Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym

Biala   z wieku geriavit z rozumu szczypior
01 sierpnia 2009 13:53
Ja piorę w proszku dla niemowląt. Bez płynu do płukania i extra płukanie w pralce. Lepiej używać proszków dla dzieci, a potem w razie czego wprowadzać normalny. Bo co, jak się okaże, że po dwóch dniach małe ma uczulenie, prać całą garderobę jeszcze raz? Patrzeć, jak kilkudniowe maleństwo się męczy?
zuza   mój nałóg
01 sierpnia 2009 13:59
Po tym miesiącu  używałam lenora i chyba jakiegoś E z rumiankiem (nie pamietam dokładnie,ale nie był specjalnie dla niemowląt).
Ale lepiej ostrożnie próbuj.Moje dziewczyny nie są na nic uczulone,nie miały kolek i ja karmiąc jadłam wszystko.Także może jeszcze ktoś cos napisze,jak było u Niego.
Cisawa super zdjęcia
cisawa   for those who know what, God sends the answer how.
01 sierpnia 2009 19:48
zairka, polecam pranie przez pierwszy miesiac w lovelli a potem w normalnych proszkach. Tak jak napisala na zeszłej stornei któaś rozsądna. Nie daj sie zwariowac tymi niemowlęcymi. Tylko trzeba dobrze wyplukać. I nie stresuj się. Mojej nic nie było. Od razu spała z kotami, psem i ja prałam wszystko w prallce ze swoimi rzeczami. Nie ma co zakładac najgorszego. jka rownież jadłam wszystko jak leci - zero problemo. Nastawisz sie na pozytyw, to tak bedzie.  :kwiatek:
01 sierpnia 2009 20:07
Prawie raczkuję:
😀 😀 😀
01 sierpnia 2009 21:00
biała, do raczkowania to jeszcze ciut ciut.  😉 Ale foczkę robi piękną. Czekaj, jak pójdzie na nogi... prestaniesz się spieszyć do postępów.  😀
Horciakowa   "Jesteś lekiem na całe zło..."
01 sierpnia 2009 21:34
cisawa - rewelacyjne fotki 🙂
Zairka - ja nadal używam i proszku i płynu do płukania lovelli. Do tego płuczę dwa razy. Zdarza mi się jednak wyprać jego ubranka z moimi i wtedy piorę w normalnym proszku, ale też z dwukrotnym płukaniem. Nic mu jeszcze od tego nie było. Używam też czasami vanisha. Również nic mu nie jest. Teraz czekam aż mi się lovella skończy i będę już używała "dorosłego" proszku.

Jak już jesteśmy przy praniu - czym i jak dopieracie plamy po marchewkowych obiadkach? Z ubranek udaje mi sięsprać po prawie natychmiastowym namoczeniu w vanishu. Niestety nie udaje mi się doprać pieluch tetrowych, nawet wygotowanie nic nie pomaga 🙁

Biała - super filmik, jeszcze trochę a będzie zasuwać po pokojach 🙂 A mina w 7 sekundzie - obłędna 🙂

Tak w ogólę to muszę Wam laski ogromnie podziękować -  :kwiatek: 🙇 :kwiatek: Wszystkie dzisiejsze karmienia były w końcu normalne 🙂 😅 Tylko ostatnie wieczorne karmienie było z trzema małymi przerwami - siadamy, króciutkie marudzenie i sami wracamy do leżenia, żeby jeść dalej.
Zasłonięte żaluzje, zamknięte drzwi od pokoju, nikogo obok, tylko ja i on (ewentualnie śpiący obok tata 🙂 ), pozycja bardziej na boku. Niby takie szczególiki, ale stosowanie tego za każdym razem chyba przyniosło oczekiwane rezultaty 🙂 mam nadzieję, że teraz już tak będzie. Obym nie cieszyła się na zapas. Trzymajcie kciuki 🙂

