11 listopada i inne święta, obchodzone czasem osobliwie.
a mi szczena ciągle opada, kiedy sobie uświadamiam jak krótką pamięć wolą mieć Polacy i jak chętnie marnują kolejne lekcje historii- dosłownie i w przenośni.
...i dlaczego ciągle, kolaboranci i kompradorzy, tak łatwo korumpują opinię publiczną.
Wrotki to do mnie?
Nie marnowalam swoich lekcji historii, nie chcę zapomniec, zaskoczyla mnie tylko bardzo mocna forma tych "życzeń" wykonanych jakby nie patrzec w czasie publicznego koncertu
" Kto sieje wiatr, zbiera burzę"
z komunistami należy rozmawiać mając w ręku pistolet przyłożony do ich głowy
a ten radiowy skecz doskonale pokazuje, jaki dziś mamy "kapitalizm" i "demokrację", oraz co dla czerwonej hołoty znaczą jakiekolwiek zasady.
ps "skreślić poker, wpisać brydż"- czerwoną oligarchię nazwać kapitalizmem.
mowisz ze senegalczycy posiali i zebrali?
tak, senegalczycy, Taniu. To jak posiali i zebrali smierc jak pisiaki? zasluzyli sobie? Czy tez dzielisz ludzi na tych ktorych mordy nalezy usprawiedliwiac, gdyz zasluzyli sobie np pogladami odmiennymi od twoich i tych ktorych mordy nalezy potepic.
O senegalczykow pytalam PRZEWROTNIE, w nadziei, ze sie zatrzymasz. Ale tak sie nie stalo i jest to prawdziwa niespodzianka.
Teraz zostaje juz tylko zapytac czy na smierc zasluguja ludzie nalezacy do nielubianej przez ciebie partii (30% poparcia) w kraju demokratycznym, w systemie wielopartyjnym.. i od razu udzielic odpowiedzi: ot, sobie zasluzyli pogladami politycznymi, mogli zglosic akces do PO a tak to ich kara spotkala.. czyz nie?
Potem mozemy isc dalej: np czy zydzi zasluzyli na holokaust?
Nie wiem skąd takie wnioski. Przypisujesz mi dziwne słowa.
Ok jezeli nadinterpretuje to wybacz i wytlumacz co mialas na mysli? np piszac powyzsze slowa.
edit: ja sie naprawde uciesze jezeli sie okaze ze nie mam racji
zaraz się dowiemy, że Tani zapewne chodziło o aborygeński rytuał walki z suszą 🤔
O wietrze i burzy to z Biblii.
O każdym, kto sieje wiatr.
Co tu interpretować? To takie dość znane powiedzenie.
A co do Senegalczyków to przecież spytałam, nie stwierdziłam.
W tamtym przypadku raczej chyba przeciwnicy imigrantów siali.
Wczoraj w Belgii też był jakiś wiatr i burza.
Wcześniej w Norwegii.
I oczywiscie zupelnie przypadkowo, po strzelance w Lodzi, posel PO uzyl tego biblijnego cytatu, do usprawiedliwienia mordercy, co natychmiast poszlo w zwielokrotniony kolportaz po kraju. Jak rowniez zupelnie przypadkowo, w tzw. mediach establishmentowych w kolko uzywa sie innego cytatu o "budzeniu upiorow" w stosunku do patriotyzmu i wszelkich odwolan narodowych.
BTW czy to tak trudno powiedziec: "masz racje, uwazam, mord w Lodzi za usprawiedliwiony, poglady Pisu pwoduja ze chce sie mordowac" albo "nie masz racji, uwazam mord w Lodzi za nieusprawiedliwiony" zamiast krecic o Biblii?
Mord w Łodzi to Twoje skojarzenie nie moje. Ale ok. Mord w Łodzi to skutki wojny na słowa polityków. Każdej strony. I powinno to być przestrogą. A nie jest.
senkju :kwiatek:
ale moim zdaniem to nie powinna byc przestroga tylko dla politykow ale rowniez dla odbiorcow polityki. Pierdzielenie o rasizmie, dyskryminacji gejow itp idzie dumnie w parze z brakiem szacunku, totalna nienawiscia i negacja osob o innych niz moje poglady polityczne. Gdzie tu sens, gdzie tu logika.
Co do skojarzen. Florencja skojarzyla mi sie z Lodzia, jako ze obie tragedie uwazam za skutek fanatyzmu. Niektore srodowiska probuja wmawiac, ze fanatyzm zwiazany jest z pewnymi szczegolnymi pogladami, zycie pokazuje ze tak nie jest.
Natomiast co do skojarzenia cytatow, nie uwazasz ze jest uprawnione? Czuma wyrazil jasno swoja opinie, co do winy jaka ponosi pis za smierc swoich wlasnych czlonkow, wszystkie media powtorzyly to ze 100 razy, okraszajac odpwoiednim komentarzem, zeby ci "mniej" nie mieli problemow ze zrozumieniem, po czym na haslo "Lodz", Ty zupelnie przypadkowo cytujesz te same slowa. Taniu, trzeba by miec strasznie duzo wiary w ludzi, zeby ze slow w cudzyslowiu wymyslic, ze nie Czume i nie usprawidliwianie tego zabojstwa mialas na mysli.
