Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Jeszcze trochę. Choć mogłabym tak ponosić jeszcze ze 3 miesiące 😀 Dobrze mi jakoś wybitnie.
Rodzina za to łapie się za głowę jak coraz to nowe filmy pokazuję co wyprawia 😁 Szaaalooooona 😀
A niby coraz to mniej miejsca.
Za to moja przyjaciółka 11 dni po terminie, trzy próby wywołania (cewnik, kroplówy z oxy, masaże jakieś), 3 cm rozwarcia i nic- masakra jakaś...
Wiecie, to jest ciekawe z tą oksytocyną w Polsce. Ja też miałam wywoływany poród, rozwarcie w punkcie wyjściowym było zerowe. Ale nie dostałam oksytocyny, tylko jakąś pigułkę. Pytałam o oksy, ale powiedziano mi, że ją stosuje się tylko przy już istniejącym rozwarciu. Nie powiem, że szło to u mnie szybko, ale pierwsze skurcze pojawiły się po 3,5h od podania tabletki. Podpisywałam zgodę na jej zażycie, bo to jest jakaś piguła na coś innego (żołądek?), a skurcze to efekt uboczny.
A ja znowu odliczam dni do konca... 😉 ta zgaga - dokucza najbardziej plus ogólne zmeczenie 🙄
Zle mi się śpi, bola mnie biodra(?), nogi...plecy 🤔 schylać się nie moge bo brzuch mam jakbym połknęła pilke 😉
Przytyłam 9 kg 🙂 w porównaniu do pierwszej ciazy (27 kg na plusie) to teraz powinnam czuć się lekko...
Cmi mnie podbrzusze "jak na okres" ale coś przeczucia mam, ze prędzej przenoszę niż urodzę szybciej 🙄
Teraz juz malutko się oszczędzam, wolałabym uniknąć wywoływania porodu 🤔
Maluch za to tak szoruje kolanami/lokciami/pietami, ze chwilami mnie to aż boli 😉 do lekarza idę w środę...ciekawe czy "coś" się zmieniło przez ten miesiac.
o mamo, jak to sie robi, zeby miec w ciazy chocby 15 kg wiecej?
Quendi moze za szybko sie poddajesz? Ponos ja z pol godziny i zobacz jak sie bedzie zachowywac, przy wkladaniu i przez pierwsze pare minut dziecko moze grymasic. Plus jesli sie nie ruszasz to tez moze nie lubic 🙂
Nie mozna dzieci przodem, na biodrze ok ale jak to w tym ergo wyglada? co to za nosidelko? Wydaje mi sie, ze takie 4w1 to "bajer" produkowany przez firme srednio sie znajaca niestety.
Bardzo często... nijak. "Robi się" samo. Wcale nie żrąc. Znam kobitki, które mimo zdrowej diety w normalnych ilościach i jakiegoś ruchu tyły po 25 kilo... Ja sama utyłam chyba 14, nie opychając się, pracując, dużo chodząc, lonżując konia i mając swoją normalną sylwetkę plus piłkę z przodu 😉
Ja w pierwszej miałam 26+, teraz też 9-10 (Kasiulka, dlaczego my zazwyczaj wszystko podobnie? ;P ) i powiem Ci, ze nie mam pojęcia jak to się robi i dlaczego 😀 Hihihi
ja przytylam 9 i zdecydowanie mi tych 5-6 kg zabraklo, zeby miec z czego dziecku "oddawac" - zostala ze mnie skora i kosci 🙄
nerechta dokładnie tego samego się obawiam 🙄 bo za pierwszym razem w ciągu pol roku wróciłam do wagi sprzed ciazy (nawet o 2-3 kg ważyłam mniej...) a teraz jestem zwyczajnie szczupła (172 cm wzrostu) i zapasu "tłuszczyku" nie mam (a mocno nastawiam się na kp).
Od razu po porodzie (na drugi dzien) ważyłam juz o 10 kg mniej...
