Kącik WEGE :-)

Averis   Czarny charakter
07 lipca 2013 03:44
JARA, nie wiem jak u Was z Rossmannami, ale w Warszawie można dostać melko sojowe nawet za 5, max. 6 złotych. Tylko nawet w Warszawie namierzyłam rozbudowany dział BIO tylko na Dworcu WIleńskim 🙁 Są też tam super kotleciki warzywne i orkiszowe. I bio kostki rosołowe bez żadnych wspomagaczy 😀 I przyprawy bez soli, no po prostu czad!
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
07 lipca 2013 07:59
JARA nie wiem, którą firmę kupujesz, ale np. Alpro wychodzi korzystniej cenowo jeśli zamawia się ze strony Sante http://sklep.sante.pl/pl/c/Alpro/21
dla porównania w sklepie za migdałowe płacę 11-12 zł, a na stronie Stane 8,39 😉 plus ja jeszcze zawsze biorę hurtowe ilości, a kurier mi to wszystko przynosi do domu
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
07 lipca 2013 08:23
No właśnie Alpro prawie 10zł za litr w zależności od sklepu. W Tesco ok 10zł, a w Kauflandzie cena podona do tej w sklepie internetowym.

To mleko migdałowe ma tak mało kalorii?  🤔 szklanka ma 50 kcal  😲 super  💃

Averis dzięki za cynk, obczaje Rossmana przy najbliższej okazji  :kwiatek:
Hej dziewczyny! Smiem zakomunikowc, ze nie mialyscie racji co do truskawek i wcale nie trafilam na resztki, ale wrecz na wysyp truskawek! Czeresni od wczoraj zjadlam chyba z 3 kg i mam brzuch jak balon, ale uwielbiaaaaam!!  Jak wysiadlam u nas pod Tesco i zobaczylam stragan, a tam truskawki, 3 rodzaje czeresni, jagody, agrest i inne pieknosci, to oszalalam doslownie. Ano i maliny! Kocham PL  😎
Pandurska, to tylko pozazdrościć! U nas truskawy już brzydkie i naprawdę mało 🙁

właśnie się pakuję, jadę do siostry, ogłaszam tydzień wegegotowania 😎

ah, upiekłam w piątek ogromną blachę marchewkowego ciasta, do sobotniego ranka zachowały się tylko dwa małe kawałeczki 😵 zwariować można z takimi żarłokami 😀
JARA, sprawdź biedronkowe.
Właśnie miałam pisać, że biedronkowe jest bardzo dobre, a kosztuje ok. 3 zł  🙂
A ja to bym zjadła agrest (bo przeczytałam w poście Pandurskiej i mi się przypomniało, jak bardzo go lubię  😀)
Dziś robię naleśniki ze szpinakiem i dipem, TŻ zaraz po ścianach będzie chodził, bo je po prostu uwielbia, ja zresztą też  🙂
07 lipca 2013 11:06
Teodora, Meise, a jest tak dobre jak Alpro ? 🙂
Bardzo smaczne  😀
Tu jakaś niezależna opinia, i to chyba nawet niewege osoby  🙂
http://littlebrainchild.blogspot.de/2012/06/190-golden-soya-napoj-sojowy-naturalny.html
07 lipca 2013 11:39
Meise, jeeeeeju dzięki za linka do tego bloga, ale pyszności tam mają!  :kwiatek:
Przez przypadek znalazłam  😁 Nie ma za co  :kwiatek:
Truskawki już "przeleciały". Najłądniejsze były gdzieś 2,5 tygodnia temu  😜 😜
Ale są jagody i to jest dopiero szał  😜
Dzisiaj zjadlam pol kilo malin za jednym posiedzeniem. Zjadlabym wiecej, ale kupilam tylko tyle  🙁 Ale jutro tez jest dzien  😀

Za to weganskie buleczki z truskawkami mojej mamy....mmm  😜
07 lipca 2013 21:32
Kupiłam dwa litry tego mleka z biednej romki, ale wzięłam zwykłe. Waniliowe sobie darowałam, bo ilość kalorii była zdecydowanie za duża.
Waniliowe - szkl 150kcal
Zwykłe - szkl 114 kcal
08 lipca 2013 07:11
To mleko migdałowe ma tak mało kalorii?  🤔 szklanka ma 50 kcal  😲 super  💃

Niasmowite, co? Ja nie mogłam na początku uwierzyć.  😁

Pochwale się swoim lunchem 😀
Kasza gryczana, sos pieczarkowy (pierwszy raz używałam roślinnej śmiatany 😀), kotelty z grochu, rukola i kiełki
08 lipca 2013 09:16
Edytka, kotlety wyglądają smakowicie. Dasz przepis? 🙂
Edytka, rewelacja  😀

Ej, ja wczoraj do mojego standardowego szpinaku dodałam śmietanę sojową alpro. Ona jest GENIALNA!!! Przepyszna, delikatna w smaku, mniej kaloryczna! 250 ml kosztuje tutaj 1 euro. Szpinak z nią urwał dupsko (sorry za sformułowanie, no inaczej się nie da po prostu)  😍  💘

