Aparaty fotograficzne i inne sprzęty foto
hej, od jakiegoś poszukuję lustrzanki, wciąż rozważam kilka modeli, ale nie mogę się zdecydować. Aparat będzie służył do typowo 'końskich' zdjęć, zależy mi na czymś szybkim i dobrze łapiącym ostrość. Fundusz, którym dysponuje to ok 4200 na aparat i obiektyw, pod uwagę do tej pory brałam nikona d90, canona 600d, nikona 5100 i 5200. co według Was jest najlepszą opcją, może macie jeszcze jakieś inne propozycje, proszę o pomoc :kwiatek:
Ja najpierw zastanowilbym sie nad obiektywem ktory bedzi Ci pasowal do zdjec a pozniej myslal nad puszka....
jezeli patrzysz najpierw w strone puszek to warto spojrzec jeszcze na K-30 ktory nie watpliwie jest lepsza puszka od wyzej wymienionych.
Oczywiscie jezeli mowimy o nowych aparatach.
ententa, jak dla mnie, to 600D jest stanowczo za małą i zbyt lekką puszką, żeby stanowić dobre podparcie dla większego obiektywu (a przy koniach popularne są 70-200). więc ja bym celowała, jeśli chodzi o Canona w 50D/60D. Natomiast amatorskie Nikony mają, IMO, koszmarną ergonomię 😉 więc D90 jest chyba spoko 👀
Nie jest tak tragicznie z 600D 😉 ,aczkolwiek gdyby mogla byc uzywka wolalbym sam 50D - moim zdaniem kiedy ta puszka wyszla byla najlepsza w swojej klasie...czego nie mozna juz powiedziec o nastepcy 60D ktory jest chyba najgorsza puszka w swojej klasie...a przynajmniej cena nie adekwatna do jakosci ;/ Z uzywek masz jeszcze K-5 ktory jest uwazany za najlepsza puszke w klasie APS-C. Ale najpierw zastanow sie nad szklem jakie CI potrzebne....
Hej. Liczę na Waszą pomoc. Poszukuję jakiegoś dobrego aparatu (kompakt?). W każdym razie nie Lustrzanka. do 1000zl. jakieś propozycje?
Samsung EX-2, Panasonic LX-5, Olympus XZ-1
Musti, 600D jest DLA MNIE za małą puszką 😉 miałeś 60D?
Szczerze? Do K-30 czy K-5 ciężko kupić obiektywy, bo są mało popularne. Używane chodzą drogo, bo konkurencja niewielka. Chociażby allegro - do Nikonów 1300 obiektywów, do Canona 1700, do Pentaxa - niecałe 400... Licząc oczywiście analogi i zamienniki (Sigmy, Tamrony).
Wtrącę się z pytankiem :kwiatek:
Nikon Coolpix L820 - warto dla fotograficznego laika, który raz na jakiś czas zrobi kilka zdjęć na własne potrzeby? Zależy mi też na możliwie przyzwoitej jakości filmów - fajnie gdyby nadawał się do nagrywania startów.
Może na coś innego warto spojrzeć w podobnym przedziale cenowym - do ok. 1000 zł? :kwiatek:
olek, patrząc na specyfikację - ładnie to wygląda. Najlepiej by było wybrać się do sklepu, poprosić ekspedientkę o pokazanie kilku podobnych modeli o zbliżonych parametrach, każdy potrzymać w ręku i wziąć ten, który najlepiej leży. Ale coś takiego, dla laika, jak najbardziej.
Facella, dziękuję za opinię :kwiatek:
Byłam właśnie w sklepie, ten mi polecono, osobiście też przypadł mi do gustu, aczkolwiek chciałam poradzić się jeszcze kogoś obeznanego w temacie 😉
Czyli rozumiem, że śmiało?
Śmiało, śmiało, jak Ci dobrze leży, to czemu nie. Ale może poszukaj gdzieś w internecie opinii użytkowników? Bo ja nigdy nie stałam nawet koło tego aparatu i może mi się wydawać super, a wcale taki nie być...
