ciąża, wyźrebienie, źrebak

karolina_, zbadaj kupę od niego.
Koledzy moga nie mieć robali, a on może, bo go lubią przykładowo robaki. Są takie konie, gdzie odrobaczenie klasyczne nie działa i trzeba jechać protokoł wetowy, bo robale się lubuja w danym osobniku.
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
29 stycznia 2025 10:25
karolina_, A gardło samo oglądaliście? W sensie z wetem. Może zwyczajnie gardło go boli. Jak przechorował mocno, to podatny na wirusówki będzie, bo osłabiony na pewno konkretnie jest. Co do żarcia, to mi super do dosmaczania się sprawdza GlyxWeise musli, ale z maluchami to różnie bywa i ich smaków to czasem nie zrozumiesz. Z takich kalorycznych i smacznych (zwykle) rzeczy to otręby pszenne z makuchem lnianym/siemieniem, parzone na papkę.
zembria, poprosze zeby obejrzec gardlo razem z zebami. Wet był osobiście dość dawno, jedziemy głównie na teleporadach. niestety otręby z meszem wcale nie wchodzą lepiej niż inne rzeczy 🙁

Perlica do roku trzeba uwazac z iwermektyna, wiec taki intensywny protokół odrobaczania dla zrebiat jest inny. Przyspieszę im normalne odrobaczanie, jak nie będzie efektu to wtedy będziemy badać.
karolina_, bardziej miałam na myśli fenbendazol, ale masz rację że źrebaczki to inaczej.
Ja bym kupę sprawdziła tak czy siak, a dopiero potem odrobaczała. Takie badanie nie kosztuje dużo, a wiele może powiedzieć , bo nie tylko o robalach.
Facella   Dawna re-volto wróć!
29 stycznia 2025 12:44
karolina_, a słodkie zeżre? Wiem że nadmiar cukru szkodzi, ale brak jedzenia szkodzi bardziej. Może mu dodać papki ze startego jabłka, banana, marchewki lub cokolwiek lubi do jedzenia? I stopniowo coraz mniejsze ilości papki, a większe samej paszy.
Facella, papka z marchewki też nie wchodzi. On był wszystkożerny i pochlaniajacy, a od pewnego czasu nie je nic
karolina_, mogłabym poprosić o info co z tą iwermektyna? Koleżanka ma problem z robalami u swojego odsadka i był już dwa razy odrobaczany iwermektyna+prazikwantel, wczoraj dostał fenbendazol a za 2 tygodnie ma znowu wlecieć iwermektyna (zalecenia weta oczywiście)
Lootra, u niektorych maluchów powoduje objawy neurologiczne. Jak juz dostal i ma sie dobrze to bym sie nie przejmowala.
karolina_, też bym spróbowała gastrogelu, to nie może zaszkodzić
mój gnom mały po odsadzeniu też zmarniał i zrobił się mniej aktywny. Co prawda głodny to on był cały czas baardzo, ale wyglądał jak ostatnia szkapa. Na tym w oczach zaczął się poprawiać
Spotkaliście się z wadą zgryzu u źrebaka? Jest możliwe, że to po prostu "przypadek"? Dentysta oglądał i raczej stawia na genetykę (ma pod opieką matkę źrebaka od lat, jest w porządku zębowo), ogier też reklamowany jako zdrowy i podobno żaden inny źrebak po nim nie ma wad, z rodzinie też podobno czysto. Od klaczy czekam na informacje od hodowcy, ale hodowla raczej większa jak mniejsza i dużo koni od nich krąży po Polsce i o ile o nogach i rao słyszałam, to o zębach nikt nic nie mówił. Klacz swoją chciałam zaźrebić w tym roku znów, ale już się obawiam, że to zły pomysł, bo nie widzę sensu w tworzeniu koni "gorszej jakości". Źrebak raczej zostanie ze mną, jest to ogier, więc zostanie wałachem i tyle z planów hodowlanych 😅.
A może mieliście przypadek, że źrebak się wyrównał? Mowa o zgryzie karpiowatym, źrebię ma 7miesięcy.
ontaria, wady zgryzu się zdarzają.
A skąd wiesz czy linia ogiera jest ok? Z jakiej stacji ten ogier ?
Dziedziczenie bardzo często idzie co drugie pokolenie.
Od właściciela ogiera usłyszałam tylko, że "wszystko jest w porządku u niego i rodziców" i żaden źrebak inny nie ma wady. Jest to koń prywatny (AQH, a z perspektywy czasu widzę, że hodowla tych koni to wolna Amerykanka, bo z tego co wiem nie trzeba żadnej licencji czy oceny tych koni - mogę się mylić). Zostaje mi wyciągnąć wnioski i pilnować, żeby zęby miały możliwość rosnąć bez blokowania. Jak skończy 10 miesiący jestem umówiona na pierwszą korektę.
ontaria, dobrze prowadzony ogier QH powinien mieć zrobiony 5 panel test. Widzę, że też niektórzy robią 7 panel test. Niestety, nie siedzę w tym na tyle, aby wyjaśnić różnice.
I tak, one na polskie warunki, nie potrzebują specjalnej licencji do krycia.
Louisa, jak szybko mialas poprawe po gastrogelu? U mnie dalej lipa po tygodniu. Zostal dentysta, jak i tam nic sie nie znajdzie to moje pomysly sie na tym koncza.
czym karmicie swoje kobyły źrebne? macie jakieś polecone pasze lub dodatki witaminowe?
dariamajka, zależy na którym etapie ciąży ?
Kuniaa, rozglądam się już powoli za pasza na ten ostatni etap ciąży, bo wchodzimy w 7 miesiąc powoli.
Na ten czas potrzebne jest zwiększenie białka z szczególnym uwzględnieniem trudno dostępnych aminokwasów np lizyny oraz wsparcie suplementami na podwyższonym poziomie tzn wyczynowego treningu Na szybko drożdże paszowe , fajnie jak będą z selenem, lucerna, otręby pszenne, oraz wspomniane suplementy,
22 lutego 2025 10:48
Wątek na drugiej stronie, a ja się pytam gdzie są jakieś cycki?
Mówisz i masz
IMG_9432.jpeg IMG_9432.jpeg
22 lutego 2025 13:09
ogurek, I od razu zapachniało wiosną 😍
ogurek pokaż żrebola 🙂
Nie mój, zdjęcie z pracy. Musi wystarczyć 😉
U mnie jeszcze 62 dni. Więc nie pomogę z cycuchami.😁
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
22 lutego 2025 20:33
No dobra miałam się nie wychylać ale ponownie w tym wątku.
1000015804.jpg 1000015804.jpg
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się