Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
sznurka - fota genialna 🙂😉
jaki masz wózek? bo jadę jutro po podobny 🙂
dzięki!
emmaljungę, gwash ma taki sam
a miała eurydyka i chyba jeszcze ktoś, sklerozę mam;]
Sznurka dlatego mysle ze trzeba dziecia obserwowac i patrzec czy wystarcza mu samo mleczko, jaki ma stosunek do jedzenia i czy jesc potrafi, w tym czy odruch wypychania jezykiem zanika.
Ja tak widze ze Nelcia malo mleczkowa, je bo musi ale coraz mniej i coraz dluzsze przerwy ma, 5,6 godzin to norma. A jedzeniem zainteresowana jest bardzo. Nie wiem moze jej to mleko zageszczac jakims kleikiem ryzowym, zeby bylo konkretniejsze..?
Z rozszerzaniem diety to jest tak ze najpierw super super bo nowosc, w koncu dzidzia zje cos innego, a potem sie szybko odechciewa tej zabawy z lyzeczka i papkami i malym plujem 😀
Od 3 lat zajmuję się dziewczynką z AZS. O co chodzi?
Chciałam się dowiedzieć czym smarować buźkę. Co prawda jutro idziemy kolejny raz do lekarza, ale chciałabym mieć o tym jak najszersze pojęcie. Polecony przez naszą NFZ-owską pediatrę Emolium krem nic nie zdziałał... Buźka dalej cała w grysiku, dzisiaj zauważyłam pojedyncze krostki na ramionkach 🙁
sznurka ja też chcę, ja też!! 😉
Filip dziś zasnął po 20, po pół godzinie się obudził z uśmiechem na ustach że chce kupę! Siedział na nocniku, śpiewał, zrobił i padł - po 21 wprawdzie. No ale kupa widać nie dawała mu spać 😉
dzięki!
emmaljungę, gwash ma taki sam
a miała eurydyka i chyba jeszcze ktoś, sklerozę mam;]
to ja roan marita, też takie koła i nawet koszyk taki sam 🙂
Dziewcyzny jak działa laktator? mam aventu używany i po pierwsze nie wiem jak go poskładać :P po drugie według mnie on nie zassysa 😂
kamkaz, jeszcze nie jest źle, tylko na trzy dni temu 🙂 a wszyscy mi wróżyli wczesny poród, ha...
my_karen, no ja mam nadzieję, że do 4tego się wyrobimy 😉
jak poskladac to nie powiem bo mialam medele, a jak dziala? musi byc scisle przylozony, pompka robi podciesnienie i voila. wymaga troche wprawy wg mnie, i podejscia psychicznego, najlepiej zaczynac udoj od pelnych cyckow a nie sciagania resztek, bo latwiej zobaczyc o co chodzi.
tet dziękuje 🙂 To muszę poczekać z tym pełnym udojem 😂
Ja tez mialam laktator madele reczny. Dwa miesiace tylko odciagalam i jak dla mnie rewelacja. Szybko szlo i dobrze sie zassysal. Ja jedna reka karmilam(na poduszce do karmienia), a druga odciagalam i akurat jak maly zjadal ja juz mialam cala buteleczke na nastepne karmienie.
Sznurka mega zdjecie. Czas sie na spacer wybrac lol, nie moge sie zebrac...
Co do rozszezania diety u nas juz od ponad miesiaca tylko na mm, wiec zaczynam sie juz przyczajac. W sensie obserwuje jak maly dziobem rusza i czy zaglada na moje jedzenie lol. Kasze ryzowa juz na noc dajemy. Oczywiscie jedna czwarta normalnej porcji, wiec jesli chodzi o wyproznianie to nic sie nie zmienilo. Tj dzisiaj byly dwie mega kupy... ;/
A ja dzisiaj wreszcie bilety do polski kupilam i jestem mega happy, ze po raz pierwszy zabiore szkraby. Olaf najbardziej sie cieszy, ze pociagiem pojedzie😉
Ja też! Ja też będę miała chłopca! Szafirowa o mnie zapomniałaś 😉
Dziewczyny kochane, nie ma któraś z was na zbyciu elektrycznego laktatora medeli? Przy Kubusiu taki miałam pożyczony i byłam mega zadowolona, teraz już głupio pożyczyć i chętnie bym taki odkupiła..
A pytanie z innej beczki: warto w 3 tymestrze iść na to usg 3d? Wiele osób mówi, że nie opłaca się. Ale chyba dobrze jest sprawdzić dokładniej niż na zwykłym co tam w brzuszku się dzieje..
Mi się najlepiej ściąga ręką, do laktatorów nie mam serca- aczkolwiek żałuję, bo czasem ręka już odpada 😁
Ja mam laktator ręczny aventu, też nie ciągnął, okazało się, że mała gumowa biała zatyczka wewnątrz była założona na odwrót.
Już nie używam, ale ciągło mi się super, chociaż zanim się nauczyłam faktycznie lepiej szło ręką, ale paluchy mnie bolały i piersi miałam obolałe od tego....
CzarownicaSa - jak karmisz piersią to gluten po łyżeczce dziennie po ukończeniu 4-go miesiąca, ja dodawałam do zupki kaszkę mannę - 1 dużą łyżkę ( gotowałam na 3 dni ) I tak przez 2 miesiące. Niestety nie wiem jak jest u dzieci na butelce, ale chyba wprowadza się gluten później.