Dajecie swoim maluchom kaszki bobovita albo nestle?
Zastosowałam się do nowych standardów żywienia mówiących o ekspozycji na gluten i tę dawkę glutenu Młody dostawał w odrobinie kaszki Pyszne Śniadanko lub Mlecznej Kaszki Manny dodanej do mojego mleka.
Właśnie skończyliśmy dwumiesięczny okres tej ekspozycji i chciałam żeby Adacho dostawał już normalną porcję kaszki na śniadanie. No i tak się zastanawiam czy kaszki mleczno-ryżowe - jest chyba większy wybór smaków, mogę robić na moim mleku czy tylko na wodzie, tak jak jest podane w przepisie?
Dodam, że mleko tak czy tak odciągam, bo synek większość dnia spędza u babci a jest cały czas na naturalnym pokarmie.
01 sierpnia 2009 21:58
horcia, ja znowu rzucę oryginalnością - nie baczyłam na gluten. Dawałam wszystko w ograniczon ych ilościach - kaszki, nawet jogurty, zdarzyło się budyń - tak na spróbowanie. Tyle, że nie wprowadzalm mięsa do końca pierwszego roku. I jakoś wszystko jest w porządeku - zdrowa i pogodna.

Z dopieraniem, niestety, jak w miare szybko nie dopierzesz, to potem trudno jest., TO się tyczy wszystkiego co zawiera beta-karoten. Pomarancze tez kurcze, sa wieczne na ubrankach. Ech.... co ja sie mam z Anaśką, jak zacyna sama jeść.
Kurczę, tak czytam o praniu i myślę, że ja jakaś dziwna jestem - moja mała niedawno skończyła półtora roku a ja nadal tylko Jelp i Lovella  🤔wirek: Chyba pora zacząć zauważać, że panna mi dorasta i przejść na Persil  😁
dziewczyny jak długo podawac vigantol i cebion?
Ubranka poplamione marchewką czy innymi owocami, staram się suszyć na słońcu- idealnie wybiela i zwykle nie zostaje nawet śla po plamach 😉.
Wawrek córcia śliczna, serdecznie gratulujemy  :kwiatek:  zdjęcia łąki  które wstawiłeś są jak z bajki .... (  okolica bajeczna )
vill   dopiero co pisałaś że jesteś w ciąży a tu już 23 tygodnie ...( matko jak to zleciało  😁
Cisawa Anasia jest taka śliczna  😍 i odważna !
Biała   Filmik  chwyta za serduszko, synuś słodziak  😍

Moja Martynka rośnie i przybiera na wadze tak szybko że obecnie stroimy się już w kiecki 62/68  😅 
Końmi się jeszcze   nie interesuje co prawda ale w stajni już ze mną była .... czym  skorupka za młodu nasiąknie   🤣 .....
Biała   Filmik  chwyta za serduszko, synuś słodziak  😍

Biala ma dziewczynke, mala Julke 😉
laguna, jak usg?

Wszystko ok.
NT jak najbardziej w normie. Serduszko tyka, widziałam żołądek.
Maleństwo co chwila uciekało z wizji takie jest ruchliwe.
No i miałam w pewnym momencie wrażenie, że dłubie w nosie 😁

No i jest duże.
Większe niż wskazywałby na to wiek ciąży
03 sierpnia 2009 08:00
landi, nie do końca chwytam co miałaś na myśli pytajac jak długo dawać cebion i ten drugi. Ja jak nie mam vit c w domu, to sama biorę cebion czasem jak potrzebuję.
Chyba że chodzi ci o to w jakim najdłuższym okresie na raz. Myślę, ze nie dlużej niż 7-10 dni. To też pewnie zależy co się dizeje. Jesli jest lekkie przeziebienie, to spróbowałabym dać przez kilka dni. Jak nie działa, to do lekarza. A profilaktycznie, to wcale bym nie dawała. Chyba, że lekarz zaleci.

Madox, ja uważam, że jesteś rozgrzeszona,  w sumie w pologu jeszcze, można powiedzieć, to wszystko się merda.  😂
Laguna - a masz zdjęcie z USG?

ile ma Twoje maleństwo cm?
03 sierpnia 2009 13:46
Madox: Twój synuś też słodziak 😀 😀 😀 A tak serio, rośnie Ci córa jak na drożdżach. A co do mylenia, to ja też wiecznie mylę nasze dzieciaki. Co chwilę ktoś mnie poprawia.
Cześć!
Zaglądam teraz rzadziej, ale wiadomy jest powód... u nas wszystko w najlepszym porządku. Pozdrawiamy!

wawrek 😍 😍 😍

Ja tez juz chce sie rozklonowac juz 🙂
Wawrek niesamowite  😜 Pozazdroscic, ze masz juz szkraba w swoich rekach! 😉

Laguna wlasnie, amsz jakies zdjecia z USG ? Widac cos? Moze jestes juz w dalszym tygodniu i nawet nie wiesz o tym, lekarz cos mowil?

