W poniedziałek w centrum Rawicza policjanci zatrzymali dostawczego busa. W środku jechał skradzione cztery miesiące temu koń.
To koń jechał w busie? może prowadził? 😂
czemu nie. Mógł się zmieścić w busie.
Odważny, moja za groma by do busa nie wlazła 😜
Moja problem z przyczepą- a co dopiero z busem 😉
bus a bus
jak to wiekszy to zaden problem wprowadzic
super ze sie znalazl!!! ciekawe co przeszedl przez ten czas
Pod zdjęciem z linka Tani wynika, że był też doskonałym koniem wyścigowym 😉
Ciekaaaaweeee za ile wystawią go za 2 miesiące 😁
O, u nie w mieście. 😀 Jak to przeczytałam na samym początku, to przestraszyłam się, że właśnie w rzeźni..
Przeglądam sobie poranną prasę, Rzeczpospolitą akurat i tu niespodzianka. 😉
"Odbili konia wartego 100tyś zł"
Dzięki pomocy CBŚ udało się odzyskać jednego z najcenniejszych w Polsce koni czystej krwi arabskiej. Złodzieje skradli go dla okupu.
Ściema jak nic... Porywacze, którzy żądają za coś/kogoś okupu wg mnie działają raczej szybko. Im dłużej sprawa się przeciąga, tym większe ryzyko dla nich, że zostaną złapani. Nie wydaje mi się żeby trzymali tego konia u siebie 4 miesiące, utrzymywali go, narażali się na złapanie dla 60 tys. Podejrzane dla mnie jest też to, że znaleziono go 60 km od miejsca kradzieży i nikt nic nie wiedział i nikt nic nie słyszał przez te 4 miesiące. Ciekawe... Jeździecki światek to jednak mały światek.
Ja w radiu słyszałam że koń był cały czas w pobliżu- tylko ludzie z okolicznych wiosek nie kojarzyli faktu z tym konkretnym koniem. Wieczorem mówili też że za porwanie odpowiadają dwaj gangsterzy znani Policji, jeden oskarżony o morderstwo- MAFIA.Tak mówili wczoraj...
Prasa nazwie cię gangserem, nawet jeśłi popełniłeś małe przestępstwo gospodarcze...
Szkoda tylko, że nie poznamy prawdziewj wersji...
No i ucieli mu ogon i wysłali właścicielom na dowód, że nie żartują 😉 Albo kasa albo trup...
Wg tego co napisano w artykule, koń miał być zabity w ramach porachunków. Ale porywacze zorientowali się jaka jest jego wartość i zdecydowali się wykorzystać dla okupu. Po 6tyg rzekomo skontaktowali się z właścicielami, potem poszedł ów ogon...
Koń widać, że 4 miesiące nie biegał, ale nie prędzej, niż za 2 miesiące będzie już startował 😉 A na zdjęciu całkiem klusia, w niezłej zdaje się kondycji..
Mówili o tym w TVN24. Koń w całkiem niezłej kondycji, jak pisała k_cian. Z tym obcięciem ogona to chyba trochę przesada, po prostu ciachnęli końcówkę na prosto (chociaż u araba to już prawie zbrodnia 😉), na filmie koń ogon miał.
Ale końcówkę tylko włosów? Czy końcówke z kręgami?
Końcówkę włosów. Koń miał na filmie w TVN prawie cały ogon, nie przesadzajmy...
To ciekawe, że porywacze dbali o to, aby koń miał zadbany, równy ogonek. Walor musiał trafić na kradnące qniarki 🤣
tu też trochę szczegółów:
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36001,10536127,Konia_porwanego_dla_okupu_ukrywano_na_Dolnym_Slasku.htmlw sumie to nie jest zły znak, że policja interesowała się sprawą, a nie machnęła ręką "e tam, to tylko jakaś szkapa"
no i popyt na systemy alarmowe wzrośnie 😉
Trochę rozbieżność w tych miejscowościach. Raz konia znaleźli koło Rawicza, a innym razem już w Środzie Śląskiej.
No, ale ważne, że się znalazł.
JARA, znalezli kolo rawicz a ukrywany byl kolo srody 😉
Ją moze znajdą koo Środy lub Wtorku XD
Nie wiadomo też co stało się z łańcuchem i metalowym kółkiem do wbijania w ziemię. Hipotezy są dwie - albo krowę ukradł specjalista, który nie pozostawił po sobie żadnych śladów, albo krasula po prostu poszła w las.
moz ja jakas ciemna jestem, al po co ktos ukradl sławnego konia, bez paszportu jak sadze, wiec nie sprzeda go jako tego konia, nie zrobi z nim nic, bo jak udowodni komu kolwiek ze jest to ten kon, no chyba ze sprzeda go na mieso, ale to mogl juz lepiej ukrasc cos zimnokrwistego, albo pokryje swoje klacze za darmo, a potem konia podrzuci wlascicielom.............nie rozumiem.
Co ty piszesz,
kupiłam konia 4 letniego, od gościa który nie miał ani paszportu ani dowodu ze to jego koń. Przyjechała babka z ZZJ, opisała konia i wpisała jako właściciela mnie.
To wszystko. Każdemu koniowi można wypisać paszport, ew. będzie mial rodziców NN
Czego to ludzie nie wymyślą ... ❓
No dobra - kradzież konia , ale żeby od razu była to w wiadomościach z tekstem "koń warty
100 tys zł został skradziony ... "
Lekka przesada .. Chociaż jak już były takie teksty w telewizji to osoba sprzedająca [ był wtedy na sprzedaż ] mogła usunąć ogłoszenie :
http://swiatkoni.pl/announcements-display/horses-10023.html - na którym koń jest wystawiony za 30 tys 🤔wirek:
Był także do sprzedania za 16 tys i jakoś chętnych nie było a to że porywacze żądali okupu i to w takiej kwocie...no cóż,w TV mówili że to taki drogi koń i najlepszy w Polsce to na pewno właściciele zapłacą....