Jak ja wrócę do Polski, to się chyba zapłaczę cenami i dostępnością  🙁
09 lipca 2013 05:49
JARA kotlety to czysta improwizacja 😉

Wzięłam 250 ml grochu w połówkach i moczyłam przez noc (ale ponoć takiego w połówkach nie trzeba moczyć). Potem gotowałam i gotowałam i gotowałam (serio, strasznie długo to trwało, więc boję się pomyśleć ile bym musiała to trzymać na kuchence gdybym nie moczyła przez noc).
Odcedziłam, wrzuciłam do miski. Dodałam podsmarzoną szalotkę i czosnek. Ok 3 kopiaste łyżki lnu mielonego, oliwa i trochę płynu, w którym gotował się groch.
Całość zblendowałam, ale nie na taką idealnie jednolitą papkę. Dodałam świeżo zmieloną sól, pieprz i trochę słodkiej papryki. Zostawiłam na kilka godzin w lodówce (bo ponoć odstaną masę łatwiej się formuje w kotlety).
Polecam smażyć bez tłuszczu (pierwszą partię smażyłam na oliwie i kotlety wchłonęły cały tłuszcz jak głupie). Pewno w piekarniku też da radę 🙂
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
09 lipca 2013 07:20
Meise - a ja z kolei jak przyjadę do Siostry do Niemiec to kupię kontener rzeczy wege 😉

edit:
Edytka smakowity lanczboks! Skąd taki pojemnik?

co do mlek wegańskich to polecam robić samemu - jest to bajecznie proste - zalewamy wiórki / migdały obrane / ryż wodą na noc, rano podgrzewamy i voila!
09 lipca 2013 08:27
🚫

Diakon'ka z mojej ukochanej Fabryki Form 😉
Ten z obrazka to jest ten model http://fabrykaform.pl/Black_+_Blum_pudelko_na_posilki_box_appetit-p13695.html
Do niego jest jeszcze czaderska torba http://fabrykaform.pl/Black_+_Blum_torba_box_appetit-p13700.html
A do zup, makaronów i warzywno-owocowych przekąsek świetnie sprawdza się ten http://fabrykaform.pl/Black_+_Blum_pojemnik_na_pozywienie_lunch_pot-p19018.html

Cały zestaw użytkuję intensywnie od pół roku i jest niezawodny 🙂 A przy tym w końcu zaczęłam nosić lunche do pracy, zamiast kupować lipne sałatki na mieście.
Edytka, pudełka mega! 😍
Averis   Czarny charakter
11 lipca 2013 16:35
Mam pytanie odnośnie do patelni. Czy patelnia z powłok ceramiczną to to samo, co patelnia ceramiczna? Czy to różnica jak między kolczykami ze złota a pozłacanymi?
Wczoraj po raz trzeci zrobiłam paste do kanapek z bobu i kaszy jaglanej. Boska wyszła 😜 a na weekend planuję szpinak a'la Meise :kwiatek:
Szukam przepisu na wegański ser żółty - bez drożdży.
Znacie coś takiego?
Diakonka   Jestem matką trójki,jestem cholerną superwoman!
12 lipca 2013 09:49
edyta przepis poprosimy na paste🙂
edyta, prosimy, prosimy, akurat wczoraj dostałam bób z działki.🙂
Sprawa prosta. Uwielbiam bób, a przy tym przeróżne pasty do pieczywa. Wymyśliłam sobie sama. Gotuję bób, obieram z łupinek. Gotuję kaszę jaglaną. Niewiele, żeby nie zdominowała bobu, a z resztą jak kto lubi. Obydwa składniki łączymy. Ja lubię czuć takie gruzełki w paście, więc nie rozciapuję na gładką masę, ale to też wedle preferencji. Z obserwacji wynika, że o wiele łatwiej połączyć kiedy i bób i kasza są jeszcze ciepłe. A potem dużo pieprzu. Ostatnio dodałam też pesto bazyliowe, ale trzeba uważać, żeby nie za dużo, bo zdominuje zapachem i smakiem bób. A, i oliwe dodałam. To wszystko 😉 myślę, że można pokombinować jeszcze z przyprawami według uznania.
Tak odnośnie "Wegetariańskich" ryb dam wam radę - jak się wybieracie do kogoś na wesele i prosicie o wegetariański posiłek, zaznaczcie, że ryb też nie jecie. Chyba dwa razy się już nacięłam, że jako wegetarianka dostawałam na każde danie rybę  🙄
Wczoraj po raz trzeci zrobiłam paste do kanapek z bobu i kaszy jaglanej. Boska wyszła 😜 a na weekend planuję szpinak a'la Meise :kwiatek:

Miło mi  :kwiatek: Jak masz dostęp do śmietany sojowej Alpro to gorąco polecam dodać (ale wtedy już bez awokado, tylko cebulka, czosnek i suszone, no i szpinak oczywiście!), ja po prostu nie wiem jak się nazywam, wychodzi FENOMENALNE!!!!!!!  😜 😜 😜
A przepis na pastę mega!!!
szepcik, norma w Polsce. Można zawsze zamówić wege pierogi ze skwarkami  😁
Albo zupka dla wegetarian, ale na rosole z mięsa 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się