Tinkery

wszystkie tinkery są cudne  😀

to wam wstawię jeszcze kilka😉listopadowe

[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] brak edycji postow
czasem jeżdżę na tinkerze 🏇 po prostu super koń 💘, wcale nie jest leniuchem do pchania, przy czyszczeniu jest bardzo spokojny, nie kopie, nie gryzie, bardzoo wygodny do jazdy na oklep(miękka beczka :lol🙂, kiedyś podobno trochę brykał, zazwyczaj nie kombinuje w stylu 'jak ją wywieźć w krzaki i nażreć się trawy', typem sportowca to on nie jest, ale jeśli kiedyś będę chciała mieć konia niesportowego, do terenów i przejażdżek to kupię sobie tinkera 💘
Dorota21 zgadzam się super konie, może nie są sportowcami ale w terenie jak trzeba to skoczą 😀
A mnie poniósł tinker. Trzy takty galopu!
heheh to dużo  😁
nie no czasami też mają różne odpały, bryki itp. wiadomo jak każdy koń
A.   master of sarcasm :]
06 listopada 2012 20:33
Ile was te holenderskie tinkery kosztowaly w przyblizeniu?  :kwiatek:
Ja zapłaciłam 7,5 tyś za 6 miesięcznego źrebaka. Konie cudowne na wiosnę będą zajeżdżane🙂
17 listopada 2012 16:45
To byl ogierek?
tak- kupiłyśmy z mamą dwa ogierki ze stajni Dar- Mar 😉
17 listopada 2012 17:21
7,5 tys to sobie sporo żądają 😉

No niestety ale dorosłe z papierem chodzą po 15- 20 tys
17 listopada 2012 17:26
Ale pewnie z papierem holenderskim, bez wpisu w księdze brytyjskiej?
Niestety ale tak
17 listopada 2012 17:29
dzieki  :kwiatek:
/ciach/
 Znowu ogłoszenie. Tym razem uciszenie na dłużej. Proszę wykorzystać ten czas na zaprzyjaźnienie się z regulaminem.
To nie podchodzi pod ogłoszenie?

Niemniej koń fajny. I jaka grzywa  😲 wiele tinkerów widziałam, ale z taką grzywą nie.
gdzies kiedys na stronie anglojezycznej czytalam ze setki lat temu Gipsy Vannery (Tinkery) to nie byly te same konie co Gipsy Coby... szkoda ze nie moge juz znalesc tej stronki... sama osobscie kiedys bylam na etapie sprowadzenia sobie Tinkera z UK ale drazac temat okazalo sie ze ciezko te konie utrzymac w naszym klimacie, miewaja problemy zdrowotne, a jesli nie ma sie wlasnej stajni to juz wogole 🙂 biorac pod uwage ze Tinkery dorastaja do 190 cm i sa to konie "pociagi"  🙂 ciezko dla nich zorganizowac miejsce w pensjonacie. Gipsy Coby sa mniejsze, o nie latwiej ale nie wiem jak ze zdrowiem bo nigdy coby mnie nie pociagaly... mnie urzekla potega Tinkera. Nie wem dlaczego teraz nazwa Tinker (GIPSY VANNER) jest rownoznaczna z gipsy cobem. I faktycznie przegladam teraz informcje na necie i nigdzie powyzszych nie rozdzielaja, jest uznana za ta sama.
  Hej...,od kiedy Tinkiery osiagaja wzrost 190..??? 😲 😲 😲
Fajne koniki do rekreacji,ale czemu tak malo osob tu zaglada?  🙁
Sio   nowe wcielenie marchewki
06 listopada 2013 22:07
W jakimś źródle przeczytałam,że rasa nie jest wyrównana i tam były dość spore widełki
W jakimś źródle przeczytałam,że rasa nie jest wyrównana i tam były dość spore widełki
  Ta rasa nigdy nie osiaga az takiego wzrostu 190!!! Moze komus sie pomylilo z inna rasa podobna pod wzgledem umaszczenia???  Ta rasa to SHIRE
omnia   żeby zobaczyć świat, trzeba przejść przez próg
07 listopada 2013 04:18
Koniki cudne. Się zastanawiam czy właśnie tinkera na rodzinnego konia nie kupić (w zaprzęgu pójdzie, od hucka większy a spokojne zasadniczo). Tylko ta cena w Polsce... Za rekeracyjnego tupta sporo...
29 grudnia 2013 20:23
[quote author=Sio link=topic=60676.msg1918044#msg1918044 date=1383775675]
  Ta rasa nigdy nie osiaga az takiego wzrostu 190!!! Moze komus sie pomylilo z inna rasa podobna pod wzgledem umaszczenia???  Ta rasa to SHIRE
[/quote]

