zabiła mnie zakładka moje dokonania i hasło dostosowane do twojego 'poziomu zaawansowania'. jestem teraz przy nr 20, 27 i 28. żadnego z nich nie mogę zaliczyć jeszcze przez 7 dni 😵 nuuudzę się 🙁
xxagaxx, ja miałam już kilka podejść do angielskiego, do polskiego to moje drugie. na angielskim byłam kiedyś zarejestrowana stosunkowo krótko po uruchomieniu gry. zawsze dochodzę do momentu, gdzie wkurzam się na to, że postęp w grze (na jakimkolwiek podłożu) robi się mały, albo wymusza na mnie jakieś płatne opcje 🙄
swoją drogą ma ktoś jakoś fajnie porozpisywane plany treningowe i jazd? kiedyś miałam takie rzeczy, ale kto by to trzymał...
sei, no niestety, bez wydawania kasy cięzko jest dojść wysoko, ale przecież o to chodzi. Gra ma zarabiać 😉
Mi kiedyś na ang się udało całkiem nieźle funkcjonować, nazbierałam przedmiotów z czarnego rynku, wydałam raz na kupony (chyba 4) kupiłam klacz i ogiera, najlepsze jakie były do kupienia i posprzedawałam źrebaki za kupony, dało się tak funkcjonować, ale ile? tydzień, dwa, bo nie nadążałam z "robieniem" nowych koni, inni gracze wrzucali już źrebaki lepsze o te kilka punktów genetycznych. Więc już gram dla siebie, powoli, wchodzę tak na 15-20 min i zamykam stronę.
Ja tak samo, jak miałam możliwość kupowania kuponów za darmo (oszukałam system operatora telefonicznego 😉 ) to kupiłam klucz biznesowy, żeby mieć od razu dostęp do wszystkich opcji. A teraz nie kupuję, bo nie mam zamiaru marnować kasy, powoli sobie gram, oporządzę wszystkie konie, pogłaskam Topazy, ogarniam ośrodek i wyłączam. 🙂
powiedz mi jak to też chętnie oszukam 😉 byle wytrzymać te 10 dni... bo za dużo koni do ogarnięcia to ja nie mam. poza tym ZAWSZE moim ulubionym aspektem gry był handel 😎
machnę chyba z nudów jakąś prezentację. idę was dziewczyny poszukać na tym howrse 😉
sei, to znaczy ja miałam darmowe smsy i zanim system się zorientował, że te smsy kosztują po 6zł to udało mi się kilka wysłać 😉 więc to tylko jeśli masz taką opcję. Teraz niestety się zorientowali i do howrse już nie mam darmowych 🤔
dziewczyny wysłałam zaproszenia 🙂
Heval, szkoda... myślę, że u mnie jednak w płatnych smsach są dobrze zorientowani 👿
dzisiaj na dzień dobry tylko 2 karty - brązowa i srebrna.
sei - ja mam nick rosołowa, zapraszam :kwiatek:
Ja wchodzę na howrse tylko jak są konkursy, ogólnie nie mam już czasu dla tej gry. Dobrze, że mam calore od boskich, bo marnie by ze mną było 😁
zaprosiłam, dzięki :kwiatek:
no i tyłek. nie mam już konia na wygrywanie, koniec z kartami 🤔 swoją drogą z nudów chciałam sobie po licytować karty, ale ludzie tam wpadają w jakiś amok, a ja nie zamierzam przepłacać - sknera jestem 😂
Ja też na razie straciłam ochotę na grę. Wchodzę żeby ogarnąć promocje trochę, od czasu do czasu boskie konie i wystawić nokoty, które mi jeszcze zostały z tego jak działałam w hodowli
w GP można wystawiać tylko po 2 konie? W sensie 2 w klasycznym i 2 weście? Bo coś mi się o uszy obiło że można wystawiać po 4, jak się coś tam ma :P
musisz w ro znaleźć dodatek do gp, w którym będzie możliwość zapisywania po 4 konie
Jak komuś się nie chce grać to ja chętnie przyjmę jakieś equus, boskie i wszystko w ogóle 😁
Heval- Kto by nie chciał 😉 Zawsze to jakieś wsparcie.
kiedy już osiągnę staż wymagany do wymian przedmiotami (nie mam pojęcia ile to, 10 dni?) to chętnie wymienię na coś lirę apolla :P
Ma ktoś hodowlę luzytanów i nie chciałby coś taniej sprzedać? 😉
szukam konia do GP, by miał um powyżej 1600. Zależy mi tylko by wygrywał zawody przez okres hmm pół roku, bo i tak koni do GP nie wystawiam.
