11 listopada i inne święta, obchodzone czasem osobliwie.
A może to w ogóle zły pomysł z tym świętem? Tak sobie rozmyślałam, co ono właściwie upamiętnia?
Tak się wszyscy nadymają powołując się na przedwojenną tradycję, a przed II wojną obchodzono je, zdaje się, dwa razy.
To mieszanie na siłę dawnych politycznych przeciwników spacerowaniem do ich pomników. To szukanie wspólnych mianowników. Kończy się, jak się kończy. Bieżącymi manipulacjami, wyciąganiem szkieletów z szaf.
To bardzo naiwne, sądzić, że jakiś marsz zasypie wszystkie rowy. Hm... takie bardziej .... pierwszomajowe. 😉
Wolałabym 2 maja wolny od pracy zamiast tych corocznych komedii.
Tania, w Australii obchodzą 11.11 święto upamiętniające poległych żołnierzy w wyniku I WŚ i on za cholerę nie może zrozumieć o co w Polsce taka awantura, dlaczego ludzie biją się z policją, czemu demoluje się miasto, robi osobne obchody przez cały tydzień...i ja w sumie też nie.
Tania, w Australii obchodzą 11.11 święto upamiętniające poległych żołnierzy w wyniku I WŚ i on za cholerę nie może zrozumieć o co w Polsce taka awantura, dlaczego ludzie biją się z policją, czemu demoluje się miasto, robi osobne obchody przez cały tydzień...i ja w sumie też nie.
Tak, bo to data zakończenia I wojny. A u nas Dzień Niezgody Narodowej. 🙁
Czy tylko ja nie mogę otworzyć poprzedniej strony, bo informuje o szkodliwym oprogramowaniu?
Mia, u mnie to samo, a wczoraj jeszcze działało. To samo w wątku o wypiekach miałam :/
Atak jadowitych suwaczków 😁
"- Nie możemy wziąć odpowiedzialności za to, co się działo przed rosyjską ambasadą - oświadczyli organizatorzy Marszu Niepodległości. - Kilka incydentów nie powinno definiować Marszu Niepodległości, który okazał się ogromnym sukcesem. Robimy pożyteczną robotę - zapewniali na spotkaniu z mediami."
cały artykułboszzz, rozpierdzielanie miasta okazało się ogromnym sukcesem 😵
Mnie zainteresowała inna sprawa. Po marszu tłum zmierzał na Agrykolę. Tam nie wpuszczano dziennikarzy (tak pan z TVN mówił).
Ogromna grupa ludzi poszła tam świętować. Kim są? O czym mówiono? Jest gdzieś relacja?
Tania, bo tam byla edycja nr 2. Jak rozwiazali marsz, to wszyscy poszli na Agrykole, bo tam bylo mozna legalnie sie dalej bawic. Mysle, ze to wszystko bylo z gory zaplanowane, bo jak co roku organizatorzy sie spodziewali, ze jak zaczna sie burdy, to im ten marsz zdelegalizuja. No to zglosili za wczasu druga, zapasowa impre. Taki plan B.
To ja wiem, ale kto to był? Co za ludzie? Szły całe rodziny. Wielki tłum. Zwolennicy PIS chyba nie. Zatem kto?
Narodowcy? Tylu ich jest? 👀 To od tego odwracano naszą uwagę?
Tania, na 11 listopada zarejestrowano w Warszawie 11 roznych zgromadzen publicznych 🙂 Trzy z nich zglosily ruchy narodowe. Agrykole tez.
takie kwiatki 🙂
szemrana, żebym miała pod ręką jakąś cegłę albo kostkę brukową to bym w monitor rzuciła! Jak możesz pokazywać takie okropne okropieństwa! 🤬
😁
To ja wiem, ale kto to był? Co za ludzie? Szły całe rodziny. Wielki tłum. Zwolennicy PIS chyba nie. Zatem kto?
Narodowcy? Tylu ich jest? 👀 To od tego odwracano naszą uwagę?
Tania - byłam na Agrykoli. Przemawiali min : Marian Kowalski (Obóz Narodowo Radykalny), Krzysztof Bosak (Ruch Narodowy), Robert Winnicki ( Młodzież Wszechpolska ). Tak, były na Agrykoli rodziny z dziećmi, ludzie w wieku podeszłym no i masę młodzieży 🙂 Nikt nie "dymił" tam o dziwo, nikogo nie zabili ani nikogo nie spalili 😉
Przemówienia były bardzo ciekawe, o charakterze patriotycznym ( bez szerzenia nienawiści ).