Musti, 600D jest DLA MNIE za małą puszką 😉 miałeś 60D?
mialem 50D 🙂 bardzo bylem zadowolony, 600d nie bawilem sie ale szwagra 550d (prawie to samo) mialem okazje sie pobawic - tragicznie nie lezal w rece 😉
60D to plastik ;/ zero magnezu i uszczelnien - czyli krok w tyl w stosunku do 50D. Do tego powiedzmy prawde...matryce Canona w stosunku do matryc Sony to lekka przepasc ;/ dziwie sie ze Canon nie poszedl droga Pentaxa i Nikona i nie bierze od Sony ;/
Szczerze? Do K-30 czy K-5 ciężko kupić obiektywy, bo są mało popularne. Używane chodzą drogo, bo konkurencja niewielka. Chociażby allegro - do Nikonów 1300 obiektywów, do Canona 1700, do Pentaxa - niecałe 400... Licząc oczywiście analogi i zamienniki (Sigmy, Tamrony).
Ciezko kupic? 😲
wchodze do pierwszego z brzegu jednego z najtanszych sklepow internetowych - fotozakupy.pl
Canon - 49
Nikon - 50
Pentax - 31
nie mówiac juz o kundelkach czyli Tamronach i Sigmach ktore uzupleniaja game obiektywow.
Rozumiem jeszcze gdyby sie czesto kupowalo...zmienialo...wymienialo obiektywy - to mozna takie rzeczy gadac. - choc z drugiej strony to fajnie ze pozniej przy odsprzedazy nie traca one tak na wartosci jak obiektywy konkurencji.
A powiedz mi prawde ile obiektywow Ty kupilas ze az tyle Ci potrzebnych? 😉 (juz nawet na forum Nikona takich rzeczy nie mowia,a na Canonie to nawet przyznaja ze Canon ma troche do nadrobienia jezeli chodzi o puszki w tym samym segmencie cenowym do Pentaxa)
ps.dla mnie przewaga Nikona jest 70-200/2.8 obiektyw - ktorego w Pentaxie na dzien dzisiejszy nie ma (moze pod koniec roku gdy wypuszcza kilka nowych obiektywow ze wzgledu na wejscie nowej puszki FF) jest "tylko" 50-135f/2,8 i 60-250 mm f/4.0 😉
Wtrącę się z pytankiem :kwiatek:
Nikon Coolpix L820 - warto dla fotograficznego laika, który raz na jakiś czas zrobi kilka zdjęć na własne potrzeby? Zależy mi też na możliwie przyzwoitej jakości filmów - fajnie gdyby nadawał się do nagrywania startów.
Może na coś innego warto spojrzeć w podobnym przedziale cenowym - do ok. 1000 zł? :kwiatek:
Z Hybryd jeszcze wart spojrzenia jest Fuji HS25EXR
Chyba ze jakis kompakt? lub bezlusterkowiec np.->Samsung NX1000?
z tą plastikowością 60D to jakaś histeria jest 😲 może nie nadaje się do wbijania gwoździ, ale nie jest źle. Przecież to też nie jest jakieś pierwsze lepsze, beznadziejne tworzywo. jak ktoś kupuje świadomie, to będzie zadowolony, a w stosunku do 50D ma parę zalet 😉
Musti, kupiłam 2 obiektywy, obydwa używane i po okazji właśnie z allegro. Zapłaciłam połowę ceny sklepowej. Jeden z nich stał się moim podstawowym. Obecnie przymierzam się do trzeciego, szukam okazji. Nie każdego stać na kupienie nowego obiektywu w sklepie. Przy takiej ilości obiektywów na allegro masz większy wybór, możesz przebierać w cenach. Kundelki Tamrony i Sigmy nie są przecież tylko dla Pentaxów 🙄
Ma ktoś porównanie rybiego oka obiektywu i konwertera? Potrzebne mi rybie oko na kilka zdjęć na jednej imprezie (np. zdjęcie sceny zza publiczności) i zastanawiam się, czy warto inwestować w wypożyczenie i wysyłkę obiektywu czy rozważenie konwertera nie byłoby taką złą opcją? 👀
z tą plastikowością 60D to jakaś histeria jest 😲 może nie nadaje się do wbijania gwoździ, ale nie jest źle. Przecież to też nie jest jakieś pierwsze lepsze, beznadziejne tworzywo. jak ktoś kupuje świadomie, to będzie zadowolony, a w stosunku do 50D ma parę zalet 😉
Hehee zle mnie zrozumialas - chodzilo mi o to...ze jezeli aparat jest w cenie D7000 i K-5 to powininien byc jakosciowo podobnie zrobiony i podobnej klasy.