Potrzebuję miejsce w ośrodku dla konia do GP, um wrodzone 325
Ogłoszenia parafialne!
aaa i szukam osoby która mi wytrenuje dzisiaj konia, ma już wszystkie CR, wiek 3 lata.
płacę nyksem!!!!
musi być to osoba umiejąca trenować konie do GP!!~!
czym się różni trening gp od zwykłego blupowania? dzisiaj zgarnelam 3 karty - 2x brazowa, 1x diamentowa. szkoda ze znow lira a wszystkie karty kolecyjne mam z innych parafiii.
ponawiam moje pytanie z poprzedniej strony, bo zniknęło w toku dyskusji: czy są jakieś konie, które dają bonusy za głaskanie/rozmrażanie/etc. oprócz Mrozu i Topaza(u?)? 😉
czym się różni trening gp od zwykłego blupowania?
Też jestem ciekawa, przecież chyba chodzi o to żeby na maxa wszystkie umiejętności podciągnąć, nie?
olciiik na pl niestety nie ma ,
na angielskim jest ic jeszcze kilka ale na pl niestety nie ;(
dorzucam jeszcze pytanie o lekcje - kiedys mozna bylo robic dwie na dzien - czy teraz tez jest na to jakis sposob?
Znalazłam już czym różni sie zwykłe trenowanie konia do GP i zykłego konia. Odpowiedź jest prosta. Oba treningi różnią się wszystkim.
WYBÓR KONIA
Nie jesteś pewny/a co do wyboru?
Mogę Ci doradzić, konik do GP powinien być młody i posiadać:
-Jak najwyższe PG (potencjał genetyczny), ponieważ to wpływa na ilość umiejętności które da się osiągnąć. Powinien wynosic ponad 450 (w zaleznosci od rasy, u niektórych 380 a u innych 470)
-Powinien miec umiejetnosci wrodzone ponad 130.
-Bys w 100% rasowy, to pozwala koniowi bys dobrym w konkretnych dyscyplinach. Mozna mieszac rasy, ale trzeba dysponowac odpowiednia wiedza...
-Rodzice konia który spelnia wyzej wymienione wymagania nie maja zbytnio wplywu na jego dalsze sukcesy, mozna brec pod uwage ich ilosc wygranych zawodów, ale nie trzeba.
...
PLAN JAK PODNIESC PG O 1.22
Gdy urodzi sie zrebie dawaj mu jablka i rzepy do 6 miesiaca.
II. Umiesc konia w osrodku posiadajacym czyste i zyzne laki (przynajmniej 95%), posiadajacym marchewki.
III. Trening (Po zmianach)
8 miesiecy, +0,16PG
1. 2godz30min laki
2. czyszczenie
3. 1 godzina zabaw
4. rzepa
5. 1 godzina laki
6. 1 godzina zabaw
7. 2kg siana
8. 6 godzin zabaw
9. glaskanie
10. marchewka
11. napój
10 miesiecy, +0,18PG
1. 2godz30min laki
2. czyszczenie
3. 1 godzina zabaw
4. 5kg siana
5. 1 godzina zabaw
6. rzepa
7. 7 godzin zabaw
8. glaskanie
9. marchewka
10. napój
1 rok, +0,18PG
1. 2godz30min laki
2. czyszczenie
3. 1 godzina zabaw
4. rzepa
5. 30 min boksu
6. 8 godzina zabaw
7. glaskanie
8. marchewka
9.napój.
1 rok 2 miesiecy, +0,20PG
1. 1godz30min laki
2. czyszczenie
3. 1 godzina zabaw
4. rzepa
5. 1 godzina zabaw
6. 3,5kg siana
7. 8 godzin zabaw
8. glaskanie
9. marchewka
10. napój
1 rok 4 miesiecy, +0,22PG
1. marchewka
2. czyszczenie
3. 1 godzina zabaw
4. rzepa
5. 1godzina zabaw
6. 6kg siana
7. 9 godzina zabaw
8. glaskanie
9. napój
1 rok 6 miesiecy, +0,28PG
Kon po tym treningu kladzie sie spac kolo godziny 24 z mala iloscia energii (okolo 7%), ale wystarczajaca na to by spokojnie przezyc te noc.
