wodze i wodze pomocnicze

Dziewierz, Daw Mag?
Dziewierz, Kavalkade mają niektóre wodze w rozmiarze xfull, sama od nich takie mam - spróbuj zagadać do sklepu Twój Koń, wcześniej oni mi sprowadzali od producenta, więc może będą w stanie w odpowiednim kolorze.
Dziewierz, Kavalkade w rozmiarze xfull mają 160cm. 😉
Ja ostatnio powymieniałam wszystkie na biothanowe, są cienkie, wąskie, miękkie i takie zgrabne do niewielkiej dłoni. Opcje ze stoperami i bez. Nawet gumowe CWD zmieniłam.
espana Daw Mag w ciul drogi, przynajmniej te chwalone silikonowe
epk, Puma no o Kavalkade skórzanych myślę, tylko xfull to nigdzie nie znalazłam. No i budżetowe to one nie są…Mam od nich biothane xfull i mogłyby być minimalnie krótsze
Teraz jeżdżę na takich 155 i są ideolo, poza tym, że są czarne. Tylko nie mam pojęcia co to za firma🤦
Dziewierz, te silikonowe z amerykańskiej gumy to przede wszystkim krótkie, mają 270 cm, ale Ty chciałaś ze stoperami czy skórzane, takie to mogą Ci nawet na wymiar zrobić pewnie. A co do silikonowych to są warte każdej złotówki, i mimo posiadania konia mastodonta, nie brakuje mi ich na długości 😉
Nie trawie tych wodzy silikonowych DM, a jestem fanką wszelakiej gumy. Są jak dla mnie za szerokie a przy tym cienkie, i mega się rozciągają ;/ No nie.

Ja kocham Dyony gumowe ze stoperami, no ale one dopiero są drogie ;/
Na co dzień mam tez bez stoperów Schockemohle gumowe i są super, do pełni szczęcia mogłyby mieć stopery no, ale cóż...
xxagaxx, - ale jak Ci się rozciągają, jak one mają taśmę w środku? Moje się nie rozciągnęły, a mam je z 15 lat. Mojej mamci ktoś był miły pociąć takie, stąd wiem, że w środku jest taśma nylonowa, nie elastyczna. Chyba, że zaczęli je inaczej robić w międzyczasie 😅
Do zarzucenia mam im tylko to, że nie pojeździ się bez rękawiczek, bo lekko spocona ręką i się wyślizgują.
keirashara, wodze silikonowe nie mają taśmy w środku i się nie rozciągają, przynajmniej mi. Ale ja nie trzymam za twarz, póki co.
espana, - moje mają :P ale ja mam je sprzed dobrych 15 lat jak napisałam. Taśmę widziałam własnym okiem w tych pociętych, kupionych w podobnym okresie. To nie jest gruba taśma, ale taka cieniutka i na nią jest oblany silikon. Możliwe, że technologia robienia ich się zmieniła (miała prawo w tym czasie).
Niemniej mi też się nie rozciągają.
keirashara, ale masz wodze z amerykańskiej gumy? https://www.daw-mag.pl/produkt/wodze-skorzane-z-guma-amerykanska/
espana, - jak kupowałam to nazywały się silikonowe po prostu, ale chyba to te 😅 Nawet z tendencją mojego bydlądka do uwalenia się na wodzy nigdy nie czułam rozciągania.
Tej taśmy w środku nie wyczujesz w ręku, nie wiedziałabym, że tam jest gdyby nie ten case pociętych. Może teraz nie ma, na prawdę ciężko mi powiedzieć, bo nie miałam potrzeby zmieniać. Moje były kupione jakoś w okolicy 2010 i wtedy to była nowość.
keirashara, nie ma tam taśmy, zresztą taka idea silikonowych wodzy. Ta guma to jest jedna warstwa, nie ma dziury w środku, żeby coś tam wcisnąć. Zresztą dobrze to widać przy przejściu kawałka skóry w gumę - w wodzach gumowych guma naciągnięta jest na skórę, a w tych skóra łapie gumę w środek.
espana, - no nie będę swoich ciąć żeby wygrać dyskusję, ale wiem co widziałam 😉
keirashara, to zrób zdjęcie swoich 🙂
keirashara, nie ze się "wydłużają" tylko są dla mnie za elastyczne? Za pracujące ? Za bardzo gumowe? No nie wiem jak to inaczej nazywać xD

