karmy dla psów

efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
01 lipca 2009 14:12
Zakładam nowy, a nie w wątku psy, bo chciałabym żeby był to odpowiednik wątku paszowego na końskim.

Czym żywicie? Suchym, gotowym czy domowym jedzeniem?

Jakie z gotowych karm polecacie?

Ja testowałam Hillsa, Royala, Nutrę Nuggets, Acanę, ze wskazaniem na Acanę jako największe "wow" 😉

no i pytanie pomocnicze:

czy ktoś stosował te nowe karmy Husse (szwedzkie) ja właśnie wzięłam worek na próbę, ale jeszcze nie mam zdania. Pies jest zachwycony ale je ją dopiero od kilku dni.

No i czy ktoś próbował żarcie z puszek Evangers, to są te co Acana je sprowadza?
my sie chyba niespecjalnie nadajemy, bo suka moze jesc tylko specjalistyczna pasze, wiec jestesmy na hillsie i/d lub z/d.

byla swojego czasu na eukanubie, ale po roku zaczely sie komplikacje zoladkowo-trzustkowe, wiec zostala na hillsie i, odpukac, jest teraz ok. szkoda, bo chcialabym poeksperymentowac troche z karmami, ale w przypadku, gdyby karma sie nie przyjela, to mam z glowy 3 dni- zasrane i zarzygane mieszkanie, a jak sie 'kupa' konczy, to sra i rzyga zolcia.. nie mam serca jej fundowac przykrosci a mi dodatkowej pracy 🙁
Ja swojego malucha powoli przerzucam z Royala, którego dostawał w hodowli na Bozitę. Szwedzka karma, bardzo dobra jakościowo, bez żadnych chemicznych ulepszaczy i innych świństw. Cena jest bardzo przystępna tylko dość trudno ją dostać. Ja zamawiam z jednego sklepu internetowego, ale widziałam też na allegro.
Dostępna jest też jako miękka karma w kartonikach i puszkach. Kartoniki również bardzo polecam.

Moje koty lecą na karmie tej firmy już drugi rok. Piękna sierść, odpowiednia waga, żadnych problemów żołądkowych (tfu, tfu 😉 ).

Ogólnie słyszałam, że Szwedzi mają dużo wyższe normy w karmach dla zwierząt. Opis zapożyczony ze sklepu internetowego, z którego zamawiam:
Karma Bozita produkowana jest w Szwecji, w jednym z najnowocześniejszych zakładów Europy. Tamtejsze surowe prawo określające zasady produkcji karm powoduje, że do Bozity dodaje się wyłącznie składniki najwyższej jakości, np. mięso spożywcze. Zwierzętom hodowlanym nie podaje się antybiotyków ani hormonów. Bozita to ponad 100-letnie doświadczenie w produkcji karmy dla psów, dopasowanej do ich wymagań żywieniowych. Karma Bozita przyczynia się do zachowania ich zdrowia jak najdłużej. Nie jest testowana na zwierzętach!
01 lipca 2009 15:33
no właśnie, ta karma Husse też jest ze Szwecji, a słyszałam że tamtejsze wymogi dla zwierząt są podobne jak dla ludzi 😉 tyle że przewertowałam fora internetowe i karma jest zbyt "nowa" na rynku polskim żeby były o niej opinie. Tak sobie myślę, że może to i dobrze, bo na razie trzyma jakość - taką mam nadzieję przynajmniej..

Ja tą swoją mogę polecić ze spokojnym sumieniem 🙂

O Bozicie są już opinie, nie ma ich zbyt dużo, ale złej jeszcze nie widziałam 😉 Chce jak najszybciej przestać małemu dawać Royala, bo o nim znowu większość słyszałam niepochlebnych, ale też nie mogę za gwałtownie, żeby mi smarkacz szoku nie doznał 😉
01 lipca 2009 15:43
no Royal jest chyba przykładem "pogorszenia jakości" im dalej w las... mój Śrubek po prostu przestał jeść w pewnym momencie.. Strajk głodowy i musiałam w niego wmusić ostatnie 5 kg, które zostało z worka 🙁

Podobnie "przestał chcieć" jeść Nutrę Nuggets 🙁

Acanę jadł po prostu cudnie, świetnie na niej wyglądał.

