Kącik Rekreanta II (rok 2009)

kujka   new better life mode: on
14 września 2009 10:05
ja jestem zdeklarowanym pingwinem ale mimo wszystko lubie sobie poskakac czasem. zwlaszcza jak mam do tego tak przyjemnego konia jak Gil. poza tym, jemu tez sie to podoba i przyda w pracy ujezdzeniowej.  i mysle ze skoczek takie samo ssanie w dolku czuje jak dobrze przejedzie jakas trudna linie czy szereg, jak ujezdzeniowiec wtedy,kiedy wyjdzie mu jakis element. ja tam podziwiam skoczkow za to, o czym napisala Klami - ze w ulamku sekundy potrafia sie ogarnac i szybko diametralnie cos zmienic, tak, ze koniec koncow wychodzi im wszystko tak jak powinno (jesli mowimy tu o prawdziwym skakaniu a nie wysokosciach typu L.. 😉 )
wątek zamknięty
a co tam u Burzy i Pioruna tak w ogole?

Z tego co wiem to wszystko w jak najlepszym porządku 😉 Tylko Burza nie ma neta.
wątek zamknięty
A ja jestem zadowolona z kucyka całkiem😉 Staram sie jeździć w dół i żeby pracował zadem - są momenty, kiedy naprawdę fajnie to wychodzi. Ale i tak starsznie sie boję jechać ujeżdzeniówek  😡
Nie wiem czy się nadajemy jako para  :emot4:

Prawda jest taka, ze mój koń najbardziej spełnia sie wożąc dzieci i tuptajac sobie swoim tempem😉 Niestety nie dane jest mu to często robić 😀iabeł: Ale słodko razem wyglądają😉

Tylko, ze on nie rozumie skręcania od wewnetrznej, od razu się wygina :P
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
14 września 2009 10:53
dotychczas wierna byłam ericssonowi, ale nokia tez jest fajna 😉

zaciesz

cudna

a tu przemiły gil

to kolejno mój drugi i trzeci raz na koniu od ponad dwóch lat.
kokluzja jest prosta. nie pamiętam jak się siedzi, nie pamiętam jak się zjezdzało z górki (o rety, ale buja), gdzieś zniknęły mięsnie z okolic brzucha i pleców które kiedyś trzymały mnie prosto.

kowboj  🏇

Jeszcze was trochę pomęczę:
Najpiękniejszy koń świata

I inny, także piękny

wątek zamknięty
szafirowa   inaczej- może być równie dobrze
14 września 2009 11:24
bush bo ze skokami jest podobnie jak z ujezdzeniem-  nie 'kreci cie' przeciez kazde zaklusowanie, zagalopowanie, wolta itp, tak jak skoczenie metrowki tez samo w sobie nie ma w sobie nic 'magicznego'. magia zaczyna sie, gdy wymagania i mozliwosci rosna, gdy technika, precyzja i poziom wyszkolenia pozwala podchodzic do coraz trudniejszych wyzwan lub czujesz, ze kon dal z siebie wszystko na parkurze, ze ambitnie podszedl do ciezkich zadan, a potem pobrykiwal sobie podczas chwalenia i klepania, zadowolony z siebie i dobrej roboty. tu jest magia.

btw- co tam u gniadej?

ciecior aaale zwiedzasz 🙂 nie wiem czy pisalas juz (bo nie doczytalam nigdzie), ale czemu wlasciwie nie jezdzisz regularnie?
wątek zamknięty
szafirowa dla mnie tam skakanie metrówek ma magię  😀 To chyba wszystko zależy od poziomu konkretnej pary. Na moim poprzednim koniu (lata świetle temu) skakanie parkuru 110-115 cm miało pewnie mniej magii niż skakanie pojedynczych metrówek na Dzionku, którego "robię" w zasadzie od zera i który nie umiał przechodzić drążków w kłusie. Jak teraz widzę ile radości sprawia mu skakanie i jak przewozi mnie czasem przez fragmenty parkuru, mimo swojego niedoświadczenia, to naprawdę ucisk w dołku to za mało, jeśli chodzi o to, co czuję  😍

