Nasza twórczośc fotograficzna ;) Każdy może, jeden lepiej..

Bischa   TAFC Polska :)
27 kwietnia 2009 15:22
Gratulacje  😅
wątek zamknięty
Dziękuję bardzo, strasznie się cieszę  🤣
wątek zamknięty
Lov   all my life is changin' every day.
27 kwietnia 2009 19:12
A co powiecie o tych? 😉
Z modelką:

I jakieś takie o 😉

wątek zamknięty
Na ostatnim ładne światło, ale nic poza tym, kompozycja leży i kwiczy  😁
Z tych z modelką pierwsze najlepsze, tylko kompozycyjnie razi mnie to coś białego wystającego zza oparcia jej pleców, no i ta belka w lewym górnym - coś można było pokombinować
Drugie... hmm, trochę za mocne światło na twarzy i piersi, ale hmm, coś w nim przyciąga uwagę
A w trzecim ostrość poszła w las
wątek zamknięty
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
27 kwietnia 2009 22:02
Querido, zajecia masz z Grzeskiem czy z Karolem? JAk z Grzeskkiem... to porazka  🤔
wątek zamknięty
Querido, a tamto pikne foto sprzed wieelu postów, to z tą egzotyczną naprawą samochodu o zachodzie słońca, to Kena Rockwella? To idol mój 🙇
wątek zamknięty
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
29 kwietnia 2009 20:32
Kolejne ;-)
Jakieś sugestie?
wątek zamknięty
Pierwsze jest jakieś... przygaszone, zszarzałe w kolorystyce - pewnie nie miałaś dobrego światła. No i kocio ma jakiś paproch nad okiem  😎

Jeśli chodzi o drugie, to albo ja mam źle skalibrowany monitor, albo Ty coś nie tak z balansem bieli, bo kwiatki są bardzo jasno niebieskie a kropelki przepalone do bieli. Jeśli chodzi o kompozycję - to dałabym ciut więcej z prawej strony, i tak wykombinowała, żeby ten kwiatek w rogu po lewej zmieścił się cały w kadrze - jego kolor bardzo przyciąga wzrok, więc od razu się rzuca w oczy, że jest ucięty.

Trzecie... hmm, w miarę poprawne, może tylko skadrowałabym kroplę trochę bardziej w dół i prawo, no i coś tam rzuca cień z lewej.
wątek zamknięty
Querido, zajecia masz z Grzeskiem czy z Karolem? JAk z Grzeskkiem... to porazka  🤔

Z Karolem 🙂

[quote author=Felix-Huston, forever felicis! link=topic=67.msg240088#msg240088 date=1240870381]
Querido, a tamto pikne foto sprzed wieelu postów, to z tą egzotyczną naprawą samochodu o zachodzie słońca, to Kena Rockwella? To idol mój 🙇
[/quote]

Nie znam tego Pana.. Fotka natomiast jest moja  😡
wątek zamknięty
Jeśli chodzi o drugie, to albo ja mam źle skalibrowany monitor, albo Ty coś nie tak z balansem bieli, bo kwiatki są bardzo jasno niebieskie a kropelki przepalone do bieli.

To o czym piszesz nie jest związane z balansem bieli tylko z niewłaściwą ekspozycją. Na szczęście na tym zdjęciu jest właściwa, nie ma przepaleń. Sprawdź monitor 😉

Notarialna,tak z ciekawości, dlaczego stale tak ciasno kadrujesz?
wątek zamknięty
29 kwietnia 2009 22:51
Możliwe, ze przyzwyczaiłam się do takich kadrów 🙂
Jakoś tak mi bardziej pasują ;-)
wątek zamknięty
ostatnie halowe..

i wiosenne sloneczne:

bede wdzieczna za wskazowki techniczne, nie co do kadru, a raczej program, na co zwracac uwage, z czym pokombinowac w ustawieniach.
wątek zamknięty
[quote author=Felix-Huston, forever felicis! link=topic=67.msg240088#msg240088 date=1240870381]

Nie znam tego Pana.. Fotka natomiast jest moja  😡[/quote]