Ja nie ujmuje mu ze ma kilka zalet nad 50D,ale niestety...blizej D7000 i K-5 do 7D niz do 60d - i tu musisz sie zgodzic. 😉
madmaddie
Szkoda nerwów 😉
a kto tu sie denerwuje - luzna rozmowa prawie przy drinku 🥂
[quote author=Facella link=topic=52.msg1785115#javascript:void(0);msg1785115 date=1369471814]
Musti, kupiłam 2 obiektywy, obydwa używane i po okazji właśnie z allegro. Zapłaciłam połowę ceny sklepowej. Jeden z nich stał się moim podstawowym. Obecnie przymierzam się do trzeciego, szukam okazji. Nie każdego stać na kupienie nowego obiektywu w sklepie. Przy takiej ilości obiektywów na allegro masz większy wybór, możesz przebierać w cenach. Kundelki Tamrony i Sigmy nie są przecież tylko dla Pentaxów 🙄
[/quote]
Sama mowisz ze szukasz okazji - chcesz powiedzec ze tylko w jednym systemie da sie znalesc okazje? 🤔 tu sie nie zgodze - wszedlem na allegro i na gielde forumowa Pentax.org.pl i sa uzywki 30% taniej, 40% a i takze 50% taniej 🙂 wiec nie widze problemu 🙂
Oczywiscie ze nie kazdego stac na nowe obiektywy - o sklepie i ilosc napisalem tylko dlatego ze napisalas ze ciezko kupic obiektywy - co jest nieprawdą.
A czy ja gdzies napisalem ze Tamron i Sigma robi tylko szkla do Pentaxa? 😲
Dzień dobry 🙂
Jako że jam jest laik totalny, chciałam poprosić o porady doświadczonych 😉
Przymierzam się do kupna lustrzanki i jakiegoś obiektywu. Jak znaczna część osób planuję robić zdjęcia podczas jazdy konnej oraz jakieś portrety.
Budżet to ok 3000zł. Co do jazd zależy mi na ostrości i uniknięciu rozmazanych zdjęć podczas ruchu. Portrety- amatorskie sesje zdjęciowe w domu czy też w terenie, bardzo podoba mi się efekt wyostrzenia postaci na pierwszym planie, z rozmytym tłem. Jestem totalnie zielona w temacie, tych wszystkich wymiarach itp 🤔 mam nadzieję, że wiecie o jakie "wymogi" co do aparatu mi chodzi.
Polecono mi Nikona D90.
Przykładowa oferta:
http://allegro.pl/nikon-d90-4-obiektywy-16-akcesoriow-fv-raty-gw-i3241385223.htmlCo byście mi doradzały? możecie polecić mi jakiś aparat+ jaki obiektyw do tego?
załączam przykładowe zdjęcia jakie mi się podobają 🙂
oczywiście zdaję sobie sprawę z dodatkowej obróbki zdjęć w jakimś programie.