cieciorka 1 i 3 koń, to co to? Ach, Książ... Byłam tam na obozie kiedyś i zaliczyłam swoją rekordową liczbę gleb - 8 w ciągu 10 dni  😀 😀 dodam, że wśród obozowiczów wcale nie byłam w czołówce spadających  😉
wątek zamknięty
14 września 2009 12:06
szafirowa, w ogóle nie jeżdżę 🤣 bo mi się odwidziało
Dzionka, ale które?
wątek zamknięty
I już Cię w ogóle do jazdy nie ciągnie?
wątek zamknięty
14 września 2009 12:20
nie. dalej w tym "siedze" bo mnie to intersuje i podoba mi się, ale jeździć nie.
wątek zamknięty
busch   Mad god's blessing.
14 września 2009 12:37
szafirowa - sęk w tym, że mnie wystarcza dłubanie w jakości galopu, by czuć uścisk w dołku  😀 Dla postronnego obserwatora straszebna nuda, bo tylko w koło jeżdżę i ewentualnie przejścia robię, czy wolty, a w rzeczywistości w każdej sekundzie tyle się dzieje, na tyle trzeba zareagować, że mogłabym nawet żadnych sztuczek nie robić - wystarczy mi do szczęścia jeżdżenie w koło i wkręcanie się w to, że mój koń właśnie wkroczył nieco bardziej zadnią nogą  😵

A gniada, jak to gniada- cudowna  😍 . Po 2,5 miesięcznej przerwie wygląda co prawda koszmarnie (wielgachny brzuchol i zero szyi), ale jak zwykle jest ogromny fun z jazdy na niej. Przede wszystkim ten koń jeszcze chyba nie zczaił, o co chodzi z wchodzeniem na rękę, uwalaniem się na rękę- tego problemu zupełnie nie ma, conajwyżej można zgubić ustawienie. Na razie sobie stępokłusujemy przez 20 minut, przez cały czas w prawie żuciu albo całkiem żuciu, robimy dwudziestometrowe koła i poprawiamy przejścia z kłusa do stępa. Na razie sobie na niej zbyt dużo nie pojeżdżę, bo oprócz tego dla szybszego rozrostu muskulatury ją lonżuję, a dla poprawy stępa jeżdżę na stępowe spacerki w teren. W sumie stricte jeżdżenia mam niewiele, ale nie narzekam  😉

Blondi też jak na siebie jest miła ostatnio, uczy mnie grzecznego siedzenia (bardzo dla mnie trudne  😀 ) bo na niej wszystko robi się spokojniej, bardziej powoli i dużo słabiej, niż na reszcie koni  🙂

Jeszcze wakacyjnie, na razie was (skaro)gniadym pomęczę  😀

wątek zamknięty
Misskiedis   Jeździj nocą, baw się i krzycz na całe gardło!
14 września 2009 14:32
busch, piękny  😍  😜 😍
wątek zamknięty
Bush Tak jak istnieje różnica między wożeniem się a jeżdżeniem (jak choćby np. w dresażu) tak moim zdaniem istnieje zasadnicza różnica między skakaniem a przerzucaniem się.

Widzę że ostatnio pasjonujesz się jeżdżeniem, więc może niebawem odkryjesz też skoki 😉 (których zasadniczo nie porównywała bym do "sztuczek"  :lol🙂 gdzie oprócz jakości galopu, podstawienia i ustawienia konia dochodzą: prosty, równy najazd w tempie, wymierzenie optymalnego miejsca odskoku, oddanie dobrego skoku w równowadze z koniem i grawitacją, pomyślne lądowanie i bez utraty jakości tego galopu dalsze kontynuowanie przejazdu i oddawanie kolejnych skoków.