Komercyjne media nie pokażą widzom przecież, że Ci zebrani ludzie to ludzie tacy jak my, wolą pokazać zadymę i nakręcać publikę przez kilka dni... Wychodzi wtedy na to, że cały marsz to bandyci i kibole i po pewnym czasie takiej sieczki myślisz tak jak oni chcą - ZAKAZAĆ !!!
Dlaczego nie pokazali ludzi idących w marszu i machających flagami a pokazali tylko zadymy i podpalenia?
Owszem, ci co narozrabiali powinni zostać surowo ukarani. Zawsze znajdą się kretyni, którzy wykorzystają okazję do zadymy ( nie zapominajmy o podstawionych prowokatorach bo i tacy są ).
Polecam obejrzenie relacji z marszu w tv Republika.
Ps. Pierwsze słyszę o tym, iż media miały zakaz nagrywania przemówienia - widziałam kilku dziennikarzy ale nie dojrzalam nazwy stacji 😉
bo zawsze pokazują to, co najciekawsze. (czytaj najokropniejsze).
Jak jest zadyma - tiwi to kocha.
Przyznaję, że sama widziałam w telewizji spokojnie maszerujących ludzi.
To nie jest tak, że telewizja ich nie pokazywała.
Więc się nie dziw.
I tak : zadyma na stadionie i zadyma na pochodzie jest najciekawsza.
I to zadymairze robią złą robotę reszcie.
I nie ma co udawać, że nic się nie stało. Stało się.
Swoją drogą jestem na Mleczkę obrażona.
Tak perfidnie ukradł mi moje mądre przemyślenia z poprzedniej strony.
ReVoltę czyta czy co ????
szemrana, ja to nie kumam tego obrazka mleczki, przeciez tecza miala wspierac srodowiska LGBT, a nie byc taka sobie przypadkowa tecza. A jezeli nagle jest przypadkowa to naprawde, jak mozna chciec odbudowania takiego jarmarcznego brzydanstwa, tym bardziej, ze nie tanio.
Co do tego zakazu zaslaniania twarzy, to chyba nie pomoze bo rzucac kamieniami tez nie bylo wolno, a rzucali 😉
Tęcza jak dla mnie niczego nie ma wspierać.
Była równie odleciana jak palma przy Nowym Świecie.
Mimo że nie jestem homo (jak mi się wydaje) fajnie było na nią patrzeć.
Jeszcze fajniej wyglądała zimą.
Natomiast jeśli miała wspierać LGBT to super. Mnie to nie przeszkadza w jej lubieniu.
LGBT też mi nie przeszkadza w niczym.
yła równie odleciana jak palma przy Nowym Świecie.Odleciana, ale i zakorzeniona. Aleje Jerozolimskie mają nazwę od żydowskiego osiedla Nowa Jerozolima, do którego prowadziły. Palma też jest na ten temat. Więc wiesz: tak czy inaczej żydzi, pedały i cykliści rządzą światem 😎
Lubię tęczę, lubię palmę, lubię masę krytyczną. Ciocia samo zło. 😀iabeł:
bobek, ależ skądże =)
[[a]]http://pl.wikipedia.org/wiki/T%C4%99cza_na_placu_Zbawiciela_w_Warszawie[[a]]
Strzyga, ale co skadze?
szemrana, to jak ty osobiscie interpretujesz znaczenie "teczy", czy tez jego brak, to jedno, drugie to rysunki Mleczki o charakterze publicystycznym. Jak rozumiem nabija sie on z tego, ze prosci ludzie zobaczyli niewinna tecze na Pl. Zabwiciela i od razu im sie z homoseksualizmem skojarzyla. Noo, ale jendak skojarzyla sie slusznie bo z LGBT skojarzyla swoje dzielo juz sama autorka (dobrze pamietalam). Az poszukalam bo w intenecie nic nie ginie 😉
"Przesłanie tej pracy jest radosne i pełne optymizmu. Wójcik odwołuje się do długiej tradycji pozytywnych skojarzeń wiązanych tęczą jako uniwersalnym symbolem przymierza, miłości, pokoju, nadziei, ale też - we współczesnym świecie - ruchów emancypacji mniejszości seksualnych."http://culture.pl/pl/wydarzenie/tecza-julity-wojcik-w-warszawieDlatego mowie, ze Mleczki nie kumam.
Bobek - 🙂
Tak z ciekawości, która z Was brała udział w marszu ?
bobek, a przeczytałaś to, co pod nos posunęła Ci strzyga? Czy specjalnie szukałaś art., w którym wspominają coś, jakoby ta tęcza środowisko LGBT wspiera?
