wodze i wodze pomocnicze
Dziewierz, Kavalkade mają niektóre wodze w rozmiarze xfull, sama od nich takie mam - spróbuj zagadać do sklepu Twój Koń, wcześniej oni mi sprowadzali od producenta, więc może będą w stanie w odpowiednim kolorze.
Dziewierz, Kavalkade w rozmiarze xfull mają 160cm. 😉
Ja ostatnio powymieniałam wszystkie na biothanowe, są cienkie, wąskie, miękkie i takie zgrabne do niewielkiej dłoni. Opcje ze stoperami i bez. Nawet gumowe CWD zmieniłam.
espana Daw Mag w ciul drogi, przynajmniej te chwalone silikonowe
epk, Puma no o Kavalkade skórzanych myślę, tylko xfull to nigdzie nie znalazłam. No i budżetowe to one nie są…Mam od nich biothane xfull i mogłyby być minimalnie krótsze
Teraz jeżdżę na takich 155 i są ideolo, poza tym, że są czarne. Tylko nie mam pojęcia co to za firma🤦
Dziewierz, te silikonowe z amerykańskiej gumy to przede wszystkim krótkie, mają 270 cm, ale Ty chciałaś ze stoperami czy skórzane, takie to mogą Ci nawet na wymiar zrobić pewnie. A co do silikonowych to są warte każdej złotówki, i mimo posiadania konia mastodonta, nie brakuje mi ich na długości 😉
Nie trawie tych wodzy silikonowych DM, a jestem fanką wszelakiej gumy. Są jak dla mnie za szerokie a przy tym cienkie, i mega się rozciągają ;/ No nie.
Ja kocham Dyony gumowe ze stoperami, no ale one dopiero są drogie ;/
Na co dzień mam tez bez stoperów Schockemohle gumowe i są super, do pełni szczęcia mogłyby mieć stopery no, ale cóż...
xxagaxx, - ale jak Ci się rozciągają, jak one mają taśmę w środku? Moje się nie rozciągnęły, a mam je z 15 lat. Mojej mamci ktoś był miły pociąć takie, stąd wiem, że w środku jest taśma nylonowa, nie elastyczna. Chyba, że zaczęli je inaczej robić w międzyczasie 😅
Do zarzucenia mam im tylko to, że nie pojeździ się bez rękawiczek, bo lekko spocona ręką i się wyślizgują.
keirashara, wodze silikonowe nie mają taśmy w środku i się nie rozciągają, przynajmniej mi. Ale ja nie trzymam za twarz, póki co.
espana, - moje mają :P ale ja mam je sprzed dobrych 15 lat jak napisałam. Taśmę widziałam własnym okiem w tych pociętych, kupionych w podobnym okresie. To nie jest gruba taśma, ale taka cieniutka i na nią jest oblany silikon. Możliwe, że technologia robienia ich się zmieniła (miała prawo w tym czasie).
Niemniej mi też się nie rozciągają.
espana, - jak kupowałam to nazywały się silikonowe po prostu, ale chyba to te 😅 Nawet z tendencją mojego bydlądka do uwalenia się na wodzy nigdy nie czułam rozciągania.
Tej taśmy w środku nie wyczujesz w ręku, nie wiedziałabym, że tam jest gdyby nie ten case pociętych. Może teraz nie ma, na prawdę ciężko mi powiedzieć, bo nie miałam potrzeby zmieniać. Moje były kupione jakoś w okolicy 2010 i wtedy to była nowość.
keirashara, nie ma tam taśmy, zresztą taka idea silikonowych wodzy. Ta guma to jest jedna warstwa, nie ma dziury w środku, żeby coś tam wcisnąć. Zresztą dobrze to widać przy przejściu kawałka skóry w gumę - w wodzach gumowych guma naciągnięta jest na skórę, a w tych skóra łapie gumę w środek.
espana, - no nie będę swoich ciąć żeby wygrać dyskusję, ale wiem co widziałam 😉
keirashara, to zrób zdjęcie swoich 🙂
keirashara, nie ze się "wydłużają" tylko są dla mnie za elastyczne? Za pracujące ? Za bardzo gumowe? No nie wiem jak to inaczej nazywać xD
I te w których jeździłam na pewno tasmy nie miały.
Ja mam te wodze silikonowe i mają taśmę w środku. Mogę zrobić fotkę bo na kawałku mam wyrwany silikon jak kobyla się o płot zahaczyła.
Wszystkie tego typu rzeczy jeśli nie mają się rozciągać to są zrobione z bardzo cieniutkiej taśmy oblane tworzywem. To czasem w przekroju nawet ciężko zobaczyć jak jest w jednym kolorze ale to jest materiał warstwowy. W przeciwnym razie to by nie miało opcji nie rozciągać się.
Obiecane fotki. Ja kocham te wodze miłością wielką już z 20 lat. No może nie w deszcz na parkurze 😅
1000016719.jpg
1000016718.jpg
Też mam te Dawmagi i na pewno mają taśmę w środku.
Zresztą sama taśma też się naciąga, widzę to po kantarach tych zwykłych najzwyklejszych, jak po jakimś czasie użytkowania muszę podregulować.
domiwa, a to niespodzianka. Ja wczoraj specjalnie je tarmosiłam, żeby wyczuć, czy jest coś w środku i raczej byłam pewna swojej tezy (że to sama guma).
espana, bo to tak jest zrobione - że żadnej taśmy tam nie czujesz.To jest cieniutkie i oblane tak, że stanowi monolit. Ja mam takie taśmy w psich smyczach, stąd wiem jak to jest zrobione bo jednak zdarzało nam się te smycze przecinać z jakiegoś powodu.
U mnie leżą w pace te silikonowe Daw-magi, nie przypasowały nam i są za krótkie.
espana, - bo tej taśmy nie sposób wyczuć 🙂 ona jest na tyle cienka i nie odbierająca giętkości wodzy, że bez widocznego uszkodzenia ciężko stwierdzić jej obecność.
Puma, - ale to nie jest takie rozciąganie, które wyczujesz jeżdżąc 😅 Każdy materiał ulega zmianą w użytku, ale nie będziesz czuła, że Ci się wodza na długość rozciąga podczas jazdy.
keirashara, tak dokładnie o to mi chodzi, że czas i użytkowanie wpływają na rozciąganie. Nie wpadłabym na to że podczas jazdy mają "sprężynować" 😅
Puma,
Wodze biothane są cieńsze niż gumowe ?
Kupiłam gumowe Horze Muswell i dla mnie są za grube i za bardzo "sprężynują" ,
choć jakościowo są bardzo porządne.
Zastanawiam się nad wymianą , szukam czegoś zbliżonego grubością do takich taśmowych podgumowanych
ewelin_n, Tak są cienkie. Na pewno cieńsze od tych typowych gumowanych.. tak z trzykrotnie 😉
A polecicie wodze w kolorze ciemnobrązowym ze srebrnymi sprzączkami? Albo gładkie skórzane, albo parciane ze stoperami. Na samej skórze stoperów nie chcę, bo już nie raz mi się takie nierówno rozciągnęły.
Kocham wodze z biothanu. Są idealne, najlepsze jakie miałam. Tyle że jak przyszło mi jechać parkur w deszczu to niestety jechałam za sprzączkę bo bez rękawiczek nie da się ich utrzymać 😂 poza tym są bez wad.