Siodła z niższej półki, co polecacie?

Jaka tanioszka  🤔
I całkiem niczego sobie jak za tą cene
Jaka tanioszka  🤔
I całkiem niczego sobie jak za tą cene

No wlasnie dzisiaj kupiliśmy w sklepie za 470... najtaniej na allegro znalazłam za 330 ale trudno, trzeba wypróbować mam nadzieje, że nie okaże się totalnym szajsem 🙂
julitkaa, jak nie lubisz swojego konia to możesz używać tego siodła 😉 Już kilkakrotnie były tu wypowiedzi o tego typu siodłach - począwszy od tego, że pseudo-skóra rozpada się po pół roku użytkowania po fakt, że siodła nie da się dopasować i funduje się koniowi ból kręgosłupa.
Nie spodziewała bym się po siodle w tej cenie niczego dobrego. I jednak bała bym się coś takiego założyć na grzbiet konia...
Hmm. ;/ jednak produkuja i jezdza ludzie na takich siodlach...
dzieki dziewczyny, jak bedzie zle to beda zmuszona je sprzedać
julitkaa ja jeździłam w takim siodle (może nie akurat w tym modelu ale też z tej półki cenowej)  i powiedzieć tragedyyyja to mało. Bałam się dobrze usiąść w nie żeby nie zrobić krzywy koniowi, nie wspominając o dosiadzie.
Ja ostatnio kupiłam siodło z giełdy za 50 zł 😀
A najleprze jest to, że jest całkiem wygodne ;D
Bez firmy, bez nazwy, bez nr nie wiadomo co to i skąd, ale działa ;D
Fajne rzeczy w tej Erze mają.

julitkaa, Nie wiem czy ludzie jeżdżą w takich siodłach. Spotkałam się z takimi tylko w rekreacjach. Katorga generalnie. Za 300-400 zł możesz kupić używanego syntetyka (Norton, Daslo etc), które są sensowniej wymyślone niż takie "skórzane" nie wiadomo co. Takie siodła w stylu "600 zł za siodło+ogłowie+czaprak+inny osprzęt) są zazwyczaj kiepsko uszyte, mogą się rozchodzić, a że mają zabudowane łęki, to wyobraź sobie co się dzieje jeśli to siodło się rozejdzie i łęk zacznie trzeć o kłąb. Już nie mówiąc, że jeździec nie usiądzie porządnie (choć są i inne minusy... po jeździe w podobnym siodle jeszcze przez godzinę bolał mnie kręgosłup, a nie jeżdżę od wczoraj i takie atrakcje miałam tylko w tym konkretnym siodle). Ludzie kupują takie siodła, bo są tanie i łatwodostępne, a jeśli ktoś jeździ raz na pół roku, to mu takie siodło może wystarczać, ale jeśli zamierzasz jeździć regularnie, to inna sprawa...
Ja ostatnio kupiłam siodło z giełdy za 50 zł 😀
A najleprze jest to, że jest całkiem wygodne ;D
Bez firmy, bez nazwy, bez nr nie wiadomo co to i skąd, ale działa ;D

Zapytaj się konia czy jemu też jest całkiem wygodnie z takim siodłem na grzbiecie... 🙄
Ludzie w takim razie potrzebuje szybkiej pomocy 😀

Jechać dziś i oddać to siodło do sklepu i kupić za 4 stówki jakieś używane??
Czy zostawic ;/
emptyline   Big Milk Straciatella
08 lutego 2014 10:23
julitkaa, tak oddać, kupić używane, ale sensowniejsze.
Dementek   ,,On zmienił mnie..."
08 lutego 2014 10:26
Ostatnio na rynku widziałam 2 siodła Pffif Beauty. Nawet nie pytałam o cenę  😉

