11 listopada i inne święta, obchodzone czasem osobliwie.

Do partii się zapisał a potem do Solidarności
to by trzeba było zacząć od Michnika, Kuronia, Geremka et consortes...czyli najbardziej zaufanych towarzyszy, wybranych do stworzenia opozycji. 😤
a co do lemingów, to nie trzeba ich wieszać i nikt tego nie postuluje...lemingi trzeba wyszydzać, dawać młodzieży jako przykład upodlenia, a generalnie skazywać na zamilczenie...a nie jak Szemrana się taką parszywą postawą zasłaniać i  tłumaczyć.
Tak szemrana, zrozumiałam.
Mówię o tych, co jednak decydowali się NIE iść.

🙂  Czytaj uważnie Szemrana 🙂

No wiesz, ja byłam wtedy dzieciakiem - niewiele miałam do gadania.
Mówisz o tych co nie szli. Podziwiam ich .... ich odwagę i determinację.
Młodym łatwiej trochę - bagażu z sobą nie mają, Nie musieli mysleć gdzie wyląduje ich dziecko jak im coś się stanie.

Ale były też inne sposoby ...
Mój tata co roku na 1 listopada chodził ze mną na Cmentarz Powązkowski.
To był koniec lat 60-tych - przynajmniej ja od tego czasu te wyprawy pamiętam
A tam pod murem, całkiem nielegalnie był symboliczny grób katyński.
Pamiętam tysiące zniczy. Nocą UB wszystko usuwało a nastepnego dnia rano znowu przychodzili ludzie.
Historię znało się z opowieści rodziców bo nie z podręcznikow przecież.

Parszywą postawe pominę, bo i po co lać wodę na wrotkowy młyn.
Już rozumiem członek i Członek
Ale to też znak czasu.  🙁
,,.. po co Wasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie.
A to feler westchnął seler."
Dodam tylko ,że Wszyscy.

Do poczytania i przemyślenia, dla niektórych...
"Wasze wieliczestwo", na wstępie śpieszę donieść:
Akt podpisany i po naszej myśli brzmi.
Zgodnie z układem wyłom w Litwie i Koronie
Stał się dziś faktem, czemu nie zaprzeczy nikt.

Muszę tu wspomnieć jednak o gorszącej scenie,
Której wspomnienie budzi we mnie żal i wstręt,
Zwłaszcza że miała ona miejsce w polskim sejmie,
Gdy podpisanie paktów miało skończyć się.

Niejaki Rejtan, zresztą poseł z Nowogrodu,
Co w jakiś sposób jego krok tłumaczy mi,
Z szaleństwem w oczach wszerz wyciągnął się na progu
I nie chciał puścić posłów w uchylone drzwi.

Koszulę z piersi zdarł, zupełnie jak w teatrze,
Polacy - czuły naród - dali nabrać się:
Niektórzy w krzyk, że już nie mogą na to patrzeć,
Inni zdobyli się na litościwą łzę.

Tyle hałasu trudno sobie wyobrazić!
Wzniesione ręce, z głów powyrywany kłak,
Ksiądz Prymas siedział bokiem, nie widziałem twarzy,
Evidemment, nie było mu to wszystko w smak.

Ponińskij wezwał straż - to łajdak jakich mało,
Do dalszych spraw polecam z czystym sercem go,
Branickij twarz przy wszystkich dłońmi zakrył całą,
Szczęsnyj-Potockij był zupełnie comme il faut.

I tylko jeden szlachcic stary wyszedł z sali,
Przewrócił krzesło i rozsypał monet stos,
A co dziwniejsze, jak mi potem powiadali,
To też Potockij! (Ale całkiem autre chose).

Tak a propos, jedna z dwóch dam mi przydzielonych
Z niesmakiem odwróciła się wołając - Fu!
Niech ekscelencja spojrzy jaki owłosiony!
(Co było zresztą szczerą prawdą, entre nous).

Wszyscy krzyczeli, nie pojąłem ani słowa.
Autorytetu władza nie ma tu za grosz,
I bez gwarancji nadal dwór ten finansować
To może znaczyć dla nas zbyt wysoki koszt.

Tuż obok loży, gdzie wśród dam zająłem miejsce,
Szaleniec jakiś (niezamożny, sądząc z szat)
Trójbarwną wstążkę w czapce wzniósł i szablę w pięści -
Zachodnich myśli wpływu niewątpliwy ślad!

