Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
A ja jutro jadę po mojego wymarzonego Nikona 😅 😅
Monny: jakiego Nikona kupujesz?
Tez szukam lustrzanki tak do 3 tyś i zastanawiam się nad nikonem d90, ma ktoś? jestem ciekawa opinni :kwiatek:
amazonka89, to dobry aparat. Pamiętaj jednak, że serwis Nikona w Warszawie jest... kiepski 🤔 i w razie problemów ze sprzętem można trochę nerwów stracić.
ja mam. co chcialabys wiedziec ?
Mery: tak ogólnie, czy jesteś zadowolona, jak się sprawdza w trudnych warunkach, jakich obiektywów używasz itd, 😉
jestem zadowolona, do wody go nie wrzucam, a jak pada to nie robie zdjec :P uzywam kitu 18-105, 18-200 lub 50tke. a poza tym juz duzo o tym aparacie mowilam...
dziewczyny mam pytanie - mam Soniaka DSC R1 - generalnie przyjemny, chociaż dostać coś do niego to rzeźnia... no i właśnie mam dwa pytania:
1. czy filtr polaryzacyjny muszę mieć zadeklarowany do tego modelu czy mogę kupić na allegro jakikolwiek filtr o średnicy 67mm i siądzie? (wiem że jak ktos nie ma takiego aparatu to nie będzie wiedział na 100%, ale tak czysto teoretycznie - może być jakikolwiek filtr czy do każdej firmy są specyficzne filtry?)
2. ile plus minus może kosztowac naprawa wewnętrznej lampy błyskowej? naprawiał ktoś kiedyś?
Ja właśnie testuje mój nowy nabytek 💘
amazonka89, Nikon D5000. Uboższa wersja D90.
Na razie jestem zachwycona ! 😅 😅
Kupiłam go w promocji z obiektywem 18-55 VR i osłoną na aparat - że można robić zdjęcia pod wodą.
Ma ktoś takie coś, sprawdza się to?
Breva, jeśli Twój obiektyw ma standardowy gwint to każdy polar będzie pasował.
Monny, fajnie 🙂 Miałam okazje nim ostatnio focić z podczepionym słoikiem 55-200, calkiem fajny. Ale nie umiem jakoś "wyczuć" nikonów 😲
Co Canon to Canon! 😀
A ja mam puszke 500d i obiektyw canon 70-300 is usm i kit 18-55 is, i poważnie sie szykuje na jakies 2.8 😍
abre, wielkie dzięki🙂 to spróbuję😉
Bay, mam canona 450D z kitem. No kurde nie byłam zachwycona. Nie radził sobie ze wszystkim. Musiałam mieć piękny słoneczny dzień i ładny plener, żeby zdjęcia były ładne.
Moja znajoma ma Nikona, zrobiłam test.
Ona fotografowała mnie Nikonem, Kumpela druga moim Canonem.
Bez "ale" wygrał Nikon.
Po 2 latach z Canonem teraz od nowa uczę się obsługi lustrzanki 😉
Bo w obsłudze to obrót o 180 stopni. Zypełnie coś innego.
Ale obrotowy wyświetlacz, nagrywanie filmików, obiektyw ze stabilizacją.
Jutro jadę w plener 😀
edit: dodaje fotkę porównawczą.
Monny a ja na żadnego Nikona <D200 bym nie zamieniła mojego Canona. 🙂
edit: ">" zamiast "<"
Bay, zgadzam się co Canon to Canon.😉 I tez się szykuje na 2,8. 😍
Monny, na żadnego poniżej D200. Czyli na Nikony dwucyfrowe i czterocyfrowe.
Bay, myślę, że na D90 spokojnie 😉 Matryca CMOS i nikonowska ergonomia.
A mi proszę kibicować, bo może kupię pewien obiektyw. I mam ochotę na zmianę body...
Pamięta ktoś moje przeżycia związane z porysowanym obiektywem? Uprzejmie donoszę, że rysa nie wpływa na zdjęcia i odbitki wyszły super. Nawet lepsze niż się spodziewałam.
Pamięta ktoś moje przeżycia związane z porysowanym obiektywem? Uprzejmie donoszę, że rysa nie wpływa na zdjęcia i odbitki wyszły super. Nawet lepsze niż się spodziewałam.
chyba zarysuję swój 🏇 😉
Lepiej nie 😉 Co się nadenerwowałam to moje. A lepsze jeszcze nie znaczy dobre 😉 Tyle że wszystko ostre i kolory żywe, bo ładna pogoda była.
a ja za grosze nabyłam obiektyw SIGMA hight-speed multi-coated 80-200mm 3,5-5,6 plus dwa filtry: toshiba SL-1A 52mm, sigma achromatic 52mm. w sumie nie wiem po co.. najwyżej sprzedam
Cierp1enie, robi się z Ciebie kolekcjoner 😉
deidre, jedna rada, przy zarysowanej soczewce warto zawsze zakładać osłonę przeciwsłoneczną, żeby promienie padające na soczewkę z boku nie ujawniały rysy 🙂 Mam nadzieję, że zrozumiale napisałam.
abre - powiem Ci, że jak kupiłam jeden plus kilka filtrów, to namiętnie szukam innych. Uzależnienie 😁 tak jak od padów Anky 😀 Pewnie niedługo posprzedaję to co mam i kupię jeden lepszy.
A jedna moja miłość i tak nigdy nie zostanie spełniona... bo hehe w totka bym musiała wygrać by kupić obiektyw za 75tys 😀DD 😁
Dziękuję Abre 🙂 Całkowicie zrozumiale.
czy jest przejściówka aby podłączyć ten obiektyw SIGMA hight-speed multi-coated 80-200mm 3,5-5,6 MINOLTA MD do sony a200 albo Canona 350d?
wątek z moim pytaniem umarł to odświeżam
właśnie zakupiłam MINOLTA 50mm f 1,7 AF 😀
mam możliwość zakupu nikona d300 pookazyjnej cenie,
ale samego body
jaki obiektyw do tego wybrać? jakiś uniwersalny?
Dodofon, a co chcesz fotografować?
Dodofon, a co chcesz fotografować?
ja sie nie znam na foceniu,
ogólnie, dziecko, konie, góry lasy, ale też reporterskie z targów, konferencji
opcja makro byłaby si - dla funu
więcej we wnętrzach (targi, sklepy, hurtownie)
ale też prywatnie dziecior, wakacje, konie
jakiś ogólno -rozwojowy by sie nadał
a ile chcesz wydać na obiektyw ?
Jeśli zależy Ci jedynie na dobrej jakości zdjęć, bez tej całej zabawy w przekręcanie obiektywów to weź do niego coś uniwersalnego jakieś 18 -200 mm sigmy lub canona. Wtedy będziesz miała i 18 do wnętrz i 200 do koni.