sznurkersi - czyli natural w roznych odcieniach

Na sznurkach jeździmy już od 2008 roku. Głównie w tereny 😀

Oto moje sznurkowce zimą...

... i latem:

Brzask.gdyby nie trzy białe nogi bym pomyslala, że na tym zdjęciu jest mój rudizlelec (on ma jedną). Bo też mamy taką szpulę, a nawet dwie.  Czy dobrze widzę, że dolną część wkopałaś? 
[i][quote author=sznurka link=topic=5.msg344323#msg344323 date=1254202373]
Figaro.Winner, dla mnie patrząc na zdjęcie sznurek sprawia wrazenie sztywnego
miałam w rękach kilka takich wynalazków, sama wynalazkiem przypaliłam konia i zrobiłam mu dziurę wielkosci 5 zł
polecam dlatego sprawdzone rzeczy
bo ja juz wynalazków sznurkowych na swoim koniu bym nie przetestowała

Widzę, że dyskusja posunęła się w kierunku "sztywności" kantarów, a przecież nie oto chodzi... Pomijając przenikliwość wzroku sznurki, nie sądzę, by akurat ten kantar powodował sam z siebie jakiekolwiek otarcia czy zranienia, tym bardziej że posiada atest FFE. Jeszcze raz podkreślam, że po przetestowaniu podzielę się swoimi uwagami ze wszystkimi zainteresowanymi. ... Pozdrawiam!
[/quote][/

Od dwóch tygodni pracuję z końmi używając właśnie tego typu  kantarka sznurkowego. Sprawdza się znakomicie. Materiał, dokładność wykonania i funkcjonalność oceniam bardzo dobrze. Na pewno nie powoduje żadnych otarć ani przykrych doznań...
Brzask   kucyk,kucyk...a to kawał s.........
19 marca 2010 08:06
trusia, dolna czesc nie jest wkopana, na zdjęciu jedynie przykryta brudnym sniegiem, mimo wszystko dość stabilna. A służy gównie do wdrapywania się z niej na konia. Rudego nie musialam dlugo prosc zeby na nią wlazł, to typ konia ktory wjedzie wszedzie gdzie sie da, np. schodkach (4) do siodlarni jakby mu tylko pozwolić.
rzepka,  ale fajne te śniegowe zdjecie!
Mam pytanie do bardziej doświadczonych:

Podczas yo-yo moja Młoda nie ma problemu z przychodzeniem i cofaniem się, do ruchu w tył wystarczy kiwanie palcem. Martwi mnie natomiast jej "mina" podczas cofania. Podnosi łeb, spogląda na mnie i widzę że ma ochotę na małą dyskusje. Mimo że wykonuje to o co prosze, mam wrażenie że jest to na zasadzie "zrobię to, ale pragnę kopnąć Cię w  🤬"

Co robić? co szwankuje? Młoda próbuje jeszcze dominować? Grać i czekać aż jej przejdzie?
dea   primum non nocere
24 marca 2010 13:12
Może za szybko chcesz za dużo? Kojarzy mi się to z takim odruchem obronnym. Albo dominuje. Ciężko stwierdzić, nie patrząc na konia. Masz 50% szansy trafić 😉 Spróbuj dwóch strategii: zwolnij tempo, nagradzaj za jeden-dwa kroki i na tym powoli buduj. Jak to nie pomoże, to spróbuj wymagać większego tempa i zaangażowania (jednoczesne przestawianie przekątnych nóg, czyli "kłus do tyłu" - tak wygląda prawidłowe cofanie, nawet w wolnym tempie) aż "zrobi lepszą minę", ale cały czas zwracaj uwagę, czy cofanie nie sprawia jej trudności. To nie jest łatwy ruch jednak, człowiekowi łatwo o tym zapomnieć...
😅
[img]/forum/Themes/multi_theme/images/warnwarn.gif[/img] Punkt 7 regulaminu.
zabeczka17   Lead with Ur Heart and Ur Horse will follow
13 czerwca 2010 17:13
A my dalej pracujemy z młodą w naturalnym szkoleniu. Młoda dużo już kapuje.
Przedstawiam Wam moją pracę z dzisiaj - pierwszy raz z koziołkiem .
Jako że sama zaczęłam robić kopytka , czas było sprawić sobie takie oto ustrojstwo. Teraz czas na praktyczne ćwiczenia z kobyłem aby sama zaakceptowała urządzenie przy obcinaniu jej pazurów.
Po ustalonej hierarchii  pokazuję kobyle co to jest koziołek. Następnie kładę nogi  na przemian kilkakrotnie i liczę do 10 i odstawiam. Po 10 minutach kobyła sama trzymała kopyto przez 10 sek sama.  pracuje nie dłużej jak 15 minut. Po czym jest mega czochranie i pochwała słowna za dobrze wykonaną pracę.  🙂 Oby wszystko nam tak prosto zawsze szło 🙂
Ja też zostałam dzisiaj naturalsem 🙂

Niezły fun.
kasiasci   www.alfahorse.pl
13 czerwca 2010 21:11
W upalne dni ...  😀
zabeczka17 - skąd masz koziołek? kupiłas nowy czy zmontowałaś?

