Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..
I dobre światło 😁
wątek zamknięty
mam pytanie do osób "siedzących", czyli w szczególności do abre i szemranej.
chodzi o programy do obróbki. wiem o photshopie i słyszałam o corelu. sama używałam jakiś czas temu gimpa.
wiem, że tamte programy są płatne i nawet drogie. ale ile tak na prawde kosztują? mowimy o legalach rzecz jasna.
słyszałam, że najbardziej opłaca się kupić starszą wersję i aktualizować ją przez internet bo i tak wyjdzie taniej. ale które numerki ps sa najnowsze? gdzie to się kupuje- mozna w sklepie czy tylko przez net?
guglując znalazlam tlyko stronki do ściągniecia i photoshop.pl ktora mi nie bardzo pomogła.
nie planuje kupna, moze się przymierzę do czegos jak zadzaiała z komputerem ale chciałabym się wczesniej dowiedzieć o te podstawowe sprawy o ktore pytałam, bo jestem zielona. mam nadzieję, że pomożecie 🙂
wątek zamknięty
Do obróbki fotografii ze stajni Adobe masz w sumie 3 programy.
Oprogramowanie to w Polsce możesz kupić legalnie w sklepach internetowych i stacjonarnych (we wszystkich dużych sieciach, jak choćby Komputronik, Cortland, Vobis, ale też w lokalnych, dobrze zaopatrzonych sklepach). Ceny są takie, jakie widzisz. Adobe Photoshop 3300 zł, Lightroom 1200 zł, Photoshop Elements 360 zł. Ceny w zależności od sklepu mogą się różnić o kilkaset PLN.
Wersja najnowsza to ta, która jest dostępna w sklepach - gdy wchodzą nowe produkty, stare wersje są wycofywane z rynku. Zazębiają się o ok. miesiąc, czasem jakieś ostatki można trafić w magazynach w 2 miesiące po wprowadzeniu nowego ale to trzeba mieć fuksa. Ja szukałam tydzień i zjeździłam kilka sklepów nim trafiłam na ostatniego CS2 w Poznaniu 😉 Rzadko można trafić na promocje. Starsze wersje mają niższe ceny od nowych nie dlatego, że jest rabat ale dlatego, że nowe mają ceny zawyżone w stosunku do starych.
Nie wiem jak jest w przypadku odsprzedania programu, z tego co się orientuję nie jest to niezgodne z licencją (dawny właściciel musi wyrejestrować produkt i nowemu przekazać wszystkie dowody zakupu) ale mało kto pozbywa się starego oprogramowania - większość użytkowników aktualizuje po prostu. W związku z powyższym kupno starego oprogramowania jest mało realne. Aktualizacja Photoshopa kosztuje ok 800 zł, Lightrooma 450.
Aby wywoływać RAWy z nowych Nikonów najczęściej trzeba mieć aktualną wersję PS. Jest to powiązane z tym, że plugin Adobe Camera Raw nie jest aktualizowany tylko co jakiś czas wychodzi nowy. Ten nowy działa ze wszystkimi wersjami aparatów ale tylko z ostatnią wersją PS. A stare pluginy ACR nie działają z najnowszymi wersjami aparatów. Nakręcili sobie rynek a użytkownik płaci 🤔
Z tego co się orientuję z LR jest podobnie - nowy aparat = aktualizacja LR.
Wiem, że można jeszcze konwertować zdjęcia do nieco innego formatu (DNG) ale się w to nie bawiłam i nie umiem opowiedzieć o tym procesie.
Nie wiem też jak to się ma do cyfrowych aparatów innych firm i ich formatów RAW.
Krótka specyfikacja.
Adobe Photoshop to kombajn. Znajdziesz tam wszystko, włączając w to częściowo rysunek wektorowy, animację oraz 3D. Służy do zajmowania się grafiką ogólnie, nie tylko fotografią. Daje ogromne możliwości jeśli ktoś ma chęć nauki. W stopniu podstawowym można go opanować w kilka miesięcy. W zaawansowanym, kilka lat. W profesjonalnym - człowiek uczy się go całe życie.
