Dzieci, ciąże & pogaduchy o wszystkim i o niczym
Jak to miło od świtu być już na volcie...No ale dziś to sprawka Filipka 😉
Dzieki dziewczyny. Odpuszczę. Załozyłam mu pieluchę i tyle. Nocnik stoi na widoku.
Myślałam że może szybko pójdzie bo on starsznie nie lubi zakładania pieluchy i najchętniej biegałby bez gaci. Poza tym wymarzyłam sobie że na wyjazd za 3 tyg pojedziemy już z nocnikiem a bez pieluch. No ale trudno.
edit: czy Wy też macie coś pokręcone z godziną na forum? Wychodzi na to że pisałam posta o 5.26 a dochodzi już 7 więc coś jest nie tak.
Muffinka moja zaczęła sikać na nocnik mając równo 2 latka. Te parę miesięcy może wam wiele zmienić jeszcze. Z drugiej strony ja też Małgosię terroryzowałam bo nie zakładałam jej pieluchy i sikała w majtki, i to jej przestało się podobać 🙂
Czy ktoras z Was miala wysypke pod koniec ciazy? Ja mam od tygodnia i mnie po prostu trafia. Caly brzuch, rece do lokcia i zaczyna sie robic na nogach. Swedzenie doprowadza mnie do szalu, budzi mnie w nocy. Dermatolog rzucil okiem z odleglosci 2-ch metrow i orzekl, ze nie wie co to jest oraz przepisal krem do skory atopowej za 65PLN 🙁 Mial ktos problem ze skora w koncowce? Moze znacie jakies domowe sposoby na lagodzenie przebiegu tego cholerstwa?
bobek, ja mialam gigantyczne swedzenie ale tuz po porodzie- na rekach, nogach, brzuchu, plecach. swedzialo jak sk.... moja tesciowa-lekarz wyjasniala to jedynie zmianami hormonalnymi, ktore w nas zachodza w takim stanie 🙂 kazala pic sok ze swiezo wycisnietych pomaranczy, potem przepisala masc z niewielka iloscia kortyzonu (karmilam piersia). dostawalam szalu przez jakies dwa tygodnie, slady po drapaniu na nogach mam do tej pory a Victor ma juz poltora roku 🙂
moje najogolniejsze wrazenie z perspektywy czas- cholerstwo samo przyszlo i samo poszlo....
powodzenia!
bobek u mnie tez się własnie pojawiła wysypka, szczególnie na brzuchu. Swędzenie nie pozwala spać - niestety lekarz podobnie jak u Laleny stwierdził zmiany hormonalne i tyle, a ja mam wrażenie, że jeszcze trochę to do dzidzi się do drapie bo niestety ciężko mi się powstrzymać.
Miałam wysypkę w połowie ciąży, na brzuchu i udach, wyglądało jak różyczka, samo zeszło.
Biala, pytalam, bo sama aktualnie lykam, z tym ze w ramach gratisu Duphaston funduje mi komplet objawow ciazowych :/
Dziewczyny a taka swędząca wysypka w ciąży to nie zatrucie ciążowe??
Szafirowa ja łykałam parę lat temu przed ciążą duphaston. Pamiętam, że czułam się po nim fatalnie i sporo przytyłam. Teraz brałam przez cztery miesiące ciąży i zniosłam je w miarę dobrze 🙂
Właśnie wróciliśmy z TZ z kina z Epoki Lodowcowej. Film fajny, ale w ciąży więcej do kina nie pójdę - dla małej było chyba za głośno, bo myślałam że mi zaraz główkę przez pępek wystawi i poprosi o ściszenie głosu 😵
Dziewczyny czy w ciąży miewałyście taki kręcenie w głowie..?
dziś mi sie tak zakręciło,że nogi mi się plątały i upadłam na tyłek 🙁
Karina może od upałów - mnie się dwa razy zrobiło w trakcie ostatnich dni czarno przed oczami i gdyby nie możliwość posadzenia czterech liter, to by mnie z ziemi zbierali 😁
Kami tez tak myślę,że od upałów ale się mocno wystraszyłam.Akurat z kobyłą na spacerze byłam na trawie,dobrze że koni wyrozumiały 😉
Dopiero co nie dawno jak pamiętacie,użalałam się że jestem w ciąży w takim wieku 🙂a teraz jestem szczęśliwa. zobaczenie maleństwa na USG cudowne przeżycie 😉
Na mnie największe wrażenie robi to, w jak zastraszającym tempie ta mała istotka robi się z dnia na dzień silniejsza 🤔 Jeszcze tydzień temu lekko kopała, a dzisiaj myślałam że mi brzuch rozsadzi 😵
Karina unikaj wychodzenia na słońce, bo w razie czego to Cię kopytny nie pozbiera jak zemdlejesz, a to moment jest 🙁
Dziewczyny swędzenie skóry może oznaczać cholestazę np. Powiedzcie o tym lekarzowi ginowi, koniecznie.
Może to tylko wysypka, ale może coś poważniejszego
no dziś mnie koleżanka zbierała,czułam się jak by mnie sparaliżowało.nawet nie wiedziałam kiedy co i jak 😕
jeszcze nie umiem sobie poradzić z bólem głowy,często mnie taki łapie po całym dniu duchoty.lekarka pozwoliłam mi brać apap czy na pewno nie jest szkodliwy?
Karina7, a wszystkie badania w normie? Mi pod koniec spadła hemoglobina i miałam zawroty głowy i różne takie. Poprawiła sie sytuacja jak zaczęłam brać żelazo, teraz w upałach jest ciężko ale nie słabnę tak jak przed tabletkami.
