wysłodki buraczane
Moja tez na początku nie jadła ( D&H) a teraz je nawet bez owsa i nie odsączone z wodą-taką ciapę-fuj 👍
moja w pierwszy dzień wybrzydzala (dodałam jej drobno posiekane jabłko do smaku) a w następny- aż się uszy trzęsły! 🙂
To może tak bym zrobiła... Marchewkę pomieszać z jabłkiem...
Kurcze, jak mój koniowaty zasmakował w wysłodkach, to teraz nigdzie nie ma niemelasowanych.
Znalazłam tylko na allegro melasowane Tofi i jakieś wysłodki z Malborka
Prośba do znawczyń, które lepsze?
http://allegro.pl/wyslodki-melasowane-tofi-i1978838430.htmlczy
http://allegro.pl/wyslodki-melasowane-i1970476489.htmlKtóraś z Was je miała? Możecie coś więcej napisać? Czy w ogóle wart? Dodsonowe moze i fajne ale cena powala
Ja skarmiała tymi z Glinojecka Tofi i byłam b. zadowolona
Ja też mam z Glinojecka, bo cukrownia jest koło mnie- nie mam do ich produktów zastrzeżeń.
czyli nie ma reguły co do tego, że jak nie chce jeść buraków to wysłodków nie ruszy? W takim razie zamawiam,zobaczymy 🙂
Jednak nie będę kupować tych wysłodków melasowanych-za dużo cukru.
A mam pytanie do Was, które karmią wysłodkami niemelasowanymi, czy któraś z Was może odsprzedać 1 -2 worki (chyba ok 50kg )takich wysłodków? Mam jednego kopytnego to by mi starczyło na jakiś czas. Może jest ktoś z pomorskiego, a jak nie to zaplacę za kuriera. Proszę na PW,żeby nie zaśmiecać
Ja właśnie po raz pierwszy zrobiłam koniom wysłodki. 3 wciągnęły i popatrzyły za więcej, 5 pomemlało, a jeden powąchał i stwierdził że to to nie interesuje, zobaczę co zostanie w żłobach do kolacji.
A jak uzupełniacie fosfor przy ciągłym podawaniu wysłodków? Czy są jakieś preparaty z fosforem?
dawać z otrębami pszennymi 😎
na to jest miejsce w ogloszeniach!
W ogłoszeniach jest info, jakby ktoś chciał kupić wysłodki.
Niestety, mimo kombinacji alpejskich, mieszania miodu, jabłek i marchwi mój za cholerę nie chce tego ruszyć.
Nie i koniec... ;/
Już mi sie pomysły skończyły...
zima a najprostszą opcję mieszankową wypróbowałaś (z owsem)?
U mnie dwa konie nie ruszą wysłodków, nawet z owsem, w ogóle jest megaobraza majestatu
jak tylko garść jest :/
A Twój koń czarny jest? Bo u mnie 2 czarne tylko nie jedzą, hihihi 😀
No owies to była pierwsza opcja 😉 i nic. Sprzedaję wszystko i muszę zainwestować w pasze jednak, to przynajmniej je... 😵
Nie, gniady 😂
czy ktoś z okolic SZCZECINA
byłby zainteresowany wysłodkami?
moge kupić od rolnika lub z cukrowni, ale większą ilość ....
widziałam takie w granulacie (takie suche blade walce grubości palca) - odmelasowane?,
ale podobno sa też takie wilgotne płatki (melasowane?)
ceny narazie nie znam (koło 60 zł/100 kg chyba)
i takie pytanie - czy podane w malej ilości tyc granulowanych (np 3-4 szt.) może zaszkodzić?
mam ich wiaderko, chciałabym podac jak cukierki bo koniom strasznie smakują - ale czy to nie zaszkodzi?
sprawdz i nam napisz 😉
kilka str temu ktoś przedstawił wyniki doświadczenia w wyniku którego z 3g suchych wysłodków po wchłonięciu płynu, powstało 300/400g,czy to nie jest wystarczająca informacja?
horse_art, te suche pelety to sa normalne wyslodki. te mokre sa dla krow raczej, tego sie koniom nie daje.
nie podawaj suchych najlepiej wcale.
