Jak w temacie potrzebuje wszelkich informacji od koniarzy z tych okolic. Jak wielu Was jest, jak duzo jest stajni i co oferuja, na co sie nastawiaja; czy kolejna stajenka w tym rejonie ma prawo bytu? Za kazda odpowiedz z gory dziekuje
Oceniam, że "zapotrzebowanie" na jazdę konno jest ogromne - a stajni mało. Ale... uczyć trzeba wszystkich od zera i sporo wody upłynie, zanim pensjonariusze się "wytworzą", czy choćby dobrze radzący sobie jeźdźcy (w ilościach "ekonomicznych" 🙂😉.
Blisko Płońska jest Poczernin. Niedaleko hoduje wystawowo niezłe konie sp p. Koperski (ILINO - po trasie na Sierpc). Bliżej Nasielska są stajnie wyścigowe. We Wrońskach, rzut beretem od Poczernina jest oddział zagranicznej stadniny koni arabskich. Generalnie te okolice kiedyś miały sporo hodowlanych koni wlkp, sp i śl. Jakieś niedobitki powinny jeszcze być. Znajomi jeżdżą do Płońska na jazdę, ale zapomniałam do kogo. W okolicach Płocka to można podciągnąć i SO w Łącku...
dzieki wielkie za odpowiedzi
Probuje sie zorientowac jak sytuacja wyglada w tamtych okolicach. Czy ewentualny pensjonat w odleglosci ok 25 km od wymienionych miejscowosci da rade sie utrzymac, czy beda chetni na jazdy czy jest sens cos tworzyc. A jesli juz tworzyc to co... stajnie rekreacyjna, pensjonat, wychow zrebiat?
Small Bridge stajnie o ktorych piszesz sa mi dobrze znane. Chodzi mi raczej o mniejsza stajnie na powiedzmy gora kilkanascie koni. Z dobrymi warunkami dla koni, odpowiednia opieka, raczej typu "przydomowej" a nie wielkie "prestizowe" stajnie gdzie nie kazdy ma prawo wstepu. Oczywiscie cena adekwatna do oferowanych warunkow a nie z kosmosu.
Jeśli masz cierpliwość do młodych koni i dużo pastwisk, i w rozsądnej cenie byłby pensjonat, to wychów młodzieży albo emeryci końscy to nie jest zły pomysł. Na co dzień np z Wawy dojeżdżać za daleko, ale raz na jakiś czas zobaczyć postępy młodziaka lub stan starszego to niedaleko(nie Mazury).
Wlasnie najchetniej zdecydowalabym sie na pensjonat. Konie mlode i emeryci napewno mile widziani choc nie wykluczam iz chcialabym tez miec pensjonariuszy ktorzy beda u nas czesciej goscic. W planach sa napewno laki w ilosci jak najwiekszej. Dobry plac do jazdy oraz dobrze przystosowane zaplecze zarowno dla koni jak i dla ludzi. Kilka pokoikow dla gosci z mozliwoscia wyzywienia.
wychow zrebiat w tych okolicach bylby super pomyslem bo ja sama jak szukalam kiedys dla malego stajni to nie trafialam na takie gdzie by mial kolegow do zabawy
Emeryci i źrebaki to świetny pomysł.
Jeśli chodzi o okolice Płońska to niewątpliwą zaletą jest znakomity dojazd, zajmujący mniej niż przebicie się przez Wawę w pewnych godzinach 😉
Źrebaki co prawda to dość wymagająca dziedzina, począwszy od żywienia a skończywszy na ukulturalnianiu 🙂
Dlatego piszę, że cierpliwość -do nauki młodych. Jak najwięcej pastwisk to duży plus w okolicy bliskiej Warszawie.