A te zdjęcia to...? Na pewno nie bierz tego zestawu z allegro, 2 z "obiektywów" to tak naprawdę okrutnie psujące jakość konwertery. Pozostałe 2 to przestarzałe wersje. Zaślepki i pokrowce to zestawy fabryczne obiektywów, nie żadne gratisy! Mini statyw nigdy nie utrzyma lustrzanki. Walizka jest nieporęczna, może się przydaje gdy ktoś ma multum obiektywów albo często podróżuje, nie wiem jak z jej jakością. Idź do stacjonarnego sklepu, potrzymaj D90, weź z kitowym 18-55 i dodatkowo 55-300 albo 70-300 (najlepiej nową wersję, z AF-S i VR). Do portretów jakąś stałkę, np. 50mm (może być nawet wersja bez AF-S, która powinna kosztować nie więcej niż 500zł). Cenowo, po dokupieniu torby i karty pamięci (zewnętrza lampa błyskowa może Ci się co najwyżej w pomieszczeniach przydać, nie jest to pilny zakup), powinno być podobnie.
Sea
Ten zestaw to jedno wielkie g..., te dodatki są nic niewarte 🙁
Ja bym nie kupowała kita, za podobne pieniądze można kupić stałkę np. 35/50 mm, która da Ci znacznie, znacznie lepszą jakość obrazka.
Te zdjęcia to google grafika, na szybko chciałam pokazać typy zdjęć/sesji jakie mnie interesują. Byłam w sklepie z 3 mies temu, po czym jak powiedziałam sprzedawcy czego oczekuje to wyłożył mi tyle sprzętu, że dostałam kwadratowej głowy i na końcu już sama nie wiedziałam czego potrzebuje 🙁
i wyglądam w takim sklepie jak marny laik, któremu wszystko wcisną. Chciałabym amatorsko pobawić się w portrety (przykładowo jak ta pani ze zdjęcia wyżej wstawionego przeze mnie) i zdjęcia z jazdy... i sama nie wiem czy nikona d90 czy np Canon300... czy jeszcze coś innego?
ehhh niedobrze jak człowiek nic nie wie a chce...
armara, stałkę też przecież uwzględniłam (-; Ja osobiście miałam fazę na sprzedanie kita, ale okazał się fajny do makro i czasami mi się te 18mm przydaje... Rzadko, bo rzadko, ale żałowałabym, gdybym nie miała tego obiektywu.
Sea, podejrzewam, że portret to jakaś stałka 50/85, ostatni koń to pewnie 70-200 f/2.8, Nikkor w starszej wersji używany kosztuje ok. 4-5tyś...
Rozmycie tła uzyskuje się przez płytką głębię ostrości, czyli maksymalnie otwartą przysłonę. Maksymalnie otwarta przysłona to jak najniższe cyferki, np. f/1.4. Przysłona rzędu f/1.4 ma płytszą głębię, więc mocniej rozmyje tło i niewielka część obrazu będzie w punkcie, ostra - o taki właśnie efekt Ci pewnie chodzi. f/2.8 też jest bardzo jasne np. dla telezoomów 70-200. 70-300, o ile się nie mylę, to przysłona rzędu f/4-5.6 albo f/4-6.3. Rozmyje ładnie, ale większy obszar znajdzie się w ostrym polu.
Chyba nagmatwałam i pewnie coś poprzekręcałam, będzie wstyd...
Czuję, że chyba czeka mnie z grubsza jakaś porządna lektura o tym wszystkim bo moja niewiedza jest porażająca 🙇
kilku znajomych (niestety już nie obecnych 🤔) miało aparaty Canona i Nikona. Jakie? nie wiem... zdjęcia mieli ładne, ot tak amatorskie. Sami do końca nie wiedzieli co mają za sprzęt... na zasadzie:
-oo ładne zdjęcia! Twoim aparatem wykonane?
-no kupiłem sobie Canona
-a jaki obiektyw?
-sam nie wiem, kumpel mi polecił
Takie tam amatorskie, ładne zdjęcia... wiem, że na sprzęt wydawali w granicach 2500-3600zł
No i ja kolejny laik, zachciałam wejść w posiadanie aparatu. Chcę sobie popstrykać i nie wydać niepotrzebnie fortuny. Nie będzie to moja pasja.