W pierwszej ciazy zaczęłam puchnąć juz tak po 20 tc, teraz praktycznie wcale nie puchne.
Około dwóch miesięcy leżałam i "zarlam" wstając tylko do wc - teraz ruszam się bardzo duzo i przez większość ciazy odpoczywam tyle co w nocy...
Teraz nie mam praktycznie apetytu, w sumie jem mniej niż przed ciaza 🙄
RaDag dziwny zbieg okolicznosci 😉 dzieci praktycznie w tym samym wieku, wagi maluchów i nasze podobne 😉 nawet bieg życia podobny... Tylko u mnie poki co bez happy endu 🙄
Tylko u mnie poki co bez happy endu 🙄
Ojej... Serio? 🙁 Co się stało? Może na pw.
U mnie sielankowe zmiany.
https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12439100_1334584986568272_4579797344858546850_n.jpg?oh=dee4e7c09281d6aa242914de7229f897&oe=57E5C620[/img]
KLIK😉
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Za duże zdjęcie
Radag,fajno ze się wszytsko układa! Życzę Ci jak najlepiej
Kasiulka, już myślałam że Ty też jakoś sobie wszystko poukladalas wiec bardzo mi przykro,że jednak nie do końca...
Jutro się dowiem czy mnie wywalają do domu,przez weekend badań nie ma oprócz ktg porannego i 4 x dziennie pomiaru tętna...11 dzień tu leżę.z jednej str czuje się bezpiecznie i obawiam się powrotu do domu,z drugiej marzy mi się juz własne łóżko.Chcialabym tez " poprac się", wyskoczyć do fryzjera,kosmetyczki ( wszystko zostawiłam na koniec maja aby było.w miarę na świeżo i jak nie jest ze mnie wielka " pani" wypindrzona,to czuje się taka zaniedbana....) oraz do mojego doktorka i mogę wracać.Dobry plan? Heh.
Moja mama juz wróciła i od jutra ogarnia swoich lekarzy,szczepionki itp i jak coś to od nastep tyg bd dla.nas dostępna..obym dotrwala.Obawiam.sie akcji nocnej, bo co z dzieckiem - dziadek strozuje, babcia pracuje w dzień od 7, a moja mama 70 km od nas.Wolalabym tak jak teraz,odprawić Olka do przedszkola,wykąpać się i jechać heh
Nie zawsze wszystko układa się tak jakby się chciało... Ja też najbardziej obawiam się nocy, z drugiej strony "łatwiej" jechac do szpitala jak młody spi 😉
No i najbardziej boje się... burzy 🤔wirek: co by nie zaczac rodzic jak bedzie burzowo 😵
Ogólnie to chciałabym juz miec poród za sobą i wrócić do domu 😉 no ale jeszcze troszkę wytrzymac trzeba.
Ja przytyłam 13 i na dzień dzisiejszy wróciłam do wagi sprzed ciąży, chociaż sylwetka już zupełnie inna - zjadły się mięśnie, tkanka tł. została. Podziwiam te mamy,, które znajdują czas na ćwiczenia po ciąży. Ja naprawdę chcę, kilka razy mi się udało, ale teraz zostaje mi już tylko opcja 6 rano lub 21 wieczorem. Na żadną z nich nie mam siły :/
daj sobie czas, ja dopiero teraz powoli zaczynam miec w ogole sile i czas na wysilek poza wyjsciami na joge. Ale sa tez fajne programy cwiczen z maluchami, tak sie zabieram i zabieram... 🙄 🤣
i oddaj mi z 3 kg tluszczu!
