Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto

Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 20:21
Laguna, ja póki co ostrożnie "marzę" mam wrażenie, że wszystko powyżej mojego dziadzia 400D to za wysokie progi na moje nogi.

Notarialna, aż taka niezdecydowana? Dobrze, że jednak jej nie kupiłam, bo swojego czasu myślałam, czy przypadkiem nie wymienić mojego canonowego 55-250 na tę sigmę.
Chociaż z tego co pamiętam, to Martva i Szemrana sobie to szkiełko chwaliły.
Notarialna   Wystawowo-koci ciąg. :)
28 marca 2011 20:25
Nie, nie wymieniaj. Canon ma bardzo fajne szkiełka, ale Sigma w niektórych przypadkach jest bardzo niekompatybilna. Zauważyłam np, że na starszym 350d ostrość ucieka na boki, nie ostrzy centralnie. Jeśli focę na zawodach to często gęsto ucieka mi bardzo dużo fajnych momentów, bo jaśnie sigma nie może się zdecydować czy ostrzyć na kwiatki za przeszkodą czy jednak ostrzyć na jeźdźca i konia. 😵
A na 1000d, który w sumie jest nowy ostrzy bez problemu, centralnie, nie ucieka na boki. Ale 1000d nie jest dla mnie.

Edit:

Myślałam o tym obiektywie: http://allegro.pl/canon-ef-75-300mm-f-4-5-6-iii-uzywany-stan-idealny-i1534174544.html
trzynastka   In love with the ordinary
28 marca 2011 20:32
Moon, ja mam chyba taką samą sigmę jak Notarialna i bardzo sobie chwalę.
Kosztowała 600 zł a da się z nią zrobić naprawdę wiele.

Ma funkcje macro która po cropie daje przyzwoitą jakość

Z portretami sobie radzi nawet w dosyć ciężkich warunkach [zima, ciemno, ruchliwe zwierzatko a nawet dwa 😉 ]

W sporcie daje radę 🙂

nie wiem co za te 600 zł mogłabym chcieć więcej  😉
28 marca 2011 20:36
ninevet, Może to, że Tobie dobrze chodzi zależy od tego, że masz nowsze body. Mój 350d ma jakby nie patrzeć z 4-5 lat i może coś mu nie pasować w nowszych obiektywach 😉

Jaki masz model bodziaka?
nine - foty super!!
Ta Pani skacząca wymiata!
28 marca 2011 20:38
Notarialna - Canon 450 D.

Dodofon - to nasza Salto Piccolo i Querido 😉
28 marca 2011 20:40
ninevet, I jak się sprawuje? Też myślałam o nim. ;-)
28 marca 2011 20:42
Normalnie ? 😉
Nie wiem co Ci odpowiedzieć. No działa, jest i ciągle walczymy razem o lepsze zdjęcia.
Jedyne co wkurza to małe możliwości jeśli chodzi o ISO. Ten model proponuje do 1600 gdzie czasami przy 800 już się nie da na te zdjęcia patrzeć.
28 marca 2011 20:45
Ale mi odpowiedź. Normalnie. 😁

Chodziło mi głównie o migawkę. ;-) (w sumie najważniejsze dla mnie w bodziaku ;-) )
28 marca 2011 20:49
Pisząc prościej.
Nie mam porównania z żadnym innym body więc Ci mogę napisać "normalnie", nie zacina się, działa jak działa i tyle. Poczytaj jakieś testy na fotopolis czy optyczne.pl.
28 marca 2011 20:55
No to trzeba było tak od razu 😉

Już mam swojego faworyta. 🙂
28 marca 2011 20:57
Napisz do xxflygirlxx bo ona chyba tez ma 450D może jest bardziej rozeznana 😉  :kwiatek:
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 21:38
Nine no właśnie, bo przecie są bodajże trzy czy dwie sigmy 70-300 :P Tym bardziej, że właśnie o tej DG APO macro słyszałam i czytałam raczej dobre opinie. (jak na tę półkę cenową oczywiście ;-) )

Jeśli mój priorytet jeśli chodzi o kupno sigmy 70-200 2.8 będzie musiał być zmieniony to niewykluczone, że właśnie 'tymczasowo' (mam nadzieję :P) zakupię tę 70-300. Zauważyłam, że w moim Canonie 55-250 zaczynają pierścienie być luźnawe a silnik coraz głośniej chodzi 🙁 Wszystko przez ten plastik...

Przypomniało mi się, że fociłam kiedyś Canonem 450D funfeli ze szkłem nie pamiętam jakim - raczej wielkiej różnicy z mym 400D nie odczułam w fotach i ich jakości, poza wagą i wielkością (450 większy i cięższy) oraz tym, że 450-tka miała "poprzestawiane" guziki podglądu fot (są po drugiej stronie lcd) to nie różniły się jakoś bardzo.

28 marca 2011 21:39
Moon, Jaka ciemnota ze mnie. Oczywiście Sigma 70-300 DG, bez APO 🙂
Z APO jest chyba 300 zł droższa.
viikaa   Kucykowy jezdziec :)
28 marca 2011 21:41
Wracajac do sigmy 70-300 - podobno zalezy jak sie trafi 😉 niektore egzemplarze sa lepsze, inne gorsze. Tez mam ten obiektyw. Mozna zrobic fajne fotki, ale czasem denerwuje mnie niezdecydowany i niecelny AF 🙁
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 21:45
Viikaa i po pierwsze raczej - jaki konkretny model :P

Ja Wam powiem, że nie bardzo wiem co to niecelny AF :P Mój 55-250 raczej sporadycznie się myli, zwłaszcza jeśli o reporterkę końską chodzi. Jest ciemny, fakt i plastikowy, ale na otwartych zawodach, czy to wkkw gdzie stałam daaaleko od przeszkody czy na skokach raczej mnie nie zawodzi.