Aaaa 👍

Ken ma podobne klimaty, super łapie światło. Ma też sporo ciekawych spostrzeżeń natury ogólnej. Wszystkim polecam, http://www.kenrockwell.com/
No, może mógłby troszkie więcej kuni pstrykać 😉

wątek zamknięty
lusia722   poskramiacz dzikich mustangów i jednorożców
29 kwietnia 2009 23:22
Takie tam moje... 😡

wątek zamknięty
Abre to muszę w końcu sobie monitor skalibrować  😡

Magda trzecie zdjęcie jakoś tak strasznie nagle wywołało u mnie silną emocję, chęć, żeby tak wsiąść i jechać... 🙂
wątek zamknięty
lusia722, mnie się twoje fotki bardzo podobają.. 🙂
wątek zamknięty
A jak spodoba się wiosna? 🙂

wątek zamknięty
Mazia   wolność przede wszystkim
30 kwietnia 2009 12:29
Spokój...
wątek zamknięty
Mazia   wolność przede wszystkim
30 kwietnia 2009 12:48
Ot i tak patrzymy razem w dal.........
wątek zamknięty
30 kwietnia 2009 14:21
Mazia, Jest coś takiego jak edycja postów... 🙄
wątek zamknięty
a czy lusi nie sa za bardzo przepalone? to dziewcze nosa nie ma, tylko jedna dziurke 😉

zadne to to artystyczne, ale:
pooooooooooooooooooooooszły  🤣  ❗ ❗
wątek zamknięty

Ja się dopiero uczę, a i aparat nie pierwsza klasa  😉 . Proszę o obiektywną ocenę.

wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
02 maja 2009 21:35
magda, ostatnie super, tez tak chcem 🙂

mery, podoba mi sie że konie sie zlaly tak, że jeździec nie wystaje, wyglada jakby to był osmionozny zwierz!

mam pytanie do nikonowców. czy ktores modele mają opcję czyszczenia matrycy? nie wiem jak się to nazywa.

i o obiektywy: poszukuje jakiegos standarta, ale niska odległościa minimalnego ostrzenia. czy te z opcja makro (czy działa jak dwa w jednym- stanradt plus makro) bedzie odpowiednia? nie interesuje mnie makro, ale ostrzenie małych rzeczy z niewielkich odległości- plączę. w sensie nie minimininimin literki na zegarku tylko np długopis, kwiatek- to tez makro? taki obiektyw sie sprawdzi? co oprócz testowania moze mi to powiedziec- na jakie parametry w przypadku takich potrzeb zwracac uwage?

i pytanie do użytkowników GIPMA. sciagnelam sobie i mimo ze jest po polsku jeszcze nie ogarniam. gdzie tam jest np opcja stemplowania (zaznaczam miejsce z ktorego ma kopiowac i przerysowuje we wskazanym? jak na stałe wyłączyc ramke z widoku?

i jeszcze na temat fot czarno białych. z racji braku możliwości moje manipulacje ograniczały sie do cienie, polcieni itd, program canona niezbyt sie nadawał do korekty kolorow bo je przeklamuje. teraz mam gimpa i chce sie pobawic, ale nie wychodzi- mianowcie polecaliscie zabawe krzywymi (kanałami- to to samo?) ale po sciagnieciu nasycenia i po zabawie zdjęcie robi się np rozowe, we wszytkich odcieniach. co powinnam zmienic, co źle robie? 🙄
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
02 maja 2009 22:08
Nazywa się to "czyszczenie matrycy" 😉  D700, D300, D90, D60

Na drugie pytanie Ci nie odpowiem, bo zawsze unikałam takich szkieł i nie wiem, jak się one w praktyce spisują. Jest kilka osób na forum używających Sigmy 70-300 z trybem makro. Na co zwracać uwagę? Na jakość wykonania, światło, minimalną odległość ostrzenia i w tym wypadku dodatkowo na skalę odwzorowania.

Nie zdejmuj nasycenia (to zbrodnia na zdjęciu 😉 ) ale włączaj w gimpie coś co będzie się nazywało "mieszanie kanałów" lub podobnie. Powinno się pojawić okienko z reprezentacją 3 kanałów. To zupełnie inna funkcja. http://www.maniooo.pl/color2bw.php
wątek zamknięty
cieciorka   kocioł bałkański
02 maja 2009 22:48
aha, w takim razie źle mi ktoś wytłumaczył/źle zapamiętałam. poczytam stronkę i będę sie bawić dalej. bardzo mi się podobają funkcje- jeszcze nie ogarniam gdzie co jest, ale przynajmniej oddaje kolory, jakimi są 🙂 jedno zatrzezenie- nie podoba mi sie ze zmiany są wprowadzane powoli, skacząc po zdjęciu jakby sie cos miało zawiesić :P
jakby mi stronka nie pomogła będę was dalej męczyć. 😀iabeł:

