Podstawowe zasady prowadzenia szkółki jeździeckiej- pomoc w napisaniu pracy

bajerqa1992   "Jedziemy, galopujemy tak przez życie całe"
05 listopada 2011 18:23
Dostałam taki temat na zajęcia z hodowli koni... Tak wiem... Niby łatwe, ale jednak nie do końca wiem, co powinnam tam zamieścić... Proszę o pomoc 😉  🤔 🤔
bajerqa1992, poszlas na hodowle koni, pewnie bedziesz chciala pracowac w branzy... dlaczego nie chce ci sie pomyslec, zrobic zadanie porzadnie, tylko chcesz pojsc na skroty, aby jacys obcy ludzie za ciebie prace domowa zrobili? Jak juz bedziesz miala pracowac przy koniach to tez ze wszystkimi problemami bedziesz sie zmagac przez google i fora internetowe? Na prawde, nie tak sie sprawy zalatwia 🙁
Płacić podatki, ubezpieczenia itp 😉
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
05 listopada 2011 18:32
Mozesz podzielic na kilka podkategorii - np.
1. infrastruktura (jakie wymogi musza spelniac budynki, ujezdzalnia, ring itp z zaznaczeniem zasad bezpieczenstwa ludzi i zwierzat)
2. konie ( i tu opisujesz 'profil' konia szkolkowego, maksymalny czas jego dziennej pracy, czas wolny od pracy (jak najwieksze upaly w okresie letnim itp), opieke kowalska i weterynaryjna itp)
3. potrzbne uprawnienia itp (czyli cala papierologia - na czele z uprawnieniami instruktorskimi osoby prowadzacej zajecia, ubezpieczeniami i zarejestrowaniu dzialalnosci gospodarczej szkolki itp)
4. regulamin dla klientow (i tu piszesz, ze np. nie wolno klientom robic nic przy koniach bez kasku na glowie i obecnosci instruktora, ze obowiazuje taki a taki stoj, ze nie wolno samowolnie wchodzic do boksu czy na padok, na ktorym przebywaja konie itp. itd.)

Tyle na szybko 🙂
05 listopada 2011 18:40
bajerqa1992, poszlas na hodowle koni, pewnie bedziesz chciala pracowac w branzy... dlaczego nie chce ci sie pomyslec, zrobic zadanie porzadnie, tylko chcesz pojsc na skroty, aby jacys obcy ludzie za ciebie prace domowa zrobili? Jak juz bedziesz miala pracowac przy koniach to tez ze wszystkimi problemami bedziesz sie zmagac przez google i fora internetowe? Na prawde, nie tak sie sprawy zalatwia 🙁

Mnie nie chodzi o pójście na skróty... Sama jestem w stanie coś napisać, ale podejrzewam, że będzie to za mało 😉 Chcę się dowiedzieć czegoś więcej i zrobić te zadanie porządnie! 😉 Ok... Dam rade napisać jak się zachowywać przy koniach, jacy ludzie powinni być zatrudnieni i z jakimi uprawnieniami, ale mam problem np. przy zakładaniu takiej szkółki, przy odpowiednich ubezpieczeniach itp... Wolę zapytać ludzi, którzy się na tym znają 😉

szafirowa dziękuję za podpowiedź  😉 Może uda mi się coś skleić xD
aha, no to teraz lepiej 🙂 Po prostu wiem, jak wiele osob wyrobilo sobie "papierki" a w rzeczywistosci, jak cos sie dzieje, to podstawowej wiedzy brak. Napisz, czego dokladnie ci brakuje do pracy, co juz napisalas. 🙂
05 listopada 2011 18:47
Największy problem  chyba mam z ubezpieczeniem i wszelkimi rzeczami niezbędnymi do rozpoczęcia prowadzenia takiej szkółki... Niestety u mnie w okolicy nie ma żadnej szkółki, żebym mogła się dowiedzieć 😉 Same zasady zachowywania się w stajni itp. ogarnę 😉
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
05 listopada 2011 18:56
nie ma żadnego prawnego wymogu że szkółka musi mieć jakiekolwiek ubezpieczenie

Do napisania przez ciebie pracy może pomocne będą wymagania PZJ w stosunku do ośrodków jeździeckich ktore chciałyby uzyskać odpowiedni certyfikat PZJ

[url=http://pzj.pl/modules/szkolenie/index.php?content=1:82]http://pzj.pl/modules/szkolenie/index.php?content=1:82[/url]
05 listopada 2011 18:57
W sumie nie pomyślałam o tym 😉 Zaraz sprawdzę 😉

A konie w szkółce? Co z ich ubezpieczeniem?
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
05 listopada 2011 19:05
ElaPe, bo jest zasadnicza roznica miedzy 'musi' a 'powinna', wystarczy dobrac odpowiednie slowa, zeby praca byla w miare bogata, a nie przesadzona i zgodna ze stanem faktycznym.

bajerqa1992, bardziej ochodzi o ubezpieczenie stajni/instruktora (OC)  i kursantow (NWW), konie niezwykle zadko sa ubezpieczane w takich miejscach, a na pewno nie jest to wymog.
Pozostale formalnosci to glownie uprawnienia instruktorskie i dzialalnosc gospodarcza (i wszystkie tego konsekwencje- podatki itp)
05 listopada 2011 19:08
Te formalności mnie przerażają xD Ale dziękuję wszystkim za te informacje 😉 Bardzo pomogły 😉 Przynajmniej wiem czego dalej szukać 😉
napisz koniecznie o dobranym sprzęcie dla koni , pomocach do pracy z koniem, kamizelkach, kaskach itp
ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
05 listopada 2011 19:15
Pierwsza zasada to taka czy skórka jest warta za wyprawkę - czy i jaka szkółka oraz gdzie się będzie w ogóle opłacała i przy jakich założeniach - mając przede wszystkim dobrostan koni na względzie i bezpieczeństwo potencjalnych klientów
Na papierze ubezpiecz całość w "pewnej firmie ubezpieczającej ośrodki jeździeckie" 😉- o ile się nie mylę, w tym pakiecie jest OC koni.
05 listopada 2011 19:24
Rzecz o której nawet nie pomyślałam, a jest dosyć ważna 😉
Jednak był sens zakładania tego wątku 😉
16 listopada 2011 16:18
Dziękuję wszystkim za pomoc 😉 Pochwalę się, że dzięki Wam dostałam 5 😉)
Post został usunięty przez autora

Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się