W ujeżdżeniu dużo się dzieje? Zgadzam się.  😎

W skokach czasem dzieje się nawet więcej...   😀iabeł:

Bo o przerzutkach i wożeniu się nawet nie chce mi się już pisać...    😁
wątek zamknięty
Ech, a ja oczywiście zapeszyłam  🙄 Dzisiaj miałam pięęękne galopady z łbem na plecach i oddawanie na bata plus do 2 ran na tej samej nodze doszła jakaś grzybica (?) lub obtarcie od napierśnika między przednimi nogami. Great. Wet kazał odpiąć napierśnik i poczekać tydzień czy się zacznie goić, jak nie to działamy. Na nogi nie będę też nic z tydzień zakładać, bo się paskudzi strasznie, dzisiaj zdjęłam mu z nóg polarowe owijki i jedna była po jeździe zakrwawiona porządnie  😲 Ech, jak nie urok to...
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
14 września 2009 18:09
Dzionka, dokładnie, jak nie urok to dupa.

Kucyk kulawy. Więc od dzisiaj jest koniem spacerowo-padokowo-nicnierobiącym. A ja, przy dobrych wiatrach, w perspketywie mam kilkuletnią przerwę. Eh.
wątek zamknięty
Dynamo   Dynamicznie :))
14 września 2009 18:18
A my udawałyśmy że umiemy latać 🙂

http://picasaweb.google.com/dynamo950/DynamikaSkoki#5371004433506088642
http://picasaweb.google.com/dynamo950/DynamikaSkoki#5371004499164392354
http://picasaweb.google.com/dynamo950/DynamikaSkoki#5371024932568713394

edyt. zły link
wątek zamknięty
14 września 2009 18:30
Lov, ale dlaczego, jaka jest diagnoza? Czy po prostu rezygnujesz i dajesz mu juz spokoj?
wątek zamknięty
14 września 2009 18:42
kujka, diagnoza była postawiona jakoś w czerwcu- w lewym przednim stawie kopytowym są zmiany artretyczne, czyli na kość coś narasta. Zastrzyki i podkowy miały pomóc, ale niestety, na krótko. Owszem, mogłabym go ostrzykiwać co jakiś czas i jeździć- ale jaki to ma sens? Nie wiem, może po prostu moja moralność mi nie pozwala na zrobienie czegoś takiego własnemu koniowi. Przecież to nie jest leczenie, tylko znieczulanie. Coś w rodzaju blokad. A prawda jest taka, że z biegiem czasu blokady działają coraz krócej.

Łudzę się jeszcze, że może to od kowala, bo znowu po terminie przyjechał, może za mocno ścięty... Sama już nie wiem, co robić 🙁
wątek zamknięty
14 września 2009 18:52
Lov, oj przepraszam, w czerwcu bylam srednio obecna na volcie wiec musialo mnie to ominac... Rozumiem Twoja decyzje. Nie masz zadnej mozliwosci, zeby gdzies indziej jezdzic? Cos wydzierzawic?
wątek zamknięty
14 września 2009 19:00
kujka, wybaczam 😉 w czerwcu był chyba punkt kulminacyjny, jeśli chodzi o przypadłości jakie mogły Ontario spotkać. Międzykostny, kręgosłup, staw kopytowy, kleszcz w puzdrze, grzybki inne świństwa. Może komuś wyda się dziwne, że nie chcę dalej tego zaleczać, ale to tak jakbym miała coś z własnym stawem i tylko dostawała znieczulenia, żeby nie bolało. Myślałam o tym, żeby wysłać go do nowo otwartej kliniki weterynaryjnej w Berlinie, bo nie oszukujmy się ale poziom weterynarii w Polsce jest strasznie niski. Tyle że samo zdiagnozowanie, co mu jest tak naprawdę, w jednej nodze to 500€, plus koszty transportu, pobytu tam- jakieś 3 tysiące za diagnozę. Za leczenie pewnie jeszcze raz tyle. Bardzo chciałabym go wyleczyć, no ale niestety. Może kiedyś wygram w totka 😉
Pojeździć od czasu do czasu mogę na Siwej kochance Grubego 😉 i jest to naprawdę dobry koń, więc nie narzekam. Ale wiaodmo, co innego własny, kiedy się z nim pracuje, jeździ zawody.. No nic, zobaczymy, jak to bedzie.

