Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

magda miałam to samo  jakieś 3 tyg temu. Przeczyściłam delikatnie szmatką łączenia, wypędzelkowałam wsioi tak jak pisze abre, dałam chwileczkę spokoju i małą "separację" dla body i obiektywu no  i całość wróciła do normy 💃. Może u Ciebie był ten sam problem
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
03 maja 2009 10:44
Jeśli Was to pocieszy, to u mnie też było podobnie. Przetarłam, zapięłam inne szkło, po ponownym podpięciu problem zniknął 😉

Edit: Pytałaś, czym czyścić. Wyskoprocentowym czystym alkoholem (ja zawsze używam do tego spirytusu).
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
03 maja 2009 11:35
dołączam do was, u mnie też tak było!  😁
wyskoczył komunikat err ileśtam, najpierw sie poplakałam 😵 ale potem przeczytałam w instrukcji że to styki, przetarłam pędzelkiem i wszystko wróciło do normy  😎

dzięki, abre, bede szukac czegos takiego 🙂 pamietasz, jakiej firmy masz monopod? ma ktos jeszcze?
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
03 maja 2009 12:09
Absolutny no name. Na monopodzie, ani na futerale nie ma choćby znaczka czy literki naprowadzającej na producenta.

Wygląda tak, tutaj też był kupiony więc prawdopodobnie to ten 😉 http://www.raysfoto.pl/searchbyname.aspx?shopname=raysfoto&search=monopod
Do tego głowica umożliwiająca szybkie zdjęcie aparatu z nogi (body i szkła mam ciężkie więc zwracałam uwagę na to, aby cała konstrukcja była stabilna a głowica dość solidna mimo, że najprostsza z możliwych.

Magda, brzmi podobnie? 🙂 http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=97157
wątek zamknięty
uf. dzieki. to mnie uspokoiliscie, bo juz na serwis sie psychicznie szykowalam 😉
a tak to zabiore sprzeta do pracy, co sie da to tam wyczyszcze, a co nie to trzeba bedzie kupic jakis sprzet do czyszczenia 😉

wczorajsze moje pseudoproby:

pierwsza samodzielnie zlozona panorama (wiem, ze slaba i kadr niehalo itd, ale to tylko na probe 😉

kiczyk

i zawody diverse basejumping

wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
03 maja 2009 20:45
Dzisiejsze eksperymentowanie z tłem i I planem ;-)
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
03 maja 2009 20:53
Bardzo dobra kompozycja na drugim. Szkoda że zabrakło odrobiny światła na pierwszym planie. Może spróbuj się pobawić w odbijanie i nakierowanie światła np. lusterkiem lub blendą zrobioną z białej kartki papieru, styropianu itp.
wątek zamknięty
03 maja 2009 20:54
W tygodniu też bedę na działce, więc pofocę i wstawie efekty 🙂
Dzięki za rady 🙂
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
03 maja 2009 21:34
Ja dzisiaj wyskoczyłam na godzinkę na osiedlowy spacerniak. Przymierzałam się do projektu, który planuję zrealizować w wakacje.

Preludium do "Leniwe, letnie popołudnie"

wątek zamknięty
03 maja 2009 21:38
To ja jeszcze jedno dorzucę, moim zdaniem też ciekawe ;-)
wątek zamknięty
A ja chyba będę musiała zrezygnować z kontynuowania kursu 🙁 Jak się uda to będę chciała przełożyć resztę zajęć i dokończyć je we wrześniu bo niestety dziś mi na szkoleniu z pracy wyskoczyli ze zmianą harmonogramu i nagle dorzucili tez zajęcia w piątki  👿
Qrcze, mam nadzieję,ze się zgodzą i dadzą mi go zrobić w późniejszym terminie bez straty kasy
wątek zamknięty
A co powiecie o moim wstawionym stronkę wcześniej ? Wiem totalne partactwo  😉
wątek zamknięty
Strzyga   Życzliwościowy Przodownik Pracy
04 maja 2009 19:42
annn, to po co się pytasz, skoro wiesz? Wybacz, ale irytują mnie takie teksty.
Ze znaczka pocztowego nie wiele da się wywnioskować.
wątek zamknięty
Annn
kompozycja niezła. Bardzo klasyczna.
Trójpodział i drzewo w mocnym punkcie.
Ale zdjęcie ciąży w prawo - brak mi kontry dla drzewa.
Rozmiar pozostawia sporo do życzenia.
Sopróbuj poczytać o zmniejszaniu zdjęć.
Większy rozmiar uczynił by to zdjęcie czytelniejszym.