Hmm no dobra będę królikiem doświadczalnym dla tego Husse 😉 póki co psiulek ją uwielbia, a mam wersję z łososiem i ryżem 🙂
Psica rodziców (corgi) je "domowe" (mięso, ryż/czasem inny wypełniacz, warzywa) + granulki Husse (chyba ryż + łosoś / ryż + jagnię). Wszyscy zadowoleni, zdrowe to, smaczne, łatwo z dostawą do domu. Po ustaleniu sensownej dawki udaje się utrzymać linię suczki (bo łatwo tyje, wystarczyło choć trochę przekroczyć zapotrzebowanie i robił się baleronik). Pies granulki dostaje głównie po to, żeby w razie czego (wyjazd na przykład) można ją było gotowcami karmić i nie zawracać sobie głowy gotowaniem. Bo tak na co dzień to domowe jedzenie się sprawdza zupełnie dobrze. Ale to suche Hussowe robi b. dobre wrażenie.
Lotnaa   I'm lovin it! :)
01 lipca 2009 16:07
Koleżanka od lat karmi swoje Collie Acaną i twierdzi, że psy mają się super. Wg niej karma przebija Royala, Eukanubie i wszystkie inne, które do tej pory przerabiała.
Mój puliszon z racji nowotworowych pierepałek zdrowotnych jest karmiony tak, że chyba ja tak dobrze nie jadam  😀iabeł:

Jada na zmianę Orjena dla seniorów i Specyfic Senior (staram się zmieniać, bo bestii się nudzi).
Nr 1 dla mnie to kanadyjski Orijen. Znakomita karma bez ulepszaczy, bez zbóż.
Samo mięcho plus warzywa i zioła.
http://www.orijen.pl/page.php?p=orijen

Kupalony wzorcowe, energia super.
Droga ale...bardzo wydajna.
Moje psidło zdecydowanie mniej zjada żeby się nasycić w porównaniu z innymi karmami.
To "drogo" wcale nie było droższe od innych.

Druga karma to Specific Senior.
Zjadana z apetytem - uszy się trzęsą.

W obu przypadkach zero problemówżołądkowych, alergicznych itp

Trafia mi się sporo próbek różnych firm i tym urozmaicam posiłki.
Ale te dwie karmy przeze mnie wymienione są dla mnie the best.

Oprócz suchego pies dostaje czasem ryż z mięsem plus różniste wspomagacze  np oleje i miód.

Miało jej nie być już od dawna wśród żywych.
W pażdzierniku minie 2 lata od ostatniej operacji.
Guzy na łapach i sutkach rosły jak szalone.
Po ostatnim cięciu, wprowadzeniu Orjena i dodaniu do codziennego żywienia miodu - jest cisza.
Raczysko trafił szlag 🙂
Moja psina też na Acanie, przenieslismy się z Royala (wszystko dietetyczne dla psów z nadwagą)
Po royalu siersc jej sie strasznie pogorszyla, z ogona nic nie zostalo (byla na nim rok)
teraz rok jest na acanie i ogon powrócil do stanu uzywalnosci, siersc jej sie strasznie blyszczy, na szczescie dla psów nie pozmieniali tak, jak dla kotów.

A, i okazjonalnie puszke Animondy bo samo mięsko. Psina uwielbia 🙂
Edytka   era Turbo-Seniora | Musicalowa Mafia
01 lipca 2009 17:09
Grafit najbardziej lubi tania i krytykowaną Purinę  🤣 ale ze względów zdrowotnych dostaje Royal Cannin Mobility dla psów pow. 25kg. niespecjalnie mu smakuje, trawi tez gorzej niz Purinę, ale najwazniejsze ze pomaga mu na stawy.
z Eukanubą zawsze mielismy przejscia. nawet jak wprowadzalismy ją powoli to i tak u Grafita pojawiały się wymioty  🤔 podobnie było z Acaną.
Psy niestety zawsze będą wybierać te "tańsze" standardy, bo są tak doprawione, żeby były smaczne.
I musicie pamiętać o jednym - karma nawet najdoskonalsza na świecie może nie być dobra dla akurat tego jednego osobnika.
Osobiście moje zwierzaki są na royalu, wszystkie oprócz koni  😁 Jeden pies atopik - na sensitivity control, a suka na obesity, koty na young femal.
Pies atopik był na hipoallergenicu, ale drapał się po nim niesamowicie - i podejrzewam, że każdy laik powiedziałby - jaka beznadziejna karma- a to nie tak działa mechanizm akurat. W przypadku mojego psa ta karma nie zdała rezultatu. Po Sensitivity drapie się o wiele mniej, na razie jest na niej za krotko, żeby proces został całkiem przerwany.
incognito   W życiu należy postępować w zgodzie ze sobą.
01 lipca 2009 19:30
Eee moje dostaje chappi sucha i puszka mieszana i nie widze zeby im sie krzywda dziala. 😀
Zrób za jakiś czas usg albo RTG, to pogadamy (mój pies po 12 latach chappi nie miał prawie w ogóle organów w środku, gratis dostał dysplazji i odszedł w jeden dzień - nikt nas nie uświadomił, niestety)

