11 listopada i inne święta, obchodzone czasem osobliwie.

Pokolenie tępaków już jest i temu nie zapobiegniemy. Ile osób za 10, 15 lat będzie wiedziało kim były osoby które walczyły w I, II wojnie światowej, co to było powstanie warszawskie czy powstanie w gettcie? Mnie tego w szkole uczyli, teraz tego nie robią bo szkoły są fabryką idiotów.

Na jakiej podstawie to piszesz? To prawda, że podstawa programowa zajęć z historii nie jest idealna, ale nie przesadzajmy. Wciąż uczą i o I i o II WŚ. Poza tym, nie sądzę, żebyś ukończyła edukację tak dawno temu, aby nagle zaczęła się produkcja "idiotów" w szkołach.

Co do samego marszu, to ja nie jestem ani po jednej ani po drugiej stronie. Niektóre z poglądów mam bardzo prawicowe, mogę zrozumieć tych "oburzonych". Ale nie mogę zrozumieć, co oni robili w Marszu Niepodległości z zakrytymi twarzami, wyrywając drzewa i rzucając kamieniami. Wszystko ma swoje granice. Jak dla mnie to już nie jest prezentowanie jakichkolwiek poglądów, ale wandalizm w czystej postaci.
Averis   Czarny charakter
17 listopada 2013 09:38
kotlet, boże, to ile ty masz lat?
A i chcę dać drobne wyjaśnienie - "teraz" było użyte przeze mnie jako to że w tym momencie w LO przedmioty nie związane z profilem z tego co wiem trwają rok - u mnie było inaczej.

Mia, na podstawie tego co widzę dookoła siebie. I produkcja idiotów już się zaczęła jak chodziłam do szkoły, niektórzy mieli totalnie w dupie te przedmioty w szkole które nie dotyczyły rozszerzenia bo "po co oni mają się uczyć o jakimś facecie który tłukł się z innym"? Niektóre osoby ode mnie z roku też takie są. Coś niezwiązanego z kierunkiem studiów- niby jakaś "podstawowa życiowa dziedzina" - oni nie wiedzą.

Można powiedzieć że "pracuję" z gimnazjalistami i licealistami - niestety około połowy to  takie osoby dla których liczy się fotka na fejsie z dziubkiem. Spytasz o cokolwiek, w jakiej epoce tworzył Mickiewicz - ich odpowiedź to często "yyyyy" a w skrajnych przypadkach "a kto to". I nie są to dzieciaki z patologicznych rodzin.

Nowa podstawa programowa w LO to chyba tylko 1 rok nauki przedmiotów niezwiązanych z profilem klasy o ile się nie mylę. Jak te osoby mają się dowiedzieć wszystkiego? Jak nauczyciel ma zdążyć? Niektórzy i mając 2 lata historii w liceum nie doszli do I WŚ (wiem to z relacji bliskich znajomych). Ja w gimnazjum miałam zrobioną historię od pradziejów do Wałęsy a w liceum skończyliśmy na rewolucji francuskiej (miałam historię przez 2 lata no ale ja lubiłam ten przedmiot więc sobie sama doczytywałam chociaż nie dotyczył on tego na jakim profilu byłam.). I tak jest ze wszystkimi przedmiotami, biologią, chemią, fizyką, geografią itd. Będzie brakowało podstawowej wiedzy o otaczającym nas świecie co jest bardzo przykre.

edit. i nie uważam się za jednostkę która jest jakaś super ekstra bo i ja mam prawo o czymś zapomnieć a czegoś nie wiedzieć (a jak nie wiem to chcę się dowiedzieć i sprawdzam o co chodzi), a reszta to debile, nie. tylko załamuje mnie fakt tego że w niektórych osobach które są co raz to młodsze brakuje ciekawości poznawania świata. 🤔

Averis prawie 23.

edit2. skrót myślowy patologiczne- chodzi mi o dzieciaki które nie mają czasu ani spokoju w domu żeby się uczyć. I nic do nich nie mam bo nie ich winą jest że muszą żyć w takim a nie innym środowisku.
.
kujka   new better life mode: on
17 listopada 2013 16:01
Vanilka, z tymi zgromadzeniami i zglaszaniem spotkan ze znajomymi to nie masz totalnie racji, poczytaj o tym ciutke 😉

edit: sorry ze tak skrótowo, ale z kom nie dam rady wiecej. Puszcze Ci pw jak dosiade sie do jakiegoś normalnego kompa.