Tak, przy okazji - portret Waszej Wysokości
Tam wisi, gdzie powiesić poleciłem go,
Lecz z zachowania tam obecnych można wnosić
Że się nie cieszy wcale należytą czcią.

Król, przykro mówić, też nie umiał się zachować,
Choć nadal jest lojalny, mogę stwierdzić to:
Wszystko, co mógł - to ręce do kieszeni schować,
Kiedy ten mnisi lis Kołłątaj judził go.

W tym zamieszaniu spadły pisma i układy.
"Zdrajcy!" krzyczano, lecz do kogo, trudno rzec.
Polityk przecież w ogóle nie zna słowa "zdrada",
A politycznych obyczajów trzeba strzec.

Skłócony naród, król niepewny, szlachta dzika
Sympatie zmienia wraz z nastrojem raz po raz.
Rozgrywka z nimi to nie żadna polityka,
To wychowanie dzieci, biorąc rzecz en masse.

Dlatego radzę: nim ochłoną ze zdumienia
Tą drogą dalej iść, nie grozi niczym to;
Wygrać, co da się wygrać! Rzecz nie bez znaczenia,
Zanim nastąpi europejskie qui pro quo!

Do posłuchania, dla bardziej leniwych:

Można jeszcze przeczytać dla przypomnienia ,,Starą Baśń"

No, no, ale się zebrało 🙂
Z baśni to są też nowe - "Baśń jak niedźwiedź" Gabriela Maciejewskiego - jak ktoś lubi historię, to warto.
[quote author=titina link=topic=73532.msg1582502#msg1582502 date=1352755379]

No, no, ale się zebrało 🙂
Z baśni to są też nowe - "Baśń jak niedźwiedź" Gabriela Maciejewskiego - jak ktoś lubi historię, to warto.
[/quote]

😉

Specjalnie na marsz ( ten o 15 jak by co ) jechaliśmy z Polic - było wspaniale - co roku u Was będziemy się meldować ( ja, mąż i znajomi) na tę okazję  🏇

Wrotki i inni  mają rację co do policji - to była ich prowokacja... Byliśmy na czele marszu, wszystko jak na dłoni.

Piękne macie miasto Warszawiacy !  😀

Kurczak   Huculskie (nie)szczęście
13 listopada 2012 17:21
Piękne, piękne dopóki różne głąby nie zaczynają wyrywać płyt chodnikowych i rzucać nimi we wszystko co się da (to tak a propos zeszłorocznych marszy, gdzie również prowokatorem była podobno policja) 😉
kujka   new better life mode: on
13 listopada 2012 17:55
w zeszlym roku ONR mowil, ze prowokatorami byli poprzebierani lewicowcy ktorzy wtopili sie w marsz i zaczynali burdy. w tym roku to z kolei policja sie przebierala... ciekawe na kogo zrzuca wine w przyszlym roku... bo to przeciez na pewno nie grzeczni chlopcy w brunatnych koszulach  😵
Jest parę osób na ReVolcie, które mocno sympatyzują z ruchem prawicowym.
Gdzieś wśród postów czytam o warszafce z Miasteczka Wilanów myśląc, że ktoś ma problem polegający na okrutnej traumie wynikającej z małomiasteczkowego miejsca urodzenia.
Czytam, że kto za Bronkiem czy Tuskiem - tego trafiła pomroczność jasna,
Kłamstwo, zdrada narodowa, 
Ktoś tam wierzy w Wielką Polskę, białą siłę, żydów na Madagaskarze i że zakaz pedałowania jest najwyższym dobrem narodowym.
Policja sama rzuciła się na siebie, Słoiki niszczą lokalny patriotyzm.
Kto nie jest za, ten lesba, bezrozum albo inny pokurcz.

Więc tak zaglądam sobie od dni kilku do prawicowych gazet, co tę by PRAWDĘ prawdziwą poznać i przestać ośmieszać się konformizmem i brakiem czynnych szarych komórek.
Czytam, czytam trochę tu a trochę tam. Oczy otwieram ze zdumienia bo........pewien wniosek mi przylazł do łba i jest dziwny straszliwie.
Mianowicie,  że prawicowi wyznawcy gadają dokładnie to, co prawicowe gazety piszą.
Z lewicowymi bezmózgami jest dokładnie tak samo. Coś tam w tej GW nabazgrzą a te gupki powtarzają te bzdury jak mantrę jakąś.

