Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

no moi drodzy, 21 kwietnia witamy na półkach D5100!

czy warto? nie wiem. cena powala... Nikon na fejsie wypowiedział się ot tak "@Dominika, Jarosław, Arek i wszyscy zainteresowani: ceny w cenniku Nikona wyniosą, dla poszczególnych zestawów: D5100 18-55 3099 zł, D5100 18-55VR 3199 zł, D5100 18-105VR 3699 zł."
Libeerte, moglabys mi poslac kilka zdjec z D5000? W oryginalnym rozmiarze, bez przerobek, z EXIF? Bede baardzo wdzieczna 🙂 malcher.magda@gmail.com
Hej😉
Chciałabym sie was zapytac co sądzicie o FinePix HS10 lub FinePix HS20EXR? Moze ktoś używa jednego z nich?
natchniuza, Jasne, zaraz znajdę kilka i wyśle ; )
Ma ktoś z Was może Canona EOS 50D lub 60D? 🙂
Lov   all my life is changin' every day.
08 kwietnia 2011 21:27
Moja sigma niestety powoli umiera śmiercią naturalną. Po 2 latach zaczyna mydlić, ma problemy z ustawieniem ostrości, a bokeh to już w ogóle poszedł się piiiiip. Po prostu zdjęcia są nieostre, rozmazane kontury, obojętnie czy ostrzę manualnie czy AF.
Co możecie polecić z obiektywów do Nikona, tak o zakresie na przykład 70-200 albo podobnym (moja sigma ma 70-300)? Tylko niestety cena mnie ograicza mocno... Tak do 700 🙁

ponawiam prośbę :kwiatek: Na co zwrócić uwagę? Tamron, Sigma, Nikkor?
Lov ciężko niestety do 700zł znaleźć coś dobrego... poszerz budżet, albo wyślij sprzęt do kalibracji
Lov   all my life is changin' every day.
08 kwietnia 2011 22:11
MsCarmen, dwa razy już wysyłałam, jeszcze na gwarancji 🙁 raz nawet było tak, że w ogóle nie ostrzył, kręcił, kręcił, i nie mógł złapać.

A co myślicie o tych?
http://allegro.pl/sigma-70-300-apo-uv-zest-czysz-nikon-lodz-i1529225245.html?source=oo

http://allegro.pl/tamron-af-70-300-mm-f-4-5-6-di-ld-macro-nikon-gw-i1529787543.html?source=oo

Tylko, cholera, ciemne... 🙁
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
10 kwietnia 2011 11:47
Cz jest jakiś obiektyw podobny do zenitowego heliosa tak do 550 zł? Ne chciałabym zostać tylko z manualnym obiektywem, chciałabym mieć coś na zawody z dobrym bokehem i szerokim kątem. Wąski kąt to nie dla mnie. 😵

Na razie canon 350d zostaje, ale wczoraj nastąpiło apogeum wkurzenia na Sigmę...

🙄

oj dziewki, ale D5100 ma odlotową funkcję noktowizora 😜
Mam pytanie do was dziewczyny, tym razem o tele:
lepiej inwestować w:
Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED

czy w Sigmę 70-300 , którąś z tych 2:
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro (tańsza, tylko boję się problemów z aberracją chromatyczną  🙁)
Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG Macro

Oczywiście użytek do fotografii koni: zawody itp
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
21 kwietnia 2011 08:55
czy ktoś mi może powiedzieć, czy jest jakas przejściówka, żeby podłączyć heliosa z wejściem kievowym do nikona? Jest taka w ogóle?
bianca: m42 nie da rady?
a ja mam inne pytanie,
mam olympusa e-300 i 3 obiektywy Zuiko 70-300 4-5.6 , 40-150 3.5-4.5  i 14-45 3.5-4.5
no i generalnie to wypadałoby ten zestaw trochę odświeżyć

sam aparat jest dla mnie za wolny, chciałabym cos szybszego
orientujecie się w modelach olympusa?

zostawać przy olympusie czy iść w ogóle w inną markę?
tylko, że nie stać mnie na to, żeby od razu kupić i body i nowe obiektywy
a długi obiektyw jest mi potrzebny, a to najgorszy wydatek

myślałam o tym, żeby najpierw zmienić body, a później powolutku zbierać na jakieś jaśniejsze obiektywy
tylko zupełnie się nie orientuje co byłoby najlepsze

macie jakieś propozycje?
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
21 kwietnia 2011 10:00
No i mam przejściówkę z potwierdzeniem AF pod canona. W weekend wielkie szaleństwo macro 💃
olympus to raczej zabawka z gadzetami jak dla mnie.. chocby porownanie matrycy:
olympus 17.3mm x 13.0mm
nikon 23.6 x 15.8 mm (D90)
canon 22.2 x 14.8 mm (EOS 40D)

nie mam pojecia jaki zakres cenowy cie interesuje, ale porownaj sobie chocby tu: http://www.optyczne.pl/aparaty.html poszczegolne modele.
ja bym zmienila puszke i kupila najpotrzebniejszy obiektyw na dziendobry. ale to juz zalezy co potrzebujesz..
bawarka, mam nikkora, na zawodach z nim jeszcze nie byłam, ale na padoku spisywał sie super 😉
Tu masz zdjecia z nikkora : http://www.photoblog.pl/libeerta/
A tu z sigmy (70-330, ale nie wiem jakiej) http://www.photoblog.pl/graphitee/

