Wpływ treningu na wygląd. ZDJĘCIA.

ElaPe   Radosne Galopy Sp. z o.o.
09 stycznia 2012 14:12
Koń w treningu wyścigowym to same mięśnie.
W kondycji hodowlanej oblał się tłuszczem.
A większość wolałaby,żeby ich koń wyglądał jak na fotografii numer 2.

no więc właśnie
Nord   -"Bryknąć Cię?"-zapytała Łoza
09 stycznia 2012 14:48
Przecież to zależy od tego w jakim treningu jest koń, nie można się spodziewać że koń wyścigowy w treningu będzie wyglądał jak maszyna ujeżdżeniowa czy skoczek...
Przecież biegający folblut nie pracuje w zebraniu więc o czym tu w ogóle dywagować 😉

Ale ja jakoś patrzę i nie mogę się dopatrzeć tego otłuszczonego spaślaka, może fit to on nie jest ale żeby jakoś bardzo otłuszczony?
Wiem że nie powinnam ciągnąć offa, ale takie głupoty niewyobrażalne piszecie. Także wiem że moje przedmówcznynie juz to napisały: ale folblut to nie jest równoznaczne z górą kości.

To też jest xx i t nie 52%, 78, czy 82 a 100%. Nie wstawiam żeby sie chwalić, bo koń od jakiegoś czasu nie mój , wiec nie ma czym.
juz koniec Koniec 🚫
Wojenka   on the desert you can't remember your name
09 stycznia 2012 15:21
Przecież biegający folblut nie pracuje w zebraniu więc o czym tu w ogóle dywagować 😉

A czy w temacie jest napisane "wpływ treningu ujeżdżeniowego" ?
Trening to trening, niezależnie od tego do jakiej dyscypliny.
Zależne od tego natomiast jest jak będzie wyglądało umięśnienie takiego konia.
Inaczej konia wyścigowego, rajdowego, ujeżdżeniowego.

Wojenka - oczywiście że tak jak piszesz. Chodziło mi właśnie o to, że porównywanie umięśnienia zupełnie inaczej pracujących koni nie ma sensu.

Bo folbluty niby nieumięśnione -  bo nie wyglądają jak napakowane dresiarskie maszyny chodzące GP?  To chyba oczywiste. A te, które pracują ujeżdżeniowo budują się podobnie jak inne konie ujeżdżeniowe - to też jasne, nawet ktoś wyżej wstawił jakiegoś dresiarskiego folbluta.

Dlatego napisałam że nie wiem o czym tu dyskutować bo od dwóch stron ciągnie się wątek folblutów, i ich przykłady, dowody, nie wiadomo co udowadniać - oczywistości chyba.

A dlaczego niby nie pracuje? Tzn wiem, że w Polsce można to bardzo, bardzo rzadko zobaczyć  🙁
Przykład xx w treningu wyścigowym

09 stycznia 2012 16:30
No właśnie a zaraz ktoś wstawi zdjęcie napakowanej maszyny ujeżdżeniowej i będzie Ci próbował wmówić, że zdjęcie wstawione przez Ciebie przedstawia "flaczka".
A to, że konie z dużą domieszką xx i czyste xx budują się inaczej obrazuje chociażby Czcionka, która była w tremingu ujeżdzeniowym (profesjonalnym), a jednak nie wiadomo jakim pakerem nie była. Także główne założenie w wątku powinno być takie, że ocena konia powinna zaczynać się od typu ocenianego zwierza...
Dla nie wiedzących jak wyglądała Czcionka:

A co do pracy w zebraniu...Tzn według Gosic nie ma mowy o treningu u koni wyścigowych, rajdowych, zaprzęgowych? bo nie wiem o co Ci chodziło czy że jak trening to zawsze podstawą jest zebranie?
Oczywiście że trening wyścigowy, rajdowy, czy jaki jeszcze jest treningiem. Tylko koń w treningu wyścigowym wygląda inaczej niż w treningu ujeżdżeniowym, bo trochę inaczej mięśni używają, prawda? Przepraszam, to ja się tak nieprecyzyjnie wyrażam, że to tak trudno zrozumieć?  A zebranie to raczej wynik treningu, a nie podstawa, jeśli już.
Och, ogromny OT się zrobił a ja go ciągnę, nie chciałam 😉
przez tą dyskusję wynalazłam foty Baraka jako rajdowca- chodził na poziomie międzynarodowym

dla zainteresowanych, po pół roku łąk i jakiś dwóch miesiacach ze mną

w czerwca w szczytowej dla nas póki co formie:
[img]http://i1041.photobucket.com/albums/b413/_kateb/_DSC90852.jpg?t=1326133197[/img]

zdjecia nie oddają zmiany sylwetki. Teraz mam wrażenie, że zupełnie mu się zmieniła sylwetka i że mam dużo konia. Wydaje się bydlasty. Proporcje głowy do reszty ciała zupełnie się zmieniły. Szyja mu się z góry nabudowała i prawie nie widać, ze jest jeleniem.