Myślałam w naiwności swojej, że prawica inteligentna jest bardzo. Że pisuje na ReVolcie zabawne złośliwości, ironiczne spostrzeżenia.
A tu masz Ci los - ktoś to już wymyślił, napisał. Poczułam się zawiedziona.

Przeczytałam też lemingową prasę dzisiaj i uśmiałam się jak dawno mi się nie zdarzyło.
I przysięgam uroczyście - natychmiast, kiedy ujrzę w sklepie znaczek "jestem lemingiem" przypnę go sobie do klapy noszac z durnym uśmieszkiem na lewackim pysku.
Na znaczek Słoika niestety nie zasłużyłam.

Otumaniona Gazetą podaję link do artykuliku przepraszając z góry za mój kretyński rechot.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12844554,Miasteczko_Wilanow_chce_ronda_Leminga__Radni__za_.html
To i ja link podam:
*
osobnik w garści
kurczę Taniu
Czemu mi TO robisz ?
Obejrzałam się dokładnie  czy ogonek mi nie wyrósł.
Nie ma go TAM !
Czyżbym, nie była tym, kim myślę, że jestem ??
To straszne
13 listopada 2012 19:02
a czytalyscie, ze przeciwienstwem leminga jest dziobak?
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/newsweek-odpowiada-alfabetem-na-alfabet-uwazam-rze-dziobaki-kontra-lemingi

powinnam Cię znienawidzić za ten link.
Im bardziej czytam, tym mniej w sobie znajduję leminga.
Auto nie to, zakupy nie tam...... ech
13 listopada 2012 19:42
no wiec wlasnie. szara strefa 🤣
ale został mi pusty łeb i ....... nikt mi tego nie odbierze  😜
a czytalyscie, ze przeciwienstwem leminga jest dziobak?
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/newsweek-odpowiada-alfabetem-na-alfabet-uwazam-rze-dziobaki-kontra-lemingi
siłowe bardzo takie, zero lotności, zero świeżości-jak z seansów nienawiści 1984...widać,że panika to zły doradca 😁
jeszcze podlinkuj Szemranej "Niezbędnik Inteligenta" tyg. Polityka, to już bez żadnych wątpliwości będzie wiedziała jak ma myśleć, żeby dobrze myśleć 😂
14 listopada 2012 21:19
nie czytam polityki 🙂
nie czytam polityki 🙂
chytra odpowiedź...jak na czytelnika newsweeka przystało  😁
14 listopada 2012 21:29
i tu mnie masz. zebralyby sie jakies 2-3 numery w tym roku (ale ja takie stare numery na stacj srodmiescie kupuje). jestem juz takim lemingiem ze ta ilosc wystarczy, by mi poziom gryzonia we krwi nie spadal ponizej okreslonej przez trzymajacych wladze normy.
gratuluję! brak świadomości, brak strachu  🤔
Czytam, czytam trochę tu a trochę tam. Oczy otwieram ze zdumienia bo........pewien wniosek mi przylazł do łba i jest dziwny straszliwie.
Mianowicie,  że prawicowi wyznawcy gadają dokładnie to, co prawicowe gazety piszą.

Znaczy prawicowcy czytaja prawicowe gazety? ...A to ci.