Smerfi due date buddy moj, ha ha, jak Ci z brzuszkiem?

Zairka jak przygotowania i samopoczucie ??

Ja sie dowiedzialam, ze mam lozysko z przodu, zamiast z tylu tak ? Powiedziala mi tylko pielegniarka na USG 3d, wiec teraz bede musiala sie wypytac lekarza, bo sprawdzalam na necie i podobno zalecaja jak najwiecej odpoczynku i kwalifikuje sie od razu do wczesnej cesarki, ale nie wiem ile w tym prawdy musze sie kopsnac do lekarza, a do dopiero za dwa tygodnie... hmmm  😵

pozdrowienia dla wszystkich 🙂

dobra zalaczam slonia w 27 tygodniu... kamerka robione, ale juz na dniach dostane ladowarke do aparatu 🙂
kamkaz Ja tylko czekam co jakis czas na Twoje wpisy bo sprawdzam Twoj awatar, zeby wiedziec ile jeszcze  😂  🤔wirek:  za leniwa jestem, zeby sobie zrobic suwaczek to raz, a dwa i tak mam pokazywanie podpisow wylaczone, bo ogolnie mnie wkurza jak za kolorowo jest 🙂😉 Tak wiec pisz co najmniej co drugi zdien tutaj 😉  😁 😁 😍

A brzuszek rosnie, choc etapami. Bylo spoko i nagle w ciagu kilku dni zrobila sie beczka z przodu - az sie sama przerazilam, stwierdzajac, ze najpierw brzucholek a pozniej reszta  😂 😂

Mlody szaleje w srodku troche, ale stwierdzilam, ze rozpoznaje tatusia juz - jak D. sie pojawi w domu - a bardzo rzaaaadko jest w tej chwili, niestety 🙁  i zaczyna z nim rozmawiac, to kosmonauta trzy razy wiecej koziolkuje niz zazwyczaj.... No jak sie jeszcze w ojca wda choc troche to bede miala  😵

edit: kamka - u Ciebie naprawde malo jeszcze widac 😀
kamkaz, czyli masz tzw łożysko przodujące. Moja siostra miała tak przy 2 ciążach obie zakończyły się cięciem cesarskim i wcześniakami. Jednak jeśli nie masz oznak typu krwawienia to raczej nie powinnaś się obawiać wcześniejszego porodu. Moja siostra niestety miała krwawienia od 3 miesiąc ciąży 🙁
Podobno coraz więcej kobiet ma przodujące łożyska nie wiem czym to może być spowodowane.
Ja juz staram sie nie patrzec az tak na te dni, tygodnie, to szybciej leci 🙂 Uff Byle do 30 🙂
A z ruchami u nas tak samo, a nawet gorzej, bo z tym lozyskiem z przodu dowiedzialam sie, ze mniej ruchy cuzje i faktycznie tak jest, wieczorami sie godzinami gapie w brzuch zeby zobaczyc jak sie porusza... W ciagu dnia troche czuje, ale nie moge tego nazwac "kopniakami" czy cus...

Smerfi a moze reszta CI nie urosnie?  😀 Nadzieja umiera ostatnia, podobno z chlopakami, to az tak bardzo nic nie rosnie, nie  😁

W&W wlasnie, takie tlumaczenie wyszperalam w necie... Nie krawien ani jednego nie mialam, ale wyczytalam, ze ogolnie nie moze dojsc do porodu naturalnego, dlatego lekarze zabieraja sie wczesniej, zeby do krawienia w ogole nie doszlo... Ciekawe co moj lekarz na to  👀
kamkaz - Twój brzusiu wygląda jak 18 tydz a nie 27 🙂 super

Wawrek
- fotka przepiękna
kamkaz, najważniejsze to nie denerwuj się i jak najwięcej leż przynajmniej takie zalecenia miała moja siostra 😀
kamkaz  No cala reszta tez urosla  😂 Moja siostra jak mnie widzi to mowi juz tylko  "czesc grubasie", D. tez stwierdza, ze jest mnie duzo, coraz wiecej, ale mu sie podoba - nie ma innego wyjscia bo  🤬 😀😀😀
No i przyznam, ze i troche niechcianego tluszczyku sie gdzies tam nazbieralo tez niestety .... 😵

A teraz mam faze, ze malo co jem -musze sie wrecz zmuszac by jakos 3-4 posilki wcisnac w siebie :/ Jedynie owocami troche nadganiam ale to tez malo ......
Lato jest, ja tez sie staram nadganiac owocami, ostatnie trzy miesiace, powiedzialam, ze owoce, warzywa, to podstawa  😁 I na basen teraz czesto chodze...