Adobe Lightroom to tzw. cyfrowa ciemnia. Jego podstawowym zadaniem jest obróbka zdjęć. To bardzo rozbudowane i w sumie fajne narzędzie. Ale trzeba przysiąść nad nim trochę, ponieważ pewne działania nie są w nim tak oczywiste jak w Photoshopie, do niektórych rzeczy dochodzi się zupełnie różnymi drogami. Natomiast podstawowa obróbka jest w sumie prosta. Miałam, troszkę w nim działałam ale wybrałam Photoshopa.
Adobe Photoshop Elements. Tani program do edycji zdjęć i prostej grafiki. Nie miałam więc trudno mi się wypowiadać na temat jakości ale jeśli ktoś chce, mogę poszukać triala i się nim trochę pobawić, pomóc w ewentualnej nauce (choć patrząc po opisie pomoc może być zbędna 😉 ). Można w nim wywoływać RAWy za pomocą tego samego pluginu co wyżej czyli ACR, natomiast liczba funkcji ACRa w PSE jest ograniczona.
exploited, Allegro to ostatnie miejsce, gdzie kupowałabym oprogramowanie. Gdy kupiłam swojego CSa policja właśnie zamykała pewną działalność w Małopolsce, która nęciła kupujących atrakcyjnymi cenami.
Jeśli ktoś jest zdecydowany na kupno oryginalnego oprogramowania to może się do mnie zgłosić na pw. Proszę tego nie traktować jako ogłoszenie, nie moja działalność, nie ja na niej zarabiam. Ale wiem, że ceny mają dość przyjazne.
wątek zamknięty
abre linki do allegro podałam czysto informacyjnie, jeśli o ceny chodzi.
ale dzięki za info, bo szczerze powiedziawszy sama miałam podobne pytania jak cieciorka i nawet przymierzałam się do kupna, ale kasa była potrzebna gdzie indziej więc zrezygnowałam. następnym razem udam się w bezpieczniejsze miejsce. dzięki 😉. chociaż ja to mam chyba nawek kupowania większości rzeczy na allegro bądź sklepach internetowych. 😉
wątek zamknięty
A cos takiego jak Photofiltre?? Da sie cos z tym zrobic?
wątek zamknięty
Ja mam, niestety po francusku i jedyne co umiem w nim zrobić to ramkę do zdjęcia 🤔
wątek zamknięty
To tez juz opanowalam, i zmiane rozmiaru zdjecia, i zmiane koloru calosci...
Ale ciekawi mnie, czy cos "ambitniejszego" mozna z tym zrobic 🙂
wątek zamknięty
przerzućcie się na gimpa. Będzie wam łatwiej. Potem łatwiejsza będzie też ewentualna przesiadka na psa, bo gimp to kopia ps'a.
Bardzo Zwykłe Zdjęcie, ale wszystkie ładniejsze mam w seriach, a zanim je obrobię...
wątek zamknięty
dzięki abre będę jeszcze myslec. obecna wersja to cs4 i nie dostane juz 3? ale jesli wyjda nowe a bede miała ktoras wersje to bede mogła aktualizowac jesli bedzie taka potrzeba, tak?
nie wybieraja się jakos z kolejna wersja- co ile wychodza?
sprzedawane sa z intrukcja czy trzeba szukac podrecznikow jesli samemu sie nie opanuje?
potrafisz powiedzieć cos o corelu?
wątek zamknięty
Strzyga jeszcze a propos tytułu do Twojego poprzedniego zdjęcia - może być cytat z Floydów: "Can't keep my eyes from the circling sky" - jakoś tak mi się skojarzyło 😉
Ahhh, jesień <333 Szkoda, że miejska, ale zawsze. Ciekawa "zielona" ramka z pomarańczą w środku 🙂
wątek zamknięty
Sciagam gimpa wlasnie... A czy jest tam jakas instrukcja obslugi?? Albo czy jest moze jakas strona, ktora pomaga sobie z tym programem poradzic? 🙂
wątek zamknięty
Elbus, u nas nawet takiej nie ma ;/
Ja zawsze mam problemy z tytułami. Zazwyczaj biorę piosenkę, której akurat słucham.
zima, http://www.google.pl/search?q=gimp+tutoriale&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a
wątek zamknięty
cieciorka, wysil się trochę i wejdź do któregoś ze sklepów internetowych. Wówczas zobaczysz, że najnowszą wersją Photoshopa jest CS4 i że CS3 nie ma już w sprzedaży.