co do obiektywu to dalej sie zastanawiam, czy makro, to to co potrzebuje, czy "tylko" bliskie ostrzenie. jedyny obiektyw marko z jakim miałam do czynienia- canonowski był naprawdę minimini makro, i łapał ostrość na bardzo małe powierzchnie- wszystko wokół było za mgłą. nie tego szukam. mój kitowy obiektyw od canona był prawie wystarczajacy- siedząc mogłam pochylić głowę z aparatem w dół i ostrzyc na rowki w jeansach (takie rowki w klasycznych, grubych jeansach) na kolanach, ostrzył bodajże od 25cm, drugi lepszy obiektyw juz nie radził sobie.
te które przeglądam i mi pasują ostrza od 38cm i to juz duża różnica wiec zaczekam sie zastanawiać nad tymi z funkcja marko, ale nie nie wiem jak to wyglada.
kto ma taki obiektyw, to spytam bezpośrednio?
unikałaś ich bo mają gorszą optykę?
czy to, czego potrzebuje to już makro? czasami potrzebuje/chce zrobić zdjęcie czemus z drobnymi szczegółami, ale nie na tyle czesto bym chciała inwestować w specjalny do tego obiektyw...

btw. chyba dojrzałam do monopodu  😂
oj tak, wiem że pisałam że sa nieuzuteczne, ale ostatnio brakuje mi czegos takiego pod reka 😉
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/filtr/_0_4881_0_0_0_0_0_0_0_0
wg tej strony można kupić monopod od 50zł do 900zł. ile warto na niego wydać? ktore firmy są przyzwoite?
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
02 maja 2009 23:13
Tak, takich konstrukcji unikałam ze względu na optykę.

Makro to makro - daje Ci bardzo małą głębię ostrości i tyle. W zwykłym obiektywie minimalna odległość ostrzenia zależy od ogniskowej (przynajmniej tak wynika z mojej praktyki) - im bardziej szerokokątny obiektyw tym m.o.o. mniejsza.

Jeśli sporadycznie brakuje Ci makro to proponuję zakup pierścieni makro (za jakieś 500-600 zł dostaniesz takie z przeniesieniem AF i pomiaru światła, manualne są tańsze), mieszka lub soczewki (gorsza jakość ale szybciej się montuje, nie zabiera światła (przy makro jest potrzebna raczej mocno przymknięta przysłona). Tu masz zdjęcia wykonane z założoną soczewką http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=95093

Ja za swój monopod zapłaciłam 30 zł i drugie tyle za "głowicę". Przy zakupie zwracałam uwagę na kompaktowość, ciężar oraz to, czy monopod się wygina (wybrałam najsztywniejszy). Zerknij też czy ten, który sobie wybierzesz ma na dole coś w stylu schowanego pod gumą kolca - kolec przydaje się w terenie a guma w pomieszczeniach.
wątek zamknięty
mam problem z aparatem 🙁 cos mi nie styka miedzy body a obiektywem i aparat albo odczytuje przeslone f95 albo wcale.. dopiero jak przycisne obiektyw, albo na bok albo do gory albo co innego, to wtedy laskawie odczytuje to co chce.. ale tak sie robic zdjec na dluzsza mete nie da :|
jakies pomysly od czego tak sie moglo stac i jak sprawdzic o co chodzi?
mam zamiar poki co inny obiektyw podlaczyc sprawdzic czy to wina body czy obiektywu..
wątek zamknięty
abre   tulibudibu
03 maja 2009 09:56
Na tę chwilę proponuję Ci zdjąć szkło i założyć ponownie. Jeśli nadal jest problem to zdjąć szkło, przemyć styki i założyć ponownie. Miga Ci jakiś komunikat?
wątek zamknięty
Condina   Charakter, Charisma, Klasse.
03 maja 2009 10:06
Pochwalę się wczorajszym foto... Mój mały kuzyn bawił się moim aparatem, a ja wzięłam jego kompakt.... i niestety ostrość trochę uciekła, ale foto nam się podoba
wątek zamknięty
hmm.. wczoraj zdjelam szklo, zalozylam i nic to nie dalo. dzis zdjelam, zalozylam i w sumie jest ok. no coz. mam nadzieje ze to jednak chwilowe bylo.
w razie czego czym styhki sie przemywa?
wątek zamknięty
Ten wątek jest zamknięty Nie można w nim odpowiedzieć.