Jak usiądę do komputera wrzucę fotę tego nosidła four position, bo z telefonu nie da rady :/
Teraz temat fotelików 😁 oglądałam dziś w smyku Recaro zero 1. Zastanawiamy sie pomiędzy nim, a romer/britax dualfix. Czy któraś z mam może podzielić się opinią na ich temat ? Może są jeszcze jakieś foteliki obracane o 360 stopni? Może coś lepszego w przedziale 0-18?
ner, chętnie! A jeszcze chętniej wymiana na mięśnie 🤣
Zamotałam dziś kangura na biodrze, młodej się podobało, bo więcej widać, ale mnie już mniej. Chyba nie będę fanką niesymetrycznych wiązań. wciąż pozostaje to wyzwanie plecaka 😵

W kontekście fotelików - niedawno była tu dyskusja chwaląca foteliki tyłem do kierunku jazdy. I mam pytanie - czy dzieciom mieszczą się tam nogi? Bo moja mała już teraz w maxi cosi zaczyna opierać je o siedzenie, i zastanawiam się, jak to by było przy większym dziecku...
Lotnaa nóżki mają wystarczająca ilośc miejsca ponieważ te foteliki mają inny kąt nachylenia (w modelach o których wspomniałam wyżej ten kąt można regulować). Alicja w swoim kiddy tez już bębni stopami o siedzenie i ogólnie fotelik robi się mały także niebawem i auto (audi z 2005 nie ma isofix....) i fotelik do wymiany. Mamy zamiar wozić tyłem dopóki się nie zbuntuje.
Quendi, ok, rozumiem. Daj koniecznie znać na co się zdecydujecie i jak się sprawdza. Hania raczej z tych większych bobasów, więc będę się powoli rozglądać, może by jakaś używka się trafiła. Bardzo mi zależy na regulacji nachylenia, bo podróżujemy na długich dystansach.
Lotnaa Zmienilismy fotelik jakies 2 miesiace temu. Wzielismy Cybexa Sirona. Naprawde super! Ma regulacje nachylenia, na Isofixie mozesz naprawde duzo oddalic od kanapy, a poza tym.. jak juz delikwentce nie bedzie absolutnie sie podobalo jezdzenie tylem, to mozna go obrocic do jazdy przodem. Ma tez kilka innych bajerow, za ktore daje Cybexowi mocna 5tke.
Wlasnie, a propos jazdy tylem. Ostatnio moja dosc nawiedzona w tematach dzieciowych znajoma stwierdzila, ze jazda tylem owszem, ale tylko w krajach skandynawskich, bo tam kierowcy czesciej maja zderzenia czolowe (z losiami 😉 ) i wtedy cala filozofia ma sens. Na naszych terenach czesciej obrywamy w zadek i reboardery nie maja racji bytu 🤔 Dziwne to dla mnie troche.
Pozostaje jeszcze temat tych calych "poduch" w Kiddy i Cybexie podczas jazdy naprzod zamiast normalnych pasow . Dziwne to ustrojstwo szczerze. Na crashtestach przy dachowaniu dzieci wysuwaly sie bardzo latwo z fotelika 🤔
Pandurska, nie wiem do jakiego kraju pije twoja znajoma ale w PL ogromna większość uderzeń jest od przodu i z boku, Jakoś tak z 10-20% tylko od tylu o ile dobrze pamiętam liczby. Druga sprawa, że uderzenia od tyłu są zwykle słabe bo prędkości się odejmują. Oczywiście chodzi o pierwsze uderzenie powodujące wypadek bo potem samochód może się obracać, niemniej jednak pierwsze zazwyczaj jest najsilniejsze, tak że na pewno najkorzystniej maluchy wozić tyłem.
