Poczta Polska

bajaderka-zorro   But who to fuck am I to dare to accept?
13 września 2013 18:28
Nawet 5 dni może iść na ekonomiczne listy nie ma reguły. Jeżeli to była jakaś duża książka i nie zmieści się do skrzynki to listonosz ma prawo awizować list bez próby doręczenia, ale że z awizami różnie bywa to czasem lepiej się przejść na urząd i zapytać. A i do tych przesyłek nie wystawia się awiza powtórnego.
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
13 września 2013 20:24
No to 5 dni już minęło. A listu nie widać :/
Masz potwierdzenie nadania?
CzarownicaSa   Prosiak statysta, który właściwie nie jest ważny.
13 września 2013 20:31
Nie. Dziś napisałam pytanie, czy książka na pewno została wysłana w czwartek. Do zwykłego listu daje się numer nadania? Ja nigdy nie dostawałam, tylko przy poleconym potwierdzenie 🤔
Jak wysłana zwykłym listem, nie poleconym, to równie dobrze mogła zaginąć. Niezmiennie dziwi mnie to, że ludzie nie chcą otrzymywać przesyłek nadawanych listem POLECONYM.
14 września 2013 08:44
CzarownicaSa jeżeli minęło 5 dni to przejdź się na swój urząd i zapytaj czy nie został awizowany ten list. Może tam leży a Ty po prostu nie masz awiza, bo tak często bywa.
Pan Listonosz doprowadza mnie do furii. Najspokojniej w świecie wręcza mi awizo zamiast listu. A na awizo własnoręcznie pisze, że mnie nie zastał.  😵 I to jeszcze jest to awizo powtórne z datą przyszłą.  😵
Za pierwszym razem poleciałam na pocztę odbierać, ale listu jeszcze nie było. Według pani Naczelnik miał go w torbie...listonosz.
Ciekawe. Może on zostawia listy w domu, żeby nie dźwigać? Już nie wiem. Poskarżyłam się, pani mnie przeprosiła a teraz znów to samo.
I jeszcze na awizo pisze tylko drugi człon mojego nazwiska czyli formalnie mi tej przesyłki nie wydadzą.  😵
ostatnio zmieniałam adres i niestety paczka przyszła na ten stary, czy jesli poproszę koleżankę o jej odebranie to jej wydadzą? Ona napisze upoważnienie (tylko takie "oszukane" i podpisze się tam za mnie 😉) problem w tym, że nie będzie miała awizo ponieważ nie ma jak go odebrać z mojego starego miejsca zamieszkania :/ czy w takiej sytuacji powinni wydać jej przesyłkę?
24 października 2013 10:47
teoretycznie powinni na takie pełnomocnictwo (bo tak jest w kodeksie cywilnym?), ale musi być dokładnie napisane czyli mniej więcej coś takiego: Ja Katarzyna Kowalska zamieszkała przy ul. Kartonowej 0/0 w Pudełkowie o cechach dowodu osobistego XXX 000000, upoważniam do odbioru przesyłki (najlepiej napisać przesyłki bo przesyłka to wszystko na poczcie, jak napisze paczka a okaże się że to duży list polecony mogą nie wydać.) Annę Nowak zamieszkałą ........ o cechach dowodu ......

najważniejsze żeby były adresy obu stron i numery dowodów, a bez awiza śmiało można odebrać 😉
tylko, że przesyłka jest na inny adres niż mam w dowodzie, to nic, prawda? 😉
A to nie jest tak, że osoba zameldowana pod danym adresem, czyli tam gdzie paczka była wysłana, może odebrać przesyłkę?
Później przy podpisywaniu się przy odbiorze należy podać stopień pokrewieństwa?
Mam takie pytanie - ile może iść pobranie od adresata do nadawcy? Dodam że nie ma to być zwrot na konto tylko gotówka przyniesiona przez listonosza. Kilka dni, tydzień, dłużej?
24 października 2013 16:31
Jeżeli jest napisane pełnomocnictwo to odbiorca nie musi mieć tego samego adresu.