Nie ciągnie mnie do tego tak maksymalnie 😉 chcę mieć tylko raz na jakiś czas ładne zdjęcia 🙂
Sea, to możesz nawet najtańszą puszkę kupić - D3000. W podpisie mam link do swojej strony, wszystkie zdjęcia tam opublikowane są zrobione Nikonem D3000. Z obiektywów to kit 18-55, Nikkor 55-200 i manualny Helios. Teraz planuję zakup portretówki, Tobie radziłabym od razu (np. 50 f/1.8). Ale do D3000 wszystkie obiektywy muszą mieć silnik (u Nikkorów oznaczenie AF-S), bo inaczej możesz ostrzyć jedynie manualnie (czyli aparat nie będzie za Ciebie ustawiał ostrości). Mój zestaw kosztował ok. 2000zł, licząc z torbą, dwoma kartami pamięci (2GB Lexar i 8GB SanDisk) i statywem.
facella
Ale do takich zdjeć jakie wstawiła sea, kit się do niczego nie przyda. A kwiatki można robić też stałką 😉
Moje doświadczenie nie jest może jakieś wielkie, ale wydaje mi się, że lepiej mieć jedno db szkło niż trzy kiepskie. Ja sobie na początku kupiłam sigmę, bo nikkor był kilkaset zł droższy i co ? Plułam sobie w brodę, że się wtedy nie posłuchałam abre i nie dozbierałam 😉
sea
Dokształcenie rzecz podstawowa 😉
Musisz się dokładnie zastanowić co chcesz fotografować, najbardziej uniwersalny byłby N 70-200, ale tak jak wspomniała Facella - to szkło, używane, w I wersji kosztuje ok. 4-5 tys. zł
D90 to jak mówi ceneo ok. 1900-2000 zł (body). Na obiektywy dużo nie zostaje, ja bym proponowała na początek 55-300 (jeśli fotografujesz dużo koni), a potem jak się trochę wdrożysz zorientujesz się na jakie szkła dalej zbierać 🙂
Oczywiście warto nie przywiązywać się do jednego systemu - ja akurat wybrałam Nikona i jego jakoś mniej więcej ogarniam co ma w ofercie, ale o innych systemach nic nie wiem, a możliwe, że znajdziesz tam korzystniejsze oferty 🙂
armara, dobrze mówisz, że lepiej mieć jedno porządne niż trzy kiepskie. Tylko kurczę jakoś mi to finansowo nie wychodzi, to się męczę z takimi kiepskimi 😁
Armara, mnie po prostu strzela czasami, bo wszyscy narzekający na 60D, to w 99,9% ludzie, którzy tej puszki nie mają. Jakoś nagle najważniejsze w całym aparacie jest to, że poprzednik ma magnezowy korpus, a sześćdziesiątka ma z aluminium i żywicy jakiejś tam, z czymś tam. 🤔wirek:
ja używam 60D. wybierając system, mając w opcji D7000 i 60D, wybrałam Canona i nie żałuję wcale. przynajmniej, jak będę przeskakiwać na pełną klatkę, to nie muszę wymieniać całej szklarni.
niemniej, obie puszki są dobre. moja daje radę. w sporcie, w urodzinach z kucykiem, w lesie z koniem, nie jest zbyt ciężka, ale dobrze leży w ręce, więc biorę ją ze sobą wszędzie, a ważne żeby mi nie ciążyła, bo ponad wszystko wielbię streeta. z tej racji, spotyka się czasem z deszczem i różnymi powierzchniami o które zdarza mi się nią przywalić.
Musti, ale musisz się zgodzić że Canon i Nikon są lepiej rozbudowanymi systemami niż Pentax 😉
a co do matryc, serio te Canona są gorsze, niż Sony? przynajmniej czyste...