Upgrade możesz zrobić z każdej wersji CS do najwyższej. W przypadku starszych wersji może on być po prostu droższy. W razie ewentualnych pytań polecam zadzwonić do Cortlandu - bardzo fajny kontakt telefoniczny, odpowiadają na najdziwniejsze pytania 🙂
wątek zamknięty
abre, przeciez jest 4, w pierwszym momencie napisałam 3, ale od razu etytowałam, ale to było ponad 10min temu!
(później edytowałam jeszcze 2 razy)
nie mniej problemu nie widze.
wiesz coś o corelu? czy sa jeszcze jakies inne popularne odpowiedniki?
wątek zamknięty
cieciorka, szybko odpisałam ale net mi wolno chodzi, pewnie długo się post wysyłał. Wybacz 🙂 Corela używałam wieki temu, chyba ok 2001 czy 2002 roku. Wtedy Painter (czy jak on się wówczas nazywał) to był taki mniejszy brat Photoshopa, było w nim niemal wszystko co w PS, z nieco mniejszą ilością filtrów, innym układem itp. Ale pracowało się w nim całkiem fajnie, jak już się przestawiłam. Jaki jest teraz - nie wiem.
wątek zamknięty
kochani kto z was zna sie na kompaktach ??
chodzi mi dokładnie o Canona PowerShot SX10 IS.
Mam problem ze zdjęciami w ruchu i nie wiem czy dobrze ustawiam aparat i co robię źle ??
wątek zamknięty
Dobrze mi się wydaje, że okwiat ma taki aparat?
Ja mam PowerShota S5IS.
Z czym konkretnie masz problem przy zdjęciach w ruchu?
wątek zamknięty
Mam problem z rozmazywaniem zdjęć.
Raz wychodzą tak

a raz tak

zdjęcia robione na tych samych ustawieniach przy takich samych warunkach pogodowych.
wątek zamknięty
Rozwiązanie jest banalne. Czas ekspozycji - 1/80 - 1/160 sekundy. Nie ma szans zamrożenia ruchu przy takim czasie. Przy wprawnej ręce być może, że 1/250 już by wystarczyła. Ale przy chaotycznie oraz szybko poruszających się psach i to pewnie za mało. Ja bym nie schodziła poniżej 1/500.
Dodatkowo prawdopodobnie trzęsą Ci się ręce lub próbujesz panoramowania (nawet nieświadomie) i nie wychodzi Ci ono równo. Drugie zdjęcie to również nietrafiony autofokus. Wyostrzył, z tego co widzę, bardziej na tło za psem niż na kłodę. Może to wynikać z tego, że mierzyłaś na psa będącego jeszcze za kłodą i nim się AF ustawił pies był już w zupełnie innym miejscu.
wątek zamknięty
jednak fotografia to skomplikowana dziedzina 😉
muszę się zgłębić dziś w lekturę instrukcji jak ustawić ten czas ekspozycji 😀
dziękuję bardzo za podpowiedź.
Mam jeszcze pytanie
czy przy takich fotkach w ruchu lepiej robić zdjęcia na zbliżeniu czy lepiej kadrować dopiero na kompie?
wątek zamknięty
To zależy. Nie wiem jaki w tym siedzi obiektyw. I czy ma zoom optyczny czy też cyfrowy. Kilka zasad poniżej.
Zoom optyczny - dzięki mechanice obiektywu fizycznie zmienia się długość ogniskowej. Utrata jakości może być znaczna ale też nie musi być zauważalna. Wszystko zależy od tego, jakim obiektywem się dysponuje i co się fotografuje. Utrata jakości najczęściej jest zauważalna na wartościach skrajnych czyli najkrótszej i najdłuższej ogniskowej.
Zoom cyfrowy to programowe powiększenie fragmentu zdjęcia zarejestrowanego przez aparat. Równie dobrze można to zrobić na kompie. W ten sposób wzmacniają się wszelkie niedoskonałości obrazu - szum, nieostrości itp. Jeśli wycinasz fragment zdjęcia to niestety nie powoduje to, że ten fragment zyskuje więcej szczegółów.
Jeśli ma się cyfrówkę z zoomem cyfrowym lepiej tego zoomu unikać. Nie wykraczać poza optyczny. Zwłaszcza, gdy się opanowało program graficzny wyposażony w lepsze algorytmy przetwarzania obrazu niż sam aparat. Wtedy jest większa szansa na wyciągnięcie większej ilości danych ze zdjęcia, ładniejsze usunięcie szumu itp. Zwłaszcza gdy aparat ma możliwość zapisywania zdjęć w formacie RAW.