1. napój
2. 1 godzina zabaw
3. 10kg siana
4. 1 godzina zabaw
5. rzepa
6. 10 godzina zabaw
7. glaskanie
8. 2 godziny zabaw
9. marchewka
Po poprawnym wypelnieniu planu zrebie bedzie mailo 1.22 PG wieksze.
Nie martw sie nastepnego dnia rano bedzie sie czól troche gorzej, ale jesli zajmiesz sie nim dobrze w 10-atym mniesiacy bedzie wszystko, ok
...
PRZEDMIOTY DLA TWOJEGO CHAMPIONA
Osobiscie proponuje dac koniowi Zestaw Nyks, poniewaz zawiera on Objecia Morfeusza bez których trudno wytrenowac szybko konia, chyba ze masz duzo punktów dorastania. Zestaw posiada takze Kamien Filozoficzny dzieki któremu konik bedzie niesmiertelny oraz Klepsydra Kronosa-z nia wytrenujesz konia 2 razy szybciej. Bardzo przydatna w zestawie jest Gwiazda Nyks dzieki której konik wstanie o 6😲0 zamiast o 8😲0, masz 2 godziny wiecej na trening. Zestaw kosztuje 6 kuponów, a jesli chciala bys dac koniowi przedmioty kazdy osobno wynioslo by Cie to 8 kuponów i nie miala bys Gwiazdy Nyks.
Nastepnym proponowanym przeze mnie przedmiotem jest Woda Mlodosci która pozwala postarzec go o jeden miesiac zamiast o dwa. Nie zwiekszy ona zdolnosci uczenia sie Twego konia, ale pozwoli ci opiekowac sie nim dwa razy dluzej. To oznacza, ze wytrenujesz go 2 razy szybciej. Jesli masz ogiera, to dwa razy tyle ofert pokrycia!
Przedmioty premiowe dodadza konikowi bonusy, a poza tym sa latwo dostepne, sa to ,np.:
-Powiew Eola
-Konik Morski
-Laury Dafne
-Zlote Ostrogi
-Lonza Boreasza
Bonusy dodaja takze przedmioty zmieniajace wyglad, takie jak:
-Krew Meduzy
-Zlote Jablko
Gdy kon bedzie mógl startowac w zawodach daj mu zestaw:
-Zestaw Atlanty-posiada: Uzda Ateny, Podkowy Hefajstosa, Siodlo Atalanty, Powiew Eola (daje bonusy), Musniecie Filotes
(oferuje Ci mozliwosc poglaskania twego konia jeszcze raz)
-Zestaw Posejdona-posiada: Uzda Posejdona, Podkowy Posejdona, Siodlo Posejdona, Luska Posejdona
Mozesz tez dac zwykly ekwipunek, ale tamten nie da koniowi tyle bonusów.
...
PLANY DNIA
Kon z Gwiazda Nyks zaczyna dzien o 6😲0 i dobrze zadbany poprzedniego dnia ma 94% energii. Wysylasz go na lake na okolo 2 godziny i 30 minut, czas zalezy od rodzaju/zyznosci lak, za to kon zdobywa okolo +6% energii, nie ma sensu wysylac go na dluzszy czas, poniewaz i tak nie zdobedziesz wiecej niz 100% energii. Po lace zabierasz konia na lekcje, nastepnie dajesz mu rzepe i dokarmiasz tyle ile trzeba, mozesz dac troche wiecej zboza niz siana by uzyskac do 100% energii. Dawaj koniowi przy karmieniu mieszanki energetyczne tak czesto jak to mozliwe, gdy dasz mieszanke karm troche mniej. Nie dam rady napisac ile masz nakarmic to zalezy od konia, na wyczucie karm tak zawsze by uzyskac po nakarmieniu od 93% do 100% energii. Wazne by w kazdym dniu znajdowala sie lekcja. Po karmieniu trenujesz, bierzesz udzial w zawodach, przejazdzkach wedle potrzeb konia i uznania wlasciciela , mozesz skonczyc ze 0% energii, to nie przeszkadza, poniewaz glaszczesz go, dajesz marchewke i poisz i masz ponad 20% energii. Nie zapomnij go wyczyscic, bo nastepnego dnia bedzie sie gorzej czól. Kladziesz spac o 22😲0 lub wczesniej. Nastepnego dnia to samo...