Sea, poczytaj najpierw o podstawach fotografii, zajrzyj może na szerokikadr.pl, ładnie tam tłumaczą 🙂 warto trochę poczekać i wydać te 3tys bardziej świadomie. popatrz też na ofertę Canona, może coś Ci spasuje :>
Sea, a to musi być lustrzanka? Nie myślałas o czymś bardziej podstawowym na początek, skoro nawet nie wiesz czy sie wkrecisz?🙂
Zu, przeżyłam 4 cyfrówki i zawsze od czasu do czasu lubiłam coś popstrykać 🙂 jakimś lepszym telefonem też odruchowo czasami pstrykam, potem sobie przerobie je troszkę i jest mała uciecha z uwiecznienia... no ale wiadomo z czymś takim to potem zdarzają się tzw. "zdjęcia robione mikrofalówką" 😉
Podsumowując moje zapały: lubię. Lubię jako dodatkowe hobby, zainteresowanie. Pasjonatką raczej w tym nie będę 🙂
No dobrze, więc w chwili wolnej czeka mnie przegląd literatury 😉 muszę tutaj też na wątku poszperać dokładniej. Bardzo pomocnym "rozjaśniaczem" tematu jest przegląd kogoś zdjęć gdzie dodatkowo można zdobyć informację jakim sprzętem operuje.
Bardzo dziękuję Wam za porady i mam nadzieję, ze jak już dojdę do konkretów i nadal pojawią się wątpliwości to nie obrazicie się jak zapytam :kwiatek:
Sea, to ja mam dla Ciebie złą wiadomość. Lustrzanka wymaga od użytkownika wiedzy. Wiele osób ma nadzieję, że po przesiadce na lustro będą robić lepsze zdjęcia. Ale tak się zazwyczaj nie dzieje, nawet tryby auto są bardziej skomplikowane niż w kompakcie, zwłaszcza w bardziej zaawansowanych aparatach. Producenci zakładają, że nawet jeśli człowiek nie wie co to korekta ekspozycji czy braketing to się tego dowie i będzie tych funkcji używać. Z lustra trudniej też wydobyć ładny kolorowy obrazek niż z kompaktu.
Ale czytaj i nie zniechęcaj się. Polecam na początek książki Bryana Petersona. Na youtube znajdziesz też jego tutoriale, warto obejrzeć.
abre, wiem że sam aparat nie podniesie moich kwalifikacji 😉 oczywiście aby zrobić coś ładnego należy się nauczyć. Moim błędem/problemem obecnie jest brak wiedzy aby zakupić coś odpowiedniego. Brak wiedzy o tych wszystkich parametrach i co z czym jeść. Co do samych zdjęć, mając już aparat metodą prób i błędów będę się uczyć obsługi.
Jestem typowy kombinator wzrokowiec. Czytając coś konkretnego, specjalistycznego, coś co dotyczy danej opcji- nie mając aparatu i nie grzebiąc uczę się mało efektywnie 🙂
Armara, mnie po prostu strzela czasami, bo wszyscy narzekający na 60D, to w 99,9% ludzie, którzy tej puszki nie mają. Jakoś nagle najważniejsze w całym aparacie jest to, że poprzednik ma magnezowy korpus, a sześćdziesiątka ma z aluminium i żywicy jakiejś tam, z czymś tam. 🤔wirek:
ja używam 60D. wybierając system, mając w opcji D7000 i 60D, wybrałam Canona i nie żałuję wcale. przynajmniej, jak będę przeskakiwać na pełną klatkę, to nie muszę wymieniać całej szklarni.
niemniej, obie puszki są dobre. moja daje radę. w sporcie, w urodzinach z kucykiem, w lesie z koniem, nie jest zbyt ciężka, ale dobrze leży w ręce, więc biorę ją ze sobą wszędzie, a ważne żeby mi nie ciążyła, bo ponad wszystko wielbię streeta. z tej racji, spotyka się czasem z deszczem i różnymi powierzchniami o które zdarza mi się nią przywalić.
Musti, ale musisz się zgodzić że Canon i Nikon są lepiej rozbudowanymi systemami niż Pentax 😉
a co do matryc, serio te Canona są gorsze, niż Sony? przynajmniej czyste...
madmaddie to nie jest tak ze wszyscy narzekajana na 60D (lekko przesadzasz z tymi 99%) 😉 chodzi o to ze ludzie nastawili sie ze bedzie to nastepca 50D - półka zaawansowanego amatora (nie chodzi tylko o materialy z jakich jest wykonany,ale uszczelnienia puszki , mikroregulacja AF, ograniczono funkcjonalnosc przyciskow, zmniejszono szybkość zdjęć seryjnych, nie znajdziesz takze gniazda PC do współpracy z lampami zewnętrznymi itp.) - dla Canona nastepca 50D jest 7D, nawet na forum canon-board.info masz zalozony temat o tym -
link W tej chwili 60D jest puszka pomiedzy półka amatorska 600d,d5200,K-30 a półka zaawansowana D7000, K-5, 7D.
