Biotyna

Stosował może ktoś tą biotynę?
http://www.equi-point.pl/equi-power-biotin-liquid-biotyna-syropie-1000-p-530.html

Jak się sprawdza? Lub mógłby mi ktoś polecić w miarę dobrego w przystępnej cenie?  :kwiatek:
Ja ją miałam, później zamówiłam jej odpowiednik w proszku. Nasze kopyta są tragiczne, teraz trochę się poprawiły, ale nie wiem na ile na zasługa biotyny a na ile wszelkich klei, wypełniaczy itp....
Stosuję już prawie drugi miesiąc biotynę Makany Biotin 3000 Pro. Poprawa jak na taki okres czasu jest duża, widać poprawę rogu kopytowego, szybciej narasta i jest twardszy. Przy kuciu w pewnym momencie gwoździe wbijaliśmy prawie, że w pruchno  🤔wirek:, a teraz w końcu było w co wbić 😉 Dodatkowo koń świeci się jak głupi  😁
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
26 sierpnia 2012 14:34
Stosował może ktoś tą biotynę?
http://www.equi-point.pl/equi-power-biotin-liquid-biotyna-syropie-1000-p-530.html

Jak się sprawdza? Lub mógłby mi ktoś polecić w miarę dobrego w przystępnej cenie?  :kwiatek:

Ja używałam tej biotyny. Byłam zadowolona z efektów. Na pewno na plus jest to, że
ma postać zawiesiny i nie spływa na dno wiaderka. Zawartościowo znośnie.
Cenowo i zawartościowo nic nie pobije jednak officinalisa Biotin flex.
I to polecam.
mozecie polecić coś w normalnej cenie, tylko na błyszczenie? bo chciałabym żeby koń miał bardziej lśniącą sierść, bo róg jest dobry. z Podkowy rezygnujemy, efekty szczerze mówiąc nie sprostały wymaganiom.
Gillian   four letter word
26 sierpnia 2012 14:54
NutriHorse w tabletkach 🙂
Gillian,  przerabiane. ciągle leży 3/4 opakowania. kobyła za nic nie zje. potrafi meszu nie tknąć jak wyczuje 😉
26 sierpnia 2012 15:01
serio??? mój najpierw szuka w żarciu tych tabletek  😁
Gillian, a jak z kopytami? Mi głównie chodzi o coś co by pomogło na kopyta, bo na sierść nie narzekam.. 😉 officinalisa Biotin flex oglądałam ale trochę drogi..  🤔 A jak z tym nutrihorse ? Cenowo o wiele tańszy i wychodzi na dłużej bo ok 120dni.. Fakt że biotyny w nim mniej ale mimo to kusi..  😉
ms_konik   Две вечности сошлись в один короткий день...
26 sierpnia 2012 15:20
mozecie polecić coś w normalnej cenie, tylko na błyszczenie? bo chciałabym żeby koń miał bardziej lśniącą sierść, bo róg jest dobry. z Podkowy rezygnujemy, efekty szczerze mówiąc nie sprostały wymaganiom.

Może cukierki spillersa z biotyną 🙂 a w ogóle to na błyszczenie najlepiej robi słońce, słońce i jeszcze raz słońce 🙂
26 sierpnia 2012 15:21
ja celuję w poprawę sierści. Kopyta hmm nie zauważyłam jakiejś spektakularnej różnicy, a daję nieprzerwanie od czerwca, to jeszcze krótko. Daję na luzie po 2-4 tabletki i mam jeszcze łohohoho w opakowaniu a zapłaciłam niewiele. Koń błyszczy, cel osiągnięty 🙂
chciałam się was dziewczyny poradzić tzn jak wygląda to u was..  Wiem że trzeba robić przerwe co jakiś czas. Ja myślałam żeby  dawać zimą i wiosną, kiedy nie ma trawy i jest mało warzyw i owoców.. Przez jaki okres czasu dajecie ją swoim koniom ?  😉
_megi_,  raczej to nie jest kopniak biotynowy😉 jak koń je to na sierść pewnie wystarczy, ale to taki bardziej cukierek😉

Gillian,  moja tego nie tknie. jedyny pożytek, że przełożyłam w pudełko green hoofa bo jego pudełko pękło😉 tabletki leżą w reklamówce gdzieś 😉  potrafiła nie zjeść meszu z jabłkami i marchwią jak były tam te tabsy (i to rozpuszczone a nie całe 😉 )