Pokolenie tępaków już jest i temu nie zapobiegniemy. Ile osób za 10, 15 lat będzie wiedziało kim były osoby które walczyły w I, II wojnie światowej, co to było powstanie warszawskie czy powstanie w gettcie? Mnie tego w szkole uczyli, teraz tego nie robią bo szkoły są fabryką idiotów.
w tym szaleństwie jest metoda... jak ktoś się nie będzie wiedzieć, że w Warszawskim Getcie oprawcami byli wyłącznie policjanci Judenratu, to nie będzie się zastanawiać, czy Sokołowski będąc tuskowym policjantem może sobie kpić z prawa!
też bym rzucała butelkami 🙂 gdyby mój dom otoczyła banda.
Ciekawe skąd się wzięły te niewiniatka pod squatem ?
Bo znając topografię miasta musieli zejść z trasy pochodu.
Każdy widzi co chce zobaczyć.
No i kolejny rok mamy za sobą. W Krakowie jak zwykle: ponuro, ale spokojnie. A jak w innych miastach?
#t=13
U nas jak zwykle !!!
Jakieś łobuzy znowu niszczą to, co zrobiono w tym mieście za (także) moje pieniądze.

Nie mogą się napierniczać z policją u siebie ?
Muszą przyjeżdżać do Warszawy ?
Nie lubię gościć w moim domu agresywnych gości.
Mogli przynajmniej na tęczy sie skupić. A tak rozrusza, bałagan a korzyści żadnych  😉
POlicjanty niech się cieszą, bo tylko z litości Park Skaryszewski nie zamienił się dla nich w Las Teutoburski! w tym roku mundurowym siepaczom i ich kolegom w cywilu prowokacje nie udały się wyjątkowo, a za zniszczenia powinni zapłacić sprawcy, czyli MSWiA !
kujka   new better life mode: on
13 listopada 2014 09:09
jest mi co roku tak strasznie wstyd przed i po 11 listopada. a jak musze mowic klientom, zeby na wszelki wypadek nie wychodzili tego dnia z domu... Borze szumiacy :/
kto ma fejsa polecam obejrzeć - https://www.facebook.com/video.php?v=559084474226746
13 listopada 2014 20:03
Biedni, niewinni zamaskowani ludzie.
busch   Mad god's blessing.
13 listopada 2014 20:12
Ja z to polecam relację Pyty z tego roku. Chyba nie można im zarzucać stronniczości, bo ich głównym celem jest wyśmiewanie całej tej imprezy. A w tym roku całkiem nieźle udało im się uchwycić tych biednych, niewinnych obrońców niepodległej Polski i prowokacji policji 😉

nie dziwię się, że policja reaguje nerwowo podczas takich marszy...
13 listopada 2014 21:16
Tacy z nich patrioci, a nie mają dość jaj, by odkryć twarze. Nie pamiętam, by w AK nosili kominiarki. Ale i tak najlepsze jest noszenie przez narodowców Piłsudskiego na sztandarach.
Tacy z nich patrioci, a nie mają dość jaj, by odkryć twarze. Nie pamiętam, by w AK nosili kominiarki. Ale i tak najlepsze jest noszenie przez narodowców Piłsudskiego na sztandarach.

Co ty chrzanisz bez sensu, przeczytaj tekst wrotka  powyżej ,i zacznij myśleć, to nie boli :/
13 listopada 2014 23:12
titina, na szczęście wrotka mam od lat na ignorze i nie zamierzam tego zmieniać 🙂

Edit: W sumie byłam przekonana, że ciebie też mam. Wybacz przeoczenie.
naprawdę trzeba być upartym lemingiem, żeby nie zauważyć że "zadyma" na pl Waszyngtona, to było zwyczajne widowisko teatralne, dające pretekst urwanym z łańcucha psom, do łapanki na poniatowszczaku, oraz wywlekaniu ludzi z autobusów i ich bicia!
titina, na szczęście wrotka mam od lat na ignorze i nie zamierzam tego zmieniać 🙂

Edit: W sumie byłam przekonana, że ciebie też mam. Wybacz przeoczenie.