Jesli chodzi o krycia, zazrebienia zaczynasz tak samo, laka-lekcja-rzepa-karmienie i wtedy przed treningiem oferujesz pokrycie ogierem lub zazrebiasz klacz, nastepnie trenujesz i konczysz tak jak przedtem
...
BLUP + 100 W 10 LAT
Ogólne zasady BLUPowania, zaczynamy z mlodym i niewytrenowanym koniem.
Patrzysz na GP swojego kona i szukasz jakie 3 kategorie ma najlepsze.
Najlepiej blupuje sie konie, które maja najlepsze:
- predkosc, galop, ujezdzanie
- predkosc, klus, ujezdzanie
- predkosc, skoki, ujezdzanie
- wytrzymalosc, skoki, ujezdzanie
dlatego, ze te kategorie pasuja do przejazdzek i zawodów.
Zaczynasz od przejazdzek w teren pasujacych do profilu konia. Czyli jesli kon ma najwyzsze GP w predkosc, galop, ujezdzanie to jezdzisz na krótkie galopy, jesli wytrzymalosc, skoki, ujezdzanie to na dlugie itd.
W miedzy czasie kon rosnie i moze zaczac byc trenowany. Nadal zaczynasz jego dzien od przejazdzek, a te energie, która ci zostanie wykorzystujesz na treningi. I teraz wazne co trenowac - 2 kategorie z trzech najlepszych ale NIE ta która sie liczy do startu w zawodach, czyli:
- predkosc, galop, ujezdzanie - trenujesz predkosc i ujezdzanie, zeby je miec wysokie a galop niski i wtedy potem startujesz w wyscigach galopu.
- predkosc, klus, ujezdzanie - trenujesz predkosc i ujezdzanie
- predkosc, skoki, ujezdzanie - trenujesz predkosc i ujezdzanie
- wytrzymalosc, skoki, ujezdzanie - trenujesz skoki i ujezdzanie
Oczywiscie nie chodzi o to zeby tej "glównej" kategorii nie trenowac wcale, tylko sporo MNIEJ.
OK. Jak skonczysz przejazdzki (tzn beda one tylko zzerac energie a nie dodawac punktów) i wytrenujesz na maksa dwie z podanych wyzej kategorii, ubierasz konia w najlepszy sprzet jaki masz i walisz na zawody. Tylko nie na byle jakie zawody - na jak najgorsze!!! Idealne sa takie, zeby % punktów mialy taki ile twój kon ma punktów w glównej kategorii. W ten sposób zwiekszasz szanse wygranej, bo jest mala szansa, ze zapisza sie lepsze konie (majace wiecej punktów w dwóch pozostalych kategoriach, które sa brane do wyniku).
Na zawody jezdzisz az nie uzyskasz 20 wygranych, co przy madrym wysylaniu konia na zawody (czyli tak jak wyzej) dzieje sie bardzo szybko. Resztki energii pozostale po zawodach wykorzystujesz na trening w tej kategorii, która ci zostala z 3 glównych oraz UWAGA - LEKCJE!!(najlepiej codziennie dawac po 2 od momentu kiedy zaczynasz jezdzic na zawody - lekcje tez podnosza punkty).Potem tylko trzeba dobic z treningiem glównej kategorii i lekcjami do konca, az sie pogrubia wszystkie 3 kategorie. No i kon musi skonczyc 10 lat.
Wybór źrebaka
Powodzenie konia w Grand Prix zależy od potencjału genetycznego i umiejętności wrodzonych, oraz oczywiście treningu. Takie konie nie są dostępne od ręki, czasem można kupić źrebaki po łzach od czołowych hodowli (cena to ok. 4 kuponów). Co do łez - są one konieczne, ponieważ bez umiejętności wrodzonych stracimy ok. 100 UM.
Początki
Czarny Rynek
6m
Wybór ośrodka - najważniejsza jest cena lekcji - im jest wyższa, tym więcej umiejętności będzie dodawać. Warto też sprawdzić jaki bonus OJ posiada (wymagane + 10 żeby puścić konia na GP).
brak
8m
Zabawy według tej instrukcji, aby maksymalnie podwyższyć umiejętności konia.
brak
1rok 6m
Od tej chwili możemy zacząć trening konia. Ja proponuje zacząć od krótkich przejażdżek w kłusie, potem długie przejażdżki w galopie i stromym stoku.