ms_konik,  wolałabym raczej regularny suplement 😉 kopyta mamy w porządalu, gorzej z włosem. od grudnia grzywka ścięta na zero urosła jakieś 4-5 cm.  i to nędzny kędziorek. grzywa urosła od kwietnia około 3 cm. ogon od roku do stawów skokowych, ścięty chyba 2-3 razy po 1-2 cm 😉 chciałabym mieć konia a nie łyska z pokładu idy 😉
Nam sierść pięknie zaczęła się błyszczeć od nowej paszy 😉 Z grzywą i jej odrastaniem też nigdy nie mieliśmy problemów, czego nie mogę powiedzieć o ogonie- marniutki  🙄 ale kopyta zdarzają nam się pękać i są suche- ale z tym też nie ma tragedii.  😉  Kurcze chyba rzeczywiście muszę pomyśleć o tym 'droższym'  🤔
Makana, Officinalis czy Kerabol? Ratujcie dziewczyny :kwiatek:
Jimmy
To ja jeszcze dołożę do Twoich wątpliwości Derbymed Keraderm  😁
Serio- bardzo wart uwagi
Agnieszka   moje kulawe (nie) szczęście
20 września 2012 10:40
_megi_ ja od ok. 2 miesięcy podaje biotynę Epony
http://horsefeed.pl/index.php?route=product/product&path=59&product_id=33
Ma dużo biotyny w biotynie + cynk i selen.
Cena bardzo atrakcyjna, bo opakowanie wystarczy na około 4-5 miesięcy.
Myślę, że warto przetestować 🙂
20 września 2012 10:49
powinno się robić przerwy w podawaniu biotyny?
20 września 2012 12:27
W sumie to nie jestem pewna, bo kiedyś tez tu zadałam takie pytanie i nie dostałam odpowiedzi...
Ja podaję przez około pół roku, potem kilka mies.przerwy i znowu. Ale to bardziej ze względów finansowych.
Także też chętnie poznam odpowiedź na to pytanie  :kwiatek:
Z tego co mówiono na kursie biotyna jest w trawie.
Więc uważam, że jeśli koń latem wychodzi na pastwisko i zjada trawę, to można mu biotyny nie suplementować w tym okresie. Swojemu na lato zrobiłam przerwę.
20 września 2012 12:47
Dzięki  :kwiatek:
U nas praktycznie trawy jest jak na lekarstwo, 2 niewielkie padoki, z tego jeden trawiasty.
Zauważylam też jedną rzecz u mojego karego konia: po 2 miesiącach podawania biotyny znowu trochę mi ściemniał, bo wcześniej wypłowiał i wygądał na gniadego.
Czy podawanie biotyny może być z tym powiązane?
Skład:  2.000.000 mcg biotyny, witamina A, B6, chelat cynkowy, selen i 10 % metioniny.

niedobory cynku lub (i) miedzi mają wpływ na kolor sierści.
Nie należy mylić niedoborów z blaknięciem od słońca. Jesli koń jest całymi dniami na słoncu może płowieć.

Ale zmiana koloru sierści występuje także w chorobach nerek, trzustki, wątroby, należy wykluczyć choroby tych narządów
bo np. suplementacja miedzią szkodzi chorej wątrobie.
Nadmiar cynku powoduje zmniejszenie wchłaniania miedzi i przyczynia się do niedoborów w organźmie.
To złożony mechanizm.
20 września 2012 16:11
Ech, miałam miesiąc temu zrobić morfologię i biochemię, ale koń miał ropę w kopycie, lekki stan zapalny, więc wyniki byłyby mylące.
Teraz jestem po urlopie i nie mam kiedy się za to zabrać  🤔
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
04 października 2012 12:33
Dziewczyny, po kilku miesiącach(2 butelki->przerwa->teraz zaczynamy 3 butelke) z Officinalis Flexi Biotin 500 z MMS i wczorajszej wizycie kowala mogę polecić ten produkt jako źródło biotyny 🙂 Kopyta się poprawiły, kowal stwierdził, że już się tak nie kruszą, widać jak narasta zdrowe kopyto poprawnie skątowane.
Nie bardzo potrafię wykazać działanie "flexi" czyli MMS, ale mam nadzieję, że coś daje 😉 koń wyszedł dość szybko z kontuzji(uraz mechaniczny stawu koronowego), szpat się nie odzywa, koń śmiga sobie lekkie ujeżdżenie. Także Officinalis jako biotyna super, zastanawiam się tylko czy dopiska "flexi" faktycznie wpływa na stawy, bo jak ktoś nie ma potrzeby wspomagania stawów to Officinalis Biotyn bez MMS zapewne równie dobrze działa na kopyta 🙂
Czy ktoś z Was stosuje może biotynę firmy Epona? W obecnej chwili stosuję biotynę sukcesu ale nie widzę jakoś poprawy stanu kopyt :/ Zależy mi na czymś wydajnym i najlepiej w granulkach/proszku...
Biotyna od pana Podkowy - jest w postaci proszku i niedroga. Koń nie potrzebował co prawda poprawy jakości rogu kopytowego, tylko szybszy przyrost. I jest.
Ja z kolei nie polecam absolutnie biotyny od p. podkowy. Pół roku podawałam i efekt zerowy.
08 października 2012 11:45
Pisałam już tu, nawet na tej samej stronie, wystarczy w górę przewinąć...
Od prawie 3 mies. jedziemy na biotynie Epony.
Jest w proszku, bardzo wydajna i niedroga, bo przy dawce 10-12 g dziennie (na mojego wielkoluda) mam zapas na 4-5 miesięcy.
Pierwsze pozytywne efekty już zauważam, ale wiadomo, trochę dłużej trzeba podawać.
xequus   Miłość na dwa serca i sześć nóg...
16 października 2012 10:27
Liczę sobie i liczę i doliczyłam się co jeszcze bardziej zamieszało mi w głowie 😉

Officinalis Flexi Biotin 5000 ma mniejszą zawartość biotyny niż Officinalis Biotin 5000.

Zawartość biotyny to 5000mg/kg, więc skoro 1kg=1000ml to owszem w Officinalis Biotin 5000(opakowanie 1000ml) biotyny jest aż 5000mg(nie spotkałam się z wyższą zawartością), ale już w Officinalis Flexi Biotin 5000 biotyny jest połowa, czyli 2500mg, bo butelka 500ml. Oczywiście na rzecz zawartości MSM, którego wtedy też jest 5000mg(dane producenta 10 000mg/kg).

I pytanie czy nie lepiej byłoby podawać osobno biotynę osobno MSM(z glukozaminą np. http://animalia.pl/produkt,16087,equine-glucosamine-10000-plus-msm-900g.html), bo niby dlaczego jedno ma być kosztem drugiego? Koń z dużymi problemami i z kopytami i z układem kostno-stawowym, więc może faktycznie nie próbować łączyć dobrodziejstw suplementów, bo wtedy tracą się wartości?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się