Jeśli mówimy o sznurkach ja niedawno wybrałam się w teren na cordeo z koleżanką. kłusowałam sobie beztrosko leśną ścieżką i rozmawiałam z koleżanką, która jechała za mną aż tu nagle mój koń uznał, że zna szybszą drogę do domu i.. wał dyla w lewo w las 😂  szczerze mówiąc omal nie spadłam... ze śmiechu
Pytanie do sznurkersów:
Posiada ktoś taki oto kantarek? http://www.allegro.pl/item1079175702_kantar_sznurkowy_delikatny_nachrapnik_rope_halter.html
Interesuje mnie przede wszystkim czy bardzo się przesuwa podczas ćwiczeń/jazdy.
będę wdzięczna za odpowiedzi  :kwiatek:
13 czerwca 2010 23:56
branka znajomy mi zmontował  za parę browców🙂 zespawał tu i tam. Mam do tego zamienny szpikulec w postaci obejmy na kopyto aby można było spokojnie robić przy rozczyszczaniu.  Jak młoda opanuje kikut będziemy ćwiczyć zgięcie. 🙂
Podbijam.
Posiada ktoś taki oto kantarek? http://www.allegro.pl/item1079175702_kantar_sznurkowy_delikatny_nachrapnik_rope_halter.html
Interesuje mnie przede wszystkim czy bardzo się przesuwa podczas ćwiczeń/jazdy.
będę wdzięczna za odpowiedzi 
Averis   Czarny charakter
15 czerwca 2010 14:05
Jasnowata, ten kantar jest trochę bez sensu. Na nosie jest pasek, który rozkłada nacisk= trzeba użyć większej presji i nici z subtelności.
Zamawiam ręcznie robiony u koleżanki i ten będzie normalnie ze sznureczkami na nosie.
Anderia   Całe życie gniade
22 lipca 2010 21:08
Ja też się czasami wożę naturalnie na moim kucu, i jest to bardzo fajne uczucie  😀 mam wrażenie że zarówno mnie, jak i Nevadę to odstresowuje
mina w stylu "jaaaa cię, jakie to fajneee"  😉

"Zobacz, jakie to proste"

ogółem Nevi jest koniem bardzo przyjemnym do jazdy na oklep i naturalnie, więc aż miło się na niej siedzi. Z Koderem narazie nie próbuję, bo ma baaardzo wystający kłąb i kręgosłup, a poza tym wydaje mi się że nie mam jeszcze tak dobrego dosiadu żeby nie leżeć po pierwszym zakłusowaniu w piachu
Pytanie, co ma naturalność do siodła lub jego braku  😎
ushia   It's a kind o'magic
22 lipca 2010 22:51
To samo co wsiadanie na konia do jazdy konnej  😉
23 lipca 2010 11:23
Teodora wyjęłaś mi to z ust 🙂 😎
dea   primum non nocere
23 lipca 2010 11:32
Jak dla mnie to nie jest naturalna jazda. Widzę odzież ze sztucznych tkanin (dozwolone: len, bawełna, niewyprawiona skóra), na dodatek barwioną sztucznymi barwnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się buraki (ładny, głęboki czerwony kolor), łupiny cebuli oraz herbata.
23 lipca 2010 12:28
dea haha nie no padam
dziewczyny po prostu brak mi słów... hahaha  😵 😂
Jak dla mnie to nie jest naturalna jazda. Widzę odzież ze sztucznych tkanin (dozwolone: len, bawełna, niewyprawiona skóra), na dodatek barwioną sztucznymi barwnikami. Bardzo dobrze sprawdzają się buraki (ładny, głęboki czerwony kolor), łupiny cebuli oraz herbata.

Jak dla mnie też nie, ale dlatego, że w ogóle widzę odzież. Naturalnie to wszyscy na golasa - nie tylko koń.    😂
23 lipca 2010 15:03
trusia no wiedziałam że coś mi na tych fotkach nie pasowało... 😉
edith: A my sobie ćwiczymy Silversand Horsemanship.
Jestem bardzo mile zaskoczona Parellim i chylę głowę przed tymi którzy od lat stosują tą technikę pracy z końmi.
Fakt może ja sama nie odejdę od metod Montego ale kilka trików Pata ( przyznaje bez bicia) stosuję z najwiekszą przyjemnością.
Ogólnie bardzo mi się podobają ćwiczenia na enegrię, przestawianie zadu - ustępowanie, oraz metoda wsiadania na młodego konia.
Marzy mi się wyćwiczenie mojej baby ,,bezwędzidłowo"... ale czy dam rady?
No nic bawić się zawsze możemy. 
Na koniec dodam że te kilka ćwiczeń bardzo nas do siebie zbliżyły, młoda jest zaskoczona ale chętnie  się poddaje. Jestem mega usatysfakcjnowana.
CeraŁ   dużo dużo zmian..
11 września 2010 14:55
przepraszam, że odkopuję temat ale wlasnie chce zacząć bawić się z moim koniem w pnh (ponownie) - ale pytanie - gdzie mogę kupić taki halter co jest z wodzami i z tą 3 linką?? Nigdzie nie umiem go znaleźć 🙁
Remedioss   2* Parelli Professional
11 września 2010 15:40
Znajdziesz go dokładnie tutaj: http://shop.parellinaturalhorsetraining.com/product.jsf?catId=17
Nazywa się naturalne hacamore
CeraŁ   dużo dużo zmian..
11 września 2010 15:49
a gdzieś w polskim sklepie? ;P
Remedioss   2* Parelli Professional
11 września 2010 17:53
Czy ktos z Was wybiera sie do Verony na Fieracavalli? Podobno w czwartek (4.11) bedzie Pat i Linda Parelli. Gdyby ktos tam byl - prosze o relacje 🙇
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się