Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
no moi drodzy, 21 kwietnia witamy na półkach D5100!
czy warto? nie wiem. cena powala... Nikon na fejsie wypowiedział się ot tak "@Dominika, Jarosław, Arek i wszyscy zainteresowani: ceny w cenniku Nikona wyniosą, dla poszczególnych zestawów: D5100 18-55 3099 zł, D5100 18-55VR 3199 zł, D5100 18-105VR 3699 zł."
Libeerte, moglabys mi poslac kilka zdjec z D5000? W oryginalnym rozmiarze, bez przerobek, z EXIF? Bede baardzo wdzieczna 🙂 malcher.magda@gmail.com
Hej😉
Chciałabym sie was zapytac co sądzicie o FinePix HS10 lub FinePix HS20EXR? Moze ktoś używa jednego z nich?
natchniuza, Jasne, zaraz znajdę kilka i wyśle ; )
Ma ktoś z Was może Canona EOS 50D lub 60D? 🙂
Moja sigma niestety powoli umiera śmiercią naturalną. Po 2 latach zaczyna mydlić, ma problemy z ustawieniem ostrości, a bokeh to już w ogóle poszedł się piiiiip. Po prostu zdjęcia są nieostre, rozmazane kontury, obojętnie czy ostrzę manualnie czy AF.
Co możecie polecić z obiektywów do Nikona, tak o zakresie na przykład 70-200 albo podobnym (moja sigma ma 70-300)? Tylko niestety cena mnie ograicza mocno... Tak do 700 🙁
ponawiam prośbę :kwiatek: Na co zwrócić uwagę? Tamron, Sigma, Nikkor?
Lov ciężko niestety do 700zł znaleźć coś dobrego... poszerz budżet, albo wyślij sprzęt do kalibracji
MsCarmen, dwa razy już wysyłałam, jeszcze na gwarancji 🙁 raz nawet było tak, że w ogóle nie ostrzył, kręcił, kręcił, i nie mógł złapać.
A co myślicie o tych?
http://allegro.pl/sigma-70-300-apo-uv-zest-czysz-nikon-lodz-i1529225245.html?source=oohttp://allegro.pl/tamron-af-70-300-mm-f-4-5-6-di-ld-macro-nikon-gw-i1529787543.html?source=ooTylko, cholera, ciemne... 🙁
Cz jest jakiś obiektyw podobny do zenitowego heliosa tak do 550 zł? Ne chciałabym zostać tylko z manualnym obiektywem, chciałabym mieć coś na zawody z dobrym bokehem i szerokim kątem. Wąski kąt to nie dla mnie. 😵
Na razie canon 350d zostaje, ale wczoraj nastąpiło apogeum wkurzenia na Sigmę...
🙄
oj dziewki, ale D5100 ma odlotową funkcję noktowizora 😜
Mam pytanie do was dziewczyny, tym razem o tele:
lepiej inwestować w:
Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
czy w Sigmę 70-300 , którąś z tych 2:
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro (tańsza, tylko boję się problemów z aberracją chromatyczną 🙁)
Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG Macro
Oczywiście użytek do fotografii koni: zawody itp
czy ktoś mi może powiedzieć, czy jest jakas przejściówka, żeby podłączyć heliosa z wejściem kievowym do nikona? Jest taka w ogóle?
a ja mam inne pytanie,
mam olympusa e-300 i 3 obiektywy Zuiko 70-300 4-5.6 , 40-150 3.5-4.5 i 14-45 3.5-4.5
no i generalnie to wypadałoby ten zestaw trochę odświeżyć
sam aparat jest dla mnie za wolny, chciałabym cos szybszego
orientujecie się w modelach olympusa?
zostawać przy olympusie czy iść w ogóle w inną markę?
tylko, że nie stać mnie na to, żeby od razu kupić i body i nowe obiektywy
a długi obiektyw jest mi potrzebny, a to najgorszy wydatek
myślałam o tym, żeby najpierw zmienić body, a później powolutku zbierać na jakieś jaśniejsze obiektywy
tylko zupełnie się nie orientuje co byłoby najlepsze
macie jakieś propozycje?