Mowisz cos takiego - "przynajmniej, jak będę przeskakiwać na pełną klatkę, to nie muszę wymieniać całej szklarni. " a to w D7000 musialabys? 😲
Dalej - "niemniej, obie puszki są dobre. moja daje radę. w sporcie, w urodzinach z kucykiem, w lesie z koniem, nie jest zbyt ciężka, ale dobrze leży w ręce, więc biorę ją ze sobą wszędzie, a ważne żeby mi nie ciążyła, bo ponad wszystko wielbię streeta. z tej racji, spotyka się czasem z deszczem i różnymi powierzchniami o które zdarza mi się nią przywalić."
Zgadzam sie ze sa to dobre puszki...ale dziwne sprzecznosci znow zauwazam w Twojej wypowiedzi...podajesz niektóre informacje ktorymi niby sie kierowalas...wiec:
"nie jest zbyt ciezka" "wazne aby mi nie ciazyla" - 60D -840g, D7000 -780g(z akumulatorem i kartą pamięci), K-5 -670g - czyli wybralas najciezsza....
"spotyka się czasem z deszczem" - 60D jedyna puszka z w/w ktora nie jest uszczelniona przed deszczem...szczerze troche uwazalbym na to :/
"różnymi powierzchniami o które zdarza mi się nią przywalić" - to juz na poczatku wytlumaczylem roznice w budowie...tez uwazałbym na to...
Co do rozbudowania systemow zgodzilem sie juz wyzej - ale dla mnie kilka obiektywow wiecej nie wplywa na moją decyzje przy zakupie 🙂 bo ile ja potrzebuje obiektywow? 2? 3 stałki? hehee wiec po co mi WIELCE rozbudowany system - czy to ma ponad 30 obiektywow czy inny ktory ma prawie 50? bo i tak kazdy system jeszcze uzupelnia Tamron i Sigma 😉
co do matryc to prawda ze Sony sa lepsze,ale wazne jest takze oprogramowanie - tu masz przyklad:
- [url=
http://www.dpreview.com/reviews/studio-compare#baseDir=%2Freviews_data&cameraDataSubdir=boxshot&indexFileName=boxshotindex.xml&presetsFileName=boxshotpresets.xml&showDescriptions=false&headerTitle=Studio%20scene&headerSubTitle=Standard%20studio%20scene%20comparison&masterCamera=pentax_k5iis&masterSample=imgp0116.acr&slotsCount=4&slot0Camera=pentax_k5iis&slot0Sample=imgp0116.acr&slot0DisableCameraSelection=true&slot0DisableSampleSelection=true&slot0LinkWithMaster=true&slot1Camera=nikon_d7000&slot1Sample=dsc1_1896.acr&slot2Camera=canon_eos60d&slot2Sample=img_0241.acr&slot3Camera=sony_slta77&slot3Sample=dsc02826_2.acr&x=0.19286996276869942&y=-1.074201481290962&extraCameraCount=0] PentaxK-5IIs vs.NikonD7000 vs.Canon60D vs.Sony SLT-A77 [/url]
a tu krótka rozmowa na forum Canona na temat K-5 i jej matrycy od Sony:
-
K-5II i IIs / matryca nie rozumiem Twojego ostatniego komentarza - "przynajmniej czyste..." - wyjasnisz? 😉
Polecam na początek książki Bryana Petersona. Takze polecam jego ksiazki 😉 a takze Burzynskiego, Scott'a Kelby'ego i przede wszystkim Andrzeja Mroczka 😉
Jak uzyskać taki efekt:
KLIK?
Szukaj tutoriali pod hasłem panorama stereograficzna.