Udorka dzięki :kwiatek: Czyli muszę ugotować kaszkę mannę i po prostu dodać do zupki? Od jakiej ilości zupki w ogóle zacząć i jak zwiększać dawkę?
Ja brałam na początek marchewkę czy dwie i gotowałam do miękkości, potem dodałam łyżkę oleju lub masła ( ważne - musi być tłuszcz ) i pod koniec łyżeczkę kaszy manny takiej ekspresowej, zagotowałam to z kaszką 3 minuty ( musisz szybko pomieszać bo się zrobią grudki ) i zmiksowałam blenderem.
Potem dodawałam pół selera, pietruszkę, ziemniaczka itd itd..
...i ja będę mieć chłopca 😤
sznurka fajnie pozytywne foto! i podziel się śniegiem, u nas tylko przymrozek, a śniegu brak 🙁
aniaagre, Ja ani razu nie widziałam Gabrysia w żadnym 3D ani 4D, a jak poprosiłam o to 2 tygodnie temu, to już było za późno. Marne szanse na zobaczenie np. całej buzi dziecka. Widziałam ucho, widziałam stopę... ale większych części składowych się nie dało.
sznurka Jaka fajowa fota! 😍
aniaagre, akzzi, kurcze, gapa ze mnie! No to statystyki jeszze lepiej wypadaja!
ttaaa.. następnym razem dziecko będziemy robić w takim układzie jesienią, jeśli latem rodzi się więcej dziewczynek 😤 😁
hm.. nie wiem czy sobie dziś wycieczki do szpitala nie zrobię. Łapią mnie takie kilkosekundowe (trwają może ze 3-4s) bóle w dole brzucha, dość silne, mniej więcej w odstępach godzinnych. Na razie nie panikuję, aczkolwiek troszkę się wystraszyłam... Wczoraj miałam ciężki dzień, dziś i jutro stresujący, ale muszę być "zdatna do życia" więc mam nadzieję, że po no-spie przejdzie...
Jeśli odciągam mleko na wieczór i teraz mam 50ml, to mogę to wstawić do lodówki i za parę godzin dociągnąć kolejne 50? Czy lepiej zostawić to na blacie w kuchni?
Ja też! Ja też będę miała chłopca! Szafirowa o mnie zapomniałaś 😉
...i ja będę mieć chłopca
u nas też chłopak, wojna będzie
Czarownica mozesz tylko te 50 ml najpierw osobno di lodowki, zeby sie schlodzilo do tej samej temperatury i dopiero potem mozesz laczyc. Ja tak robilam.
akzzi, u nas latem , a tez chlopczyk. W grupie u mlodego w szkole 8 chlopcow zadnej dziewczynki😉
szkoda, że u ludzi nie można przeseksować nasienia 😂
Jakby mi ktoś zagwarantował, że następna będzie dziewczynka to mogłabym jeszcze raz zachodzić w ciążę, zaraz po tej... 🤣
O i ja tez... Tylko niestety nie ma tak latwo i zeby nie skonczyc z druzyna pilkarska jestem zabezpieczona z gory na piec lat.
Ale jak sobie pomysle, ze za 15 lat nie bede musiala trawy kosic, odkirzac, malowac, wynosic smieci, sprzatac garazu... To mi sie jakos lepiej robi 😉
yhym, ja jak nieraz popatrzę na obecnych 15 czy 17-latków, to zaczynam wątpić, w to o czym ty teraz marzysz 🙄 Wiem, że to zależy od wychowania, ale przeraża mnie wizja młodego chłopaka- lewusa, bo i tacy się zdarzają.
O dziewczynkach juz nie wspomnę- te to teraz mają dopiero pomysły- typu zbawa w "słoneczko" 😵
Tez mnie ciekawi jacy moi chlopca beda, ale wierze, ze bedzie dobrze😉 moj maly jako jedyny ze znanych mi polskich dzieci tutaj mow "mamusia" czym mnie totalnie rozwala. No musi byc dobrze😉
szkoda, że u ludzi nie można przeseksować nasienia 😂
Jakby mi ktoś zagwarantował, że następna będzie dziewczynka to mogłabym jeszcze raz zachodzić w ciążę, zaraz po tej... 🤣
normalnie obiema łapami się pod tym podpisuję! Jedyny minus posiadania drugiego dziecka jaki mi przychodzi do głowy (żeby nie było - w mojej sytuacji, a nie "ogólnie"😉 to właśnie strach, że znowu chłopak będzie i to mocno przeważa wszystkie plusy... :/ dlatego nie wiem, czy się w końcu zdecyduję... Na początku mówiłam, że będę rodzić tak długo, aż córka będzie, ale to było w 20tyg, teraz mi ta ciąża tak dała w kość, że więcej niż jeszcze raz to raczej na 100% nie chcę już :/
yhym, ja jak nieraz popatrzę na obecnych 15 czy 17-latków, to zaczynam wątpić, w to o czym ty teraz marzysz 🙄 Wiem, że to zależy od wychowania, ale przeraża mnie wizja młodego chłopaka- lewusa, bo i tacy się zdarzają.
O a no właśnie. Jak ja patrzę na dzisiejszą młodzież to mi się już wszystkiego odechiewa. Z córką by mi było dużo łatwiej, bo gorszych pomysłów na życie niż ja miałam to na pewno nie wymyśli.
No normalnie aż mnie zaintrygowała ta wasza niechęć do posiadania synów zamiast córek 🙂 Możecie dziewczyny (Muffinka, akkzi, In.) napisać wasze powody?