ciąża, wyźrebienie, źrebak

ash   Sukces jest koloru blond....
27 marca 2025 18:54
Coś się forum zwiesiło bo jeden post dodał się kilka razy, nie da się usunąć mimo że czas na usunięcie wciąż jest :/
Niepokalane poczęcie cz ciąża urojona?

Mam klacz która kupiłam nieświadomie jako źrebną, puknął ją podobno 2latek ktory przez krótki czas biegał razem na pastwisku, iridził się piękny źrebak z rybim okiem , ma już 3 lata 😍

Pytanie do was jest jednak inne. Klacz, ta matka od niepokalanego poczęcia, spułkowała nie raz z wnętrem... W tej chwili podejrzewam ciązę, pomijając możliwosci kawalera objawy są:
Duży brzuch za żebrami, nie to że w ogóle gruba, kanciasty na dole,
Niechęć do ruchu, nie chce klusiwać, kładzie się na lonży i mówi że nie idzie dalej
Powiększona listwa lprzy cyckach, sutki jeszcze nie są pełne, ale wet ścisnąl i jest mleko
Progesteron 15.5
ALE
2 tyg temu na pewno miała ruję bo błyska, posikiwała i kawaler znów się przystawiał
Dziś USG nie ma żrebaka ( po w/w objawach oswoiliśmy się z myślą że jest wiatropylna, i poprostu płodna...

Pytanie:
Czy ktoś ma wiedzę, doświadczenie na temat ciąży urojonej?
W jakim stadium, wieku miesiącu? Czy może być tak widoki źrebna żeby miała już brzuch i mleko?
Ile trwały u was ciąze urojone?
Bigamia, na takim etapie ciazy, ze robi wymie to ciaze już można bez problemu znalezc palpacyjnie. Gorzej ja znalezc na usg, zrebak jest w stosunku do sondy tak duży że możesz sobie zobaczyć np oko, ale całego zrebaka już się nie da zobrazować.

Wynik progesteronu to albo faza lutealna, albo ciąża. Jeśli robiłaś po rui, to wynik jest spójny z faza lutealna cyklu.

Imho na dzien dobry zabierz ja od tego wnetra, bo one jak najbardziej moga byc plodne, to raz. Dwa ze niektore klacze mocno reaguja na meskie towarzystwo. Miałam klacz, ktora przez jakiś pokazywala ruje jak pochodzila z ogierem na rozprezalni, miala przy tym takie anomalie że też nabierala wymie i leciało mleko (nawet saczylo się po parę kropel bez dojenia). Na łydkę stawała i sikała. Dawaliśmy jej altresyn, żeby dało się jeździć. Z wiekiem jej to przeszło i sie unormowało, nowi właściciele nie musieli już dawać altresynu. Altresyn powinien ogarnąć temat anomalii hormonalnych.

Ale ja bym chyba najpierw ściągnęła speca od rozrodu i sprawdziła czy ona na pewno nie jest zrebna
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się