No i mam przejściówkę z potwierdzeniem AF pod canona. W weekend wielkie szaleństwo macro 💃
olympus to raczej zabawka z gadzetami jak dla mnie.. chocby porownanie matrycy:
olympus 17.3mm x 13.0mm
nikon 23.6 x 15.8 mm (D90)
canon 22.2 x 14.8 mm (EOS 40D)
nie mam pojecia jaki zakres cenowy cie interesuje, ale porownaj sobie chocby tu:
http://www.optyczne.pl/aparaty.html poszczegolne modele.
ja bym zmienila puszke i kupila najpotrzebniejszy obiektyw na dziendobry. ale to juz zalezy co potrzebujesz..
bawarka, mam nikkora, na zawodach z nim jeszcze nie byłam, ale na padoku spisywał sie super 😉
Tu masz zdjecia z nikkora :
http://www.photoblog.pl/libeerta/A tu z sigmy (70-330, ale nie wiem jakiej)
http://www.photoblog.pl/graphitee/Oczywiście nie patrz na jakośc zdjeć, bo photoblog to jakaś masakra -.-
EDIT :
carina ile konkretnie możesz wydać ? Bo ja z olympusa bym wyszła, ale wiadomo, zeleży od budżetu 😉
Libeerte, w takim razie na co ma patrzeć? Nie piszesz nic o przydatności ogniskowych, o świetle, o szybkości AF, o aberracjach, pokazujesz 2 photoblogi i piszesz, żeby nie patrzeć na jakość... więc na co ma patrzeć?
Mam pytanie do was dziewczyny, tym razem o tele:
lepiej inwestować w:
Nikkor AF-S DX VR 55-200mm f/4-5.6G IF-ED
czy w Sigmę 70-300 , którąś z tych 2:
Sigma 70-300 f/4-5.6 DG Macro (tańsza, tylko boję się problemów z aberracją chromatyczną 🙁)
Sigma 70-300 f/4-5.6 APO DG Macro
Oczywiście użytek do fotografii koni: zawody itp
Mam tego Nikkora. Bardzo go lubię, chociaż jak na razie nie testowałam w warunkach "sport", mam nadzieję niedługo to zrobić na jakimś krosie. Stabilizacja pomaga, z wad jest wrażliwy na odblaski, ale w zestawie jest przyzwoity tulipan. Optycznie w moim amatorskim odczuciu dużo lepszy od mojego starego tele canona. Porównania z sigmą nie mam.
abre, nie jestem profesjonalistką, jestem początkująca i nie znam sie jeszcze na tylm wszystkim, wiec daje porównanie zdjec z obu obiektywów, a jakość photobloga nie jest aż taka masakrycznie zła, ale normalnie zdjecia wyglądają o wiele lepiej. Każdy pomaga jak może 😉
bawarka m42 z tego, co czytałam właśnie nie
abre do Ciebie pytanie, bo może miałaś okazję TO robić 😎 drukowałaś już w Wawie zdjęcia w A1? szukam drukarni, niestety u mnie w pracy nikt nie drukuje aż tak dużych, a w szkole będę dopiero 14 maja, co by się popytać ludzi. dostałam kiedyś prewki wydruku na zawodach w Poznaniu, całkiem pożądnie to wyglądało, ale wolałabym znaleźć coś na miejscu... a w sumie potrzebuję drukarni na JUŻ.
MsCarmen, niestety nie drukowałam. Może zajrzysz na forum nikoniarzy, tam w grupie warszawskiej powinni Ci poradzić fajną drukarnię.
kto z Was był tydzien temu na konsultacjach w PWSFTviT 😉 ?
Odłączyłam aparat (Sony Alfa 33) od komputera, i za każdym razem teraz jak go włączam pojawia się komunikat "błąd aparatu". Próbowałam wyjąć baterię, kartę, i dalej nic! Poradźcie coś proszę! 😕
heh i właśnie dlatego zmieniłam aparat z Sony na canona 🙂
też tak miałam( sony a200) przy włączaniu pisało błąd aparatu , ale u mnie był problem z akumulatorem , kupiłam na allegro , niby oryginalny , a co się okazało nie był 🙁
zmieniałam na swoją starą baterie i działał 🙂
abre nie tykam tego forum. zmęczę znajomych (-:
salto piccolo a resetowałaś go?
Odłączyłam aparat (Sony Alfa 33) od komputera, i za każdym razem teraz jak go włączam pojawia się komunikat "błąd aparatu". Próbowałam wyjąć baterię, kartę, i dalej nic! Poradźcie coś proszę! 😕
Bawiłam się ostatnio alfa230 i pokazywał się taki sam błąd!
Wyłączałam ten aparat i włączałam z powrotem co rusz. Czasem wytrzymywał krócej, czasem dłużej, niestety najczęściej się "wieszał" przy ciekawych sytuacjach na jeździe. Mnóstwo fajnych zdjeć przepadło w ten sposó ;P
Mam dylemat pomiędzy Nikonem D5000, a Canonem 500D?
Które brać?
Do każdego myslałam sobie właśnie nad tą Sigma 70-300. Z którym będzie lepiej hulać?;>
Chytruska, opinia jest taka, że Sigmy z Canonem dogadują się średnio pod względem celności AF.
Czy to ma być Twoje ostateczne szkło, czy myślisz o tym, żeby rozwijać szklarnię? Warto zwrócić na to uwagę kupując pierwsze body.