Ale gdy nasz program to bardzo prosta aplikacja, pozwalająca jedynie na małe zabiegi, a my robimy zdjęcia tylko w formacie jpg, to właściwie wszystko jedno.
To było tak ogólnie. A teraz jeszcze odnośnie ruchu (tylko tu jednak musisz znać zależności wynikające z zastosowania odpowiednich trybów - priorytetu czasu i przysłony oraz znać trochę innych pojęć).
Zoomy dzielą się między innymi na te o stałym świetle oraz te o świetle zmiennym. Światło zmienne jest oznaczone na obiektywie np. w ten sposób: f/3.5-5.6
Światło zmienne oznacza że wraz ze zmianą ogniskowej zmienia się wartość największego otworu przysłony. Czyli że im bardziej wydłuża się obiektyw, im większe masz przybliżenie, tym mniej światła wpada do obiektywu (oczywiście gdy maksymalnie otworzysz przysłonę).
Jeśli robisz zdjęcia na priorytecie przysłony i widzisz, że czas jest niebezpiecznie długi to może się okazać, że zmieniając nieco ogniskową (skracając ją) dostaniesz trochę więcej światła i czas naświetlania się skróci.
W związku z powyższym na pytanie czy ogniskowa obiektywu może wpłynąć na zamrożenie obiektu w ruchu napiszę: tak, może.
Ale na pytanie, czy ma to odniesienie to tego, jak na razie fotografujesz odpowiem: niewielkie.
Wynika to z tego, że nie opanowałaś jeszcze guzikologii oraz podstaw foto, aby balansować na granicy poprawnego naświetlenia i najwyższej jakości zdjęcia (zmniejszenie szumów chociażby).
Powinnaś skupić się na dogłębnym poznaniu instrukcji. Kupić jakiś przyjemną książkę o fotografii (np. "Ekspozycja bez tajemnic" albo którąś z pozycji National Geographic). Pozwoli Ci to szybko opanować podstawy i cieszyć się z ostrych, nieporuszonych zdjęć 😉
wątek zamknięty
abre, bardzo Ci dziękuję 😀
w moim aparacie jest Zbliżenie optyczne: 20 x i Zbliżenie cyfrowe: 4 x przy ogniskowej (dla 35 mm): 28 - 560 mm (jednak mało mi to mówi )
dziś zagłębię sie w instrukcję i na pewno kupię jakąś książkę żeby wtajemniczyć sie w (jak na razie bardzo zawiły) świat fotografii 😀
wątek zamknięty
abre, zdjęcia wychodzą zdecydowanie mniej rozmazane 😀
Wieczorem wstawię coś z naszej dzisiejszej sesji.
Ale zała jestem na siebie bo zgubiłam w parku dekielek od mojego nowiusieńkiego aparatu buuuu i problem jest żeby go dokupić 😕 😕 😕
wątek zamknięty
Na pewno da się kupić. Np. w serwisie Canona.
wątek zamknięty
Jutro jadę złożyć zamówienie ale podobno ciężko jest z dostępnością dekielków do kompaktów.
Do lustrzanek nie ma najmniejszego problemu.
Jestem na siebie wściekła ;/
ale przynajmniej ze zdjęć jestem w miarę zadowolona zwłaszcza z tych w statyce
wątek zamknięty
na wstępie napisze że nie edytuje specjalnie
Wracając do tematu
Przejrzałam fotki na kompie i hmmmm
na pewno zdjęcia nie są już tak rozmazane ale niestety wkradły sie straszne szumy 🙁
będzie trzeba na pewno zainwestować w dobrą książkę która mi to prosto jak chłop krowie na rowie wytłumaczy co i jak.
tak wyglądają foty w ruchu

a tak w statyce

i teraz pytanie czy da się obrobić fotki tak żeby pozbyć się trochę tych szumów ??
wątek zamknięty
W&W cierpię na to samo 🙄 i chętnie bym usłyszała odpowiedź co do szumów 👀
wątek zamknięty
w instrukcji napisali że przy ISO auto i Hi mogą wkradać się szumy ja zdjęcia robiłam na ISO 800 i szumy też są 🙄
Jutro może podaję po książkę do empiku i doszkolę się 😀
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.