Ja przy niektórych tekstach tu wysiadam 😵
Smutno mi borze. Zielony.
bobek, a przeczytałaś to, co pod nos posunęła Ci strzyga? Czy specjalnie szukałaś art., w którym wspominają coś, jakoby ta tęcza środowisko LGBT wspiera?
Tak, przeczytalam uwaznie i zwrocilam uwage na date od kiedy tecza zyskala neutralnosc (listopad 2013). A nastepnie specjalnie poszukalam potwierdzenia tego co pamietalam z 2012 roku czyli kiedy tecza stanela. Ze wtedy tecza wcale nie byla neutralna. Interpretacja dziela dososowala sie do nowych warunkow. Kurcze, jaki swiat bylby prosty gdybym miala krotka pamiec. Prosty i teczowy 😉
A tak w kwestii estetyki, naprawde wam sie to to podoba?
Naprawdę. Tak jak murale, palma i zombie walki.
bobek, mi też się bardzo tęcza podoba. Znacznie fajniej jest widzieć tęczę i palmę niż kolejny szaro-bury pomnik jakiegoś męczennika którego i tak 90% osób nie będzie kojarzyło.
A tak w kwestii estetyki, naprawde wam sie to to podoba?
Dajesz się wkręcać 🙂
Z Forum Żydów Polskich:
Współcześnie jednak tęcza jest najczęściej kojarzona z ruchem LGBT (lesbijek, gejów, osób biseksualnych i transpłciowych). W powszechnym odczuciu, tak było i jest rozumiane symboliczne znaczenie tęczy umieszczonej w Warszawie na placu Zbawiciela.całość:
http://fzp.salon24.pl/547811,po-spaleniu-teczyPolska formalnie, bo nie podmiotowo jest jeszcze państwem suwerennym - ale nie jest to już opcja pożądana przez to środowisko - vide:
GW_rulezJedno, co warto zauważyć, to fakt, że dawniej (np. za Bismarcka) System wydawał komunikaty wyrażone wprost, obecnie posługuje się praktycznie eufemizmami i niedomówieniami - nie tak, jak dawniej:
Co ma nam do powiedzenia duchowy ojciec Adolfa H, wujek Soso i Władimira Ilicza
bobek, mi też się bardzo tęcza podoba. Znacznie fajniej jest widzieć tęczę i palmę niż kolejny szaro-bury pomnik jakiegoś męczennika którego i tak 90% osób nie będzie kojarzyło.
Ci " jacyś męczennicy" oddawali życie za to, abyś mogła sobie teraz wielbić palemkę i tęczę.
Wspomniane przez Ciebie 90% osób jest/będzie pokoleniem ignorantów i tępaków w takim razie skoro "szaro-bury pomnik jakiegoś męczennika" z niczym nie będzie im się kojarzył...
kadyksowa, chyba nie zrozumiałaś co miałam na myśli.
Tęcza i palma są według mnie super bo jest to coś co fajnie wygląda i daje trochę koloru miastu które jest po prostu szare. I nigdzie nie napisałam że je "wielbię" więc nie proszę nie wypisuj takich bzdur. A wolę widzieć coś kolorowego niż szaro-burą rzeźbę. Wkurza mnie myślenie że skoro podobała mi się tęcza i chcę aby osoby które ją zniszczyły były za to ukarane to mam w dupie to że odzyskaliśmy niepodległość.
Nie bagatelizuję tego co zrobili ludzie osoby którzy walczyli o niepodległość. Nigdzie nie napisałam że "jacyś męczennicy" to osoby które walczyły o wolną Polskę, równie dobrze za "jakiegoś męczennika" mogłam sobie uznać "małą Madzie z Sosnowca" bo dla niektórych ona się stała męczennicą. Co by wniosło postawienie jej pomnika?
Pokolenie tępaków już jest i temu nie zapobiegniemy. Ile osób za 10, 15 lat będzie wiedziało kim były osoby które walczyły w I, II wojnie światowej, co to było powstanie warszawskie czy powstanie w gettcie? Mnie tego w szkole uczyli, teraz tego nie robią bo szkoły są fabryką idiotów.
Pokolenie tępaków już jest i temu nie zapobiegniemy. Ile osób za 10, 15 lat będzie wiedziało kim były osoby które walczyły w I, II wojnie światowej, co to było powstanie warszawskie czy powstanie w gettcie? Mnie tego w szkole uczyli, teraz tego nie robią bo szkoły są fabryką idiotów.
Smutne to i niestety prawdziwe... 😕