W&W lezec... Nie za bardzo, bo ja wciaz pracuje caly etat na nogach, pracujac prawie za dwie osoby... Mam problem z przekazaniem obowiazkow wspolpracownikom, bo za duzo by sie podzielic na dwie  🤔 No i mam problem, ale czuje sie wysmienicie, wiec sie staram nie ograniczac bez przesady, zaczekam z tym lezeniem, co powie doktor i chyba dopiero wtedy poslucham...

A no i jeszcze jedno, na avatarze jest napisane, ze oczka sie niedlugo otworza, a ja widzialam, ze ma juz otwarte ponad tydzien temu 🙂
Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
03 sierpnia 2009 15:43
kamkaz brzuszek masz malusieńki aż zazdroszczę :kwiatek: ja w 27 tygodniu miałam juz pokaźna kule z przodu nawet większą od tez sporych piersi 😀
JA ostatnio dużo odpoczywam, pogoda mnie dobija ja nie duszno i parno to leje i grzmi...a że ja sie boje burzy to młody podczas burzy tez stresówke przejmuje i dzisiaj w nocy to po prostu zostałam znokautowana od środka 🤔 tak mi spać nie dawał że aż Tatuś gadał do niego pół nocy, głaskał i spał w sumie 3 godziny 😡
Co do przygotowań z takich podstawowych rzeczy to chyba zostało kupić łóżeczko, pościel, wanienkę, kosmetyki do pielęgnacji i część rzeczy do szpitala ale to już czekamy na dzien ,,matki Boskiej pieniężnej" 😁
zreszta łóżeczko obiecała teściowa w sierpniu kupić a jutro wraca z wczasów więc będziemy męczyć 😜
a to nasz 36 tygodniowy ,,brzuszek"- kręgosłup juz wysiada

ushia   It's a kind o'magic
03 sierpnia 2009 16:25
Cześć laseczki!
Udało mi się wrócić znad morza pomimo usilnych staran panów drogowców, panow policjantow i innych uzytkownikow drog (pozdrowienia dla "kierowcow" z Inowroclawia!) 😉
Było bosko, choc nastepnym razem musze zabrac chlopakom trzy komplety polarow, z czego dwa do kapieli w Bałtyku. Chłop stanowczo zażyczył sobie krótkiej pianki  😂
I jakbyscie sie kiedys wybieraly, to wszedzie byle nie do Rowów - nawet moje dzieci stwierdzily ze jest tam paskudnie 😉

Lece czytac zaleglosci 🙂
Laguna - a masz zdjęcie z USG?
ile ma Twoje maleństwo cm?

Z tych emocji zapomniałam zabrać z gabinetu 👿 Ale może będzie na mnie czekać na następnej wizycie 🙂
Ma ponad 8 cm 😅

Laguna wlasnie, masz jakies zdjecia z USG ? Widac cos? Moze jestes juz w dalszym tygodniu i nawet nie wiesz o tym, lekarz cos mowil?

Co do tygodnia to jestem pewna, że się nie mylę. Zarówno z moich wyliczeń jak i lekarza wychodzi to samo  😀
kamkaz jestes pewna, ze rzeczywiscie chodzi o lozysko przodujace ?
moze pielegniarce chodzilo o to , ze jest usadowionne na przedniej scanie macicy, co moze oslabiac odczuwanie ruchow, ale jest jak najbardziej normalne.
gdyby bylo przodujace na pewno dostalabys informacje czy zakrywa cale ujscie macicy, czy czesc, mialabys czestsze kontrole i zalecenia, taka sytuacja jest niebezpieczna i na pewno by cie o tym poinformowali, nie musialabys szukac info w necie.
mam nadzieje, ze to jednak nieporozumienie 😉

a lozysko  moze obejmowac dno macicy, tylna sciane przednia boczna byle nie bylo w poblizo ujscia macicy 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się