No własnie. Tutaj nie ma co porównywać. Koń w treningu wyscigowym uruchamia inne miesnie niz ujeżdzeniowiec, czy skoczek. W ogóle np. trening ujeżdzeniowy wyróżnia sie na tle innych pod wzgledem rozbudowy muskulatury. Prawidłowy trening ujeżdżeniowy chyba jako jedyny tworzy konie az tak bardzo rozbudowane miesniowo wszedzie gdzie sie da. W innym sporcie nie ma az takich "pakerów" jak w ujeżdżeniu, prawidłowym oczywiście.
cieciorka   kocioł bałkański
09 stycznia 2012 19:31
Nord, ale top konie kiedyś i dziś, to zupełnie inna bajka, nie da się porównać. postęp w hodowli, selekcji, karmieniu i treningu. kim byłaby dzisiaj czczionka? może i dalej super koniem, ale nie jest to już takie oczywiste
09 stycznia 2012 21:47
Tak ja wiem, ale mnie nie chodziło o to że to TERAZ miałaby być klacz na najwyższym poziomie  ujeżdzeniowego eksterieru, chodziło mi bardziej o to że klacz miała bardzo duży dolew krwi xx, była w solidnym treningu a nie wyglądała jak paker. Ja wiem, że teraz pewnie nikt by na nią nawet nie zwrócił uwagi, ale chodziło mi o mięśnie. Przypuszczam że właśnie dlatego dresiarze nie jeżdżą obecnie na xx, ale wtedy nie było dostępu do zagranicznych hodowli...
Ale nie ma co ciągnąć tematu mięśni u poszczególnych ras, bo znowu wpadnie foto z koniem nienaturalnie przebudowanym i będziemy dyskutować czy to jest normalne.
_kate super zmiana 👍
ja wrzucę coś co dla mnie jest przykładem pięknej zmiany treningowej - filmik wyhaczony pierwotnie na fb 😉
Farouche, 4 lata
http://horsehero.com/54710
Farouche, 5 lat
http://horsehero.com/75601
efka   CEL - zadanie, które wyznaczamy naszym marzeniom
09 stycznia 2012 22:32
Anaa, nad tym samym dziś myślałam oglądając pięcioletnią Farouche  😍
Anaa, tak się zastanawiam - może też ktoś z ujeżdżeniowców tu zajrzy - i spróbuje wyjaśnić: dlaczego na tych filmikach nikomu nie przeszkadza... czterotaktowy galop?
halo, JAKI???
halo, moze na nie te nogi patrzysz? kon na tych filmikach jest bardzo regularny i nie czterotatkuje.
halo,  😂 😂 😂 😂

/wiem, wiem, nieregulaminowo 😉
No niepocieszona jestem, że nie da się obejrzeć kilka razy S: Jak na mnie faza "na trzech" jest wyraźnie rozbita w czasie. Przednia, wysoko uniesiona noga opada później niż powinna - wręcz nie ma szans "zdążyć opaść" przy takiej wyniosłości.
halo, da się - wystarczy odświeżyć stronę... Ty byś chciała żeby przód lądował równo z którymi nogami?...  🤔 😲
(i wgl który przód bo lewy jest idealnie z prawym tyłem... :zemdlal🙂
Ja bym chciała, żeby obraz galopu wyglądał tak: (załącznik).
Gdyby ktoś nie wiedział, to ilustracja z przepisów ujeżdżenia. Jak widać na rysunku, nie ma fazy, w której koń stoi na dwóch zadnich a obie przednie są w powietrzu. A na filmie jest.
Sądzę, że poprawność galopu dawno ustąpiła miejsca jego spektakularnej efektowności, podobnie jak to się stało z kłusem.
halo, jesteś pewna że Ci się jednak te wszystkie nogi nie pomyliły?...
lostak   raagaguję tylko na Domi
10 stycznia 2012 06:51
halo... błagam.... i co jeszcze zobaczylas? 🥂
Koniczka   Latam, gadam, pełny serwis! :D
10 stycznia 2012 08:52
Cholera, głupi sędziowie w Verden dali za ten galop 9.8. Powiem szczerze, że ja też bym takim czterotaktem nie pogardziła.
gajara18   "Konia strzeż się z tyłu, psa z przodu, a kobiety
10 stycznia 2012 16:44
Oto Moja Misia
kilka miesięcy po kupnie wrzesień-pażdziernik 2010 ,faza zajeżdzania

2011 styczeń

2011 jakieś 7 miesiecy chodzenia pod siodłem ,delikatna praca

10.1.2012

Zairka   "Jeżeli jest Ci pisany to będzie Twój..."
10 stycznia 2012 17:03
staram sie doszukac jakiej kol wiek zmiany i poza tym ze kon jest ogolony i ma irokeza to nic nie widze 👀
serducho ma fajne na pupci - jedna z bardziej znaczących zmian zadku? ;p
Chyba kopyta się poprawiły, na 1 zdjęciu wysadzone koronki, później jakby lepiej.
gajara18, co to za stajnia?? 🙂
Aby odpisać w tym wątku, Zaloguj się