Konie cygańskie pochodzą od shire i clydesdale między innymi, ale "tinkery" to są juz konie półkrwi, te holenderskie wymieszane z fryzem (przez co mają słabe grzbiety), tak więc wcale nie wykluczam tinkera o wzroście 190. Jedyną autentyczną księgą stadną jest ta w Canterbury w hrabstwie Kent w UK prowadzona przez Traditional Gypsy Cob Association i konie które nie są tam zarejestrowane, nie są de facto 100% końmi cygańskimi.

A dwa lata temu Ikarina źle pisała że takie tanie, ja widziałam jak zmieniają właściciela za 40, 50, 60 tysięcy funtów. Tanie sa "odpady", które można kupić za cenę mięsa niekiedy. Ale takie konie ani wyglądu nie mają, ani żadnej jakości sobą nie przedstawiają.

No i jeszcze jedno, konie cygańskie nie są uzywane tylko do rekreacji, w tym roku koń tej rasy był rezerwowym czempionem UK w klasie młodych koni w ujeżdżeniu. Skakać też potrafią - ale jak już pisałam wyżej, nie mówię o "tinkerach".

W przyszłym roku przywożę do Polski pierwsze w kraju stado koni tej rasy.

A dwa lata temu Ikarina źle pisała że takie tanie, ja widziałam jak zmieniają właściciela za 40, 50, 60 tysięcy funtów. Tanie sa "odpady", które można kupić za cenę mięsa niekiedy. Ale takie konie ani wyglądu nie mają, ani żadnej jakości sobą nie przedstawiają.

A widzisz, ja nigdy nie widziałam tak drogiego gypsiaka. Nawet teraz z ciekawości przejrzałam w ogłoszeniach i najdroższy, jakiego znalazłam to £3,500, który coś tam osiągnął w dresażu. Pewnie jest tak samo, jak z naszymi arabami - w "Końskim targu" sprzeda się krzywego araba za góra 8000 zł, jeśli coś tam osiągnął, a na aukcjach wartościowe linie osiągają ceny w setkach tysięcy 😉
Gypsiaki coraz częściej widzę na czworobokach, niedawno widziałam jednego, który wygrał regionalki w poziomie Advance, więc widac, coś się dzieje
29 grudnia 2013 20:41
A wiesz dlaczego nie widziałas? Bo oglądasz nie te ogłoszenia 😉 Konie do hodowli o duzo lepszym wyglądzie niz te zajeżdzone poniaki z horsemartu itd to sobie osiągają ceny niezłe, Amerykanie i inni nadal kupują na potęgę, Duńczycy też potrafią po 10 tys funtów dać za konia 😉 Wyobraź sobie, że ja jeszcze nie mam źrebaka po Leo, a już mam pytania od kupców, i to o tego co go mam nie sprzedawać tylko sobie zostawić do hodowli. Od tej mojej dużej gniadej.

PS dziś dwa irlandzkie nabytki przyjechały do nas 😉
Facella   Dawna re-volto wróć!
30 grudnia 2013 12:31
W przyszłym roku przywożę do Polski pierwsze w kraju stado koni tej rasy.

Gdzie będziecie stacjonować?
30 grudnia 2013 18:53
Facella na Podlasiu, w powiecie siemiatyckim. Dokładne info jest na facebooku.
Facella   Dawna re-volto wróć!
30 grudnia 2013 18:57
Szkoda, ode mnie to kawał drogi, a nie ukrywam - z chęcią bym wpadła, o ile nie byłoby to problemem.
Teraz już wiem, kto to Eco Gypsy w re-voltowej grupie  😁
30 grudnia 2013 19:25
Nie byłoby, bedziemy oferowali ekowczasy a i namiot też będzie możliwość rozbić 😉.
galopada_   małoPolskie ;)
30 grudnia 2013 19:37
Duże stado tinkerów było sprowadzone w nasze okolice ok 3 lat temu za grubą kasę (oprócz tego kilka koni shire)
30 grudnia 2013 19:41
No własnie, tinkerów 😉. Ja nie hoduję tinkerów.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się