Ja już się nauczyłam i moje kolejne siodło będzie miało wymienne łęki. I raczej kupię Winteca (kiedyś nie lubiłam tych siodeł, ale teraz wiem, że to, co mi w nich nie odpowiadało, było spowodowane tym, że były na mnie za duże).
Dzwoniłam do tego sklepu i mówią, że nie przyjmą...powołałam się na regulamin z ich strony , a oni że to tylko dotyczy zwrotów w sklepie internetowym....
julitkaa, jak kupowałas w stacjonarnym, to tylko od woli sprzedawcy zależy czy zwrot przyjmie. Prawo do zwrotu dotyczy tylko rzeczy kupowanych przez internet.
Hej mam pytanie miał ktoś okazję jeździć w tym siodle?http://allegro.pl/siodlo-skokowe-pleszewskie-gwarancja-i3940220042.html .Bądź innych siodłach z tej firmy?Co o nich sądzicie wygodne?🙂
horseofdream  cudze chwalicie, swego nie znacie... Pleszewy sąniezniszczalne! Pracowałam w kilku stajniach i w każdej było po kilka pleszewów(wszechstronnych rzecz jasna). Pleszewskie rajdowe są MEGA! przy moim kolejnym kopytnym napewno sie wyposaze w pleszewska rajdowke 😀 Widziałam 16letnie pleszewy, które używane były w rekreacji praktycznie dzien w dzien i w wakacje obozy dodatkowo i wyglądały jak nówki 🙂 Do tego miękkie 🙂 Mega miękkie
ushia   It's a kind o'magic
14 lutego 2014 09:31
do pleszewskich siodel mam dwa "ale"
1 - wszystkie z którymi miałam do czynienia sa mega ciężkie
2- terlica ma mocno wygięty profil, jak kon ma dobre plecy to nijak do nich nie przystaje, chyba ze ktos ma zapadniete konisko 😉
Mnie sie udało 2mc-e temu kupić siodło Jedności Łowieckiej, wyprodukowane w 93'. Stan idealny, nie jeżdżone, służyło jako element dekoracyjny jakiegoś wnętrze. Pięknie utrzymane i zakonserwowane, mięciutka skóra, nie skrzypiące. Stare, a nowe 🙂 Jestem mega zadopwolona, zwłaszcza, że trochę szukałam siodła, a miałam różne pomysły 🙁 zresztą pytałam o nie w tym wątku. Dobrze, że Was posłuchałam, bo mam super siodło, za przystępną cenę, jestem mega zadowolona. Koń też je sobie chwali.

ushia  wygietej terlicy nie zauwazylam w siodłam, z którymi mialam stycznosć ale owszem ważą troche, to prawda.
ushia chodzi Ci o profil terlicy czy tylnich paneli? Miałam starego pleszewa, miał chyba z 20 lat i średnio pasował na konia właśnie ze względu na mocno wyprofilowane tylne panele, takie łódkowate były.
jagoda1966, tylko kontroluj na bieżąco stan łęku. To dobre siodła, ale łęki potrafią szybko puszczać. W wiekowym siodle trzeba się z tym liczyć. Po prostu rutynowo sprawdzać czy nie pękł.
ushia   It's a kind o'magic
14 lutego 2014 16:40
pamirowa - terlicy
poduchy mozna probowac dopchac, zmienic, cokolwiek
halo, dzięki za uwagę, dokładnie to samo powiedział mój mąż, kiedy po przyjściu paczki sprawdzał siodło, pod względem terlicy i łęku właśnie 🙂 siodło jest w użyciu króciutko, bo dopiero ok 2 mc-e, ale trzymam rękę na pulsie.
w jakiej jednostce są podawane wymiary wymiennych łęków w Wintecach? calach czy centymetrach?
Olson w cm, te cale w wielku sklepach to jest jakas pomylka bzdurnego tlumaczenia i kopiowania.
Sądząc po pfiffie to "skóra" pójdzie szybko 🙁
Olson w cm, te cale w wielku sklepach to jest jakas pomylka bzdurnego tlumaczenia i kopiowania.

dzięki, bo właśnie wczoraj przy zakupie miałam zonka.  :kwiatek:
Hej 😉 Czy mogłybyście ocenić to siodło http://tablica.pl/oferta/siodlo-wszechstronne-bardzo-wygodne-CID767-ID2O5AR.html#a1e30f37d8  ?  to Polskie siodło z Pleszewa
Poszukuję siodła ujeżdżeniowego, i na allegro zauważyłam takie: http://allegro.pl/siodlo-ujezdzeniowe-i4005270881.html. Czy mi się wydaje, czy ono ma tybinki wysunięte za bardzo do przodu (przez to wygląda jak wszechstronno- ujeżdżeniowe)?
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się