Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Strucelka   Nigdy nie przestawaj kochać...
03 kwietnia 2011 14:52
Słuchajcie, czy jest jakieś jasne szkiełko do 1500-2000zł w które warto się zaopatrzyć? Jakieś macro, fisheye?
Nie powiem, specem nie jestem, robię dość przeciętne zdjęcia, ale kit nie daje mi zbyt dużych możliwości, a Sigma, cóż, różnie to z nią bywa. Marzy mi się f/2.8, ale jest za droga. Aparatem docelowym jest 7D.
Strucelka:
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC Macro różne mocowania  http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84131_komentarze/
Sigma 24mm f/1.8 EX DG Asp. MACRO                      http://www.ceneo.pl/65433
Sigma 105mm f/2.8 EX DG MACRO    http://www.ceneo.pl/128740
Sigma 50mm f/2.8 EX DG Macro        http://www.ceneo.pl/65439
Sigma 70mm f/2.8 EX DG Macro        http://www.ceneo.pl/353526
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Canon   http://www.ceneo.pl/887560
Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM          http://www.ceneo.pl/299040

raczej wszystkie sięgają górnej granicy cenowej.
a fajne fisheye trudno dostać poniżej 2 000 tys.

edit:literówki,zły link

trzynastka   In love with the ordinary
03 kwietnia 2011 17:06
bawarka i strucelka - samyang fisheye wcale nie ma złych opinii, a kosztuje poniżej 2000 zł, ba kosztuje nawet poniżej 1000 zł  😉 http://canon-board.info/showthread.php?t=46604
ninevet: rzeczywiście opinie ma bardzo dobre, z tym, że nie brałam pod uwagę innych producentów jak canon i sigma, więc nie to, że uważam, że jest zły, po prostu nie zwróciłam uwagi na inne marki  😉
03 kwietnia 2011 17:26
Strucelka jeśli chodzi o Twoje typy czyli macro czy fisheye to bardziej uniwersalny jest fish, bo można robić śmieszne foty z wakacji, widoczki, śmieszne foty ze znajomymi etc..
Macro zwyczajnie trzeba lubić, trzeba usiąść w krzakach i czekać na robala albo zrobić 70 zdjęć jednej gałązce by wyszła ciekawie, jesli lubisz - polecam jeśli nie, to jest zwyczajnie zmarnowana kasa.
Z resztą marudzisz, że chcesz 70-200  f/2.8 sigmy z przedziału cenowego który podałaś brakuje Ci do niej 500-1000 zł w zależności od sprzedawcy. Wolisz wyrzucić w błoto 2000 zł na obiektyw który niekoniecznie jest Ci potrzebny, niekoniecznie będziesz używać i nawet nie masz pomysłu jaki ma być, zamiast poczekać kilka miesięcy i kupić taki który wiesz, że chcesz, że będziesz się z niego cieszyć ? Przemyśl to 😉
Btw. Samyang który wynalazłam jest chyba tylko do małej klatki a 7d to już chyba pełna [ poprawcie mnie proszę?]

bawarka i strucelka - samyang fisheye wcale nie ma złych opinii, a kosztuje poniżej 2000 zł, ba kosztuje nawet poniżej 1000 zł  😉 http://canon-board.info/showthread.php?t=46604

O czym zresztą też była mowa w wątku o twórczości fotograficznej, gdzie ja wstawiłam kilka zdjęć robionych własnie tym obiektywem podpiętym pod Canona, a abre wstawiła link do testów na optyczne.pl
Jak dla mnie bardzo dobra jakość wykonania, dobre wyniki testów, dość jasne (3,5), cena poniżej 1000 zł (idzie nawet wytargować poniżej 900 zł 😎 ), a TTTYYYYLLEEEEEEEE zabawy 😀