Ostrzyć mi za to ostatnio nie chce... 50tka 1.8 Strasznie mnie irytuje tym, w zasadzie nie wiem co się jej stalo. :/
28 marca 2011 21:48
Nine no właśnie, bo przecie są bodajże trzy czy dwie sigmy 70-300 :P Tym bardziej, że właśnie o tej DG APO macro słyszałam i czytałam raczej dobre opinie. (jak na tę półkę cenową oczywiście ;-) )

ja mam tą macro bez apo, czyli tak jak notarialna.  😉
Moon   #kulistyzajebisty
28 marca 2011 21:51
Gaaaad, no dobra czyli dochodząc do konkluzji tychże wywodów: Co człowiek (albo body :] ) to opinia, o. 😉
Ja jestem zadowolona z 450d, chociaż czasem chciałoby się czegoś szybszego i lepiej ostrzącego. Ostatnio robiłam zdjęcia Nikonem i zdecydowanie lepiej wyczuwa obiekt i ostrzy całość, u Canona są z tym problemy. I jest dosyć głośny i wolny.
28 marca 2011 22:00
Moon - Ja nie chce nikogo wprowadzać w błąd, zdarza jej się nie trafić czy nie zdążyć ale to jest plastikowy obiektyw za 600 zł i na to trzeba się nastawić. To co w Canonowskiej L'ce doprowadziło by mnie do szału, to tu nie ma znaczenia, bo to nie ta półka cenowa, nie ta jakość i w związku z tym nie te oczekiwania. Jest głośna, nie za szybka, ciemna ale można wyciągnąć z niej naprawdę dużo.  😉
viikaa   Kucykowy jezdziec :)
29 marca 2011 21:52
Moon mialam na mysli sigme 70-300 APO DG Macro - wlasnie o tym modelu czytalam skrajne opinie oraz uwagi o roznicach w jakosci w zaleznosci od egzemplarza na jaki sie trafi. Ja najbardziej nie lubie sytuacji jak AF nie moze sie zdecydowac, a obiekt ucieka....  😉 Ale jak juz pisalam wczesniej, mozna zrobic fajne foty, jak znajde troche czasu to wstawie jakies zdjecia 🙂
Ja jestem zadowolona z 450d, chociaż czasem chciałoby się czegoś szybszego i lepiej ostrzącego. Ostatnio robiłam zdjęcia Nikonem i zdecydowanie lepiej wyczuwa obiekt i ostrzy całość, u Canona są z tym problemy. I jest dosyć głośny i wolny.

ale to nie od body zależy czy szybciej i lepiej ostrzy ale od obiektywu.
Podepnij choć na chwilkę (pożycz) obietyw z górnej półki i zobacz co twoje 450d potrafi. A potrafi wiele.
Nie porównuj Nikona i Canona w ten sposób. Musiałabyś najpierw napisać jaki obiektyw był do owego Nikona podpięty.

O, człowiek uczy się całe życie. 😉
To w takim razie dużo o tym body powiedzieć nie mogę właściwie. Na razie nie mam możliwości podczepienia czegoś lepszego. 🙁
Porównać mogłabyś puszki dwóch firm jedynie w taki sposób, że podpinasz np Sigmę (identyczną) do Canona i Nikona.
No i oczywiście ważne, żeby body tych dwóch firm było podobnej klasy.
Zaręczam Ci, że większych różnic byś pewnie nie zauważyła.

Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
31 marca 2011 14:55
Bee. czyszczenie to koszt rzędu 70-80zł, nie robią takich rzeczy na gwarancji (-: a jaki obiektyw? zależy co jeszcze uległo uszkodzeniu, niestety nie znam się na tyle od strony serwisowej, żeby cokolwiek powiedzieć. możesz wysłać go na ekspertyzę, za 30zł dostaniesz kosztorys z informacją co i za ile (-:

Dominiko, wybacz, dopiero teraz dojrzałam. obiektyw to AF-S 18 - 135mm 1:3,5 - 5,6 G ED. opłaca się w to inwestować?
Bee: opłaca się bo masz zarówno w miarę szeroki kąt jak i długą ogniskową, z tym, że jest ciemny.
Bee. jeżeli naprawa nie przekroczy 300zł to się opłaca - powyżej nie warto (-: chyba że poszukasz po nieautoryzowanych serwisach (gorąco polecam BTFoto na Armii Ludowej 12 w Wawie, super, tanio i szybko)
Bee.   przewodnicząca chaos serce ma przebite strzałą.
31 marca 2011 22:54
dziękuję za odpowiedzi dziewczyny, podejdę do foto jockera, bo niestety do Wawy mam za daleko.  : )
ale możesz im wysłać (-:
mi zrobili teraz sigmę za 360 (autoryzowana sigma chciała 800!) w trzy dni
Moon- ja bardziej marzę o pełnej klatce. 7D to alternatywa.

Notarialna-tylko uważaj z 40D z migawką. Często szwankują. Moja też już czasami mówi NIE. Zresztą forumowa Emi tez się może na ten temat wypowiedzieć

Mi zacina się notorycznie odkąd weszłam kiedyś w mgłę z aparatem 🤬 Jednak w ciężkich warunkach przydało by się bardziej szczelne body, no ale to już inna pólka cenowa.
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się