Jeju, jak się rozpisałam 😵 wybaczcie!
wątek zamknięty
busch JA jestem zacofana!! Co to za cudo??!!  😍 😍 😍 😍 😍
wątek zamknięty
deborah   koń by się uśmiał...
14 września 2009 19:32
busch, a ja się zastanawiałam gdzie na takie fajn wakacje można wyjechać...
a teraz już wiem 😀

Lov, przykro mi, że jest tak źle i nadal trzymam kciuki żeby cudownie wyzdrowiał!
wątek zamknięty
14 września 2009 19:38
deborah, dzięki 😉 może spłynie na nas jakiś cud 😁 może zawiozę go na jasną górę, czy do jakiegoś innego klasztoru gdzie cudy się zdarzają? 😁

busch, czy to nie przypadkiem łogr Le Duc?
wątek zamknięty
14 września 2009 19:39
Lov, koniecznie spluń wczesniej cztery razy przez lewe ramie i obsyp go sproszkowanym językiem  żmiji ;]
wątek zamknięty
14 września 2009 19:42
deb, to może jak znasz takie wiedźmowskie sztuczki, to zrobisz nam w kociołku jakiś cudowny, ozdrawiający wywar? 😀 wiesz, z rogu jednorożca i smoczego ognia 😁

edit: literówka
wątek zamknięty
14 września 2009 19:44
🙂 poszperam w księdze czarów i magii.. 😉 ale sądzę, że jedynym skutkiem wypicia takiego naparu byłaby potworna zgaga 😉
wątek zamknięty
lov,  :przytul:
Kurcze, nie wiem co napisac. Strasznie mi przykro ... Trzymajcie sie cieplutko, moze zdarzy sie jakis cud ?? Co ??
wątek zamknięty
14 września 2009 19:55
deb,  jak dobra czarownica to zgagi nie będzie 😁
Klami, :kwiatek: pisać nie ma co, współczuć też nie ma co. Stało się i nic nie poradzę 😉 nie powiem, że się cieszę, ale staram się jakoś pozytywnie myśleć. A cudy... podobno się zdarzają 😉
wątek zamknięty
lov, pozytywnie to trzeba zawsze myslec.  😉
wątek zamknięty
A my się dzisiaj pierwszy raz od pół roku oderwaliśmy od ziemiiiiiiiiiiii! Co prawda wysokości powalające (coś koło 30cm) ale i tak było świetnie. Młody ma problem z ogarnięciem zadu - odbija się nim prawie metr bliżej przeszkody niż przodem i potem trudno zadek przerzucić na drugą stronę ale trener mówi że to przejdzie jak się rozskacze. Jednak jestem mega happy bo wszystko dzisiaj całkiem ładnie wychodziło 💃

Lov trzym się. Fajnie że masz takie nastawienie 😉 Życzę zdrowia i szczęścia dla was!  :przytul:

wątek zamknięty
Gillian   four letter word
14 września 2009 20:02
Lov, jakby Ci się chciało przegrzebac moje posty sprzed dwóch lat to przeczytałabyś coś podobnego do tego co piszesz teraz 🙂 ogromna rozpacz, ja już na Kluskę nie wsiądę, do końca życia padok i stęp, na pulpicie zdjęcie z ostatniego wspólnego galopu.
A teraz myślę o przygotowaniu się do jakiegoś LL w sezonie halowym 🙂 kaman, w cuda nie wierzysz? 🙂
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.