Np w wczorajszych zajęć:
cieciorka   kocioł bałkański
03 kwietnia 2011 17:52
a ja mam pytanko o obiektyw "ultraszeroki" jest coś takiego?
kiedyś taki podpis widziałam pod zdjęciem. obiektyw był sigmy. bardzo szeroki, ale nie rybie oko.
swoją drogą rybie oko też mi się marzy, ale jakieś tanie, bo to dla mnie obiektyw do zabaw.
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
03 kwietnia 2011 18:10
ja  bym  poczekała  i  dozbierała  na  obiektyw 
Sigma AF 70-200 mm f/2,8 II APO EX DG HSM Macro  🙂

miałam  więc  jak  najbardziej  polecam 🙂
heh  nio  tylko  cena  zwala ... jak  kupowałam  do  swojego  sony  dałam  3  tys.
a  do  canona  ten  sam  już  3600  🙁

heh  tez  poluję na  jakieś  tanie  fisheye 🙂

nio  właśnie  słyszałam  że  samyang  jest  tani  i  ma  dobre  opinie ,  heh  może  się  w  takim  razie  skuszę 🙂

03 kwietnia 2011 18:11
dzięki wielkie, będę musiała sprawę przemyśleć :kwiatek:
ninevet myślałam nad fisheye już od dawna, a co do sigmy... po prostu wiem, że za te x miesięcy nadal nie będę miała na niego wystarczającej kasy 😉
03 kwietnia 2011 19:34
Strucelka więc wolisz wydać na inny 2000 zł i być o WYMARZONEGO obiektywu o 2,5 tys. dalej niż dozbierać 500 zł ? 😉 Dla mnie bzdura

edit:
Cieciorka to nie jakiaś Sigma 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM ?
Ultraszerokokątna Sigma 10-20, absolutnie godna polecenia. Jest jeszcze kilka szkieł o podobnym zakresie, np. Tokina 11-16 czy Nikkor 10-24.
Mam Sigmę. Robiłam nią zdjęcia na Malcie. Nie umiem się z nią rozstać mimo że to DC.
Huculska Ostoja   Fotografia Beata Gan
03 kwietnia 2011 20:32
Strucelka więc wolisz wydać na inny 2000 zł i być o WYMARZONEGO obiektywu o 2,5 tys. dalej niż dozbierać 500 zł ? 😉 Dla mnie bzdura

hhe  dla mnie  tez 🙂
właśnie  znalazłam  na  Allegro  w  b.dobrym  stanie  Sigmę  2.8  za    ok.1900