Szafirowa ja łykałam parę lat temu przed ciążą duphaston. Pamiętam, że czułam się po nim fatalnie i sporo przytyłam. Teraz brałam przez cztery miesiące ciąży i zniosłam je w miarę dobrze 🙂
Ja za to fatalnie się czuję po "dupku". Mdłości podwójne, nie mam siły zwlec się z łóżka. ehh
tak wszystkie badania były w normie. zresztą 7 lat byłam wegetarianka no cóż dziecko niestety nie chce być 😉 pochłaniam kurczaka garściami 😉
a tak chciałam nie jeść dalej mięsa nawet przez ciąże,ale to silniejsze ode mnie 🙂
Cierpienie ja na początku też miałam takie podwójne mdłości,najchętniej wtedy leżałam w łóżku a jak usnęłam to byłam szczęśliwa bo tylko w czasie snu czułam sie dobrze 🙂
Cirp1enie oj Ty biedna :przytul:
Karina7 widać jednak maleństwu są potrzebne składniki zawarte w mięsie. Powinnaś w takim układzie zacząć też odrobinę czerwonego mięsa jeść.
No i tak się pocieszam, że na razie (odpukać) mam lepiej niż z Julką 😁
akzzi próbuje z tym mięsem,ale na prawdę ciężko z dobre 6-7 lat nie jadłam,trochę ciężko.Tłumaczę tylko sobie ,że maleństwo widocznie tego potrzebuje.
a właśnie dziewczyny jaki kostium polecacie w ciąży dwuczęściowy czy jedno? muszę nowy sobie kupić,bo niestety biustonosz zrobił się za mały 🙄
W pierwszych czterech miesiacach krecilo mi sie w glowie i robilo slabo conajmniej raz dziennie. Raz odlecialam calkiem. Szczesciem malz byl ze mna, dzieki czemu wycielam tylko glowa w sciane za mna, zamiast o posadzke. Potem juz bylam madra i schodzilam do parteru jak tylko sie zaczynalo. Wyniki zawsze mialam w normie.
Co co cholestazy/ zatrucia ciazowego. To pierwsze zwykle nie wystepuje z wysypka dlatego nikt tego u mnie nie podejrzewal, moze w sumie powinnam zrobic sobie testy na to? To drugie objawia sie obrzekami, wysokim cisnieniem, bialkomoczem wiec to nie to.
Dzisiaj mialam maraton lekarski. Ginka z izby przyjec przepisala mi Clemastinum, kazala wyprac wszystko co mam w domu w proszku dla dzieci i nie jesc truskawek ani czeresni, uzywac kosmetykow atopowych, pic wapno. Kazala tez isc jeszcze raz do dermatologa. No to poszlam i ten mi powiedzial, ze Clemastinum sie nie przepisuje w ciazy raczej i ze wlasnie na oddziale lezy mama karmiaca, ktorej dzidzia zapadla po mleku z tym specyfikiem w taki sen, ze ciezko bylo dobudzic. Ja juz bylam wtedy po jednej tabletce... Moja dzidzia sie nie przejela i caly dzien sobie bryka. Przykro troche z tym lekiem bo cos jakby zaczelo przechodzic po nim. Od dermatologa dostalam recepte na robiona masc z mala iloscia sterydow, ktorej moge uzyc raz dziennie, a najlepiej nie uzywac wcale, kosmetyki atopowe tak, wapno nie zaszkodzi ale pewnie i nie pomoze, no i uwazac z myciem, myc sie mydlem do skory atopowej zimna woda. A najlepiej urodzic jak najszybciej, na co sie wcale nie zanosi. Dobra wiadomosc jest taka, ze glowa ciagle w dole 🙂
Dziewczyny czy w ciąży miewałyście taki kręcenie w głowie..?
dziś mi sie tak zakręciło,że nogi mi się plątały i upadłam na tyłek 🙁
Byłam w szpitalu przez zawroty głowy 3 dni pod obserwacją... U mnie zaczęło się około 15 tyg, w 20 tygodniu chodzilam po ścianach ( najgorzej w nocy jak wstawałam do wc ), wszystkie wyniki miałam w normie. Badał mnie neurolog i nic nie stwierdził. Kazano dużo wypoczywać i oszczędzać się. Po kilku tygodniach (3-4) samo przeszło.
A wysypka to nie jest przypadkiem od słońca? 😉
Cierp1enie ściskam mocno, trzymaj się :kwiatek:
Bobek ja jak miałam przesuszoną skórę na początku ciąży i o mało jej nie zdrapałam, zaczęłam się smarować Emolium emulsją - bardzo mi pomogła i ulżyło po niej. Spróbuj może 🙂
Kami, a w jakim systemie przyjmowalas dupka? jakie dawki, ktore dni cyklu? pamietasz?
gwash - gdzie jesteś,że Cię nie ma 😉? Jak znosisz upały?
Szafirowa niestety nie pamiętam, to było trochę temu 🙁
Przepraszam, że nie w ogłoszeniach, ale tu mam większą szansę na "usłyszenie" - nie ma któraś z Was do odsprzedania niedrogo elektronicznej niani?
A czy dziecko w ostatnim tygodniu może sie przekręcić? bo mam schizę że poszło głową do góry 🙁.
Wam też sie dłużyły te ostatnie dni? mam termin na czwartek ale już chciałabym mieć to za sobą i odzyskać moją fizyczność 🙂