I te w których jeździłam na pewno tasmy nie miały.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
20 marca 2025 09:49
Ja mam te wodze silikonowe i mają taśmę w środku. Mogę zrobić fotkę bo na kawałku mam wyrwany silikon jak kobyla się o płot zahaczyła.
Wszystkie tego typu rzeczy jeśli nie mają się rozciągać to są zrobione z bardzo cieniutkiej taśmy oblane tworzywem. To czasem w przekroju nawet ciężko zobaczyć jak jest w jednym kolorze ale to jest materiał warstwowy. W przeciwnym razie to by nie miało opcji nie rozciągać się.
domiwa   W poszukiwaniu prawdy, mojej prawdy...
20 marca 2025 11:17
Obiecane fotki. Ja kocham te wodze miłością wielką już z 20 lat. No może nie w deszcz na parkurze 😅
1000016719.jpg 1000016719.jpg
1000016718.jpg 1000016718.jpg
Też mam te Dawmagi i na pewno mają taśmę w środku.
Zresztą sama taśma też się naciąga, widzę to po kantarach tych zwykłych najzwyklejszych, jak po jakimś czasie użytkowania muszę podregulować.
domiwa, a to niespodzianka. Ja wczoraj specjalnie je tarmosiłam, żeby wyczuć, czy jest coś w środku i raczej byłam pewna swojej tezy (że to sama guma).
espana, bo to tak jest zrobione - że żadnej taśmy tam nie czujesz.To jest cieniutkie i oblane tak, że stanowi monolit. Ja mam takie taśmy w psich smyczach, stąd wiem jak to jest zrobione bo jednak zdarzało nam się te smycze przecinać z jakiegoś powodu.
U mnie leżą w pace te silikonowe Daw-magi, nie przypasowały nam i są za krótkie.
espana, - bo tej taśmy nie sposób wyczuć 🙂 ona jest na tyle cienka i nie odbierająca giętkości wodzy, że bez widocznego uszkodzenia ciężko stwierdzić jej obecność.
Puma, - ale to nie jest takie rozciąganie, które wyczujesz jeżdżąc 😅 Każdy materiał ulega zmianą w użytku, ale nie będziesz czuła, że Ci się wodza na długość rozciąga podczas jazdy.
keirashara, tak dokładnie o to mi chodzi, że czas i użytkowanie wpływają na rozciąganie. Nie wpadłabym na to że podczas jazdy mają "sprężynować" 😅
Puma,
Wodze biothane są cieńsze niż gumowe ?
Kupiłam gumowe Horze Muswell i dla mnie są za grube i za bardzo "sprężynują" ,
choć jakościowo są bardzo porządne.
Zastanawiam się nad wymianą , szukam czegoś zbliżonego grubością do takich taśmowych podgumowanych

ewelin_n, Tak są cienkie. Na pewno cieńsze od tych typowych gumowanych.. tak z trzykrotnie 😉
zembria   Nowe forum, nowy avatar.
20 marca 2025 13:20
A polecicie wodze w kolorze ciemnobrązowym ze srebrnymi sprzączkami? Albo gładkie skórzane, albo parciane ze stoperami. Na samej skórze stoperów nie chcę, bo już nie raz mi się takie nierówno rozciągnęły.
Gillian   four letter word
20 marca 2025 14:19
Kocham wodze z biothanu. Są idealne, najlepsze jakie miałam. Tyle że jak przyszło mi jechać parkur w deszczu to niestety jechałam za sprzączkę bo bez rękawiczek nie da się ich utrzymać 😂 poza tym są bez wad.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się