Abre
chciałabym zobaczyć więcej leniwych ujęć jeśli to ma być cykl czy seria.
Takie zdjęcia jak Twoje, w necie tracą cały urok.
Dopiero papier i duży format odbitki dopiero wydobywa z nich nastrój.
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
05 maja 2009 09:11
Seria dopiero będzie a założenie formatowe? Minimum 100 cm na długim boku 😉
wątek zamknięty
To i ja coś wstawię

i jeszcze takie

wątek zamknięty
Kabbi :

1. Nie potrzebnie ucięte są liście , to psuje mi ogólną kompozycję.

2. Nie wiem co można myśleć o tym zdjęciu , poza jakaś tam ogólną ostrością w pewnym punkcie cała reszta ma się nijak do tego , ucięte ucho , przeszkadza mi też kantar , podejrzewam że chciałaś skupić się na oczach , pomysł może dobry bo chciałaś zrobić zdjęcie z innej perspektywy ale lepiej jest czasem uchwycić jedną rzecz niż kilka naraz które przeszkadzają.

3. Ogólnie Ok
wątek zamknięty
Presja dziękuję ci bardzo za ocenę, ja dopiero raczkuję z tymi zdjęciami ale zawsze dobrze jest się kogoś poradzić  😉
wątek zamknięty
Kabbi masz Pw 😉 odnośnie jednego zdjecia 🙂

A to z niedzielnej sesji 🙂

wątek zamknięty
Jessy   Koń klasy Grand Prrrrrrrrrrr.
05 maja 2009 13:15
ja wczoraj sie wkurzylam i wyslalam swoja sigme do serwisu 😤
w piatek podlaczylam ja do nowego aparatu, smigala bez problemu, w sobote strasznie odbijal AF, jakby nie mogl poprawnie zlapac punktu, albo wogole ostrosc sie nie ustawiala, tak jakby af nie dzialal 🤔 bylo tez tak jak u magdy - aparat nie widzial obiektywu...
a w niedziele zaczal co jakis czas robic calkowicie czarne zdjecia 😵
to samo bylo z moim starym aparatem i pozyczonym, tyle ze nie tak czesto... obiektyw maja trzymac max 2tygodnie, mam nadzieje ze cos zrobia, bo to na pewno nie wina aparatu... jestem wsciekla, bo nowy aparat, tak sie cieszylam po miesiecznej przerwie bez aparatu a tu cos ze szklem 👿

tu cos z nowej puszki:

jestem w szoku jakosci tych zdjec, nie przypuszczalam ze bedzie az taka roznica 😜
wątek zamknięty
05 maja 2009 13:31
Jessy, jaką masz puchę?

Świetny masz bokeh na tych fotach.
wątek zamknięty
Jessy   Koń klasy Grand Prrrrrrrrrrr.
05 maja 2009 13:48
Strzyga - dorobilam sie d300 💘
bokeh ma swietny
wątek zamknięty
05 maja 2009 13:54
Hohoho, no to wymiatasz ;]

ja to mam zboczenie na tym punkcie i głownie twoje foty oglądam patrząc na tło ;]
wątek zamknięty

Yyyyyyyooooooo ?? 🙂

Jessy piękne zdjęcia sprzęt 1 klasa 🙂
wątek zamknięty
Jessy - jaki masz obiektyw do tego ?
wątek zamknięty
no właśnie jaki
nie trzymaj tego w tajemnicy 🙂
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
05 maja 2009 18:32
Ja sobie właśnie kupiłam nową zabawkę - przejściówkę m42 na Nikona. Mogę podpiąć stare manualne szkiełka (nie byle co bo i Carl Zeiss się znalazł) pod cyfrę. Męczę na razie makro ale więcej się napracuję przy tym niż zdjęć zrobię, bo mój rachityczny statyw bardziej drży pod takim obciążeniem niż moje ręce 😀
wątek zamknięty
Abre 🙂
Z ub roku robione canonem 350D i obiektywem od starego Zenitha - Heliosem.
Podpinałam właśnie z przejściówką

wątek zamknięty

Przepraszam za ilość  🙂
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
05 maja 2009 19:46
No ja też wygrzebałam Heliosa 2/58 i Carla Zeissa Jena Triotar 4/135. Jeszcze muszę dać je do czyszczenia, zwłaszcza CZ bo szkiełko ma już swoje lata a dekli fabrycznie chyba nigdy nie miało. Pierścienie do makro smoliście czarne, daje im minimum 20 lat bez czyszczenia (z czego ostatnie 10 praktycznie w szafie przeleżały). Czuję się jakbym zombi wskrzeszała 😉 ale mam nadzieję, że szkła się odwdzięczą. Mechanicznie sprawne, tylko jakiś ślad na powłoce CZ mnie niepokoi.
A dzisiaj w antykwariacie wyszukałam Voiglandera mieszkowego, 6x9. Drogi - 400 zł kosztuje. Na pierwszy rzut oka stan wygląda na idealny. Zastanawiam się kogo poprosić o pomoc w sprawdzeniu, czy wszystko ok. Chciałabym go kupić ale to jak z kupnem konia - bez weta strach 😉
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.