Ktoś się z tym spotkał?
Jakie leczenie i rokowania?
Jakaś literatura w necie?
Jestem w tym temacie kompletnie zielona i prawdę mówiąc jeszcze się nie spotkałam z takim schorzeniem u koni.
Nie wiem, czy to dokładnie o to chodzi, ale Golonka tłumaczył mi kiedyś, że coraz więcej koni ma zaburzenia gospodarki fosforem i wapniem (one są jakby "oponentami"😉 - konie przyswajają fosfor (którego w energetycznych paszach jest coraz więcej i on blokuje przyswajanie wapnia. Podobno taka skłonność jest genetycznie uwarunkowana a do PL trafiło dużo ogierów z takim zaburzeniem, bo w Niemczech są od pewnego czasu eliminowane z hodowli.
a może chodzi o osteochondrozę?
sali22- osteochondroza (jałowa martwica kości) to zespół kliniczny, w którym dochodzi do niedokrwienia obciążanego odcinka kości. Później wiąże się to ze zmianami zwyrodnieniowymi stawu.
Przyczyną są zaburzenia w mikrokrążeniu kości.
Leczenie polega przede wszystkim na odciążeniu kończyny (u ludzi) i podawaniu niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz leków przeciwbólowych.
Większość uszkodzeń goi się całkowicie bez interwencji chirurgicznej.
Kwas hialuronowy ma właściwości zatrzymania lub nawet cofnięcia zmian zwyrodnieniowych. Stosuje się go zarówno u ludzi jak i u zwierząt
Mnie chodzi o osteoporozę czyli zmniejszenie gęstosci kości (chrząstki) przebiegające bez stanu zapalnego i kulawizny.
Koń krystalicznie czysty na próbach zginania na wszystkie 4 nogi. Żadnych oznak kulawizny czy nieregularności, zarówno w ruchu na miękkim jak i twardym, brak bolesności, opojów, stanu zapalnego.
Wyszło dopiero na RTG.
halo- nie wiesz czy jest jakaś możliwość leczenia lub zatrzymania procesu?
Zastrzyki z kwasu jak w osteochondrozie?
Niestety, nic więcej nie wiem 🙁 Musisz chyba konsultować z vetami
osteoporoza dotyczy kosci, nie chrzastki, to sa dwie rozne tkanki.
dziwne jest tez ze ktos dopatrzyl sie odwapnienia w chrzastce (cokolwiek by to bylo, tak wyczytalam w innym watku, nt konia laguny) na zwyklym zdjeciu rtg...
jesli chodzi o prawdziwa osteoporoze, zdjecie rtg wykryje tylko bardzo zaawansowane zmiany (ktore z reguly nie sa tez izolowane) lub powiklania osteoporozy w postaci zlaman.
No własnie też najdziwniejsze jest to, że ten sam wet robił RTG w październiku 2008 i nic nie znalazł.
Dlatego albo jest to osteochondroza i wtedy rokowania są lepsze
Albo ktoś coś pokręcił.
osobiscie stawiam na to ze zdjecie bylo zle wykonane lub wet dokonal, zeby to delikatnie ujac, nadinterpretacji...
zasiegnelabym opinii innego weta, wraz z powtorka rtg (choc to nie jest najlepsze badanie do oceny chrzastek czy mniej zaawansowanych zmian osteoporotycznych)
bo jesli rzeczywiscie stwierdzil odwapnienie chrzastki na podstawie zwyklego rtg (nawet bez jego powtarzania, tym bardziej jak kilka mies wstecz bylo czyste), to co do jego fachowosci mialabym niestety powazne watpliwosci...
lhp- a znasz jakiś lepszy sposób na zbadanie gęstości kości?
U ludzi chyba jakoś inaczej się bada, nie przez RTG 🤔
w diagnostyce osteoporozy wykonuje sie badanie densytometryczne kosci, czyli pomiary jej gestosci (w technice dexa wykozystuje sie promieniowanie rentgenowskie ale nie jest to klasyczne zdjecie rtg), wykozystuje sie tez ultradzwieki i tomografie komputerowa (to tez promieniowanie rentgenowskie)
dokladnie tak jak w linku powyzej 🙂
Zdjęcia lecą do dr Golonki.
Jestem z nim po wstępnych rozmowach telefonicznych i potwierdził moje przypuszczenia, że jeśli ten koń ma rzeczywiście takie zmiany jak mi mówią to nie ma prawa w takim wypadku przejść próby zgnania.
A on ją przeszedł na wszystkie nogi bez nawet śladu kulawizny.
Dlatego czekam co mi powie dr po obejrzeniu zdjęć