Moja psina teraz je vitacraft, ale niestety, trzeba zmienić. Drapie się po nim jak oszalała, tak samo jak po Boschu  🙁
Chyba wrócimy do Royal'a i Bento
Mój staruszek ma gotowane żarełko, trochę czasu to zajmuje, ale to najlepsze wyjście dla niego, bo suchej karmy wcale nie chce jeść, bez względu, czy jest to najtańsza karma z Biedronki, czy taka "wypasiona". Jest tak dlatego,  że nie mam go od małego, i wiem, że zanim trafił do mnie dostawał gotowane ziemniaki, albo surowe mięso... Nie był przyzwyczajony do karmy a teraz nie ma już wszystkich zębów i miałby trudności z jedzeniem takiej suchej karmy.
01 lipca 2009 20:15
Wybacz wistra ale nie stac mnie na to zeby wydawac na dwa psy za worek "supcio"karmy 80zl...
Powiedz mi Incognito, koniowi dałabyś zapylone i spleśniałe siano?
Mój pies jada Purinę od małego, ta sucha karma najbardziej mu służy.
A puszki dostaje różne, ale z tych tańszych... No i często gotujemy jej żarcie.

(To, że jest kłębkiem chorób to raczej kwestia genetyczna niż wina karm... Nigdy więcej psa "rasowego bez rodowodu" 😫 🙁
Niestety, mój także był rasowy bez rodowodu, jednak była zrobiona sekcja i to wsio, więc przyczyna u nas jest jasna.

Powiedzcie mi proszę - macie psy alergiki?
Polecacie coś z innych, niż Royal?
Bo chyba moje czarne jednak alergiczne jest  🙁 🙁
01 lipca 2009 21:01
Wistra-nie nie dałabym.A co do psów to co lepiej zebym nic nie dała niz dawała to co daje?Poza tym nie jestem pełnoletnia,nie mam pracy ani zadnych swoich pieniedzy,o tym co psom kupuje decyduje ojciec ,a on swoim z tego co mówił dawał taka karme i zyły po 15-16lat,wiec te moga jesc to samo według niego.
Nikt nie karmi BARFem ?

Moja psica dostaje bardzo często kawałki kurczaka - skrzydełka, udka, kurze łapki.
Od czasu do czasu (1-2 razy w tygodniu) nie daję prawie wogóle suchej karmy natomiast daję np dużą ćwiartkę surowego kurczaka.
Ja z moim bokserem przeszłam przez caaałe mnóstwo firm (Acana, Nutra Nuggets, RC, Bosch, Eukanuba, Bento Kronen, Hills, Belcando, Bewi Dog, Purina Pro Plan..). Wszystkich nawet już nie pamiętam..

Obecnie ze względu na chorą trzustkę fafel je dietę weterynaryjną Royala " Digestive Low Fat" i poprawa jest kolosalna więc super..

Co do "zwykłych" karm to zdecydowanie polecam Acanę !!!
Poza tym Nutra Nuggets. Z tańszych Bosch jest też całkiem przyzwoity.

Ale co jednemu służy, dla drugiego wcale nie musi być dobre..
cieciorka   kocioł bałkański
01 lipca 2009 22:02
my jemy purine, sucha i mokra.
szczerze mowiac.... o ile z kotamy sie cackamy i dbamy o wszystko, to właśnie sie zorienotwałam że co pies je to mi w zasadzie zwisa 😁
kotki dostaja najlepsze z tego co lubia (royal nie smakuje) i cena stoi na drugim miejscu, jak jest czas to sama im cos robie. jesli trzeba zmienic karme wychodze z inicjatywa, wstyd sie przyznać, ale jako ze z psem nie jestem zwiazana a zarcie zamawiam ja to dopoki mama nic nie zmieni to bedzie jadla purine- czyli tez nie najgorzej.

