Koń nie jaśnieje, a nawet na odwrót!
Byłam pewna, że jak Eter zrzuci zimowe futro będzie jaśniejszy. A tu nispodzianka! Koń jest ciemniejszy niż w poprzednim roku o tej porze... Czy on może zrobić się... kary??!! 😲
he he, tak dobrze nie ma 😀
Na odcień konia ma wpływ wiele czynników np. - żywienie, stopień ekspozycji na dzienne światło.
Moje konie w tym roku też ciemniejsze (i to nawet znacznie).
Mojej znajomej koń z wakacji na wakacje jest coraz ciemniejszy 😀
Nadchodzi "ciemny rok" :P
Kary na pewno nie będzie -> może zostać ciemnym siwkiem - co by było całkiem fajne. [btw, ja tam byłam święcie przekonana, że on jest kasztan w siwiźnie 😉]
Moje młode we wrześniu zeszłego roku miało jasną, siwą głowę, jasny nos i ganasze -> myślałam, że na wiosnę wyjaśnieje, ale...gdzie tam! Nos został czarny, wokół oczu - siwo, na głowie - ciemno.😉
Ah, szkoda, że kary nie będzie 😀iabeł: A powiedzcie mi jeszcze - skoro może zostać ciemnym siwkiem, czy mu wtedy znikną te plamki? 🙂
Podam może zdjęcie jak był mały ^^ :
On już jest dość ciemny, więc może jeszcze ściemnieć i dalej być sobie "ciemnym siwkiem" i raczej mu w takim wypadku żadne plamki ani odmiany nie znikną.
to jest ten sam koń!? 😲 🤔zok:
Źrebaki najczęściej mają to do siebie, że z wiekiem jaśnieją, albo ciemnieją. Np. źrebak araba jak jest młody to np. kasztan, a jak dorośnie to się może siwy zrobić : D
i jeszcze źrebaki koni Camargue (chyba nic nie pokiełbasiłam w nazwie 😡 ) są też takie ciemniejsze, a z wiekiem włos im pojaśnieje 😎 😎
Ciekawe, nie powiem 😁 😁
AppleJacks nie tylko źrebaki araba rodzą się maściste, a z wiekiem siwieją... 🙄 konie wszystkich ras jak mają być siwe to tak mają i już.
Ale faktycznie o ciemnieniu z wiekiem nie słyszałam 🙂 szczególnie, że to siwek 🙂
Ostatnio Eter dosłał kopa na wybiegu ( na zadzie miał ślad ) i zarosło mu czarnymi włosami 😀
AppleJacks racja 😉
Zygzak, AppleJacks dała tylko przykład araba 🙂
Ale szkoda że te plamki mu zostaną 😀
tak ale to zabrzmiało jakby tylko araby siwiały z innych maści
Źrebaki najczęściej mają to do siebie, że z wiekiem jaśnieją, albo ciemnieją. Np. źrebak araba jak jest młody to np. kasztan, a jak dorośnie to się może siwy zrobić : D
i jeszcze źrebaki koni Camargue (...)
AppleJacks nie tylko źrebaki araba rodzą się maściste, a z wiekiem siwieją... 🙄 (...)
Zygzak araby to był przykład, wspomniałam też o innej rasie więc.. jakaś pomyłka 🙂😉
a możecie dawać zdjęcia? 😀iabeł: dla porównania 😉
nie tyle pomyłka i nie moja, nie potrzebnie precyzować rasy skoro konie WSZYSTKICH ras jak mają być siwe to siwieją.
koniec tematu z mojej strony, bo nieprzyjemnie się robi, a kłócić się nie lubię 😉
a tak wracając to chyba wiadomo, że siwe źrebole się nie rodzą 😉 chyba ze jakies albinosy.
munky. no racja siwych źrebiąt to raczej rzadko... może, że to jakieś sprecyzowane rasy, np. jak wymieniłaś, albinosy :P
Albinos to nie rasa.
EDIT: Dzięki za przypomnienie,wistra. 😉 Sama zwracałam komuś uwagę, że właśnie nie ma koni albinosów. Niestety nazwa się utarła.
Koni albinosów nie ma, bo nie ma koni z czerwonymi oczami :kwiatek:
Konie białe rodzą się białe, a konie siwe rodzą się w innej maści i siwieją.
Koni albinosów nie ma ze względu na letalność WW (syndrom LWS)
Mogę się mylić, ale siwki mają szarą skórę, a białe (popularnie, acz błędnie nazywane albinosami) mają różową, niepigmentowaną.
darolga racja. Eter ma szarą na całym ciele, a na łysince i skarpetkach ma różową.
Konie białe rodzą się białe, a konie siwe rodzą się w innej maści i siwieją.
w życiu nie widziałam białego źrebaka. (chyba, że mówimy o odsadku który szybko wysiwiał )
Znajdzie ktoś fotke?
Edit.
sama znalazłam 😂 wystarczyło wpisać w google
znaleziony w necie jako "albinos"
wiem, że to potężny off top ale co to za rasa konia?

myślałam, że andaluz ale za bujne ma szczotki pęcinowe
ninevet to ogier Fryzyjski, a raczej bym powiedziała mieszanka Fryza z oo gdzies tam dalje w papierze. O ile pamietam z 2-3 lata temu było głośno na temat tego ogiera co do kwestii dopuszczenia do hodowli koni fryzyjski- aka stworzenia linii białych fryzów
asds a nie będzie to jakiś mieszany andaluz może?
asds, ma rację, miał nawet pokaz na equitanie 🙂
I co w końcu? Dopuścili go do tworzenia białych fryzów? A szczerze powiedziawszy, to mnie się tam białe czy tam siwe fryzy jakoś nie widzą. Kasztany jeszcze [jest kilka "egzemplarzy" kasztanowatych fryzów], ale białe ... nie bardzo.
Źrebol jest świetny , a wyczyścić takiego 😵 A "dorosły" - diaboliczne oczy 😁