Zestaw Nyks lub Kamień Filozoficzny, Objęcia Morfeusza i Klepsydra Kronosa (oddzielnie podajemy w minimalnym możliwym wieku czyli 3 lata). Obowiązkowe.
2 lata
Od tej pory po każdym postarzeniu aż do 25 lat wysyłamy konia na lekcję, najlepiej na początku dnia aby nie było sytuacji kiedy koń nie będzie miał już energii po treningach.
Woda Młodości pozwala na zdobycie 2x więcej umiejętności z lekcji. Obowiązkowa.
2 lata 6m
Kastracja ogiera, aby zdobyć bonus. Przy klaczy nie robimy nic.
brak
Właściwy trening
3 lata
Wybór specjalizacji jest dowolny.
brak
ok. 4 lata
Dalszy treningi. Kolejność nie jest ważna, jak zaczęliśmy przejażdżki to kończymy je, potem trenujemy wszystkie dziedziny i na końcu zawody tak żeby przestały dodawać umiejętności. Oczywiście cały czas pamiętamy o lekcjach.
brak
ok. 10 lat
W dowolnym okresie, najlepiej po ok. 10 latach dajemy koniowi 20 chmurek lub pełny Zestaw Chmurek, aby dzięki cofnięciu czasu zdobyć więcej umiejętności na lekcjach.
Chmurki/Zestaw Chmurek dla umożliwienia przeprowadzenia większej ilości lekcji.
Obowiązkowe.
Pozostały CR i bonusy
Zdobywamy jak najwięcej bonusów z tej listy, oczywiście np. ekwipunek możemy 'zaliczyć' tylko raz. Co do innych, np. Muśnięcie Filotes, dajemy w dowolnym momencie, ale nie jest to obowiązkowe. Niemniej jednak bardzo przydaje się przy treningu
Koniec
Po skończeniu treningów postarzamy konia dalej, aż do 25 lat i za każdym razem dajemy na lekcję. Na Grand Prix wystawia się konia po 25 roku życia. Dzięki Kamieniowi Filozoficznemu nie traci on umiejętności ale nie można go już więcej szkolić.
blupowanie to tylko pogrubienie trzech głównych umiejętności konia, wygranie 20 zawodów i osiągnięcie wieku 10 lat przez konia. trening do GP już Matuzaalem wstawiła, chociaż nie wiem, co to z plan w pierwszym cytacie, bo zabawy już nie podnoszą PG ani nie można swoim koniom dawać jabłek. generalnie chodzi o to, że w zwykłym treningu nie trzeba dawać tych wszystkich bajerów ani odmładzać konia 20 chmurkami. w zwykłym treningu traci się sporo umiejętności, bo nie wykorzystuje się konia na maksa.
na com można głaskać Topazy i Xanthosy, rozpuszczać Mróz i odpowiadać na pytania Archimedesa. na pl tylko Topazy i Mróz.
można robić tylko jedną lekcję dziennie, tak samo jak dawać tylko jedną marchewkę.
Matuzaalem, no tak czytam i czytam i naprawdę nie widzę różnicy. Oczywiście oprócz obowiązkowej Wody Młodości i jeśli ktoś ma opcje to chmurki. Ale poza tym?
calore ale to chyba zależy jak ktoś trenuje. Ja zawsze robię lekcje, jak mam wodę i chmurki to również, więc nie widzę żadnej różnicy.
Ja w swojej hodowli zawsze pogrubiam wszystkie umiejętności i zapisuję na lekcje, zanim ostatecznie pokryję klacz.
tez nie widze roznicy poza wykorzystaniem przedmiotow z CR. z kazdego konia przeciez wyciskasz max a to ze w GP szanse maja tylko te z wysokim PG jest oczywiste.
bez CR nie wyciśnie się z konia max. szczególnie bez wody i 20 chmurek. no i najlepiej płatnych lekcji. i to nie pg tylko umiejętności decydują w GP.
Takie rzeczy znalazłam na google.pl i takie wstawiłam. a czy to prawda to cóż.. ciężko stwierdzić jak nigdy tego nie używałam