Wrotek , i tu masz odpowiedź , do tematu o dzieciakach. Nie wiem jak Ty, ale mnie męczą rozmowy z większością ludzi ,.... coś , ktoś napisał o krzywej Gausa? , ..... ma całkowitą rację. 😉
A tak zapytam mieszkacie może w Warszawie i wiecie co się dzieje, czy tak tylko oglądacie to w tv? Bo tak się składa, że ja tego dnia musiałam wracać z pracy w trakcie rozpoczynania się burdy i prawie dostałam petardą stojąc na Dworcu Śródmieście, po czym masa naćpanych kiboli wysiadła z pociągu do którego wsiadałam. Ja rozumiem, że MN może nie ma z tymi ludźmi nic wspólnego, słyszałam wypowiedzi organizatorów i nie winię ich za to, że jakaś banda debili przyjeżdża do Warszawy się lać, tłumacząc się potem, że podkusił ich leżący kamień! Trzeba być ślepym, żeby tego nie widzieć, nie widzieć co się dzieje w tym mieście podczas obchodów 11 listopada... I jest to tylko i wyłącznie wina debili, którzy całą noc jadą do Warszawy, ćpają w pociągu, żeby potem niszczyć miasto i niosąc polską flagę na plecach rzucać we mnie petarami! Kto ich zaprosił? Nie wiem, obawiam się, że sami się zapraszają...
Też mi głupio, muszę tłumaczyć obcokrajowcom w pracy już drugi rok, dlaczego nie powinni tego dnia iść na spacer po Warszawie... żenada.
kto ma fejsa polecam obejrzeć - https://www.facebook.com/video.php?v=559084474226746

A co jest złego w tym filmie?

Ps. mieszkałam przy pl. Zbawiciela, a teraz na Saskiej Kępie, więc co roku niechętnie, ale jestem bardzo blisko marszu. I uważam, że policja i tak za bardzo się z debilami cacka.
Cricetidae- byłaś z nimi, złapałaś za rękę, że oskarżasz o ćpanie?

nagana - mi się już nie chce dyskutować  😉 nie warto
Jak ktoś ma źrenice wielkości tęczowki i czerwone oczy i się zatacza i bełkocze to znaczy że...?
A Ty byłaś i widziałaś kto wysiadł z tych pociągów które ja widziałam? Słyszałaś co krzyczeli? Bo ja słyszałam i nie był to patriotyczne pieśni, a napisy na plecach też sugerowały dokładnie skąd panowie przyjechali i komu kibicują. Również rzucanie petardami w tłum na peronie sugerowałby pewnie zaburzenia.
Nie mam 5 lat i widziałam trochę rzeczy i jestem w stanie odróżnić człowieka naćpanego czy pijanego, od normalnego, ale widzę, że wg Ciebie powinam ćpać razem z nimi, żeby to stwierdzić...
Zresztą odniosłaś się do ćpania, więc jak rozumiem jakby byli nienaćpani to rzucanie petardami na Dworcu nadal jest ok?

Rozumiem, że bronisz chuliganów? Bo ja nie pisałam o uczestnikach marszu (swoją drogą znam kilka osób, które w nim szły i o dziwo wrócili do domu z suchymi kurtkami i bez uszczerbku na zdrowiu... ale ich cegły nie kusiły), którzy grzecznie szli, a o chuliganach, którzy przyjeżdżają zrobić burdę i się pobić w tłumie, przy okazji rozwalając całe patriotyczne święto.

Nawet Straż Marszu się od nich odcina, więc nie wiem po kiego bronisz takich ludzi...
No i mamy rocznicę ogłoszenia stanu wojennego.
a ja dzisiaj przeczytałem, że jeden pan to nawet przed sądem chce stanąć  🙄
przez ostatnie lata adwokat nic mu nie mówił, tylko zwolnienia lekarskie donosił
Jaki pan?
Ja sobie wyciszyłam dźwięk w TVN24 i słucham:
=
Acha...
No jego to już inny Sąd dosięgnie.

p.s
Podśpiewuję sobie samotnie w ramach 13 grudnia :
ja nie rozumiem, czemu mnie za 20km/h sąd skazał zaocznie a jego nie może
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się