Oczywiście nie patrz na jakośc zdjeć, bo photoblog to jakaś masakra -.-

EDIT : carina ile konkretnie możesz wydać ? Bo ja z olympusa bym wyszła, ale wiadomo, zeleży od budżetu 😉
Libeerte, w takim razie na co ma patrzeć? Nie piszesz nic o przydatności ogniskowych, o świetle, o szybkości AF, o aberracjach, pokazujesz 2 photoblogi i piszesz, żeby nie patrzeć na jakość... więc na co ma patrzeć?
Mam pytanie do was dziewczyny, tym razem o tele:
lepiej inwestować w:
Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED

czy w Sigmę 70-300 , którąś z tych 2:
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro (tańsza, tylko boję się problemów z aberracją chromatyczną  🙁)
Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG Macro

Oczywiście użytek do fotografii koni: zawody itp

Mam tego Nikkora. Bardzo go lubię, chociaż jak na razie nie testowałam w warunkach "sport", mam nadzieję niedługo to zrobić na jakimś krosie. Stabilizacja pomaga, z wad jest wrażliwy na odblaski, ale w zestawie jest przyzwoity tulipan. Optycznie w moim amatorskim odczuciu dużo lepszy od mojego starego tele canona. Porównania z sigmą nie mam.
abre, nie jestem profesjonalistką, jestem początkująca i nie znam sie jeszcze na tylm wszystkim, wiec daje porównanie zdjec z obu obiektywów, a jakość photobloga nie jest aż taka masakrycznie zła, ale normalnie zdjecia wyglądają o wiele lepiej. Każdy pomaga jak może 😉
bianca   At first I'm shy but then comes wine.
22 kwietnia 2011 14:25
bawarka m42 z tego, co czytałam właśnie nie
abre do Ciebie pytanie, bo może miałaś okazję TO robić 😎 drukowałaś już w Wawie zdjęcia w A1? szukam drukarni, niestety u mnie w pracy nikt nie drukuje aż tak dużych, a w szkole będę dopiero 14 maja, co by się popytać ludzi. dostałam kiedyś prewki wydruku na zawodach w Poznaniu, całkiem pożądnie to wyglądało, ale wolałabym znaleźć coś na miejscu... a w sumie potrzebuję drukarni na JUŻ.
MsCarmen, niestety nie drukowałam. Może zajrzysz na forum nikoniarzy, tam w grupie warszawskiej powinni Ci poradzić fajną drukarnię.

kto z Was był tydzien temu na konsultacjach w PWSFTviT 😉 ?
Odłączyłam aparat (Sony Alfa 33) od komputera, i za każdym razem teraz jak go włączam pojawia się komunikat "błąd aparatu". Próbowałam wyjąć baterię, kartę, i dalej nic! Poradźcie coś proszę!  😕
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
23 kwietnia 2011 06:46
heh  i  właśnie  dlatego  zmieniłam  aparat z  Sony  na  canona 🙂
też  tak  miałam( sony  a200) przy  włączaniu pisało  błąd  aparatu ,  ale  u mnie  był  problem  z  akumulatorem  ,  kupiłam  na  allegro ,  niby  oryginalny , a  co  się  okazało  nie  był 🙁
zmieniałam  na  swoją  starą  baterie  i  działał 🙂
abre nie tykam tego forum. zmęczę znajomych (-:

salto piccolo a resetowałaś go?
Odłączyłam aparat (Sony Alfa 33) od komputera, i za każdym razem teraz jak go włączam pojawia się komunikat "błąd aparatu". Próbowałam wyjąć baterię, kartę, i dalej nic! Poradźcie coś proszę!  😕

Bawiłam się ostatnio alfa230 i pokazywał się taki sam błąd!
Wyłączałam ten aparat i włączałam z powrotem co rusz. Czasem wytrzymywał krócej, czasem dłużej, niestety najczęściej się "wieszał" przy ciekawych sytuacjach na jeździe. Mnóstwo fajnych zdjeć przepadło w ten sposó ;P
Mam dylemat pomiędzy Nikonem D5000, a  Canonem 500D?
Które brać?
Do każdego myslałam sobie właśnie nad tą Sigma 70-300. Z którym będzie lepiej hulać?;>
Chytruska, opinia jest taka, że Sigmy z Canonem dogadują się średnio pod względem celności AF.
Czy to ma być Twoje ostateczne szkło, czy myślisz o tym, żeby rozwijać szklarnię? Warto zwrócić na to uwagę kupując pierwsze body.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się