kasa za pobranie powinna dojść do 5 dni od daty odbioru przesyłki
bajaderka-zorro tylko mi chodzi o to, że przesyłka przyszła na mój stary adres na upoważnieniu będzie mój nowy adres, to nic, tak?  :kwiatek:
24 października 2013 20:11
no to napisz stary, przecież i tak tego nie sprawdzą a nie będą mieli się czego przyczepić, jeżeli pełnomocnictwo nie poskutkuje (bo niestety pracowniczy na PP są różni) to możesz złożyć żądanie dosłania tej konkretnej przesyłki 🙂 (koszt około 5 zł o ile się nie mylę)
bajaderka-zorro a te żądanie jak napisać?  :kwiatek:
25 października 2013 08:22
Idź na pocztę do której podlegasz, oni mają druki, wypełnisz opłacisz, powiesz że Ci zależy na czasie i zadzwonią bądź wyślą maila na pocztę gdzie jest do odbioru ta paczka 😉
:kwiatek:
JARA   Dumny posiadacz Nietzschego
25 października 2013 09:44
Adres na dowodzie mam Wrocław. Nie mieszkam już jednak we Wrocławiu i chciałabym paczki adresować na nowy adres. Małe paczki będę miała zostawiane w skrzyce na listy, dużych listonosz nie będzie zabiera z poczty. Czy wydadzą mi paczkę zaadresowaną do mnie jeśli adresy z paczki (wioska) i dowodu (Wrocław) nie będą zgodne?
25 października 2013 10:47
Wydadzą jeśli będziesz odbierała przesyłki osobiście, ponieważ adres korespondencyjny możesz mieć różny 😉
czy w tą sobotę (długi weekend) poczta, która w soboty zawsze jest otwarta teraz również będzie?
30 października 2013 20:55
czy w tą sobotę (długi weekend) poczta, która w soboty zawsze jest otwarta teraz również będzie?

na pewno, poczta nie ma długich weekendów 😉
Pytałam o to w innym wątku, jednak nadal niewiele ogarniam.
Jak dokładnie wygląda przesyłka pobraniowa ze sprawdzeniem zawartości?
02 listopada 2013 16:30
Pytałam o to w innym wątku, jednak nadal niewiele ogarniam.
Jak dokładnie wygląda przesyłka pobraniowa ze sprawdzeniem zawartości?

ale o co dokładnie chodzi? przy nadaniu płaci się kilka zł (nie pamiętam w tej chwili ile) wypełnia druczek, co takiego znajduje się w środku i ile sztuk. Adresat odbierając przesyłkę najpierw sprawdza czy zawartość się zgadza, podpisuje, płaci i wychodzi z przesyłką, jeżeli się nie zgadza podpisuje że zawartość niezgodna i zostawia przesyłkę, my na poczcie ją pakujemy i odsyłamy do nadawcy.
O, o to mi chodzi - kiedy i gdzie sprawdza się zawartość, czy na poczcie czy listonosz puka do drzwi 😉 Ogromne dzięki  :kwiatek:
02 listopada 2013 17:09
w pierwszej kolejności przesyłka musi być doręczona, więc sprawdzasz w obecności listonosza/paczkowego, jeżeli awizują bo nie zastaną Cię w domu to sprawdzasz na poczcie.
Dziękuję  :kwiatek:

Czy poczta działa w soboty? Tzn, że działa to wiem, pójść nadać paczkę mogę, ale czy listonosze chodzą i roznoszą?  😉
desire   Druhu nieoceniony...
08 listopada 2013 19:07
infantil, u mnie w sobote przynoszą głównie polecone, paczek nie..  ale mamy tak fajnych listonoszy, że jak jakaś paczka czeka to mówią, że jest i jeśli tak bardzo mi zależy to mogę się przejść, a jeśli nie to w poniedziałek przywiozą 😉
Chodzi mi ogólnie czy roznoszą, nawet awizo mogą zostawić 😉
Dziękuje, mam nadzieję że się zjawi jutro..
08 listopada 2013 19:58
Ogólnie w soboty nie doręcza się listów ani paczek bo doręczyciele nie pracują. In Post wiem, że nosi przesyłki w soboty.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się