kilka zjedzonych suchych wysłodków nie zabiło mi jeszcze koni😉 a zjadły, bo zapomniałam zamknąć okno, za którym leżał worek z wysłodkami. Arabians postanowił zamienić się w żyrafkę i skubnął kilka😉 Nie ryzykowałabym jednak w przypadku gdy koń nie ma stałego i nieograniczonego dostępu do wody
dzięki za informacje 🙂
konie mają stały i nieograniczony dostep do wody, a z tym podawaniem własnie chodzi mi czy jak czasem wrzucę takie 3 do wiaderka z owsem i suszem - tak na zachęte, lub jak ktoś poda jako smaczek (bo leżeć bedą w końcu w dostępnym miejscu, a wyglądają jak cukierki)- czy wtedy nic się nie stanie (absolutnie nie większą ilość!- wiem ile sie z nich robi objętości), czy mam bardzo pilnować żeby absolutnie na sucho nigdy żadnego...
ale ok - już rozumiem.
katija - co to znaczy "normalne"? - to są melasowane czy niemelasowane? kurcze nie moge tego ogarnąć które to które 🙁
a płatki tak - też mi ci rolnicy mówili, że to właśnie dla krów, świń. Ale w ogóle nie słyszeli, że jedne czy 2 można można dawać koniom ;]
pytam czy ktoś by chciał - bo jeśli nie to nie będę załatwac - co ja zrobie z toną wysłodków? 🙁 ale o ceny oczywiście najpierw spytam i dam znać jak tylko się coś dowiem 🙂
horse_art, normalne to niemelasowane i mocno odcukrzone.
ile masz koni? ja biore pol tony na konia na rok.
dzieki za wyjaśnienie - wolałam sie upewnć 😜
koni mam 4, ale 3 z nich to kp wiec one dostają cokolwiek tylko poza sezonem pastwiskowym, i to mało .... młp zresztą też nie będzie codziennie dostawał. w drugiej stajni (6 koni) raczej nikomu nie będzie chciało sie szykować. Więc tona absolutnie nie jest mi potrzebna 🙂
ale już osoby chętne się znajdują więc może rozdysponuje 🙂
Czy są jakieś przeciwwskazania do zalewania wysłodków gorącą woda? Ostatnio ktoś mi wspomniał, że powinno się zalewać wyłącznie zimną wodą. Info niesprawdzone, ale troszkę mnie zaniepokoiło dlatego pytam.
Horse_art ja chętna na wysłodki - kupuję z DH ale jak będzie tańsze źródło to czemu nie🙂 podaję codziennie - zapytam dziewczyn w stajni czy by chciały - stoi u nas 40 koni może parę chętnych osób się skusi - dam znać tylko napisz po ile to sprzedaż i czy na worki np 20-30kg bo my nie mamy jak przechowywać np 500kg bo nie ma na to warunków
Lwinka, juz o tym gadalysmy, i zadna nic nie stwierdzila 😉 moze poza tym, ze latem moga ci szybciej skisnac.
No tak 🙂 I przy zimnej jest ich odrobinę więcej 🙂
co do szkodliwosci suchych wyslodkow w ilosci nieograniczonej- zapomnialam wczoraj zamknac okiennice i konie przez cala noc jadly suche wyslodki z workow 🤦 Nie jestem w stanie okreslic ile zjadly ale wciaz zyja i maja sie dobrze, nie kolkuja, kopyta normalne. Za rada weta zrobilam im glodowke z nieograniczonym dostepem do wody(tylko odrobine sianokiszonki dostaly a reszta dziennego "posilku" to korzonki, patyczki, kora i zeschnieta trawa znalezione na padoku), przegonilam w terenie. Minelo juz prawie 14h.... trzymajcie kciuki by nic zlego noca sie nie wydarzylo (i przepraszam za brak polskich znakow ale znowu cos nacisnelam :icon_redface🙂
kasik, a czemu po nazarciu sie wyslodkow mialyby miec nienormalne kopyta? 🤔
ryzykiem jest specznienie i pekniecie zoladka, kolki i cala reszta sensacji ze strony ukladu pokarmowego.
mam nadzieje, ze nic sie nie stanie.
katija- bo moje wyslodki nie sa calkowicie niemelasowane, tzn nie sa szare a lekko brazowe.....a cukier co moze wywolac? Z reszta to pierwsza rzecz o jakiej wspomniala wet....
kasik, albo sa melasowane, albo sa odcukrzone i to bardzo mocno, bo obecnie w procesie ekstrakcji cukru wyciaga sie go bardzo duzo. nie sam cukier powoduje problemy kopytowe a cukier w polaczeniu z bialkiem, ktorego w wyslodkach jest bardzo malo. do duzej ilosci cukru musialyby sie nazrec bialka.
pociesze cie, ze jesli do tej pory nic sie nie stalo, to juz nie powinno. obserwuj.