aha, w takim razie źle mi ktoś wytłumaczył/źle zapamiętałam. poczytam stronkę i będę sie bawić dalej. bardzo mi się podobają funkcje- jeszcze nie ogarniam gdzie co jest, ale przynajmniej oddaje kolory, jakimi są 🙂 jedno zatrzezenie- nie podoba mi sie ze zmiany są wprowadzane powoli, skacząc po zdjęciu jakby sie cos miało zawiesić :P
jakby mi stronka nie pomogła będę was dalej męczyć. 😀iabeł:
co do obiektywu to dalej sie zastanawiam, czy makro, to to co potrzebuje, czy "tylko" bliskie ostrzenie. jedyny obiektyw marko z jakim miałam do czynienia- canonowski był naprawdę minimini makro, i łapał ostrość na bardzo małe powierzchnie- wszystko wokół było za mgłą. nie tego szukam. mój kitowy obiektyw od canona był prawie wystarczajacy- siedząc mogłam pochylić głowę z aparatem w dół i ostrzyc na rowki w jeansach (takie rowki w klasycznych, grubych jeansach) na kolanach, ostrzył bodajże od 25cm, drugi lepszy obiektyw juz nie radził sobie.
te które przeglądam i mi pasują ostrza od 38cm i to juz duża różnica wiec zaczekam sie zastanawiać nad tymi z funkcja marko, ale nie nie wiem jak to wyglada.
kto ma taki obiektyw, to spytam bezpośrednio?
unikałaś ich bo mają gorszą optykę?
czy to, czego potrzebuje to już makro? czasami potrzebuje/chce zrobić zdjęcie czemus z drobnymi szczegółami, ale nie na tyle czesto bym chciała inwestować w specjalny do tego obiektyw...
btw. chyba dojrzałam do monopodu 😂
oj tak, wiem że pisałam że sa nieuzuteczne, ale ostatnio brakuje mi czegos takiego pod reka 😉
http://www.skapiec.pl/site/cat/60/filtr/_0_4881_0_0_0_0_0_0_0_0wg tej strony można kupić monopod od 50zł do 900zł. ile warto na niego wydać? ktore firmy są przyzwoite?