Muszę, inaczej się uduszę. Małż wywołał zdjęcia młodszej sprzed 2 miechów i baaardzo mi się podobają:

Pandurska - myślę, że tu możesz znaleźć poniekąd odpowiedź na swoje pytanie
http://osiemgwiazdek.blogspot.com/2015/09/zderzenia-boczne-czyli-bambuko-level.htmlQuendi - natomiast Tobie polecam np tu (czy masę innych artykułów pt "Czemu nie nosić przodem"
http://dajsieponiesc.com/2015/02/dlaczego-nie-wolno-nosic-przodem-do-swiata/A propo fotelików, mój 2 latek 12kg nie ma żadnego problemu z miejscem na nogi w swoim axkidzie tu co nieco o tym
http://fotelik.info/pl/news/Ochrona_nog_w_fotelikach_tylem_do_kierunku_jazdy,226.html http://foteliki-pod-lupa.pl/foteliki-tylem-do-kierunku-jazdy/co-zrobic-z-nogami-w-fotelikach-rwf-wydumany-problem/Sorry, że w linkach ale jest już tyle w internecie napisane, że nie ma co powielać słów.
ps filmików jak wrzucać na plecy też jest sporo
Pandurska,dzięki. Tak patrzę na oceny na amazonie i Cybexa Sirona ma o wiele gorsze oceny niż np. Britax Dualfix 🤔 Trzeba pomacać w sklepie. I też się zastanawiam, mamy dwa auta, oba z isofix, ale muszę się upewnić, jak wiele miejsca zostaje w moim mniejszym dla przedniego fotela 🤔
Co do tych poduch - moja siostra ma coś takiego i, pomijając względy bezpieczeństwa, których nie zgłębiałam, dziecko w tym za fajnie nie ma 🤔wirek: Raczej bym nie zafundowała swojemu tej przyjemności, chyba że ktoś jeździ do sklepu i z powrotem.
bobek, super zdjęcia!!!
Idrilla, pojawiasz się rzadko, ale zawsze z mega konkretami! Dzięki za świetne linki!!! :kwiatek: 😀
bobek 😍
Wcale się nie dziwię, że MUSISZ 😀 Rewela!
Lotnaa A widzialas na zywo Britaxy? Bo ja tak i szczerze mowiac strasznie sa lipne. Np. maja slabe wyscielanie i kiepsko sa wyprofilowane. My najpierw chcielismy BeSafe, ale kompletnie nie pasuje do naszego samochodu. Nie zwrocilabym uwagi na Cybexa, ale doradca polecila nam przymierzyc, poobracac, wsadzic dziecko i kurcze, naprawde wygral! Mysle, ze bardziej realne oceny od amazonowych sa z ADAC itp. No i oczywiscie wasze wrazenie! Ja naprawde polecam!
Idrilla DZieki za linka. Btw. oczywiscie tez jestem przeciwna noszeniu przodem do swiata, ale zabila mnie ostatnio moja kolezanka- bardzo doswiadczona fizjoterapeutka noszaca swojego chyba 5miesieczniaka w Ergo wlasnie przodem do...Zrobila mi caly dlugi wyklad odnosnie anatomii o mechaniki ruchu. Nie przekonala mnie absolutnie swoimi argumentami, ale jak widac nawet specjalisci maja rozne zdanie w temacie.
Bobek Znajoma pila do krajow skandynawskich. Zdjecia mega, mega, mega!!! 😍
Kiedyś ktoś w rozmowie o statystykach uderzeń w trakcie wypadków rzucił tekstem, że prawie zawsze któryś samochód uderza przodem. W bok,tył, czołowo, ale przodem. No i w sumie racja.
O jakich poduchach w fotelikach mowa?
Uff, wróciliśmy z długiego weekendu z kupą ludzi na małej powierzchni. Sara postanowiła akurat teraz nauczyć się stu nowych rzeczy, mieć 3 zamiast jednej pobudki w nocy i dzień zaczynać o 5:30 max. Szkoda, że to wszystko w domku z dwulatkiem śpiącym 2 metry od nas i fest chorą moją mamą piętro niżej. Tak więc o tej 5:30 musiałam ją brać na dwór i szukać cienia pod drzewami, bo się wściekała standardowo na słońce. Byliśmy tam 6 dni a odpoczęłam dopiero wczoraj i dzisiaj jak się towarzystwo trochę rozjechało. Był z nami tez 3-latek z dziecięcym porażeniem mózgowym - oj inaczej człowiek patrzy na swoje dziecko, nawet najbardziej wymagające :/ No ale Sara potrafi już przepełzać kilkanaście cm do przodu i tył ma gotowy do raczkowania - dupka wysoko, idzie na kolankach. Tylko ta głowa coś ciąży 😉 Potrafi też łapać zabawki w obie rączki i, co najważniejsze, puszcza wspaniałe bańki ze śliny - non stop wydaje odgłos bączurów paszczą 😁 O jak dobrze być w domu!!