Dlatego pewne rzeczy po prostu musza byc powiedziane wprost, inaczej prowadza do nieporozumien.
Rozumiem. Nie miałam pojęcia, że pan Czuma też tak mówił.
"i nie przebaczyłem zaiste nie w mojej mocy
było przebaczać w imieniu tego którego zabito o świcie"
(mój przyczynek do dyskusji nad generałem)
O wietrze i burzy to z Biblii.
O każdym, kto sieje wiatr.
Co tu interpretować? To takie dość znane powiedzenie.
no popatrz, czyli ciągle czerwona hołota może zebrać swoją burzę! ...i zbierze...i będzie ona tym gwałtowniejsza, im bardziej była powstrzymywana.
Odgrzewam. Jak tam w stolicy? Jakieś meldunki?
Ja wywiesiłam flagę i.... sprzątam, bo mi smutno.
Na mojej uliczce domów jednorodzinnych w podwarsiaskim miasteczku jedyna dziś flaga to moja 👀. Nawet taka starsza pani która zawsze wywieszała, w tym roku nie zrobiła tego..
Edit: Są 🙂 Trzy inne flagi są. Późno wstali albo mnie pomroczność poranna omamiła.
Nie jest mi smutno (może dlatego, że nie mam tv?).
Za to zaznaczę, że 11 listopada nie jest dla mnie "dziwnym" świętem, tylko świętem (to tak odnośnie tytułu tego wątku)
Zmieniłam tytuł bo i ja bym chciała,żeby to był dobry i podniosły dzień.
Pan Prezydent odznaczył, przemówił teraz czas na wieńce i defiladę.
Oby po południu nie nastąpił zwrot akcji i bójki.
p.s
I kawaleria była! I tarantowaty koń. 😍 I w ogóle. Teraz ruszył marsz. 💃
Ja się wybieram na Rynek Główny z mamą, śpiewać pieśni patriotyczne. 😉
Znów poczuję się jak w szkole podstawowej, gdzie nacisk na obchodzenie świąt i organizowanie apeli/akademii i był znacznie większy niż w dalszych etapach edukacji.
A ja siedzę w pracy do wieczora 🙁 Zazdroszczę brania udziału w marszu.
Marsz maszeruje.Nawet gęsty. TV tylko transparentów unika.
Po każdym pomnikiem inna pieśń. Teraz czas na Pana Witosa i "Rotę".
Swoją drogą, jakie słowa ma dziś "Rota" ?
http://www.ewa.bicom.pl/piosenki/patriotyczne/patr18.htmTe, tak średnio pasują. 😉
Marsz maszeruje.Nawet gęsty. TV tylko transparentów unika.
Pewno pelny obraz bedzie mozna poznac dopiero wieczorem, jak juz blogerzy wrzuca swoje filmy do netu.
Takie samo, tylko bez zwrotki o Niemcach. Przynajmniej tak w mojej szkole im. Konopnickiej śpiewaliśmy na apelach.
Ale tam są w zasadzie niemal wszystkie zwrotki o Niemcach.
I.nie damy by nas zniemczył wróg
II.aż się rozpadnie w proch i pył krzyżacka zawierucha
III, ta zakazana
no, ew,IV może być
Swoją drogą gdyby nasz kwiat rządzących zaśpiewał III zwrotkę zbiorowo.... 😂 😂
A ciekawe co pod Romanem Dmowskim zaśpiewają?
No patrzę dalej.
Tania, zamiast zniemczył jest zgnębił, a krzyżacka zawierucha została. Usunięcie tej części byłoby już przesadą.
Rozuumiiem....... To "Raduje się, serce, raduje się dusza" też zmienione? 😉 😉
Już pod pomnikiem Romana Dmowskiego odśpiewane:
http://bibliotekapiosenki.pl/Piesn_Konfederatow_BarskichAle my mamy piękne pieśni. Serio, serio. Pośpiewałam dziś sobie. Na Rynku nie mogę, bo się zbyt wyróżniam. 😉
I powiem, że pochód "Razem dla Niepodległej" się udał. Pan Prezydent się nachodził, ale w dobrym celu. :kwiatek:
I pięknie na koniec powiedział. Łzy mi lecą.
Teraz ruszą inne marsze. Oby spokojnie.
p.s
Oj... już się skończyło miło i spokojnie. Już się ganiają, dymią i w ogóle obrazki straszne.
Od strony Pałacu Kultury dobiegają odgłosy wybuchów - petardy, race ? Nie bardzo wiem co to jest.
W każdym razie jak znam życie spokojnie raczej nie będzie.
Samochod schowany, z domu wychodzić nie mam zamiaru
Petardy. Siedź kamieniem w domu! Kilkadziesiąt tysięcy idzie. Narazie spokojnie, tylko dymią i krzyczą.
I węgierscy bratankowie też są. Oby na zamanifestowaniu poglądów się skończyło.