jako ze marzy mi sie własny ukochany pies, to chetnie poczytam o karmach, zwlaszcza tych mniej popularnych w polsce, ale godnych uwagi i o tym, jak dbac o zbilansowana diete przygotowujac posilki w domu 🙂

do hillsa enkauby i aimsa nie mam zaufania

incognito, to urozmaicaj psu diete- pobaw sie w kuchni 🙂
busch   Mad god's blessing.
01 lipca 2009 23:09
Ja na forum animaliowym zostałam poddana indoktrynacji i teraz mi się te indoktrynowane treści wydają całkiem sensowne.
Jeśli już karmimy, to musimy wybrać pomiędzy trzema sposobami- sucha karma, puchy albo domowe jedzenie, nigdy nie mieszać wszystkich trzech. Układ pokarmowy, według weterynarza piszącego na animalii, nie jest w stanie poradzić sobie z tak różnymi pożywieniami, jak np. sucha karma i pucha. Jest w nich zupełnie inna zawartość wody, witamin i innych składników. Mieszając, możemy wywołać rozstrój układu pokarmowego psa.

Poza tym, jeśli zmieniamy karmy, to musimy- tak jak u koni- stopniowo wprowadzać nową i usuwać starą, niczego nie robić z dnia na dzień bo znowu narażamy psi żołądek i jelita.
cieciorka   kocioł bałkański
01 lipca 2009 23:33
nie zmieniam z dnia na dzień oczywiście (raz sie zdażyło, w kryzysowej sytuacji)
moja koty cały czas maja suche a mokre dostaja na smiadanie i kolacje.
pies rano mokre wieczorem suche.
moze w tym co pisze bush jest prawda, ale w przypadku kiedy pies je tak od paru lat i nie ma problemow to zdazyl mu sie zoladek dostosowac.  wet wie jak karmimy, widocznie nie ma az tak duzego znaczenia, zwlaszcza jest karmi się tak długo.
przy własnym psie pomysle o tym, ale i tak chcialabym urozmaicac diete. pewnie to tak jak z naszymi burkami ktore wszystko jedza i sa zdrowe, nie choruja mimo ze jedza zapychacze i inne resztki ze stolu. maja sie swietnie, a tylu wetow mowi zeby np makaronu nie dawac. moze to znacznie powazniejsze, nie sadze jednak.
bardziej przekonana jestem to suchych karm na stale niz do mokrych, ale dotychczas wszyscy radzili by urozmaicac codzienna diete.
Wojenka   on the desert you can't remember your name
02 lipca 2009 00:17
Obecnie młode i dorosłe jedzą amerykańską,nowa u nas karmę Avoderm.Rewelacja.
Rudy bydlak Nutra Nuggets dla pracujących.
Stara z problemami wątrobowymi jadła Royala Hepatic,teraz Hill'sa.

Wybacz wistra ale nie stac mnie na to zeby wydawac na dwa psy za worek "supcio"karmy 80zl...

Jeżeli kogoś nie stać na karmę,znaczy,że nie stać go po prostu na posiadanie psa.
02 lipca 2009 08:19
cieciorkamoge psu czasem podawac np ten makaron dla psów czy ryz gotowany na miesie?W ogóle to moja Czarna lubi kurze łapki gotowane 🙂
Ja na forum animaliowym zostałam poddana indoktrynacji i teraz mi się te indoktrynowane treści wydają całkiem sensowne.
Jeśli już karmimy, to musimy wybrać pomiędzy trzema sposobami- sucha karma, puchy albo domowe jedzenie, nigdy nie mieszać wszystkich trzech. Układ pokarmowy, według weterynarza piszącego na animalii, nie jest w stanie poradzić sobie z tak różnymi pożywieniami, jak np. sucha karma i pucha. Jest w nich zupełnie inna zawartość wody, witamin i innych składników. Mieszając, możemy wywołać rozstrój układu pokarmowego psa.

Poza tym, jeśli zmieniamy karmy, to musimy- tak jak u koni- stopniowo wprowadzać nową i usuwać starą, niczego nie robić z dnia na dzień bo znowu narażamy psi żołądek i jelita.

A właśnie opinie sa różne na temat mieszania. Nam kiedyś wet radził dawać raz dziennie suche a raz gotowane. Teraz jestesmy na suchym Royalu na stawy, bo niestety mój Golden ma zwyrodnienia :/ Ale do kazdej porcji suchej karmy ma dodane jakies mięsko, czy troche z puszki.
Mój kolega kupił 10 kilowy worek karmy na I okres życia dla ..... pinczerka miniaturki.
Szkoda,że nie widzieliście pinczerka i worka . 😂 😂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się