ja tez sie zastanawialam nad d5000 i d90. Poczytalam opinie w internecie, obejrzalam te aparaty w sklepie i wybralam d90. Jestem bardzo zadowolona
a no właśnie, ja w sumie wybrałam D90 z uwagi na silnik AF, ale tak to są to podobne modele.
dzięki dziewczyny za pomoc🙂 Mam możliwość przetestowania d90 (od koleżanki) i d5000(od brata). W weekend będę testować🙂 Zobaczę, chociaż się nie znam, czym lepiej mi się robi zdjęcia🙂
Zdecydowanie Nikon D90! Kolejna jego zaleta - ma dodatkowy wyswietlacz na parametry, ktorego nie ma D5000, a bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania. Mozna sie zastanawiac, czy brac D90 czy D7000, ale nie nad D90 i D5000, tu wybor, jak dla mnie, oczywisty 😉
natchniuza Tatuś sponsoruje ale sądzę że wezmę tą d90🙂
Cariotka: powiem ci że nawet D90+18-55 daje rade (:
Ja mam też pytanie odnośnie Nikonów, bo do tej pory jechałam zawsze na Canonach.
Mam dwa obiektywy Nikkor o oznaczeniach:
AF 70-300 mm 1:4-5,6 G
AF 28-100 mm 1:3,5-5,6 G
Są to obiektywy, które mój mąż używał do analogowca.
I ponieważ kompletnie się na sprzęcie Nikona nie znam poradźcie mi:
- czy mogą te obiektywy być podłączone do jakiejś cyfry?
- jeśli tak to z jakimi lustrzankami cyfrowymi mogą współgrać?
- czy wśród tych lustrzanek jest jakaś pełna klatka?
- i jakiego Nikona byście mi polecili?
Moje wymagania to duża rodzielczość matrycy, dużo pól AF, dobrze gdyby to była pełna klatka.
Obiektywy te od lat leżą w szafie. Moim podstawowym aparatem będzie Canon, bo mam do niego największy asortyment obiektywów i oprzyrządowania.
Ale potrzebuję aparat zapasowy i dlatego (jeśli się da) postanowiłam wykorzystać te obiektywy.
Dzięki za rady :kwiatek:
To może lepiej sprzedać i kupić coś do canona?
Próbowałam, ale tak śmieszne kwoty mi za te 2 obiektywy proponowano, że mogłabym sobie za to kupić co najwyżej używanego kita 🙁
A szkoda, że obiektywy leżą nieużywane
Tak właśnie te. Nie znam się na Nikonach kompletnie dlatego do was uderzyłam o radę.
Mam je z "posagu kawalerskiego" męża 😉
ja bym sprzedała- użytku z nich nie masz, a przynajmniej dołożysz do czegoś w przyszłości.
ja bym sprzedała- użytku z nich nie masz, a przynajmniej dołożysz do czegoś w przyszłości.
Dokładnie, jak są używane to dużo za nie nie weźmiesz, do tego są ciemne.
Ja planowałam kupienie 1, ale zdecydowałam się na stałkę, a i tak wole sobie dozbierać do sigmy za 3 tys 😜
Bardziej będzie ci się opłacało sprzedać je za ,,każde" pieniądze i coś kupić sobie do canona, zamiast kupować do nich puszki.
Laguna: a tak z ciekawości, ile ci proponowali za obiektywy?
Za oba 350 złto zdecydowanie za mało.
jakby ci proponowali przyzwoitą sumę, to możesz dokupić do swojego canona jakieś ,,akcesoria", mam na myśli filtry, grip, może na telekonwerter by się uzbierało, jeśli na obiektyw nie starczy.
edit:
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-telekonwertery-k-485.html
Też tak czułam. A jak myslisz? Ile realnie mogę za nie dostać?
Oba są z filtrami UV, osłoną przeciwsłoneczną i w stanie idealnym, bo mąż popstrykał nimi tylko zdjęcia do pracy mgr i szybko kupił coolpixa
powiem ci, że się za bardzo nie orientuje, dlatego nie chce jakiś głupot pisać, ale myśle że za dwa 700/800 zł jak nie więcej.
Czyli chyba wystawię je za 500 zł razem z analogowym body. Zobaczymy może tym razem pójdzie
pójdzie pójdzie, sama bym kupiła jak bym fundusze jakiekolwiek miała (:
Laguna, jesli chcesz kupic zapasowe body, to zdecydowanie kupuj tez canona! Heh, nie wierze, ze ja - milosniczka nikonow - to mowie:P, ale naprawde po co kupowac body, do kotrego nie podepniesz zadnego ze swych 'canonowych' obiektywow. Lepiej juz zostac w jednym systemie, a te obiektywy nikona sprzedac albo schowac do szafy 😉
teraz ja mam pytanie:
Ile mogę dostać za rocznego
Panasonica Lumix'a DMC LZ10.?
Oczywiście w pełni sprawny, mogłabym dołożyć ładowarkę do baterii, pokrowiec itp itd
Kupowałam chyba za około 800 zł.
http://www.optyczne.pl/620-Panasonic_Lumix_DMC-LZ10-specyfikacja_aparatu.html
Laguna, myślę, że tak. ja swojego analogowego nikona, z obiektywem, lampa, torba i trzema filtrami też chyba kupiłam za 500 i była to wg dobra cena więc myślę że się sprzeda 🙂
ja mam sony a200 😉 i mi siadł aparat :/ nigdy więcej sony :P,
a nie dawno kupiłam do niego zaje..fajny teleobiektyw Sigma 70-200mm F2.8 APO EX DG HSM MACRO II i teraz musze go sprzedac
ale mam zamiar zmienić na canona 50d , może ktos ma ?
sigma 2.8 to naprawde sprzęt wart tej kasy, rewelka... moja ciche marzenie 🙄 😉
ja mam d90 i 18-105 w maju rok minie, body świetne, ale obiektyw juz nie za bardzo wystarcza, ciemno, za ciemno zdecydowanie, no ale coś za coś 🙂
moim skromnym zdaniem lepiej kupować Sigmę 50-150 2.8, ja do dzisiaj żałuję, że o niej nie wiedziałam jak kupowałam swoją 70-200. ma ciut mniej mm z przodu, a często te 70mm jest dla mnie za ciasno, za to rzadko korzystam z 200mm, więc wystarczyłoby 150. a jest świetna, bo zaprojektowana pod APS-C, czyli niepełną klatkę.
Czy ktoś wie gdzie w nikonie d90 zmienić czas naświetlania? Kiedyś chyba zmieniałam a teraz znaleźć nie mogę 😵
Misskiedis, czas zmieniasz pokretlem w trybie M lub S.
tylnym pokrętłem (-: w lewo dłuższy, w prawo krótszy