03 kwietnia 2011 21:26
Zobaczymy, muszę sprawę przemyśleć 😉 ale dzięki za rady :kwiatek:
Ja na Allegro upolowałam Sigmę 70-200 mm f/2,8 II APO EX DG HSM Macro jeszcze na gwarancji półrocznej. Chłopak potrzebował na szybko pieniędzy i z 2500 zszedł na 2100. Obiektyw jak nowy z filtrem marumi. Tak więc trzeba cierpliwie czekać, codziennie obserwować wystawiane aukcje i atakować jak pojawi się coś godnego uwagi.
Dokładnie, jak tak dorwałam swojego tamrona. Teraz mnie helios kusi  :emot4:
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
04 kwietnia 2011 15:19
Jeśli wszystko pójdzie pomyślnie to będę miała 900 zł ze sprzedaży aparatu. I waham się, oj waham. Za 900 zł mogłabym od razu 400d kupić, ale 450d kusi mnie jak diabli... 😵
Hej 😉
Szukałam i nie znalazłam wiec pisze, najwyżej mnie zjecie ;p
Jestem początkująca i mam nie długo robić zdjęcia na koncercie. Jest to dla mnie dość ważne, wiec nie chciałabym zawalić. Używa ktoś nikona d5000 ? Ma może ktoś jakieś sprawdzone ustawienia na koncerty ?
bawarka, dzięki :kwiatek:
Lov   all my life is changin' every day.
07 kwietnia 2011 00:38
Moja sigma niestety powoli umiera śmiercią naturalną. Po 2 latach zaczyna mydlić, ma problemy z ustawieniem ostrości, a bokeh to już w ogóle poszedł się piiiiip. Po prostu zdjęcia są nieostre, rozmazane kontury, obojętnie czy ostrzę manualnie czy AF.
Co możecie polecić z obiektywów do Nikona, tak o zakresie na przykład 70-200 albo podobnym (moja sigma ma 70-300)? Tylko niestety cena mnie ograicza mocno... Tak do 700 🙁
Ja mam Nikkora 55-200 4-5,6 VR. Wprawdzie od niedawna, ale jak na razie jestem z niego bardzo zadowolona, chociaż na urlopie zawinął mi go kolega i nie chciał oddać 😉 Cena z filtrem na allegro 619,-
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
07 kwietnia 2011 10:55
ma ktos nikona d5000? jak sie sprawuje?  🙂
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
07 kwietnia 2011 11:37
Genia, nie widziałam na oczy tego aparatu, ale dzisiaj czytałam o następcy tego aparatu, d5100 i jego cenie klik. piszą tutaj właśnie, że warto dołożyć te pieniądze i kupić d7000.
Gienia-Pigwa   Vice-Ambasador KAV w Dojczlandii, dawniej pigwa :P
07 kwietnia 2011 11:54
bardzo marze o d7000, ale:
1. to bedzie moja pierwsza cyfrowa lustrzanka (znam tylko lustro analogowe canona 300V, to moja pierwsza lustrzanka)
2. koszt d7000 jest spory
3. d5000 ma w necie dosc dobre opinie (matryca d90) i kosztuje z kitem teraz w saturnie tylko 399 euro!
4. wydaje mi sie, ze lepiej najpierw obczaic lustro, potem mozna zawsze dokupic nowa puszke
5. nie lepiej kupic jakies jasne szklo?
6. d5100 wchodzi i samo body bedzie jakies 700 euro kosztowac
cieciorka   kocioł bałkański
07 kwietnia 2011 12:02
abre, to co znaczy DC?
od jakiego "momentu" coś jest rybie, a od jakiego ultra?
wiem, że podstawowe pytania, ale ja ostatnio się tylko cofam.
DC w Sigmie oznacza, że to do lustrzanek z małą matrycą. Ja mam pełnoklatkową, więc ucina mi połowę kadru jaki ewentualnie mogłabym osiągnąć. Zaraz Ci pokażę jak to wygląda.
Rybie oko to obiektyw, który ma kąt widzenia równy 180 stopniom. Są też takie "prawie jak" czyli o mniejszym kącie widzenia, podobnie zakrzywiające przestrzeń. Różnią się od ultraszerokokątnych obiektywów konstrukcją. W normalnych szkłach za pomocą soczewek likwiduje się to zagięcie przestrzeni czyli usuwa tzw. dystorsję beczkowatą. W rybim oku to właśnie ona jest atutem.

Kadr prosto z puszki przy wyłączonym autokadrowaniu (mój aparat pozwala przełączać się z trybu pełnoklatkowego na mały - pokazuje mi się wtedy ramka w wizjerze a zdjęcie zostaje automatycznie przycięte do tej ramki).
Gienia-Pigwa, Ja mam d5000, jak dla mnie - osoby początkującej bardzo fajny 😉

EDIT : Z 2ma obiektywami + torba + karta pamieci 8GB, w Media dałam 3000, wiec cena bardzo dobra 😉
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
07 kwietnia 2011 17:58
Genia, tylko proponowałam i przetoczyłam to, bo akurat dzisiaj czytałam dokładnie ten króciutki artykuł 🙂
Jak wypada Nikon D5000 w porownaniu z D80? Mam D80 jako zapasowe body, ale jest absolutnie beznadziejne, musze wymienic. Czy D5000 daje lepsza jakosc niz D80, porownywalna choc troszke do D90?
natchniuza, Podobno D5000 to niedorobione D90. Na ten temat sie nie wypowiem, bo robie tylko D5000 i jestem zadowolona 😉
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się