Ciekawe jak sie sprawa marszu rozwinie. W zeszlym roku po niszach propagowany marsz powyzej 20 tys ludzi. Blokada antyfaszystow, promowana szeroko, przez roznistych celebrytow w roznistych mediach, pod patronatem GW, o ile dobrze pamietam zalosne kilka tysiecy. W tym roku marsz prezydncki, nie dobil do 10 tysiecy? A z obrzydzanymi wszedy wszechpolakami poszlo 35 tys. ludzi. To musi byc strasznie wkurzajace dla tych co sie przyzwyczaili do sprawowania "rzadu dusz". Cos sie zepsulo.
No to mamy znów 11 listopada. Każde miasto, miasteczko, wieś staje na głowie, żeby uczcić godnie.
Czy media to interesuje? Czy można to zobaczyć? Nieee, to nuuuda.
Prawdziwa akcja jest teraz. Jak się prowokatorzy biją . Pani w TVN chyba popuszcza w gacie, sądząc z wypieków.
🙁
Moja przyjaciółka zostawiła nieopatrznie samochód w centrum Warszawy i jak leciała go zabrać okazało się że już ulica zamknięta, i gucio może zrobić. Teraz jest przerażona i trzęsie portkami żeby nic się z nim nie stało. Z jej relacji wiem że większość idzie w kominiarkach z odpalonymi racami. Masakra. Nie rozumiem czemu nie można tego święta uczcić normalnie tylko trzeba się tłuc i siać zamęt.  🤔wirek: Szczerze powiedziawszy bałabym się w tym momencie pojechać do centrum spotkać się ze znajomymi a oglądać takie nieokiełznane zwierzęta wolę w zoo... Ale, tfu, te w zoo są jednak bardziej wychowane.
Teraz już marsz jest rozwiązany. Zaraz się pewnie zaczną na dobre przepychać.
Siedzę sobie na ciepłej, krakowskiej kanapie i rozmyślam: czy jestem : "czerwoną hołotą" czy "kibolem" ? A! Jeszcze "leming" wchodzi w grę. Niezły wybór. Wrrr....
p.s
JKM tak powiedział o spaleniu tęczy, Tej Tęczy  😉.
Pan redaktor wraz z niejakim (nomen omen) Gadzinowskim piał, że tęcza, Ta tęcza, to SYMBOL.....
A JKM: Spalenie jej to też SYMBOL, i to znacznie mniej kosztowny. Tęczę budowało miasto za społeczne pieniądze, a spalenie kosztowało ze dwie butelki benzyny.
😉
Tania, już zaczęli, podobno spalili dwa samochody, z tego co zrozumiałam podpalili mundur jakiemuś policjantowi, no i odchodzi regularna walka z policją z tymi którzy zostali odciągnięci od tłumu.

A palenie tęczy mnie wkurza, stoi sobie, fajnie wygląda ale "PATRIOCI" muszą ją spalić. Dziw bierze że nie podpalili palmy (tzn cieszę się że nie spalili bo palma to dobry punkt orientacyjny).

edit:

Właśnie dzwoniła do mnie przyjaciółka, samochód cały, podobno policja jeździ i ogłasza przez megafony że nie biorą odpowiedzialności za mienie pozostawione na ulicach.
Z jej relacji wiem również że stado debili w kominiarkach stało przy kamienicach i zauważyli że na niektórych nie było wywieszonych flag, zaczęli wywrzaskiwać coś w stylu: "Polacy, patrioci, gdzie macie flagi" i potem w te kamienice (głównie w okna) poleciały race, kamienie i petardy.
11 listopada 2013 17:07
Chyba w zeszlym tygodniu skonczyli ta tecze... Zwykle buractwo i wandale a nie patrioci.
i nasza kolezanka z forum wśród nich. Po prostu pięknie...

kotlet, orientujesz sie, czy to prawda, ze ta holota atakowala skłoty i skłotersow

edit:WHAT?? No to ciekawe, czy będę jutro pracować przy powybijanych oknach.. Wszak 1 pietro kamienicy na Koszykowej, miedzy pl Konstytucji a po Zbawiciela... Jadę rano do roboty, spodziewam sie krajobrazu jak po wojnie...
Averis   Czarny charakter
11 listopada 2013 17:08
kujka, prawda.
JKM tak powiedział o spaleniu tęczy, Tej Tęczy  😉.
Pan redaktor wraz z niejakim (nomen omen) Gadzinowskim piał, że tęcza, Ta tęcza, to SYMBOL.....
A JKM: Spalenie jej to też SYMBOL, i to znacznie mniej kosztowny. Tęczę budowało miasto za społeczne pieniądze, a spalenie kosztowało ze dwie butelki benzyny.
😉
naprawdę będąc przy zdrowych zmysłach, trudno z JKM się nie zgodzić.
teraz w TuskVisionNetwork "prof" Czpiński prowadzi z gracją klasyczny seans nienawiści... rżnie głąba, aż mi samemu za niego wstyd :/
PS mam nadzieję, że kiedyś się będzie można dorwać do tyłków psów, którzy perfidnymi prowokacjami kolejny raz odmawiają Polakom wyrażania swoich poglądów!
PPS "ratusz rozwiązał Marsz Niepodległości"... no do k..wy, naprawdę PO to partia tchórzy, przecież "ratusz" to budynek, Marsz odwołała Bufetowa!
kujka, niestety nie wiem, będę się z nią widzieć ok 19, pewnie mi opowie jak to wszystko wyglądało...
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się