Matka i córka z chilloutu więc i idę odsypiać wakacje 😉
http://re-volta.pl/galeria/foto/156106http://re-volta.pl/galeria/foto/156104
Notuję - nie planować wyjazdu za miesiąc 😁 Druga fota ekstra!
Ja od wczoraj w domku, po 12 dniach w spa na Borowskiej... Yeah, ciekawe na jak długo.Mam czas załatwić wszytsko,dograc wprawke do końca tyg...może Mała.da mi tyle.czasu heh.
Lotnaa,My we wtorek mojego 3,5 letniego Olka przesadzilismy z rwf axkid duofix chco.nogi spokojnie się mieściły,a nosi ubranka 104,pojeździlby do Końca roku,no.ale juz podjęliśmy decyzję i nastąpiła zmiana ( z britaxa max way wyrósł juz wcześniej, dlatego mam porównanie i z czystym.sumieniem jestem za axkidem) , a w środę wylądowałam w szpitalu heh.Trochr jestem przerażona bo ma już fotel 15-36, ale byłam u Pana z osiemgwiazdek we Wrocku i s am mi fotel dobieral, montowal itp.Mamy kiddy cruiser fix pro,a w drugim aucie tez ten fotel,tylko bez isofixa ( wiec tez tańszy). Porownywalismy Romera i coś tam jeszcze...spędziliśmy w sklepie godzinę ( monw syn oczywiście wypatrzyl sobie autko w międzyczasie heh), bo miałam obawy i wszytsko mi tłumaczyli,porownywali,Olka sadzali... No głowę im pozawracalam, a i tak dostałam rabacik wiec wyszło taniej niż na allegro.
Bobek,cudna jest!
Radag,już odpisuje
Czytam Was codziennie, ale jakoś pisać nie mam co. Czasem wpadnę z jakimś pytaniem. No ale teraz muszę!
Patrzcie jakiego malucha miałam a jaka córa mi wyrosła! 😍
Kiedy ten czas tak zleciał?Przeciez dopiero co się urodziła, a tu już rok....
Dworcicka O takie cos, jak tutaj:
https://images.gutefrage.net/media/fragen/bilder/kindersitz-mit-fangkoerper-und-5-punkt-gurt-/0_original.jpg?v=1413666196000[/img]
Donia Aleksandra Absolutnie przepiekna dziewczynka! 😍
Dzionka Oj zmienia sie perspektywa, zmienia. Jak P. byla jeszcze naprawde upierdliwym 4-miesieczniakiem i poszlysmy na pierwsza wizyte do centrum dla wczesniakow i dzieci uposledzonych (taka placowka all in), to dziekowalam w duchu za to, ze mamy tak niewiele problemow, jak dzieci z poczekalni. Plazingu zazdraszczam! U nas tez cos w rodzaju skoku nadal. Noce sa okropne, za to dni miodzio!
Olesniczanka Trzymam kciuki za wzgledne donoszenie ciazy! Pamietam, jak na mojej ostatniej szpitalnej przepustce gdzies w srodku dnia bylismy w kinie 😎
bobek, Lotnaa, Dzionka, Donia Aleksandra - piękne Wasze Córeczki🙂
RaDag - cudne zdjęcie brzuszkowe - widać, że dobrze się czujesz i ciąża Ci służy!
mam pytanie - prezent dla chrześniaka 5- latka - co doradzicie Mamusie starszaków?