, że tej krwi tak dużo nie było, ona nie była taka mocno czerwona wręcz żywa, ani przez chwilę nie było mi słabo. Asystowałam ostatnio przy sterylizacji psa i czułam się gorzej, bo więcej krwi, wnętrzności, zapach, itd. Jak Ty bedziesz rodzić to bedziesz mieć misję do wypełnienia, bedziesz mieć ta wewnętrzną siłę i ona nie pozwoli Ci zasłabnąć, bedziesz wiedzieć, że musisz wypchnąć to dziecię na świat 😉 Zawsze można wziąć znieczulenie.
Tak mysle ze przy porodzie to zupelnie inaczej odbiore to wszystko niz w innych przypadkach i dam rade 🙂
Euforia_80
ja mam taki sam leżaczek fisher price i chwalę sobie bardzo stabilny dla mnie ok, a ten co pokazałaś jakoś się bałabym zostawić w nim takiego 6-7mies. bąbla
a co do proszku Lovela do tej pory zero uczuleń itp koleżanki polecają biały jeleń jeszcze
ja też mam fisher price
jest mega

ogólnie mam kilka zabawek z fisher price - fajny ten konik morski, bo brzuszek świeci i dźwięki lecą, Julcia uwielbia z nim spać
mam garnuszek na klocuszki
i szczeniaczka uczniaczka 🙂

świetna jest ta firma, zabawki są porządne i dużo wytrzymują.
15 października 2010 20:56
jak to dobrze mieć się kogo poradzić, uratowałyście mój portfel  😉 . Przypuszczam, że BabyBjorn szukałabym używany na allegro bo nowy to jednak zdecydowanie za duży wydatek , a fisher price może kupię nowy no i dużo dłużej posłuży  😅
Rozmawiałam wczoraj z kumpelą (ma dwie sztuki). "Uświadomiła" mnie, że dziecko powinno mieć w wieku około 3 miesiące USG przezciemiączkowe, w pierwszym roku życia echo serca, oraz jakoś też na początku - jakoś miesiąc czy dwa - wizytę u neurologa dziecięcego.
A my nie miałyśmy żadnej z tych rzeczy - powinnam to zmienić?

Czy Wy robiłyście te badania, to jest standard? Bo wg. tej mojej koleżanki tak. A moja pediatra nawet nie wspominała, może te badania robi się, jak są jakieś konkretne wskazania?
eeee Magdalena chyba trochę przesadza ta Twoja kumpela, nic nie słyszałam o tym.
my też nic takiego nie mieliśmy i nie słyszałam o tym
Biala   z wieku geriavit z rozumu szczypior
15 października 2010 21:13
euforia, pokemon: taki sam leżaczek ma moja siostra i prawie dwuletnia Julka jeszcze chętnie w niego siada i się buja. My też mamy Fisher Price rainforest, on jest bez biegunów, ale też się buja i mała skacze na nim regularnie. Warto kupić dobry leżaczek, bo starczy naprawdę na długo.

Muffinka: ja miałam welflon wbity w grzbiet dłoni. I bardzo długo miałam to miejsce zdrętwiałe. Nawet martwiłam się, że to jakiś skutek uboczny zzo, ale w końcu przeszło bez śladu. A mata dla maluszka to super sprawa. Julkę kładliśmy na nią od pierwszych dni.

Dempsey: my mamy taką krowę do skakania. Właśnie z PL przywiozłyśmy. Julka szaleje na tym, tylko często leci na pyszczek, bo jeszcze słabo nogami sięga do ziemi. A z koniowatych to mamy takiego konia http://allegro.pl/little-tikes-konik-kon-na-biegunach-bujak-gratis-i1256843318.html i też jest jedną z ulubionych zabawek Julki. Oczywiście z niego też leci, ale ona spada ze wszystkiego. O tak Julka zalicza glebę z konika:

Pegasuska: ja na początku używałam wodę i waciki. Dopiero po kilku tygodniach przestawiłam się na chustki, najlepsze Pampers Sensitive.

galop: mówisz, że można kochać dwójkę? Pewnie można, ale mnie to cały czas zastanawia. Julkę kocham nad życie i nie mogę sobie wyobrazić, że będę potrafiła tak samo mocno kochać jeszcze jedno dziecko. Ale strasznie Ci zazdroszczę, że już niedługo Ty się przekonasz jak to jest. Jak mi się uda namówić TZ to może w przyszłym miesiącu zaczniemy staranka o rodzeństwo dla Julki.

Magdalena: pierwsze słyszę o takich badaniach. W UK generalnie wcale się dzieci nie bada jeśli nie ma żadnych problemów, a Julka pediatrę widziała dzień po urodzeniu i dopiero jak skończyła roczek, a to i tak dla tego, że chuda jest.
dzięki za odpowiedzi, bo już zaczęłam się wkręcać że coś przegapiłam, będzie za późno i inne głupoty.
myślę Magdalena że te rzeczy to zlecają pediatrzy gdy dziecko urodziło się np. w ciężkim niedotlenieniu, miało mało pt Apgar czy coś takiego. nie jest to w ramach zwykłej profilaktyki.
Rozmawiałam wczoraj z kumpelą (ma dwie sztuki). "Uświadomiła" mnie, że dziecko powinno mieć w wieku około 3 miesiące USG przezciemiączkowe, w pierwszym roku życia echo serca, oraz jakoś też na początku - jakoś miesiąc czy dwa - wizytę u neurologa dziecięcego.
A my nie miałyśmy żadnej z tych rzeczy - powinnam to zmienić?

Czy Wy robiłyście te badania, to jest standard? Bo wg. tej mojej koleżanki tak. A moja pediatra nawet nie wspominała, może te badania robi się, jak są jakieś konkretne wskazania?

ja słyszałam o czymś takim,
na takie badania skierowuje pediatra - lub ortopeda (ten do którego chodzi sie z bioderkami)
ale tylko wtedy gdy są jakieś wskazania,
prawdopodobnie dziecko Twoje nie ma żadnych problemów - i nie potrzebuje tak specjalistycznych badań
przy kolejnej wizycie u pediatry po prostu spytaj i już
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się